Cand si cum ne invatam la olita? II
Subiectul anterior · Subiectul urmator
roxinthya
Scris: Friday, March 20, 2015 11:56 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 11/10/2009
Oana - ce tare! ras

Noi incercam si la WC cu colacel.
Chia acum 15 minute am sunat-o pe mama si il tinea pe wc. Insa din cate observ se cam inhiba si pe urma nu face toata ziua, apoi cum prinde un moment singur il si face, rade si fuge..Crazy
Sper sa reusim pana in toamna ca o sa-l inscriem la gradinita!alcool
koko2008
Scris: Friday, March 20, 2015 2:56 PM
Nivel

Inregistrat: 1/11/2009
Pai asta este...nu vreau sa se abtina Hilar doua zile n a facut , nu stiu de ce ,dar ieri era pana la buric Crazy pe bune ..la wc ii e frica
ingerash
Scris: Wednesday, March 25, 2015 2:38 PM
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 1/17/2008
David a inceput "antrenamentul"la toaleta,cu colacelul atasat,nu dorea sa stea la olita.-am cumparat chilotei cu diverse caractere animate,el si-a ales.Acum se duce singurel si face si ma cearta ca ii pun pampers, cand plecam pe undeva sau noaptea.Inca nu indraznesc sa il iau fara pampers cand mergem pe undeva...uff,derutez copilu` fool
koko2008
Scris: Saturday, March 28, 2015 7:15 PM
Nivel

De o saptamana spune doar de kk Bravoo pipi face pe el Cray ce-o fi ? e doar o faza ? Mamici de baieti !!! Buliiii
Lilly of the valley
Scris: Saturday, March 28, 2015 7:40 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
koko2008 wrote:
De o saptamana spune doar de kk Bravoo ...

Bravo! E un inceput! Bravoo

koko2008 wrote:
... pipi face pe el Cray ce-o fi ? e doar o faza ? Mamici de baieti !!! Buliiii

incearca din picioare "ca barbatii", cu tot ritualul, colac ridicat, scuturat cuculet, spalat pe maini ....
koko2008
Scris: Saturday, March 28, 2015 8:34 PM
Nivel

Incercat ! Nu pune mana pe ea Hilar
bulibuli
Scris: Saturday, March 28, 2015 9:51 PM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 3/17/2008
Salutare, la noi a fost usor. Am avut pe maini o carticica numita ceva de genul "cum sa scapi de pampers in 3 zile", foarte buna! in 3 zile am scapat! La scurt timp n-a mai vrut nici noaptea.

Accidente cu pipi au mai fost. Ei realizeaza repede cum sta treaba cu caca, dar la pipi la inceput nu isi dau seama sau isi dau prea tarziu.. secretul cu pipilica a fost sa stea fara pampers prin casa, pe afara (anul trecut prin mai-iunie ne-am apucat, am asteptat anume sezonul cald)... doar chilotel. Se uda de 2 -3 ori si se prinde cum sta treaba..
bulibuli
Scris: Saturday, March 28, 2015 10:02 PM

koko2008 wrote:
Incercat ! Nu pune mana pe ea Hilar

La inceput ii tii tu cuculetul, al meu era f incantat sa faca "la iarba" sau "la copac".. sa creasca..
Lilly of the valley
Scris: Saturday, March 28, 2015 11:20 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
bulibuli wrote:

La inceput ii tii tu cuculetul, al meu era f incantat sa faca "la iarba" sau "la copac".. sa creasca..

Dap Crazy Am avut surprize sa moara florile de atata "udat" Lol
roxinthya
Scris: Sunday, March 29, 2015 11:45 AM
Nivel

Buli felicitari!Bravoo
Noi inca ne luptam dar nimic.
Ne dai si oua cateva detalii pentru reusita cu kk?
koko2008
Scris: Sunday, March 29, 2015 7:22 PM
Nivel

Da stam fara pampers , doar noaptea ii pun Crazy
bulibuli
Scris: Monday, March 30, 2015 3:17 PM

Nu mai am carticica, ca era imprumutata dar pot sa va povestesc asa in mare; avea cateva reguli de baza care trebuiau respectate (mai tarziu am realizat ca sunt f f importante):

1. Nu te apuci pana nu esti sigura ca micutul e pregatit. Asta nu tine neaparat de varsta, ci de cum il simti tu... cam intre 2-3 ani, de preferat in sezonul cald (eu asa am asteptat). Semne ca e pregatit: isi da seama si stie sa comunice cand face ceva, dimineata de cele mai multe ori e pampersul uscat si face de cum se trezeste (semn ca isi controleaza sfincterele);

2. Nu te apuci pana nu esti sigura ca tu esti pregatita. pt ca trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si daca te dai batuta pe la mijloc va fi si mai greu - vezi regula 4.

