
 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Ce stiti despre boala asta? Se poate sa traiesti cat de cat normal, avand o astfel de boala? Ce riscuri sunt in cazul acestei boli?
Va rog, ajutati-ma cu ceva info. NU ma intereseaza ce am gasit si eu pe google (lucrurile nu sunt roz deloc din cate am inteles), vreau experiente personale ale voastre.
Multumesc! |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 5/12/2006 Mesaje: 12982
| Kiki sper ca tu esti Ok , oricum sa sti ca se poate trai cu aceasta boala,mai multe info o sa am ceva mai tirziu ca sa i-au cartile la puricat sper sa gasesc ceva concret. |
|

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Eu sunt, dar cineva, foarte drag mie, nu e. Si vreau sa ma interesez despre asta. |
|
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2006 Mesaje: 3674
| Mama mea are cardiopatie ischemica de la 35 de ani (descoperita dupa ce a cazut din picioare intr-o zi). Traieste foarte bine cu boala asta, ia ceva pastilute, dar nu stiu ce. Acum are 58 de ani si are probleme cu alte boli, mai grave, fara legatura cu inima. Kiki, nu trebuie sa va panicati, este o boala cu care se poate trai, important este ca stiti de ea si o veti tine sub control. |
|

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Multumesc pentru incurajari, Miru!
|
|

 Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Multa sanatate! |
|

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Multumim, Oana! Asemenea! |
|

 Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/17/2006 Mesaje: 4933
| Miru wrote:Mama mea are cardiopatie ischemica de la 35 de ani (descoperita dupa ce a cazut din picioare intr-o zi). Traieste foarte bine cu boala asta, ia ceva pastilute, dar nu stiu ce. Acum are 58 de ani si are probleme cu alte boli, mai grave, fara legatura cu inima. Kiki, nu trebuie sa va panicati, este o boala cu care se poate trai, important este ca stiti de ea si o veti tine sub control.
idem...si mama mea are si se poate trai cu ea. Bunica mea sufera si ea cu inima si s-ar zice ca e genetic. Ma intreb cand o sa detectez si la mine ceva... |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 1/10/2007 Mesaje: 5597
|
Si mama mea are,recomandarea este sa se evite stresul pe cat posibil si nervii bineinteles,frigul sau temperaturile astea extreme si sa se ia tratamentul recomandat de medic. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 5/12/2006 Mesaje: 12982
| CARDIOPATIA ISCHEMICA
Cardiopatia ischemica (CI) este cea mai frecventa boala întalnita în populatie atât în tara noastra cât si în alte tari precum Franta, Canada, USA. Medicina moderna dispune de metode eficiente de prevenire si control a acestei boli, dar rezultatele nu sunt cele asteptate; de exemplu în USA 11 milioane de americani sufera de aceasta boala iar mortalitatea de cauza cardiaca prin ischemie este de aproximativ 500000 pe an. Pentru a creste eficacitatea de prevenire si control a CI este imperios necesara implicarea activa a populatiei care trebuie sa fie motivata cel putin prin cunoasterea bolii si masurilor terapeutice.
Ce este cardiopatia ischemica?
Cardiopatia ischemica este o boala care afecteaza arterele ce hranesc inima - arterele coronare - care îsi micsoreaza calibrul, având drept consecinta scaderea cantitatii de sânge ce iriga muschiul inimii - miocardul - pus astfel, în imposibilitatea de a-si satisface necesarul de oxigen, acizi grasi, glucoza. Fenomenul de reducere a fluxului de sânge prin arterele coronare a fost numit în limbaj medical cu termenul de ischemie. Modificarile cardiace produse de ischemie sunt desemnate de termenul cardiopatie. Ischemia se exprima clinic prin durere la nivelul pieptului, zona precordiala, durere ce îmbraca mai multe caracteristici - angina pectorala. Uneori miocardul lucreaza mai intens pentru a face fata solicitarilor (în timpul efortului când necesitatile în oxigen ale tesuturilor organismului cresc) si cere astfel o cantitatea mai mare de oxigen si produsi energetici: acizi grasi, glucoza. Acest dezechilibru între cerere, prin cresterea consumului miocardic si oferta, prin micsorarea fluxului prin arterele coronare datorita obstructiei, determina angina pectorala stabila sau angina de efort. Când durerile apar în repaus si n-au legatura cu efortul putem afirma ca avem de-a face cu angina instabila (preinfarct). Aparitia brusca a durerii precordiale cu durata mai mare de 30 minute ne face sa ne gândim la un infarct miocardic acut. Trebuie subliniat ca exista ischemie ce nu se exprima prin durere - cardiopatia ischemica silentioasa.
Ce persoane prezinta riscul de a face cardiopatie ischemica?
Factorul de risc este acel factor care creste riscul de a dezvolta boala ischemica cardiaca. O parte pot fi schimbati, în primul rând de pacienti si în al doilea rând de medici, iar o parte nu. Desi acesti factori cresc riscul de boala cardiaca, efectele lor nu pot reproduce boala iar boala ischemica se poate dezvolta si în absenta acestora.
Factori de risc ce pot fi schimbati: - Hipertensiunea arteriala - Nivelul crescut al colesterolului sanguin - Fumatul - Obezitatea - Inactivitatea fizica - Diabetul zaharat - Stresul Factorii de risc ce nu pot fi schimbati:
- Sexul - Ereditatea (istoric familial de boala cardiovasculara) - Varsta
Care sunt principalele cauze ce duc la aparitia cardiopatiei ischemice?
Principala cauza de cardiopatie ischemica este ateroscleroza. Ateroscleroza este o boala ce are ca substrat material o placa formata din fibre, celule din peretele vasului, grasimi cum ar fi colesterolul - placa de aterom - ce este practic lipita de peretele arterei coronare afectate, micsorând fluxul de sânge dincolo de obstructie.
Care sunt principalele manifestari ale cardiopatiei ischemice?
Cardiopatia ischemica se exprima prin durere (angina) care poate fi interpretata prin caracterele ei: - Localizarea - în spatele sternului sau precordial. - Iradierea - tipic în umarul stâng, fata interna a bratului, antebratului, ultimele 2 degete; trebuie subliniat ca exista mai multe locuri unde durerea poate fi simtita: în spate, în dinti, la nivelul stomacului,în umeri, în ambele mâini. - Modalitati de simtire- presiune, arsura, gheara, cutit, disconfort greu de definit. - Durata – aproximativ 5 - 10 minute.
Atentie: O durere aparuta brusc, sfâsietoare, cu senzatia de sfârsit iminent, cu durata de cel putin 30 minute este sugestiva pentru infarctul miocardic acut. - Aparitia durerii- durerea cu caracteristicile de mai sus poate sa apara la efort, repaus, frig, alimentatie bogata, stres. - Disparitia si diminuarea durerii - exista posibilitatea ca durerea sa dispara dupa administrarea de nitroglicerina, 1-3 tablete sublingual. Daca nitroglicerina administrata la interval de 5 minute nu-si exercita efectul ne sugereaza faptul ca angina are un caracter grav. Durerea ce dispare la încetarea efortului este caracteristica anginei stabile de efort.
Cum putem sa diagnosticam cardiopatia ischemica?
În prezent dispunem de echipamente medicale capabile sa deceleze ischemia la nivelul coronarelor.
- Electrocardiograma de repaus - înregistreaza activitatea electrica a inimii în repaus si poate decela anumite modificari de segment ST si unda T. - Electrocardiograma de efort - este un test necesar pentru a obiectiva impactul efortului asupra activitatii electrice a inimii cât si toleranta bolnavului cu CI la efort. - Înregistrarea Holter a activitatii electrice a inimii- permite înregistrarea continua a potentialelor electrice pe o durata de 24 h. - Coronarografia - permite vizualizarea arterei coronare îngustata de placa de aterom. - Explorarea irigatiei coronariene cu izotopi radioactivi.
Cum putem trata cardiopatia ischemica? Exista mai multe posibilitati de tratament al cardiopatiei ischemice ce tin de pacient si medic. Modificarea stilului de viata Pacientul poate sa-si modifice stilul de viata care este considerat un mod foarte eficient de control a CI. O dieta saraca în acizi saturati ( grasimi animale) si colesterol poate diminua evolutia aterosclerozei. Controlul hipertensiunii arteriale si întreruperea fumatului sunt modalitati imperioase ce trebuiesc respectate de pacienti. Efortul fizic controlat poate creste calitatea vietii bolnavului iar scaderea în greutate pâna la valorile cerute de medic trebuie respectata. Tratamentul medicamentos Medicamentele folosite în tratamentul CI au ca obiective reducerea consumului de oxigen al inimii prin micsorarea contractiei miocardului- propanolol, atenolol, metoprolol, verapamil, cresterea cantitatii de sânge la nivel coronarian-nitroglicerina, isosorbit dinitrat, amlodipina, felodipina. Se pot folosi medicamente ce scad colesterolul la persoanele ce îl au crescut - fibratii, lovastatin, simvastatin cât si medicamente antihipertensive. Atentie: Orice medicament se prescrie de catre medic!
Tratamentul chirurgical - Angioplastia coronariana-se poate dilata zona ocluzata folosind un cateter cu un balonas dezumflat ce patrunde pâna la locul respectiv; prin umflarea balonasului se dilata artera iar pentru a o mentine dilatata se foloseste un cadru metalic numit stent. - By - pass aorto - coronarian - artera coronara obstruata este suntata cu o vena prelevata din anumite parti ale corpului de la acelasi pacient, vena ce este conectata cu artera aorta, reusind astfel sa aduca cantitatea de sânge necesara activitatii inimii.
SURSA
PS. Aceasta lucrare mi sa parut mai explicita pentru a fi postata. |
|

