Cancerul de col uterin!
Subiectul anterior · Subiectul urmator
georgy_adinutza
Scris: Friday, May 30, 2008 1:43 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/2/2006
Mesaje: 3065
Pentru ca in ultimul timp se discuta tot mai mult despre acest subiect , m-am gandit ca nu ar fi rau sa il dezbatem . Ieri am fost cu fetele la dr pediatra si am auzit-o discutand despre acest lucru , si ca acum de fac vaccinuri la toate fetele care nu si-au inceput viata sexula , ptr ca zicea dr ca acest cancer se transmite prin contact sexual . Intamplarea a facut sa vorbesc azi cu o prietena care imi spunea ca la fata ei la liceu deja le-a facut la fete primul vaccin . Iata ce am gasit eu despre acest lucru :

Cate ceva despre cancerul uterin
Cancerul de col uterin afecteaza cel mai frecvent femeile tinere (35-50de ani) in perioada de activitate genitala, in timp ce cancerul de corp uterin, mai rar, apare mai ales la menopauza.

Uterul este alcatuit din mai multe parti: corpul uterin, care adaposteste viitorul copil in timpul sarcinii, si, mai jos, colul uterin, care face comunicarea dintre corpul uterin si vagin. Cancerele de col uterin si de corp uterin difera din toate punctele de vedere.

Cancerul de col uterin
Dupa cancerul de san, cancerul cel mai frecvent la femeie este cel decol uterin. Ca in cazul majoritatii cancerelor (90% din ele), este vorbade un carcinom, adica de o tumora ce se dezvolta pornind de la tesutul de acoperire numit epiteliu.

Leziunile precanceroase.
Aparitia acestui cancer este precedata de leziuni denumite displazii("transformare anormala") ale colului uterin. Aceste displazii pot fi depistate precoce si pot fi tratate, evitandu-se astfel evolutia spre cancer. In absenta tratamentului, aceste displazii pot evolua spre cancer localizat, care poate, in 10-15 ani, sa se extinda la organele vecine(vagin, vezica urinara...). In acest fel, cancerul devine invaziv.

Factori de risc.
Factorii de risc pentru acest cancer sunt cunoscuti de mult timp:viata sexuala precoce, numar crescut de parteneri, cu contacte sexuale neprotejate cu prezervativ. Acesti factori favorizeaza aparitia infectiilor virale, produse in principal de virusul papillomatozei umane; acestea antreneaza aparitia unor leziuni, denumite condiloame,care marcheaza debutul procesului canceros.

Simptome.
Adeseori, nu se manifesta prin nici un semn. Totusi, sangerarile anormale(metroragii) dupa raportul sexual si secretia albicioasa (leucoree) custriuri de sange sunt semne care trebuie sa alarmeze orice femeie. La examenul ginecologic, medicul va aprecia aspectul leziunilor si va recomanda, daca este necesar, depistarea cu ajutorul unui frotiu.

Diagnostic.
In cazul depistarii unui frotiu anormal, trebuie efectuat un examen amanuntit al colului uterin (colposcopie), pentru a observa zonele suspecte ale colului si a se recolta tesut (biopsie). Examenul celulelor acestui tesut permite sa se aprecieze daca leziunile sunt benigne,precanceroase sau canceroase.

Tratamente.
Depind de stadiul de evolutie a leziunilor:
- in stadiul de simple leziuni precanceroase, tesutul anormal este distrus(laser, distructie prin refrigerare sau prin curent electric);
- in stadiul de leziuni precanceroase (displazii) severe, interventia -denumita conizatie - consta in ablatia unei portiuni conice spre bazacolului;
- in stadiul de cancer mai avansat (cancer invaziv), tratamentele depind de stadiul extensiei cancerului. Se recurge la interventie chirurgicala,la radioterapie si, eventual, la chimioterapie, utilizate singure saucombinate, in functie de situatie.

