Cardul European de Asigurari de Sanatate vs Asigurarea Medicala Privata de Calatorie in Strainatate
Subiectul anterior · Subiectul urmator
mommy
Scris: Wednesday, January 17, 2007 10:15 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Informatii de actualitate - 12.01.2007:

"Procurarea Cardului European de Sanatate (CEASS) nu este obligatorie - este un drept si nu o obligatie. Oricum, incheierea unei asigurari medicale pentru calatorie este indicata chiar si in situatia in care ati detine acest card pentru ca, intr-adevar, el nu acopera intreaga gama de servicii oferite prin asigurarea medicala.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, desi atat Cardul European de Sanatate, cat si asigurarea medicala privata pentru calatorii in strainatate sunt instrumente de acoperire a cheltuielilor medicale, intre acestea exista diferente fundamentale.

Valabilitate
- CEASS - in Spatiul Economic European plus Elvetia
- asigurarea private - in orice stat al lumii

Acoperire
- CEASS - servicii medicale conform cu sistemul de securitate sociala potrivit legilor statului respectiv
- asigurarea privata - inclusiv cheltuielile medicale in sistem privat

Actiune
- CEASS - actiune limitata, prestatiile in natura care devin necesare pe motive medicale in timpul sederii unui alt stat membru, tinand cont de natura prestatiilor si de durata de sedere preconizata
- asigurarea privata - acopera, suplimentar: cheltuielile aferente repatrierii sanitare, cheltuielile cu repatrierea in caz de deces, toate cheltuielile de spitalizare, accidentele de orice fel intamplate in perioada sederii pe teritoriul tarii respective, alte cheltuieli medicale.

Decontarea
- CEASS - exista posibilitatea ca un posesor de Card sa fie nevoit sa achite pe loc contravaloarea prestatiilor medicale, urmand ca cererea de rambursare a banilor sa o faca catre casa locala de asigurari de sanatate
- asigurarea privata: toate cheltuielile sunt preluate si platite direct catre furnizorii de servicii medicale din afara tarii

Plati suplimentare
- CEASS: confera posesorului drepturile oferite de sistemul public similare cu cele ale rezidentilor statului pe care il viziteaza, fiind prezentat exemplul Germaniei unde rezidentii germani trebuie sa co-plateasca spitalizarea.
- asigurarea privata: nu exista

Conditii pentru obtinere
- CEASS: plata la zi a contributiilor la sistemul public de asigurari de sanatate
- asigurarea privata: nu exista

In concluzie, datorita diferentelor importante care exista intre cele doua instrumente prezentate sintetic mai sus, Cardul European de Sanatate nu poate substitui o asigurare medicala pentru calatorii in strainatate. De altfel, experienta statelor din Uniunea Europeana, unde sistemul de carduri de asigurare functioneaza de ani buni arata ca toti posesorii unui asemenea card de sanatate detin si o asigurare de calatorie in strainatate incheiata la o companie privata de asigurare.

Sugestia noastra este sa achizitionati o asigurare medicala privata de calatorie de la una dintre companiile de profil specializate pe acest segment. In acelasi timp, o astfel de polita poate fi cumparata si on-line. Prin intermediul parteneriatului incheiat recent intre 1asig.ro si asigur.com, cel mai vizitat portal de asigurari din Romania ofera posibilitatea procurarii unei astfel de polite.
Cat priveste pretul, acesta depinde de tipul de polita ales (pentru calatorii business sau in interes turistic), complexitatea acoperirii dorite si durata sederii/destinatia calatoriei. Cu titlu informativ, o polita pentru durata de 5 zile, in spatiul UE costa intre 16,6 - 30,8 RON/persoana."

Conform portalului specializat www.1asig.ro

oana_nicole
Scris: Tuesday, May 12, 2009 10:18 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Beneficiati gratuit de asistenta medicala in strainatate!

