
 Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 3/30/2006 Mesaje: 381
| Elena vrea sa stea numai in fundulet si in brate cu greu o mai conving(pacalesc) sa stea si culcata in schimb din acesta cauza nu am vazut-o pana acum rostogolindu-se pe o parte si pe alta cam de 2 sapt. sta in fundulet-la inceput mai aplecata in fata, iar acum se tine bine se mai rastoarna cand se intinde dupa diverse..jucarii, pungi,carti... ar trebui sa ma ingrijorez pentru ca sta prea devreme in fundulet? ii afecteaza oare coloana? n-as vrea sa gresesc... |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| bontocel wrote: ar trebui sa ma ingrijorez pentru ca sta prea devreme in fundulet? ii afecteaza oare coloana?
Daca copilul sta in fundulet natural, cu de la el "convingere" , adica nefortat, nu este nici o problema.Coloana ii este afectata numai in cazul in care parintele forteaza copilul sa stea in fund sau in picioare cand copilul nu este pregatit,Deci, daca Elena sta in fund ca ii place, inseamna ca coloana ei este suficient de maturata pentru acest lucru.
Felicitari ! |
|

 Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 8978
| AdrianaC wrote:Eu nu prea l-am pus inca sa stea in fundulet. Il pun cam la 70grade, sprijinit de perna, dar se trage imediat pe fundulet ca sa ajunga la orizontala
Al meu se trage instantaneu ca sa ajunga la verticala! Copilul meu nu mai vrea sa stea culcat si nici in fundulet! Cea mai mare placere e sa stea in picioare! Si se sustine destul de bine (noi il tinem de sub brat), la modul ca nu i se indoaie coloana, ba dimpotriva: isi arcuieste coloana si scoate pieptul in fata, de parca ar fi la apel in armata. E normal sa arda asa etapele? |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| cute_baby_of_mine wrote:
Al meu se trage instantaneu ca sa ajunga la verticala! Copilul meu nu mai vrea sa stea culcat si nici in fundulet! Cea mai mare placere e sa stea in picioare! Si se sustine destul de bine (noi il tinem de sub brat), la modul ca nu i se indoaie coloana, ba dimpotriva: isi arcuieste coloana si scoate pieptul in fata, de parca ar fi la apel in armata. E normal sa arda asa etapele?
Daca nu s-a ridicat singur singurel in picioare, nu prea e indicat sa il tineti voi de subtioara...fortati putin nota!Cel mai indicat este sa lasati copilul sa se ridice singur de cateva ori bune in picioare, si abia apoi sa il sustineti daca vreti.
Coloana lui, oricat s-ar vedea ca e drepata, poate suferi modificari fara a fi vazute cu okiul liber.Le citisem undeva, dar nu am retinut toti termenii medicali si decat sa scriu prostii...
La 5 luni nu prea are cum sa stea in picoare fara riscuri pentru sanatatea lui.Fetita prietenilor nostri s-a ridicat singura in picoare la 6 luni, dar mama ei a mers in picioare singura la 7 luni (mersul se mosteneste, se face medie de varsta la care au mers cei doi parinti se se observa cam la ce varsta e probabil ca va merge odorul). La ei e vorba de precocitate.
Ei bine la noi nu a functionat kestia asta.Si eu si sotul am mers singuri in jurul varstei de 1 an, pe cand Matei s-a ridicat singur la 7 luni, si la cateva zile dupa, mergea doar spijinindu-se de mobila.Dar singur singurel, a mers cu cateva zile inainte de 1 an.Lumea ma inebunea: cum, merge de la 7 luni si tu nu il tii sa invete sa mearga odata?Pai, de ce sa il fortez?Cand va fi pregatit, va merge el singur.Si asa a fost.Singur si-a dat drumul la mersul singur.Intai cativa pasi, 2-3, apoi 7-8, apoi parcurgea toata camera numai dus, apoi dus-intors, iar acum primim complimente pe unde mergem ca ce bine merge la 1 an si 2 luni.Nu mi se pare ceva spectaculos, dar comparand cu unii copii de 1 an si 4-5 luni (intalniti in parc in ham inca), se pare ca intr-adevar Matei a deprins foarte usor pozitia bipeda, ceea ce nu este o performanta, ci doar o etapa fireasca in dezvoltarea fiecarui copil, indif cand se produce ea. |
|

 Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/16/2006 Mesaje: 1390
| cute_baby_of_mine wrote:
Al meu se trage instantaneu ca sa ajunga la verticala! Copilul meu nu mai vrea sa stea culcat si nici in fundulet! Cea mai mare placere e sa stea in picioare! Si se sustine destul de bine (noi il tinem de sub brat), la modul ca nu i se indoaie coloana, ba dimpotriva: isi arcuieste coloana si scoate pieptul in fata, de parca ar fi la apel in armata. E normal sa arda asa etapele?
si al meu face la fel...dar acum am inceput sa-l obisnuiesc sa stea mai mult pe spate...iar cand e pe spate se ridica din umeri cu capusorul zdravan ridicat sa ma priveasca mai bine...iar in fundulet sta tare bine cand e in carut..pt ca apuca banda din fata |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Reperele pentru aprecierea dezvoltarii psihomotorii la varsta de sugar sunt:
* La o luna se constata o mobilitate in regiunea bucala (atingerea buzelor declanseaza suptul). Mainile sunt stranse, nu apuca, dar devin active la atingerea lor. Isi ridica capul pentru cateva secunde si il intoarce de pe o parte pe alta. Ridicat in brate devine linistit, tresare la zgomote, urmareste lumina cu privirea.