Cancerul de corp uterin

Cancerul de corp uterin este numit si cancer de endometru, de la denumirea mucoasei care tapeteaza interiorul cavitatii uterine. Modificarile acestei mucoase in cursul vietii genitale a femeii depind de hormoni(in special de estrogeni). Cancerul de endometru este mai rar decatcancerul de col uterin, desi numarul de cazuri noi pe an este in cresterein tarile industrializate, din cauza cresterii sperantei de viata.

Factori de risc.
Rar inainte de 40 de ani, acest cancer se intalneste in principal la femeia in menopauza (80% dintre cazuri). Varsta medie de aparitie este intre 60 si 70 de ani.
In afara varstei, factorii de risc pentru acest tip de cancer sunt:
- pubertatea precoce si/sau menopauza tardiva;
- absenta nasterilor sau sarcinile tardive;
- anumite afectiuni, cum ar fi diabetul si obezitatea, sunt factori predispozanti;
- administrarea in exces a estrogenilor (acesta este motivul pentrucare estrogenii nu se prescriu singuri in tratamentul de substitutie almenopauzei).

Simptome.
Tumora se manifesta prin sangerari: la femeia aflata inainte de menopauza, este vorba de menstruatii abundente sau, mai ales,de sangerari intre menstruatii. La femeia in menopauza semnalul de alarmaeste reaparitia pierderilor de sange. Secretiile vaginale albicioase(leucoree) si purulente sunt uneori prezente. Nu exista, ca in cancerul de col, metode de depistare pentru acest tip de cancer.

Diagnostic.
Se bazeaza pe examenul direct al cavitatii uterine,cu un tub dotat cu un sistem optic (histeroscopie). Analiza tesutului prelevat de pe peretii cavitatii uterine (frotiu) permite confirmarea unui cancer suspicionat pe imaginile radiologice. Alte examene complementare permit efectuarea unui bilant al extensiei cancerului.
Evolutia acestui cancer se intinde pe durata mai multor ani. Metastazele pot sa afecteze ficatul, creierul si oasele, ganglionii fiind frecvent invadati.

Tratamente.
Interventia chirurgicala este tratamentul de electie in cazul in care cancerul este localizat. Ea consta in ablatia uterului(histerectomie) si a celor doua ovare (ovarectomie). In cancerul invaziv,alte tratamente vin sa completeze interventia chirurgicala: radioterapiaexterna sau locala (curieterapie), chimioterapia.

Papillomavirusurile
Virusurile papillomatozei sunt virusuri care produc leziuni cutanatesi mucoase. La femeie, infectia genitala cu virusurile papillomatozei poate favoriza dezvoltarea unui cancer de col uterin. Ea se manifestaprin aparitia unor veruci (negi) sau excrescente, denumite creasta decocos, care se transmit pe cale sexuala. Cercetarile cu privire la un vaccin sunt in curs, iar primele tentative de vaccinare la femeie suntpreconizate pentru viitorul apropiat.sursa :http://www.eva.ro/Vaccin impotriva cancerului de col uterin

Primul vaccin impotriva cancerului de col uterin a fost lansat oficial si in Romania. Vaccinul este disponibil in farmaciile din toata tara si se adreseaza in special tinerelor cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani care nu si-au inceput viata sexuala.
Silgard, primul vaccin recombinant tetravalent impotriva virusului papiloma uman (HPV), a fost lansat oficial in Romania si se adreseaza in primul rand tinerelor de 16 - 26 de ani care nu si-au inceput viata sexuala. Potrivit producatorului, compania Merck Sharp & Dohme, Silgard este singurul vaccin care previne cancerul de col uterin, leziunile precanceroase, verucile genitale si alte afectiuni cauzate de cele patru tipuri de HPV (6, 11, 16 si 18), atunci cand este administrat persoanelor care nu au fost infectate cu aceste tipuri de virus. In functie de sfatul medicului si de rezultatele testului Papanicolau, vaccinul poate fi recomandat si femeilor de peste 26 de ani si confera imunitate organismului, impotriva afectiunilor amintite, pentru tot restul vietii.