Daca vreti sa plecati in vacanta, este bine sa stiti ca, daca aveti cardul european de asigurari sociale de sanatate (trebuie sa fiti asigurat in cadrul sistemului national de asigurari sociale), puteti beneficia gratuit de asistenta medicala gratuita in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia. Asadar, daca plecati in vacanta, intr-o calatorie de afaceri sau pentru o sedere scurta sau plecati la studii in strainatate, nu uitati sa va asigurati ca detineti un asemenea card. Acesta va va ajuta sa economisiti timp si bani si sa evitati alte probleme inutile, in cazul in care va imbolnaviti sau aveti vreun accident in perioada cat va aflati in strainatate. Fiecare membru al familiei care calatoreste in strainatate trebuie sa detina propriul sau card.

In momentul in care va aflati intr-un alt stat membru al Uniunii Europene si aveti nevoie de ingrijiri medicale neprevazute, este important sa stiti ca prin intermediul Cardului european de asigurari sociale de sanatate beneficiati de servicii gratuite, acest document acoperind integral cheltuielile. In cazul in care intentionati sa va planificati anumite consultatii, explorari functionale si diferite scheme de tratament intr-o alta tara europeana, cheltuielile dumneavoastra pot fi acoperite daca obtineti o autorizatie. Este important de subliniat faptul ca acest card nu acopera costurile serviciilor medicale din perioada in care va aflati in strainatate in cazul in care veti calatori pentru a obtine ingrijiri medicale pentru o afectiune pe care ati avut-o inainte de a pleca in calatorie. Cardul nu acopera nici cheltuielile efectuate cu furnizorii de servicii medicale din sectorul privat. Si, aveti grija, anumite site-uri de pe internet ofera cardul european de asigurari sociale de sanatate contra cost. Insa el poate fi obtinut gratuit de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Ce este EHIC?
Cardului european de asigurari sociale de sanatate (EHIC) a devenit din ce in ce mai utilizat in tarile de pe continent, desi in Romania, numarul utilizatorilor este inca foarte mic. Potrivit statisticilor oficiale communicate recent de Comisia Europeana, numarul de carduri puse in circulatie a depasit 180 de milioane. Numarul europenilor care detin acest card a crescut de la un an la altul, de la introducerea programului in anul 2004.

EHIC este un card gratuit, care asigura detinatorilor sai acelasi acces la sectorul de sanatate public (de ex. un medic, o farmacie, un spital sau un centru de sanatate) de care beneficiaza si rezidentii tarii pe care o viziteaza. Cardul EHIC, introdus progresiv in perioada iunie 2004 – decembrie 2005 (inlocuind formular tip E 111 - , faciliteaza detinatorilor sai obtinerea asistentei medicale care le este necesara in caz de imbolnavire sau de accident in timpul unei vizite temporare in una dintre cele 31 de tari participante.

Cardul EHIC aduce beneficii atat detinatorilor, in caz de accident sau imbolnavire in timpul unei calatorii in strainatate, cat si furnizorilor de servicii de sanatate, prin minimizarea birocratiei. Pe masura ce tot mai multi calatori devin detinatori de card, furnizorii de servicii de sanatate se familiarizeaza cu procedurile care trebuie efectuate pentru pacientii straini: un numar din ce in ce mai mare de utilizatori si cadre sanitare incepe sa isi dea seama de avantajele cardului.

Pe cardul EHIC sunt trecute nominal informatii personale (numele si prenumele detinatorului de card, codul numeric personal si data nasterii), insa nu contine date medicale. Valabilitatea cardului european de sanatate variaza de la o tara la alta si cel mai bine este sa intrebati in momentul in care contactati autoritatea de asigurari de sanatate de care apartineti pentru a obtine cardul. Modelul cardului este acelasi in toate tarile UE, desi limba cardului va depinde de limba nationala (limbile nationale) din statul membru care il elibereaza, astfel incat furnizorii de servicii medicale din fiecare stat membru pot identifica imediat cardul. De asemenea, pe partea din spate a cardului exista deosebiri in functie de tara.


