Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/13/2010 Mesaje: 2365
| Am sa incep prin a va spune cum prepar eu hummusul, sau pasta de naut.
Ingrediente: 2 pumni de naut zeama de la o lamie 3-4 catei de usturoi o ceasca ulei de masline sare
Mod de pregatire: Pun de cu seara 2 pumni de naut in apa rece. Dimineata la trezire, schimb apa. O mai las pana pe la pranz, si schimb din nou apa. Mai sta in apa ceva timp, apoi spal bine nautul si il pun la fiert (eu il fierb in oala sub presiune si fierbe relativ repede, avand in vedere ca a stat si la inmuiat). Apa in care fierbe nautul trebuie sa fie multisoara, pentru a nu se completa cu apa rece (riscam sa nu fiarba bine). Cand a fiert, mai fierbem pana scade apa, insa nu de tot...sa mai avem 1-2 cani, caci ne folosim de ea. Dupa ce a fiert nautul, punem in blender nautul, uleiul de masline, zeama de lamaie, sare, usturoiul si putina apa de la naut. Dam la blender si mai completam cu putin apa pana nautul devine o pasta fina, insa nu sa curga.
Se aseaza pe farfurie/castron (fiecare dupa imaginatie) si se poate decora fie cu boia de ardei iute, fie cu patrunjel tocat marunt...eu de data asta l-am decorat cu marar (sunt fan marar ). La servit se mai adauga putin ulei de masline (nu obligatoriu, cine doreste)
Pofta mare! denisa_rachid attached the following image(s):
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/13/2010 Mesaje: 2365
| Am terminat cu hummusul...
Acum, ca tot am ramas datoare delfinasei , am sa va scriu reteta de fatteh cu pui
Ingrediente: 2-3 lipii libaneze (eu le fac in casa, dar merg si cele de cumparat, desigur) 1 piept de pui iaurt usturoi verdeata (eu fac des cu marar, dar se pune patrunjel tocat marunt) cine doreste zeama de lamie ulei de masline
Mod de pregatire: Se rup lipiile in bucatele micute si se prajesc 2-3 minutele in putin ulei de masline. Se scot pe un platou. Pieptul de pui se spala si se pune la fiert in apa cu sare, curcuma, foi de dafin, 1 catel de usturoi taiat, boabe de piper si ghimbir. Se lasa sa fiarba bine iar cand este fiert se indeparteaza capacul si se lasa pana scade apa. Se rupe in bucatele si se aseaza peste feliile de lipii rupte. Se face un sos din iaurt, usturoiul pisat, sare, zeama de lamaie si putin ulei de masline. Se rastoarna peste pui.
Pofta buna! denisa_rachid attached the following image(s):
|
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| presimt ca o sa fiu abonata la topicul asta.. deocamdata insa, din ce ai scris tu aici nu prea pot sa mananc nimic... poate fac hummus intr-o zi cand ma simt mai bine, cu f f putin usturoi |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/13/2010 Mesaje: 2365
| Te astept pe aici si cand vei putea manca, fa ce retete iti surad. Si sa stii ca humusul nu ingrasa (cel putin asa zice Montignac si eu il cred ). Eu fac destul de des, suntem fani amandoi |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/4/2008 Mesaje: 17381
| Da, si eu cred ca o sa trec des pe aici! Foarte interesante retetele! Multumim, Denisa! Poate ma apuca si pe mine iar cheful de gatit ca am cam scaldat-o in ultima vreme! |
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Interesante si delicioase retete |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/13/2010 Mesaje: 2365
| A venit si randul pentru zaalouk. Zaalouk asta seamana tare tare bine cu zacusca noastra...numai ca e putin diferit.
Ingrediene: 4-5 rosii mari 3-4 ardei grasi (rosii sau verzi sau combinati) 4-5 catei de usturoi 2 vinete kemun(chimen pisat), curcuma (turmeric), sare, piper,patrunjel
Ardeii si vinetele se coc, se curata si se taie bucatele (nici foarte mici nici foarte mari). Rosiile se cojesc, se taie pe jumatate si se scot semintele, apoi se taie foarte marunt Se calesc in ulei de masline (cam un paharel de ulei de masline). Odata ce ajung ca o pasta, se pune usturoiul tocat marunt, si ardeiul, amestecandu-se in continuu. Se adauga condimentele si patrunjelul tocat marunt (pastrandu-se putin patrunjel pentru a fi pus la final). Se adauga vinetele, se mai lasa pe foc 2-3 minute si se ia de pe foc. Se adauga restul de patrunjel. Se mananca ca si zacusca noastra pe paine, sau ca o salata insotind diverse feluri d emancare pe baza de peste sau pui, sau ca o tocanita. Evident se poate servi rece sau calda. Eu o tin la frigider nu mai mult de 3 zile ca nu mai ramane .
