Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Cine stie in cat timp se solutioneaza cererea unei Carti de identitate? Parca era 2 saptamani?? Se poate face la urgenta?? Cam cat costa?
Daca mai exista subiectul asta, rog admin. sa-l stearga sau sa mute postarea mea, desi am cautat si nu prea am gasit. Cum mai ziceam intr-una din ultimele postari ale mele, sunt in plop si plopu-n aer. Buletin expirat, pasaport expirat, trebuie sa transcriu casatoria, certificatul de nastere al fetei, schimbarea numelui. Toate au venit odata!! |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Odata si odata trebuia sa te apuci de acte si uite ca acum e momentul. O sa te cam doara capul si buzunarul, dar odata puse la punct, n-o sa mai ai treaba in viitor, se vor simplifica toate. Nu stiu daca ti se mai poate face CI pt ca ai green card, deci rezidenta ta permanenta e in US, nu in RO. Sotul meu tocmai si-a facut pasaportul, cu CI si vechiul pasaport expirate...CI era in tara, deci n-a avut cum s-o aduca chiar si asa expirata ca era mai mare tam-tamul, asa ca a declarat-o pierduta si pe baza declaratiei asteia si a pasaportului vechi, certif. de nastere rom. si GC (ca-ti cere dovada statutului legal in US), i-au eliberat pasaport nou biometric, dar cu domiciliul in US. Cand va merge in tara va incerca sa-si faca o noua CI daca s-o putea.
La tine e mai complicata situatia ca ti-ai schimbat numele si actele tale cu noul nume nu-s inregistrate la consulatul roman. Mai mult decat probabil te vor chema inarmata cu ditamai dosarul de documente si cu o gramada de bani sa faci traducerile si inregistrarile intai si abia apoi ceea ce te intereseaza mai mult. Ai grija sa faci programare si sa intrebi de 10 ori la telefon cu ce sa vii, sa nu te trezesti ca te trimit acasa pt dosar incomplet dupa ce va luati liber de la joburi si faceti o gramda de drum pana la consulat! Mult succes! Sa ne spui ce-ai rezolvat!
Uite c-am mai gasit un subiect de genul...arunca un ochi si aici http://forum.7p.ro/buletin.aspx?g=posts&t=4339&p=1
|
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Mikaela,e cam complicat,ca sa faci pasaport in tara trebuie sa restabilesti domiciliul in Romania.Daca ai domniciliul in strainatate nu ai dreptul sa faci o noua carte de identitate si poti calatorii cu o foaie de calatoriecare este valabila doar pana ajungi in Romania,foaia se obtine la consulat. Cel mai sigur este sa scri un email la ambasada Romaniei din State |
|

| Fetelor, multumesc
Delfinasa, ai dreptate, odata si-odata tot trebuia sa le fac, dar m-a izbit cand am vazut pasaportul expirat. Eu credeam ca expira in toamna si noi ne uitam dupa bilete de avion acum ca sunt mai ieftine. Asa ca m-am panicat putin, dar mi-am revenit. Mersi de link, chiar nu am dat de el, sper sa nu supar pe nimeni cu topicul nou. Rog sa mute admin si sa inchida aici
Ingerash, asa o sa fac, imi voi lua titlu de calatorie si imi voi face toate actele in tara. Am stat lipita de telefon si aici si in Romania, CI se elibereaza in 7-10 zile, doar pe baza certificatului de nastere si al actului de proprietate. Costul e infim cu dorinta mea de a-mi pastra domiciliul in Romania. Daca imi fac actele aici, pe langa faptul ca trebuie sa renunt la CI/domiciliul in Ro (nu vreau asta), dureaza intre 3-6 luni sa primesc pasaportul, iar eu in primavara (sper ca de Paste) vreau sa fiu acasa. Luni sun si la Starea civila in Ro sa aflu cat dureaza transcrierea actelor de stare civila si daca le rezolv pe toate in 3 luni, sunt mai mult decat fericita. Sotulache face spume cand aude ca stau 3 luni si el vine singur acasa, el crede ca-i usor si repede de scos toate actele romanesti, e cam batut in cap ca nu intelege ce-i zic si nu intelege sistemul romanesc, ca-i "catch 22" si fara una nu se poate scoate cealalta
Delfinaso, cand ma intorc, dau si eu pentru cetatenie, cu toate ca teoretic nu vreau sa fiu cetatean american, uite ca am ajuns acum sa-mi doresc ca sa nu mai am bataie de cap in cazul in care expira ceva tot voi putea calatori cu pasaportul american. Am vazut preturile la taxele consulare si la traduceri si legalizari si mi s-a facut rau, mama lor de braconieri! Deja am investit vreo 200 $ numai pe duplicate si apostile pe aici, dau faliment pana termin totul
Va tin la curent cu ce rezolv, eventual la intoarcerea din Ro. |
|