Beneficii concrete si sfaturi de utilizare
In functie de legislatia tarii in care va aflati, serviciile medicale sunt fie gratuite, fie, in cazul in care trebuie sa le platiti, costurile va vor fi rambursate. Daca trebuie sa platiti anticipat, cardul va garanta faptul ca veti primi banii inapoi in acea tara sau, daca nu ati reusit sa finalizati procedura de rambursare, la scurt timp dupa intoarcerea acasa, de catre autoritatea de asigurari de sanatate de care apartineti. Ingrijirile medicale sunt furnizate in conformitate cu legislatia tarii pe care o vizitati.
In cazul in care suferiti de o afectiune cronica (de exemplu, in caz de astm, diabet sau cancer), pe timpul sederii temporare in alt stat membru, aveti dreptul sa beneficiati de ingrijirile medicale care se dovedesc a fi necesare, luand in considerare starea sanatatii dvs. Cu toate acestea, daca starea sanatatii dvs. necesita supraveghere medicala specializata si, mai ales, utilizarea unor tehnici sau echipamente speciale (de exemplu tratament prin dializa), ar trebui sa va organizati din timp sederea pentru a va asigura ca veti avea acces la echipamentul sau la ingrijirile medicale solicitate. Puteti face acest lucru contactand unitatea medicala specializata din tara pe care doriti sa o vizitati, inainte sa plecati de acasa.


In caz de graviditate, cardul european de asigurari sociale de sanatate acopera orice ingrijiri medicale legate de sarcina dvs., inclusiv nasterea copilului in perioada in care va aflati temporar intr-o alta tara. Dar, daca veti prefera sa nasteti in alta tara, s-ar putea sa aveti nevoie de o autorizatie speciala (formularul E-112).


Mentiuni speciale
Studentii si persoanele care lucreaza in UE pe baza de contracte (cu detasare) beneficiaza de un card european de asigurari sociale de sanatate care, in cazul lor, inlocuieste formularul E 128. Cardul european de asigurari sociale de sanatate le asigura acces la ingrijirile medicale necesare, tinand seama de durata sederii lor.

In cazul detasarii sau al studiilor in strainatate, perioada poate fi relativ indelungata si gama ingrijirilor medicale accesibile poate fi extinsa mai mult decat in cazul unui turist care sta in strainatate numai cateva zile.

Daca v-ati uitat sau v-ati pierdut cardul, puteti solicita autoritatii de asigurari de sanatate de care apartineti sa va transmita prin fax sau prin e-mail un certificat inlocuitor provizoriu. Acesta va ofera aceleasi drepturi ca si cardul.

Cardul se bucura de cel mai amplu nivel de detinere in Liechtenstein, Elvetia si Austria, unde 99%, 96% si respectiv 96% din populatie detin un card EHIC. Aceste rate de circulatie inalte pot fi puse pe seama faptului ca EHIC se gaseste pe partea verso a cardurilor de sanatate ale tarilor mentionate, astfel ca, pentru acesti rezidenti, primirea cardului EHIC este automata.

Circulatia mai redusa din unele tari poate fi explicata partial prin faptul ca cetatenii acestora efectueaza, in general, mai putine concedii in afara tarii de origine. De exemplu, cifrele Eurostat pe anul 2006 arata ca numai 11% dintre concediile (de cel putin patru nopti) pentru care opteaza rezidentii greci sunt catre destinatii din afara Greciei – si numai 1% dintre greci detin carduri EHIC. Cu toate acestea, cardul EHIC nu este valabil numai pentru calatoriile de concediu; el poate fi utilizat indiferent de scopul unei deplasari (munca, studiu, concediu). Nedetinatorii cardului risca sa intampine mai multe dificultati in achitarea costurilor asistentei sanitare care le poate fi necesara in cadrul unei deplasari in strainatate, intrucat, in majoritatea cazurilor, li se va solicita plata pe loc. In Romania, in cursul anului trecut au fost emise 36.210 carduri europene de sanatate, dintre care doar 12.298 au fost utilizate. Raportat la numarul total al populatiei, aceste cifre indica faptul ca doar 0,1% dintre romani au beneficiat efectiv de avantajele acestuia. Asadar, nu uitati sa aveti un card EHIC cand plecati din tara!

SURSA


Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.