Pofta buna! denisa_rachid attached the following image(s):
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/13/2010 Mesaje: 2365
| Anelise, Ingerash, multumesc pentru cuvinte...Ei, poate va induc in eroare, insa nu sunt cine stie ce culinareasa (dar incerc sa devin!), dar ce fac, fac cu drag. Si Rachid stie cand nu gatesc cu drag...ca nu imi iese, oricat incerc sa suplimentez prin condimente
Va mai astept pe aici! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| denisa_rachid wrote:
2-3 lipii libaneze (eu le fac in casa, dar merg si cele de cumparat, desigur)
Denisa, spune-mi si mie ,te rog, cum faci lipiile! Poate ca e ceva simplu, dar cand nu stii, nu stii |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Ei,ia uite ce gasesc aici mancare marocana!Eu una sunt innebunita dupa mancarea voastra ,am aici multi prieteni care parinti lor au venit din Maroco si gatesc superb si am invatat multe de la ei. eu in humus pun si Thina (pasta de susan)care-i da un gust deosebit.Am postat si eu pe undeva retete parca la retete arabesti daca nu ma insel.Daca ai pune si reteta cu couscous traditionala este o minune si gustoasa yamiii! Eu voi fi prezenta mereu aici sa stii chiar daca fac dieta!
Pitele cred ca le faci la cuptorul(plita aceea traditionala ),eu am facut odata la niste prieteni arabi! |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 4/22/2009 Mesaje: 20813
| Ce delicii aici! |
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 12/17/2007 Mesaje: 25891
| curioasa de mine si eu printre mancare marocana ...cu ochii bulbucati!tre sa ne explici si noua cam ce inseamna ingredientele ca noi nu am prea auzit de ele de ex humus nu stiu daca exista asa ceva la noi,noroc cu google-ul ca am dat si eu o cautare asa de curiozitate! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/13/2010 Mesaje: 2365
| aurishta wrote:Denisa, spune-mi si mie ,te rog, cum faci lipiile! Poate ca e ceva simplu, dar cand nu stii, nu stii
Nu am poze cu lipiile, de asta inca nu le venise randul, dar normal ca la cerere, raspund cu mare drag .
Lipii
Ingrediente: 500 gr de faina drojdie uscata (1 lingurita) 1 lingurita zahar 100 ml (aproximativ) apa fierbinte sare 250 ml (aproximativ) apa calduta o cescuta ulei de masline
Mod de pragtire: Apa fierbinte cu drojdia si zaharul se pune pentru 10' ca sa se topeasca drojdia. Faian cu sarea se amesteca si se formeaza un gol n mijloc, unde se pune drojdia si jumatate din cantitatea de apa calduta si se incepe sa se amestece. Se framanta pentru a incorpora toata faina, adaugandu-se cate un pic din apa calduta si uleiul de masline. Se framanta pe un blat pudrat cu faina si apoi se lasa 2-3 ore la crescut (eu cateodata o las de seara pana dmineata, la loc cald). Se framanta usor si se imparte in bilute de marimea unei mandarine (mie imi ies cam 6-7 lipii din cantitatea asta, dar depinde si de forma in care se coc). Se da forma rotunda cu sucitorul (sa nu fie nici foarte subtiri - transparente, insa nici grosute) si se pun la copt intr-o tigaie de teflon neunsa, pe fiecare parte pana capata aspectul lipiilor din comert.
Pofta buna! |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| raly wrote:curioasa de mine si eu printre mancare marocana ...cu ochii bulbucati!tre sa ne explici si noua cam ce inseamna ingredientele ca noi nu am prea auzit de ele de ex humus nu stiu daca exista asa ceva la noi,noroc cu google-ul ca am dat si eu o cautare asa de curiozitate!
Raly,vrei sa-ti aduc la pachet? Sau daca nu aduc ingrdientele si ti-l prepar in hotel? Este si in Romania la supermarketurile mari sau la restaurantele arabesti. Denisa,scuze ptr.offf topic! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/13/2010 Mesaje: 2365
| raly wrote:curioasa de mine si eu printre mancare marocana ...cu ochii bulbucati!tre sa ne explici si noua cam ce inseamna ingredientele ca noi nu am prea auzit de ele de ex humus nu stiu daca exista asa ceva la noi,noroc cu google-ul ca am dat si eu o cautare asa de curiozitate!
Raly, humusul este nautul nostru, am pastrat denumirea de humus pentru ca asa exista si la noi in comert, dar am zis si pasta de naut, ca sa stie luma despre ce e vorba. H'mmas se zice de fapt la naut in limba araba |
|
|