5 femei mor zilnic in Romania de cancer de col uterin
In Romania, cancerul de col ucide cinci femei in fiecare zi, iar in Europa 40. Tara noastra se situeaza pe primul loc pe continent in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania (dupa cancerul de san) si prima cauza de mortalitate la femeile tinere (25 - 44 de ani). In Romania, cazurile de cancer de col se inmultesc alarmant, aproximativ 20-30 de cazuri noi la 100.000 de femei, situatie similara cu cea din tari subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud.
Ingrijorator este faptul ca rata mortalitatii prin cancer de col uterin in Romania se afla intr-o continua crestere, de la 15,68 cazuri/100.000 de femei in 1982, la 31,5 cazuri/100.000 de femei in anul 2000.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rata mortalitatii in Romania este de 2-2,7 ori mai mare decat in majoritatea tarilor Europei Centrale si de Est si de 6,3 ori mai mare decat media tarilor UE, mortalitatea ridicata prin cancer de col uterin fiind cauzata de diagnosticarea tardiva a bolii (cele mai multe paciente sunt diagnosticate in faza de cancer invaziv).

Vaccinarea previne aparitia cancerului de col uterin

„Infectia cu virusul papiloma este foarte raspandita, peste 50% dintre femei si barbati infectandu-se cu acest tip de virus cel putin o data in viata.
Infectia are o incidenta mai mare la adolescenti si la adultii tineri, rata infectarii fiind mai mare la persoanele sub 25 de ani. Vaccinarea sistematica a adolescentelor ofera o solutie pe termen lung pentru profilaxia cancerului de col uterin si a celorlalte afectiuni date de subtipurile 6, 11, 16 si 18, fiind extrem de utila pentru tarile in care nu exista un program eficient de depistare si tratament a leziunilor precanceroase, situatie valabila si pentru tara noastra“, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Bals“ din Bucuresti.

Cat costa Silgard, vaccin impotriva cancerului de col uterin

Schema de vaccinare cuprinde trei injectii administrate pe parcursul a sase luni (0, 2, 6 luni). Fiecare din cele trei doze necesare costa in jur de 450 de lei, vaccinul nefiind compensat de Casa de Asigurari de Sanatate. Achizitionarea vaccinului se poate face doar pe baza de prescriptie medicala, la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor (ginecologi, pediatri).sursa :http://www.elady.ro/
stele_pe_cer
Scris: Friday, May 30, 2008 2:01 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Daca femeile sub 30 de ani si-ar fac PAP-ul o data pe an si cele peste 30 sau 35 de ani de 2 ori pe an, multe anomalii ar fi depistate din timp.

Analizele pt HPV nu cred ca si le-ar face nimeni din proprie initiativa, ca sunt foarte scumpe.

Multumim pt.informatiipupici !
Lilly of the valley
Scris: Friday, May 30, 2008 2:04 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
multumim de infoangel
am mai dezbatut subiectul asta pe undeva cu Andismom, nu mai stiu pe undebanghead

testul papanicolau se face gratuit, doar cu buletinul in policlinicile de stat (cel putin in Iasi) nu e nevoie de mers la gineco pt test, unde sigur nu e gratuit.
stele_pe_cer
Scris: Friday, May 30, 2008 2:06 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
mariuta wrote:
testul papanicolau se face gratuit, doar cu buletinul in policlinicile de stat (cel putin in Iasi) nu e nevoie de mers la gineco pt test, unde sigur nu e gratuit.


Gratuit sau nu, eu am platit intotdeauna, ca sa se uite cineva la mine (ma refer strict la domeniul medical).Plus la gineco grosul.In Buc pana si la wc platestibanghead !
Lilly of the valley
Scris: Friday, May 30, 2008 2:10 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
mda, eu mi-s lup moralist, tot la cabinetul ginecologului mi l-am facut (din n motive), insa am fost cu mama la cel gratis
georgy_adinutza
Scris: Friday, May 30, 2008 2:15 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/2/2006
Mesaje: 3065
Mie mi-au facut Papanicolau acum la a doua sarcina , si era ok .