* La doua luni ridica pentru cateva secunde capul cand este pus cu fata in sus. Cand este ridicat, tine pentru scurt timp capul in acelasi plan cu corpul. Urmareste pentru scurt timp un obiect in miscare, zambeste, asculta sunetul de la un clopotel sau jucarie.
* La trei luni isi misca bine membrele; culcat pe abdomen isi ridica capul si trunchiul, sprijinindu-se pe brate, adus in pozitie sezand cade pe spate. Tot la trei luni zambeste la contactul cu persoanele din jurul sau, asculta vocea, gangureste si cerceteaza cu ochii in directia sunetului, isi muta privirea de la un obiect la altul.
* La patru luni asezat in decubit dorsal isi ridica capul si umerii, capul poate fi tinut drept cand copilul sta sprijinit. Executa miscari de aparare si reactii selective de retragere. Un sugar de 4 luni este docil, raspunde prin zambet la zambetul celor din jur, realizeaza un contact social mai indelungat, intoarce capul la sunet, asculta muzica, agita jucaria, scapa obiectele, trage o hartie de pe fata.
* La cinci luni tine capul fara sa-i mai cada pe spate, corpul ramane in axul vertical, impinge in picioare cand este tinut de sub axile. Prinde obiectele care i se ofera, urmareste cu privirea obiectele din jur pana ce dispar si asteapta revenirea lor. Se bucura de vederea mancarii, rade tare, zgomotos.
* La sase luni se ridica sprijinit de incheieturile mainii, sta in sezut, campul sau vizual se mareste si participa mai intens la viata din jurul lui, se intoarce de pe spate pe abdomen si invers, in decubit ventral se sprijina pe coate si pe maini. Gangureste sau bolboroseste, ia un cub de pe masa.
* La sapte luni se rasuceste de pe fata pe spate, manuieste singur jucariile, bea cu cana, priveste un obiect in cadere, emite sunete.
* La opt luni incearca sa se tarasca viguros, sta bine in sezut, culcat isi ridica capul, se rostogoleste, isi suporta greutatea, sare activ, intinde mana, strange obiectele mari, trece o jucarie dintr-o mana in alta. Tot la opt luni se priveste in oglinda si se bucura, tipa pentru atragerea atentiei, o prefera pe mama sa unde se simte in siguranta, emite sunete vocale polisilabice.
* La noua luni se ridica in picioare sustinut, face primii pasi sustinut, executa miscari cerute (da mana, duce mana la buze, etc.). Poate manca singur un biscuit, ajuta si chiar isi tine singur biberonul, duce obiectele la gura, limba fiind folosita pentru explorarea obiectelor din jur. La noua luni sugarul spune: "ma-ma" sau "da-da".
* La zece luni merge sprijinit de mana, apuca obiectele digital (cu policele si aratatorul), reactioneaza la pronuntarea numelui, rade cand priveste in oglinda, descopera jucaria ascunsa, incearca sa recupereze obiectul cazut, manipuleaza doua obiecte izbindu-le unul de altul.
* La unsprezece luni sta singur in picioare cateva minute, apoi se aseaza fara sa se loveasca, isi suge degetul, emite doua cuvinte cu inteles.
* La un an merge in tarc sau face plimbari prin camera, sustinandu-se de mobile, imita, stie "sa faca pa", se joaca cu jucariile si chiar cu mingea, emite mai mult de doua cuvinte. Raspunde la comenzi simple, returneaza un obiect sau il retine intentionat.
Sursa:nou-nascuti.ro |
|
 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17851
| Joi, 18 mai, la controlul de 6 luni, doctorita mea mi-a spus ca targetul pentru luna aceasta este ca pana la 7 luni sa stea singur in fundulet, nesprijinit.
Cica perioada in care ei incep sa stea singuri in fundulet este intre 6 si 7 luni.
Pentru aceasta mi-a recomandat sa il pun pe Andrei in fiecare zi pe canapea, sprijinit si cu o perna in fata, la inceput cate 5 minute, apoi 10, 15 si sa cresc treptat. |
|

 Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Multumim de informatie,Adriana! |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Citesc in cartea lui Capraru ca la 8 luni si peste, copilul trebuie sa se poate ridica in fund din orice pozitie. Singur? Ca al meu nu se ridica singur daca-l pun pe spate cel mult se rastoarna pe burta si invers, daca-l asez in fundel sta ce sta si se rastoarna. Daca-l pun in picioare lanaga pat, se agata de margine, dar se tot "balangane", nu are echilibru, nici siguranta, decat pt cateva momente...Iarasi, scrie Capraru ca stand in fundulet trebuie sa se poata apleca dupa jucarii si sa se redereseze... la noi e relativa treaba, se intinde dupa ele, dar se si rastoarna daca sunt intr-o parte. Si nici vorba sa se ridice singur in picioare! Doar, cel mult in genunchi, daca se tine de marginea patutului.