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Multumesc. Legat de ereditate... daca cineva in familie are aceasta boala, ce sanse sunt ca copiii / nepotii sa aiba aceasta boala? |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 5/12/2006 Mesaje: 12982
| Vrei o parere strict personala???....Sa sti ca sansele sunt de 50 % DAR (si este unul mare) sa sti ca raportat in procente aproape 95% din persoanele virstnice au aceasta boala asa ca prin urmare odata cu inaintarea in virsta ,probabil o s-o facem si noi atita doar ca cei care au mai avut cazuri in familie o fac mai devreme iar ceilalti ceva mai tirziu. Ischemia este foarte mult asociata cu batrinetea sau cel putin asa vad eu lucrurile si astfel de cazuri am tot intilnit. |
|

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Dya, mii de multumiri! Sper ca maine dimineata sa ma trezesc vazand altfel lucrurile! |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 5/12/2006 Mesaje: 12982
| Kiki wrote:Dya, mii de multumiri! Sper ca maine dimineata sa ma trezesc vazand altfel lucrurile!
|
|

 Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/27/2007 Mesaje: 1849
| Si mama mea a avut cardiopatie ischemica, dar din pacate ea a murit, imi pare rau sa va zic asta...initial nici nu am vrut sa postez acest raspuns dar asta este Eu sper din tot sufletul sa nu fie ereditara sau si daca este sa fiu in procentul in care ne include boala asta crunta, si ma gandesc la mine , fratii mei si acum copilul meu . Ma rascoleste prea mult asa ca doar atat e raspunsul meu.... Sper Kiki sa vezi lumea bine si sa fie asa cum iti doresti |
|
|