Cartea tehnica a constructiei
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Monday, May 27, 2013 8:41 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17818
Cartea tehnica a constructiei reprezinta toate documentele tehnice referitoare la proiectarea, executia, receptia, exploatarea si urmarirea comportarii in exploatare a constructiei si instalatiilor aferente acesteia.

Ea cuprinde toate datele, documentele si evidentele necesare pentru identificarea si determinarea starii tehnice a constructiei respective si a evolutiei acesteia in timp si se definitiveaza inainte de receptia finala.

Modul de elaborare a Cartii tehnice a constructiei este stipulat in Legea 10/1995, privind calitatea in constructii, si in Normele de intocmire a Cartii tehnice a constructiilor anexa nr. 6 din HG nr. 273/1994, privind receptia lucrarilor de constructii si a instalatiilor aferente acestora.


Aceasta carte tehnica a constructiei este obligatorie pentru orice tip de constructie.


Pe toata durata de existenta a constructiilor trebuie asigurate urmatoarele cerinte:
- rezistenta si stabilitate
- siguranta in exploatare
- siguranta la foc
- igiena
- sanatatea oamenilor
- refacerea si protectia mediului
- izolatie termica
- hidrofuga si economie de energie
- protectie impotriva zgomotului

Cei care au obligatia sa asigure aceste cerinte sunt:
- investitorii
- cercetatorii
- proiectantii si verificatorii de proiecte
- producatorii si furnizorii de materiale pentru constructii
- executantii si responsabilii tehnici cu executia
- expertii tehnici
- proprietarii si utilizatorii
- autoritatile publice.

Receptia constructiilor constituie certificarea realizarii acestora pe baza examinarii lor nemijlocite, in conformitate cu documentele de executie si cu documentele cuprinse in Cartea tehnica a constructiei.

CE CUPRINDE CARTEA TEHNICA?

Cartea tehnica a constructiei cuprinde documentatia de executie si documentele privitoare la realizarea si exploatarea acesteia, se intocmeste prin grija investitorului si se preda proprietarului constructiei, care are obligatia sa o pastreze si sa o completeze la zi. Prevederile referitoare la exploatarea constructiei sunt obligatorii pentru proprietar si utilizator.

INTERVENTII ASUPRA CLADIRII SE CONSEMNEAZA

Interventiile la constructiile existente se refera la lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala, precum si la lucrari de reparatii, care se fac numai pe baza unui proiect si care se vor consemna obligatoriu in Cartea tehnica a constructiei.

CINE INTOCMESTE CARTEA TEHNICA?

La intocmirea Cartii tehnice participa si proiectantii, asigurand, prin proiecte si detaliile de executie, nivelul de calitate corespunzator cerintelor, cu respectarea reglementarilor tehnice si a clauzelor contractuale.

Constructorul este obligat sa supuna receptiei numai constructiile care corespund cerintelor de calitate si pentru care a predat investitorului documentele necesare intocmirii Cartii tehnice a constructiei.

Proprietarii constructiilor au si obligatia pastrarii si completarii la zi a Cartii tehnice a constructiei si predarea acesteia, la instrainarea constructiei, noului proprietar.



INTOCMIREA CARTII TEHNICE A CONSTRUCTIEI SI RECEPTIA LUCRARILOR EXECUTATE

CUPRINSUL CARTII TEHNICE A CONSTRUCTIEI - conform Anexei nr. 6 la HGR 273/1994 care aproba “Regulamentul de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora”, este urmatorul:
- Centralizatorul cartii tehnice (fisa cu date sintetice privind constructia, borderoul general al dosarelor cu documentatia de baza si copiile borderourilor fiecarui dosar in parte ).

Capitolul “A” -Documentatia privind proiectarea :
- acte referitoare la tema de proiectare si amplasarea constructiei;
- avize care au fundamentat elaborarea proiectului;
- documentatia tehnica a constructiei efectiv realizate ( arhitectura, detalii de executie pentru structura de rezistenta, schemele de instalatii ) , cu toate modificarile aduse pe parcursul excutiei de catre proiectant, constructor sau beneficiar ( investitor ) prin dispozitii de santier sau proiecte modificatoare;
- breviarele de calcul pe specialitati;
- indicarea distincta a diferentelor fata de proiectele tehnice si detaliile de executie initiale, cu precizarea cauzelor care au condus la aceste diferente;
- caietele de sarcini privind executia lucrarilor.

