|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 2390
| Cred ca am vazut cu totii la stiri reportaje despre actiunile armatei, jandarmeriei sau ale particularilor pentru ajutorarea celor sinistrati. Ce nu inteleg este lista alimente livrate. Sa livrezi apa plata cu elicopterul, care are o capacitate limitata de transport mi se pare o mare aberatie. Oare se gandeste cineva atunci cand se intocmeste lista cu alimentele care sunt distribuite ? Dupa mine chiar si uleiul mi se pare in plus pe o stfel de lista, l-as inlocui de exemplu cu ciocolata.
Cautand pe net am gasit cateva metode de a transforma zapada in apa (exceptand metoda clasica si recomandata atunci cand se poate, aceea de fierbere), unele chiar ingenioase si fara sa necesite sursa de caldura. De exemplu cu un sul de folie de aluminu se pot face dispozitive de totpit zapada pentru un sat intreg :
Haideti sa vedem voi ce ati pune / schimba pe lista de alimente esentiale. Chiar daca gresesc in privinta uleiului si a apei plate, oare metode ca cele de mai sus nu ar fi fost bine sa fie transmise prin media pentru cei care ar putea beneficia de ele pana la venirea ajutoarelor ? Si eventual si alte sfaturi de "supravetiure" in conditii de iarna si zapada abundenta. De exemplu cum trebuie sa te imbraci optim pentru a suporta cat mai bine frigul (se zice ca trebuie sa ai cat mai multe layere (straturi) si nu neaparat hainele cele mai groase), ce trebuie sa bei si sa nu bei (de exemplu taria, chiar daca pe moment poate da o senzatie de caldura, prin dilatarea vaselor de sange duce la pirderea mult mai acelerata de caldura), etc.
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22800
| Dat fiind ca acei oameni traiesc la tara eu cred ca nu duc lipsa de faina,cartofi, fasole si chiar carne.Poate ar trebui sa li se duca orez, fructe, legume . |

Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 2/19/2011 Mesaje: 451
| Daca nu reusesc sa ajunga la magazia de lemne,(pentru ca sunt multi care nu au buteliile incarcate pentru ca iarna majoritatea la tara gatesc pe plita) sunt inutile alimentele gen cartofi, faina, malai, etc. Conservele, painea, biscuitii, napolitanele, apa etc. sunt bine venite pentru situatii de urgenta asa cum este situatia lor (pesmetii de armata sunt cei mai buni, dar oare se ma gasesc?) Si sa nu uitam de lumanari si chibrituri, caci majoritatea nu au curent electric. |

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Apa pe primul loc,probabil fantanile sunt greu accesibile,ori apa e inghetata... Alimente:ciocolata,nuci,biscuiti,grisine,pesmeti,paine,patiserie,fructe,legume,conserve(peste,carne,fasole,zacusca,,,),branzeturi... |

| Crinutza1974 wrote:Daca nu reusesc sa ajunga la magazia de lemne,(pentru ca sunt multi care nu au buteliile incarcate pentru ca iarna majoritatea la tara gatesc pe plita) sunt inutile alimentele gen cartofi, faina, malai, etc. Conservele, painea, biscuitii, napolitanele, apa etc. sunt bine venite pentru situatii de urgenta asa cum este situatia lor (pesmetii de armata sunt cei mai buni, dar oare se ma gasesc?) Si sa nu uitam de lumanari si chibrituri, caci majoritatea nu au curent electric.
Eu asta nu o mai cred , ca doar nu or sta in frig la -20 de grade |
 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| tocmai am vazut la stiri un om care se plangea de lipsa lemnelor,spunea ca se incalzeste cu ce gaseste,toate lemnele ii sunt inghetate,pline de zapada...cam greu sa faci foc in conditiile astea... apa nu stiu daca e pe primul loc,in cel mai rau caz se poate topi zapada,e curata. painea si conservele cred ca sunt cel mai bun lucru pentru bietii oameni in perioada asta... |

| Mela wrote:tocmai am vazut la stiri un om care se plangea de lipsa lemnelor,spunea ca se incalzeste cu ce gaseste,toate lemnele ii sunt inghetate,pline de zapada...cam greu sa faci foc in conditiile astea... apa nu stiu daca e pe primul loc,in cel mai rau caz se poate topi zapada,e curata. painea si conservele cred ca sunt cel mai bun lucru pentru bietii oameni in perioada asta...
Si daca nu venea zapada, probabil tot nu avea lemne.Mi-e mila de anumiti batrani parasiti in voia sortii de copiii lor, dar ceea ce se prezinta la tv este cu mult exagerat.Romanu-i puturos si a invatat ca autoritatile trebuie sa-i scoata din necaz.Unde nu s epoate nu s epoate , dar sunt atatia care de mult ar fi putut sa puna mana pe lopata. |
 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| of...nu era vorba de ce face romanul cand nu e in situatii de viata si de moarte,acum discutam despre cei care nu pot supravietui poate pana maine,hai sa nu mai dam atata cu parul,ok? sa le lasam pe astea pana ce trece zapada si inundatiile ce stim cu totii ca vor urma. cumnatul meu are lemne pentru o iarna intreaga.si ce daca? face foc de o luna,zi-noapte si nu are mai mult de 13-14 grade in casa si asta ziua,cand,teoretic,nu e asa frig.noua,celor care stam la caldura ne e usor sa comentam,dar ce faci cu un copil de nici un an,in conditiile astea? cati dintre noi ar refuza ajutor daca ar fi intr-o asemenena situatie??? |

| Nu mi se pare dat cu parul, ci vazut realitatea.Si pe timpul meu erau friguri si ne incalzeam tot cu lemne si reuseam sa facem cald in casa, si pe timpul meu erau nisnsori cat casa si iesieam la curatat de nu ne mai simteam mainile.Nu vorbesc de batrani , bolnavi, copiii...vorbesc de cei ce asteapta de la altii.Si nu e vorba de refuzat ajutor, ci de asteptat ajutor cu mainile in san. |
|

Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 6/5/2011 Mesaje: 428
| bereea wrote:Nu mi se pare dat cu parul, ci vazut realitatea.Si pe timpul meu erau friguri si ne incalzeam tot cu lemne si reuseam sa facem cald in casa, si pe timpul meu erau nisnsori cat casa si iesieam la curatat de nu ne mai simteam mainile.Nu vorbesc de batrani , bolnavi, copiii...vorbesc de cei ce asteapta de la altii.Si nu e vorba de refuzat ajutor, ci de asteptat ajutor cu mainile in san.
Cand se aduna atata zapada, unde o depozitati? Un sfat e oricand bine venit, mi se pare totusi ca a indeparta zapada din astfel de gospodarii cu lopata e imposibil.
http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/830937/codul-portocaliu-a-fost-ridicat-din-ialomita |
|
|