| Nah, ca mi-a mai venit o intrebare in cap Oare daca obtin pasaport nou in Ro cu domiciliul in Ro, indiferent de nume (inainte sau dupa casatorie), mai pot iesi din Ro sau imi cer astia viza la plecare?? |
|
| Nici sa nu incerci sa faci asa ceva! Tu ai doar o singura identitate! Doar nu vrei sa iti risti libertatea pt asa ceva! Rezolva-ti aici toate actele pe care nu le poti face in tara si gandeste-te ca odata dai banetul asta si apoi cand iti expira actele iti va fi mult mai usor sa le reinnoiesti. Daca veti calatori toti 3 la venirea in tara, nu-ti va cere nimeni nimic pt Anna. Dar daca sotul se intoarce si voi 2 ramaneti, iti trebuie o gramada de procuri de la el pt a calatori inapoi acasa tu cu ea, daca vrei sa-i faci si ei acte romanesti (certif. de nastere si pasaport, alocatie -la certif. daca nu e prezent sa semneze, iti trebuie procura, la pasaport te asigur ca-ti trebuie 2 procuri, una ca e de acord sa aplici, alta ca sa-l ridici doar tu (am trecut prin asta personal); la dosarul de alocatie alta procura, alta alergatura). Alta treaba...daca depasesti cu o zi alea 3 luni si Anna nu are pasaport romanesc emis, poate intra in ilegalitate daca nu-i iei viza de Ro, deci aveti in vedere si aspectul asta sa te misti repede cu actele ei. Eu am stat peste 3 luni si ca sa nu-i iau viza, i-am facut imediat Karinei pasaportul romanesc, ca oricum vroiam sa i-l facem, dar asta a implicat si o procura de la ta-su de aici ca e de acord sa calatoresc numai eu cu ea inapoi acasa, procura pe care-am lasat-o la vama la romani la iesire . In Romania costul procurilor e mai mic decat aici, cred ca la juma' de pret. Vreo 75 sau 80$ era ultima data la consulat. Pasaportul sotului meu a venit intr-o luna inapoi, ca ne-am si mirat cum de s-au miscat asa repede. Termenul dat era de 3 luni. Probabil a prins curierul lor atunci si s-a intors si repede. Din cate stiu si ti-am scris, nu cred ca-ti vor elibera CI nici in tara, nici aici, pt ca mai mult ca sigur aici vei face niste acte macar pt acel titlu de calatorie si vei arata GC, care anuleaza automat alta resedinta permanenta si crezi ca nu va vedea nimeni contradictia asta? Si noi am vrea sa ne pastram si domiciliul din tara, dar daca nu se poate, asta este!
Ma bucur ca iti doresti cetatenia americana...are greutate, orice am zice noi ...sa te ajute Dumnezeu sa o iei cu bine, ca stiu ca sunt mai severi acum la acordare! Succes cu actele si spor la facut bani sa le achitati !
Ahh, uitasem...si eu si K ne-am facut pasapoartele in tara si intr-o saptamana au fost gata si nu la urgenta...poate totusi daca vine tati cu voi, reusiti sa faceti cat mai multe cat sta el (inclusiv procuri pt tot ce va mai trebuie dupa ce pleca el). |
|