Capitolul “B” Documentatia privind executia:
- autorizatia de construire ( inclusive planurile-anexa vizate spre neschimbare );
procesul verbal de predare a amplasamentului si reperul de nivelment general ;
- procesele verbale de receptie a terenului de fundare, a fundatiilor, a structurii de rezistenta si a lucrarilor ascunse, procesele verbale de admitere a fazelor determinante ale executiei;
- in situatia cand executia lucrarilor de construire nu a fost urmarita de un diriginte de santier atestat si nu s-au incheiat procesele verbale pentru fazele determinante si lucrarile ascunse, comisia pentru receptia lucrarilor va solicita elaborare unei expertize tehnice care sa ateste calitatea executiei; dupa caz expertiza tehnica va preciza solutiile de remediere care se impun si va cuprinde procesele verbale care sa certifice executare intocmai a acestora;
- certificatele de calitate , condica de betoane, rezultatul incercarilor de rezistenta, ale betoanelor, certificatele de calitate pentru materialele puse in opera, registrul proceselor verbale de lucrari ascunse, notele de constatare,ale autoritatilor de control, registul de dispozitii si note de santier, jurnalul principalelor evenimente ( inundatii, seisme, temperature excesive, etc.), caietele de atasament s.a.
- procesele verbale privind montarea instalatiilor de masurare prevazure prin proiectul de urmarire in timp a comportarii constructiei,inclusive citirile initiale de la care incep masuratorile(daca este cazul).-expertiza tehnica,verificari de teren sau cercetari suplimentare,necesare ca urmare a unor accidente tehnice sau a unor greseli tehnice(daca este cazul);

Capitolul”C”-Documentatia privind receptia lucrarilor executate:

-procese verbale de receptie la terminarea lucrarilor si cel final;
-alte acte incheiate ca urmare a cererilor comisiilor de receptie privind verificari sau cercetari suplimentare,cu indicarea rezultatelor acestora si a modului de rezolvare.

Capitolul”D”- Documentatia privind urmarirea comportarii constructiei in exploatare si interventiile in timp:
-prevederile scrise ale proiectantului privind urmarirea comportarii constructiei,instructiunile de exploatare si intretinere,lista prescriptiilor tehnice de baza care trebuie respectate pe timpul exploatarii constructiei;
-proiectele de modificare a constructiei dupa receptia finala(cand este cazul);
-acte de constatare a eventualelor deficiente aparute dupa receptia finala si masurile de interventie luate;
-procese verbale de predare-primire a constructiei la schimbarea proprietarului
AdrianaC
Scris: Monday, May 27, 2013 2:38 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17818
Voi ati avut o astfel de carte tehnica a constructiei cand ati cumparat casa sau cand ati facut-o ?

Inteleg ca este obligatorie... Totusi, deocamdata noua ni s-a spus ca nu stie daca o are NuImiPasa Boredom
kali
Scris: Monday, May 27, 2013 2:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
Noi avem... in fine, pana la stadiul in care suntem cu constructia.
shirel
Scris: Monday, May 27, 2013 5:30 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
AdrianaC wrote:
Voi ati avut o astfel de carte tehnica a constructiei cand ati cumparat casa sau cand ati facut-o ?

Inteleg ca este obligatorie... Totusi, deocamdata noua ni s-a spus ca nu stie daca o are NuImiPasa Boredom


Si la noi aici este obligatorie,fiecare are.Mi se pare ciudat sa spuna asa ceva parca bate la ochii ca ceva nu este in regula .Aici la fiecare casa care este pusa in vanzare esti obligat ca vanzator sa o prezinti cumparatorului in cazul in care nu o ai este si un al doilea exemplar la centrul in care este inscrisa casa ca fiind construita proiectata.
mikaela
Scris: Monday, May 27, 2013 5:39 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Wow
Noi nu avem asa ceva, nu stiu cum e la constructie noua insa cand cumperi o casa/constructie existenta nu se cere asa ceva, alta tara alta mancare de peste.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.