Bun , deci cine e de vina ? ...tot barbatul , nu ? ca daca vine acasa cu "virusul papiloma " pe care i l-a dat vreo "pupaza " ...asta e , nu !? (asta ca sa facem haz de necaz ras ) ...
Cristy
Scris: Friday, May 30, 2008 3:06 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007
Mesaje: 6843
Si eu am facut PAP-ul dupa a 2-a nastere si a iesit OK.
Si la noi se plateste PAP-ul dar este o suma infima de 10$
stele_pe_cer
Scris: Friday, May 30, 2008 3:13 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
georgy_adinutza wrote:
Mie mi-au facut Papanicolau acum la a doua sarcina , si era ok .

Bun , deci cine e de vina ? ...tot barbatul , nu ? ca daca vine acasa cu "virusul papiloma " pe care i l-a dat vreo "pupaza " ...asta e , nu !? (asta ca sa facem haz de necaz ras ) ...


Unde mai pui ca pe el nici la bashketi nu-l doare!Tu mori si el canta cucuras !
georgy_adinutza
Scris: Saturday, May 31, 2008 9:08 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/2/2006
Mesaje: 3065
stele_pe_cer wrote:


Unde mai pui ca pe el nici la bashketi nu-l doare!Tu mori si el canta cucuras !hohot hohot hohot hohot hohot hohot hohot hohot hohot
valy84
Scris: Wednesday, January 14, 2009 2:35 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 12
Ana
Scris: Wednesday, January 14, 2009 6:32 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 11/9/2008
Mesaje: 30045
stele_pe_cer wrote:


Unde mai pui ca pe el nici la bashketi nu-l doare!Tu mori si el canta cucuras !
hohot hohot hohot hohot hohot hohot
vanina
Scris: Saturday, July 18, 2009 4:06 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 12/19/2008
Mesaje: 886
Nu stiu daca ati auzit de un medicament pe nume CERVUGID http://www.medipedia.ro/Dictionar/Medicamente/tabid/59/prospect/W08363002/CERVUGID.aspx
"Un loc important in cadrul infectiilor cervico-vaginale il ocupa tratamentul cu "Cervugid - ovule" a infectiilor cu HPV (prescurtare de la Virusul Papilomei Umane considerat ca fiind agentul etiologic al cancerului de col uterin). Prezenta virusului HPV la nivelul colului uterin este demonstrata prin examen citologic, adica prin examenul frotiului pe lame, de pe col si vagin. Virusul determina modificari morfologice specifice ale celulelor de la acest nivel care se exprima in sistemul Bethesda (inlocuitorul actual al claselor Papanicolau - Babes) prin clasele ASCUS, LSIL HSIL sau AGUS. In infectiile cu Virusul Papilomei Umane unde citotestul in sistemul Bethesda este ASCUS, LSIL, HSIL sau AGUS, administrarea a trei cure de "Cervugid - ovule" a condus aproape in toate situatiile la normalizarea citotestului. Prin aceasta actiune, "Cervugid - ovule" are rol profilactic in cancerul de col uterin."
Puteti cauta si pe google mai multe informatii. Acest medicament a fost creat de un medic din Iasi : Christache Zanoschi http://www.evenimentul.ro/articol/infectiile-genitale-cu-virusul-papilomei-umane-anticamere-ale-cancerului-de-col-uterin.html

Poate e o prostie ce am sa spun acum, dar ma gandesc ca : daca femeile care se neglijeaza si nu se duc la doctor de 2 ori pe an, poate nici in 10 ani sau niciodata banghead , ar face din cand in cand cate o cura de tratament cu cervugid, nu ar mai face cancer de col uterin uff

Inca un articol:
http://www.formula-as.ro/2004/606/sanatate-35/pe-urmele-articolelor-publicate-in-formula-as-4829
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.