| Incep sa ma dezmeticesc putin, la ce varza e in capul meu Este doar o singura identitate, si inainte de a-mi expira toate actele, eram cetatean roman cu domiciliul in Ro si rezidenta in USA. Acum ma pierdeam intre definitia domiciliului si a resedintei. O persoana poate avea doar un domiciliu si mai multe resedinte. S-ar putea ca tati sa vina cu noi si la intrarea si la iesirea din Ro, ca-i e frica sa nu ne pape lupul pe drum , plus ca sa ajute cu bagajele. Oricum nu as vrea sa fac pasaport fetitei, ar fi valabil doar 3 ani si oricum in 3 ani nu planific nimic important si de lunga durata in Romania. Am primit raspuns si de la ambasada, am trimis email asa cum a zis Ingerash. Trebuie sa-l citesc de vreo cateva ori sa-mi intre bine in cap si sa rumeg informatiile primite. Oricum, voi pleca cu titlu de calatorie pentru ca e mai usor de scos de aici, mai ieftin si mai rapid. La consulat se fac acum programari pentru aprilie, asa ca nu as avea nici o sansa sa primesc pasaportul aici in timp util. Cred ca voi rezolva totul in Ro in mai putin de 3 luni, pasaportul dureaza 7 zile, iar la urgenta in 2 ore de la depunere. De CI mi-am luat de-o grija ca se preda oricum cand iau pasaportul. Totul depinde de cat de repede se face transcrierea actelor de stare civila, raspunsul il aflu luni ca sun iar in Ro. Va trebui sa fac procurile in Ro sau poate aici, in aceeasi zi cand iau titlul de calatorie si toate declaratiile de la tati ca sa fac transcrierile necesare, dar nu stiam ca si la alocatie trebuie ceva de la tata??? Daca vom avea toti domiciliul in strainatate, mai pot depune dosar pentru alocatie? Ca parca intelesesem ca nu se da alocatia daca fata nu are domiciliul in Ro. Ce mancare de peste mai e si cu asta?? Sa ajung eu la alocatie cu toate actele, dar daca as putea s-o iau, n-as lasa-o...
Uff, Doamne ajuta! Multumesc Delfinasa, Ingerash! |
|

| Ah, si inca ceva...ce fac cu permisul de conducere romanesc? Renunt si la el sau se poate schimba? E inca valabil! Phiuuu, de stiam c-o sa am atatea batai de cap, il mutam pe american in Romania si stateam linistita la mama |
|

Inregistrat: 9/13/2006 Mesaje: 1653
| Sa o luam pe rand: Alocatia de stat (0-2 ani - 200 lei/luna, 2-18 ani - 42 lei/luna). Cerere tip; Actele de identitate ale reprezentantilor legali - copie si original; Certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita alocatia de stat - copie si original; Dosar cu sina. Alte acte solicitate dupa caz: Adeverinta de la primaria de domiciliu al celuilalt parinte, în cazul în care acesta nu are domiciliul în Municipiul Bucuresti; Certificat de casatorie; Hotarâre de divort; Hotarâre judecatoreasca de încredintare, încredintare în vederea adoptiei, de plasament, de plasament în regim de urgenta, de instituire a tutelei; Certificat de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap; Extras de cont la una din bancile mentionate mai sus, daca se solicita plata în cont bancar. Nu se precizeaza domiciliu copilului, iar ca sa-ti faci cont bancar , te duci cu buletinul valabil la banca , adresa fiind cea inscrisa pe buletin. Cred ca acum iti mai trebuie un act, ceva de acolo care sa dovedeasca , ca nu incasezi acolo un drept banesc echivalent cu alocatia. uite mai citeste aici: http://forum.7p.ro/Alocatia.aspx?g=posts&t=2683&p=13 Carnetul de conducere il schimbi acolo daca ai acte in regula,( noi am stat in Spania , cu acte, si sotul l-a schimbat acolo pt ca atunci pe teritoriul Spaniei nu era valabil asta romanesc, acum il foloseste pe asta pana la expirare , apoi merge la politie si il schimba cu unul romanesc ) |
|
| Inainte de casatorie ai avut o alta identitate practic, alt domiciliu, acum ti-ai schimbat numele, deci identitatea e alta si in plus si domiciliul e altul. Din cate-mi amintesc, exista un termen legal destul de scurt in care trebuie preschimbate toate documentele de identitate ale femeii dupa casatorie, cand se schimba domiciliul sau daca pierzi CI/ti se fura. Green cardul iti arata domiciliul, adica resedinta permanenta. CI arata tot resedinta permanenta, nu temporara (cum e viza de flotant) si se bat cap in cap. De aici rezulta ca si pasaportul romanesc ti se va face cu domiciliul in US si toate actele ce au la baza actele tale de identitate vor arata acelasi lucru. Afecteaza deci si alocatia fetei, de care trebuie sa te interesezi exact daca mai poate beneficia sau nu (noi am avut amandoi inca resedinta permanenta in tara acum 4 ani cand am depus pt alocatia fetei; in fiecare luna cand postasul aduce alocatia la socrii mei, le cere buletinul meu; n-am putut sa-i fac cont bancar pt virarea alocatiei nici cand m-am dus in tara, imi trebuia procura speciala pt asta de la ta-su si nu m-am gandit dinainte ca nu se va putea cu una generala). Inca ceva: la depunerea dosarului de alocatie, certificatul de nastere al copilului trebuie sa fie romanesc neaparat si se cere CI si livret de familie care se elibereaza de primarie parca pe baza certif. de casatorie (cel putin cand am depus noi asa cereau). Te poti interesa la Evidenta populatiei daca ti se poate elibera un act de identitate cu resedinta temporara in tara. Sunt si eu curioasa daca se poate. Permisul romanesc nu mai e in legalitate daca ti-ai schimbat numele. Intreaba la politia rutiera ce trebuie sa faci sa-l schimbi. Cu permisul din US poti conduce timp de o luna in Ro. |
|