In concluzie... am ramas noi in urma cu dezvoltarea, oare? Doctora noastra nu ne prea lamureste |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Sousourel, eu cred ca nu trebuie sa iti faci griji, pentru ca fiecare copil atinge targeturile la varste diferite, atat pe cele fizice cat si pe cele mentale. De exemplu, copilul meu a mers la 9 luni jumate, dar de vorbit abia pe al un an jumate a vorbit mai mult de cateva cuvinte. De sarit cu ambele picioare desprinse de pe sol ar fi trebuit sa poata pe la un an si 10 luni, dar el a reusit abia la 2 ani si bine de tot abia pe la un an si o luna, iar alt baiat cu 4 zile mai mic ca el sarea de la un an si 9 luni. De facut la olita, nu face nici acum, la doi ani si 2 luni, iar altii fac dinainte de un an.
Nu trebuie sa ne comparam copiii cu ai altora si trebuie sa ne ingrijoram doar in anumite momente, care se gasesc in carti (de exemplu stiu ca in privinta vorbitului, daca la un an jumate nu intelege comenzi simple, daca la doia ani nu spune cel putin 10 cuvinte, daca la un an jumate nu poate merge singur, etc).
Stai linistita, o sa stea VIctoras in fundulet si va si merge cand va fi pregatit. |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| sousourel wrote:In concluzie... am ramas noi in urma cu dezvoltarea, oare? Doctora noastra nu ne prea lamureste
Sousourel, desi il cunosc personal pe Dr.Capraru (este pediatrul nostru), iti spun ce ceea ce el scrie in carte, el insusi ne-a asigurat ca sunt numai niste parametri orientativi.Unii copii ating pragurile scrise mai inainte de vreme, altii cu ceva timp mai tarziu.Aceste praguri au fost create prin sondajul unui esantion de copii (unii tardivi in dezvoltare, altii precoce).
Fiecare copil este unic.Daca din punct de vedere medical copilul este sanatos, daca medicul de familie este multumit de evolutia copilului si voi, ca si parinti observati ca copilul evolueaza "pe aproape" cu cartile, e ok.
Eu ce sa mai zic ca Capraru scrie ca abia pe la 11 luni copilul este pregatit de mers, cand Matei a inceput sa mearga mult mai devreme?Iar la mancare, nu mai spun ca nu se incadreaza nici cu luatul in greutate, nici cu meniul, nici cu numarul de mese.Nu exita copil-robotel, care sa se dezvolte precum scriu cartile.Cartile sunt scrise pentru ca noi, parintii sa avem un model orientativ, nicidecum pentru a ne incadra copiii in niste tipare rigide.
Te pupic si numai bine! |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| freedelia wrote:.. trebuie sa ne ingrijoram doar in anumite momente, care se gasesc in carti (de exemplu stiu ca in privinta vorbitului, daca la un an jumate nu intelege comenzi simple, daca la doia ani nu spune cel putin 10 cuvinte, daca la un an jumate nu poate merge singur, etc).
Stai linistita, o sa stea VIctoras in fundulet si va si merge cand va fi pregatit.
Delia, pt grija, dar tocmai asta e, ca dupa cele ce scrie in carti suntem cam in urma. Ce sa mai spun ca incepuse de pe la 5 luni cu ma-ma-ma-ma si acum nu mai zice nici sa-l pici cu ceara Stiu ca fiecare are ritmul lui, sper doar sa ne vina si nou a randul la dobandirea abilitatilor enumerate mai sus. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Cand pot sa-i ridic putin salteaua de la carucior???
Cred ca s-a cam saturat sa stea numai la orizontala...
Si cam cat sa o ridic, ca nici sa stea in fundulet nu e bine... |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Eu de vreo doua zile ii ridic spatarul putin, cam la 30 de grade, la primul nivel (carutul nostru are 3 niveluri, orizontal, la vreo 30-40 de grade si la 90 de grade). Ii place mult, ca vede mai bine in jur. IN fundulet am sa o pun dupa 4-5 luni in functie de dezvoltarea ei fizica. John statea in fundulet fara nici un fel de sprijin la 5 luni iar la 3 luni jumare se apleca peste marginea carutului. El a fost foarte rapid in dezvoltarea fizica, de aceea lui i-am pus carutul la 90 de grade inainte de 4 luni, asa ca depinde de fiecare copil. |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 5605
| Si Karina a inceput sa stea in fundulet se mai dezechilibreaza dar e un inceput bun. |
|
|