3. NICIODATA sa nu folosesti cuvantul "RUSINE"!!! sau sa-ti manifesti dezgustul!! Mi se pare cea mai importanta din toate! Eeeeiii aici am avut de furca mult cu bunicii (sa ma ierte Dumnezeu dar parca-s batuti in cap uneori) in special, dar si cu vecinii alcool - ideal ar fi sa nu ai exemplare dintr-astea prin preajma cand te apuci. Toti psihologii spun ca nu trebuie niciodata sa certi copilul, sa-l umilesti si sa-l faci sa se rusineze de un act fiziologic (de la care el nu se poate abtine). Sau sa te arati dezgustat, scarbit "vai ce pute, ce urat, rusine, puturosule" (le-am auzit pe TOATE!) pt ca micutul nu intelege contexte, el intelege ca a facut ceva gresit, dezgustator, rusinos... si se va inhiba.. unii chiar se constipa (am exemplu in familie). Copilul trebuie mereu incurajat, laudat si aplaudat pt orice reusita. Si trebuie sa stie si sa inteleaga ca nu e ceva scarbos, toata lumea face caca, e normal si sanatos si ne bucuram. Si mami face, si tati face (iei tot familionul la rand). Ajuta sa-l iei cu tine la baie cand faci un pipi, sau sa mai vada o pisica, catel, etc. E ceva normal, toti facem asta, nu esti tu o mica scarbosenie cu care ne e rusine ca scoate chestii urat mirositoare din el pe cand noi restul numai besini cu miros de floricele producem, da?? (din nou, atentie la bunici!). Cand nu reuseste ne abtinem de la prea multe remarci si nu ne aratam suparati sau dezamagiti. La noi era asa: cand reuseam "bravoooo, ai reusit, aplaudam, hai sa-l ducem pe caca la WC, sa-i zicem paaa si sa tragem apa" - copilul avea onoarea sa-l conduca pe ultimul drum, sa rastoarne olita, sa traga apa, dupa ce ii spunea un calduros si vesel "Paaaa, caca!!". Cand nu reuseam, si aveam accidente "nu-i nimic, mami, bravo ca ai facut caca, dar nu mai stii ca trebuie sa facem la olita? ai uitat sa ne anunti? lasa, mami ca data viitoare sigur reusim! si o sa facem la olita, o sa spunem pa lui caca, o sa tragem apa ca doar suntem mari!" asta cu zambetul pe buze nu cu moaca de "iar am de spalat caca" pt ca la pct. 2 ne-am pregatit psihic pt asa ceva si nu ne deranjeaza... Cand se mai trezea cate un destept sa-i zica "rusine" saream imediat: "nuuuu maiiii, nu e rusine, e foarte bine sa faci caca, si mamaia/tataia/vecina (desteptul cu pricina) face, uite, tocmai a facut!" - si-i inchideam gura..

4. Odata ce ai renuntat la pampers - gata! nu te mai intorci la ei ca derutezi copilul. Adica de azi au disparut pampersii de pe pamant, purtam chilotei ca tati (ajuta o parada a la Botezatu tati in boxeri, baiatul in boxeri la fel ca deh suntem barbati) nu mai punem nici in casa nici afara nici la restaurant... ever! Doar noaptea si nici atunci daca e posibil, daca stii ca nu mai face, etc. Ideal ar fi sa nu-l scoti pe la nu stiu ce evenimente pana nu stapaneste tehnica. Daca reuseste in 3 zile e chiar posibil, va zic, de asta trebuie ales bine momentul sa nu te tulbure nimic in alea 3-4 zile cat te ocupi de problema asta, iti dedici timpul trainingului, nu plecari, petreceri, etc.