| EU parca stiam ca se poate conduce pe perioada de 3 luni, cat de fapt e si viza??? Ce chestie...varza din capul meu se mureaza incetul cu incetul Am sunat in RO, acum sunt linistita, se vor rezolva toate in mai putin de o luna, o luna si ceva. Asa ca sa ma vad acolo si sa rezolv si va tin la curent. Multumesc mult |
|

Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Mikaela, pentru alocatie, daca fata are peste doi ani nu se mai merita sa faci actele - costa mai mult procuri, imputerniciri, copii decat cei 14 dolari/luna. Asta in cazul in care ti se acorda. |
|
| 3 luni citisem si eu pe undeva, dar in tara mi s-a spus de o luna. Oricum n-am condus deloc cat am stat, n-am vrut sa ma leg la cap cu masina cu schimbator si traficul infernal din Buc. ; ne-a dus fratele meu pe oriunde am avut nevoie. Dar am mers si cu mijloacele de transport in comun, pt ca fiica-mii i-a facut o deosebita placere sa mearga cu troleul, cu metroul, cu autobuze si nu spun ce incatata a fost de tramvai, facea plimbari cu bunicii de la un cap la altul . Se merita sa se lupte pt alocatie...i-ar da retroactiv si s-au strans o gramada de bani deja, peste 1500$...sunt f. buni pt contul de facultate al copilului .
Succes cu rezolvarea actelor in tara, Mikaela, si vacanta placuta! |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22800
| Numai asa putin se poate conduce cu carnet american? Verii mei vin mereu in tara si nu i-am auzit sa aiba probleme sau sa-si faca carnet romanesc. De asemenea, am vecini americani get-beget care stau cate 2-3 ani in Romania si conduc cu permisul american. |
|
| Regulile si semnele de circulatie sunt diferite in Europa fata de America...de-aia se si da un termen de sofat cu permis strain (probabil ca si inter tarile europene mai exista). In US poti conduce in orice stat cu permisul altui stat, pt ca sunt absolut aceleasi reguli si semne, asta atata timp cat nu devii rezident al unui stat diferit de cel al carui permis il detii. Aici permisul joaca dublu rol: de licenta de condus si act de identitate care arata domiciliul. Rudele si cunostintele tale care circula de atatia ani cu permis american prin Europa probabil ca nu au stat mult/nu au fost oprite de politie in tara ca au invatat regulile locale foarte bine si au fost norocosi sau daca au fost opriti si au aratat permisul american nu au declarat cand au intrat in tara (sau politaiul n-a stiut regimul condusului cu permis strain). Pot sa-ti dau si niste exemple de reguli diferite: La noi de ex semnele de strazi sunt afisate inainte sa intri pe ea si-ti anunta strada pe care intri/pe care-o intersectezi, nu pe care te afli (exact opus decat in Ro)...daca vrei sa faci stanga si ai banda continua, o incalci si e ok...virarea la stanga la noi pe aceeasi directie si sensuri opuse se face fara sa se intersecteze masinile in mijloc si fara ambuscade )( nu X...se ia la dreapta pe rosu mai mereu (doar sa cedezi si sa nu ai semn special de interzicere)...avem reguli f. stricte cand opresc school busurile pe strada...nu prea se opreste la intersectiile cu liniile ferate decat daca e cineva acolo sau sunt semaforizate...avem stopuri cu 4 lumini la stanga (2 verzi, una generala pe care-o poti folosi si cand faci stanga- dar trebuie sa cedezi sensului opus- si cand mergi drept, si una exclusiva de stanga)...se trece pe galben fara probleme...sunt, de asemenea, multe semne si reguli europene pe care nu le avem aici... |
|
|