5. Cum se face:

- ai decretat ca gata! de azi inainte nu mai avem pampers; ii dam jos, ii aruncam, ramanem in chilotei/pantalonasi/ceva de dat jos rapid; pregatesti de dimineata un lighean mare cu apa si detergent in care vor ateriza fara mare tamtam toate hainele "accidentate" pana cand te poti ocupa de ele;

- in prima zi il pui pe olita la 2 ore cate 5-10 minute si va jucati, faceti diverse; daca produce ceva facem ritualul: aplaudam, ne bucuram, felicitam; il incurajam sa ceara si el sau sa se aseze singur de cate ori vrea;

- a doua zi marim intervalul la 4 sau 5 ore, procedam la fel, putem oferi chiar mici recompense (ceva dulce/buline, etc) - eu n-am folosit, el era super incantat ca ii zice "Pa" si trage apa, era o fericire totala :)));

- a 3-a zi doar la cerere; si gata!! dupa un timp vor inceta aplauzele si felicitarile pt ca va fi un lucru firesc, el probabil ca-si va pastra un mic ritual al lui. Al meu si acum ii zice Pa si trage apa, plus ca-i place sa anunte ce a "creat": uite mami, am facut un sarpe/o broasca/o inima Haha

La noi a mers aproximativ conform planului, nici nu aveam mai multe zile la dispozitie, trebuia sa ma descurc intr-un weekend. El deja incepuse sa ceara caca la olita, rar facea in pampers, insa pipi numai in pampers facea si nu anunta niciodata. A fost suficient sa se ude odata sau de doua ori ca si-a dat seama cum stau lucrurile. Cand deja treaba mergea ca pe roate au aparut bunicii care la primul accident (desi ii instruisem clar) au sarit cu o satisfactie enorma: "Rusine, puturosule, sa-ti fie rusine!" - se intampla cam la o saptamana de cand nu mai purta pampers deloc, copilul lua antibiotic, se simtea rau si a avut un scaun moale pe care nu l-a putut tine, desi a anuntat ca face dar nu s-a putut tine pana au adus olita. M-am enervat f rau... bietul copil era asa dezamagit, nu intelegea cu ce a gresit.. sa va spun ca vreo cateva zile a facut caca numai pe el, nu mai anunta ci se ascundea dupa perdea sa faca lucrul ala rusinos si dezgustator... Aici am intervenit cu recompensele. Il laudam, il incurajam si cand anunta primea o bomboana Rafaello (preferatele lui). Pana la urma si-a revenit. In toamna cand a stat la bunici am aflat ca-i mai puneau pampers (iar.. contrar instructiunilor mele) cand plecau undeva cu masina (ca deh, sa nu strice tapiteria) si daca cerea nu mai opreau, il indemnau sa faca in pampers. Acest lucru e total gresit, strici toata treaba si o iei mai greu de la capat. Norocul meu ca erau de-acum 3-4 luni de cand trecsem la chilotel si pur si simplu nu a vrut sa faca in pampers cu toate insistentele lor!! S-a tinut pana acasa. Apoi a inceput sa protesteze vehement cand ii puneau ca nu-l mai suporta... copil destept! :D

bulibuli
Scris: Monday, March 30, 2015 11:58 PM

Cu scutecul de noapte a fost si mai usor.. cam la o luna de cand renuntasem la pampers am inceput sa nu-i mai pun deloc, nici noaptea. Oricum nu mai facea, gaseam scutecul uscat si facea la olita cand se trezea. Ii puneam o pelincuta impermeabila peste salteluta si ii spuneam sa ma strige cand vrea sa faca pipi, sa mergem la olita. A avut un accident sau doua apoi nu a mai facut, am renuntat si la pelincuta. Asa de-a lungul timpului mici accidente au mai fost, dar niciodata nu-l certam pt asta. La inceput, in perioada de training, mai scapa cate un pipi, v-am zis ca si-a dat seama mai greu cum sta treaba, anunta dar era prea tarziu. Important e ca el constientizeaza ca face, daca nu-l certi si il incurajezi data viitoare va incerca sa fie mai pe faza. Am patit-o de fata cu vecina. Zice "pipi" si deja era balta sub el. Sare vecina repede "rusine!!!" si eu ii tai repede macaroana "nu ee rusine, mami!! si vecina face pipi, ea face mai mult ca tine" a ramas aia masca, mai ales ca eu ii ziceam copilului "bravo mami ca ai anuntat, ti-ai dat tu seama ca vine pipi, ce baiat mare, data viitoare zici si mai repede sa dam si pantalonii jos".. cam asta e atitudinea...
roxinthya
Scris: Tuesday, March 31, 2015 10:42 AM
Nivel

Buli mltumesc de indicatii!Cheek Kiss
ingerash
Scris: Tuesday, March 31, 2015 3:19 PM
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 1/17/2008
David nu vrea sa puna mana,dar face ca "fetele" se aseaza si face.E bine si asa(deocamdata).
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.