Calcul nastere DPN
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Friday, March 3, 2006 7:08 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Calculator nastere - DPN ( data probabila a nasterii)

Dr. Naegele, aproximativ in anul 1850, a determinat ca lungimea aproximativa a gestatiei umane este de circa 266 de zile de la conceptie. El a considerat ca majoritatea femeilor au un ciclu menstrual de 28 de zile si ca ovuleaza in Ziua 14 a ciclului. A folosit datele pe care le avea pentru a determina o formula matematica de calculare a datelor de nastere:

((UM + 7 zile) – 3 luni) = Data probabila de nastere

Ex: ((1 ianuarie 2006 + 7 zile) – 3 luni) = 8 octombrie 2006

Totusi, Dr. Naegele nu a tinut cont de anumiti factori in calculul sau. De exemplu, nu toate femeile au ovulatia in cea de-a 14-a zi. Alte situatii de care ar fi trebuit sa tina cont dr. Naegele ar fi: etnicitatea, paritatea (cate sarcini duse la termen are femeia respectiva), ingrijirea prenatala, nutritia corepunzatoare si factorii de screening.
Astazi se foloseste in continuare regula dr. Naegele pentru determinarea datei probabile de nastere. Totusi, exista un nou val de discutii la ora actuala care contesta acuratetea formulei. Sub auspiciile unei ingrijire prenatale corespunzatoare si reale, educatorii prenatali, moasele si medicii ajuta femeile sa se informeze cu privire la factorii de
risc, nutritie si screening-ul prenatal. Toti acesti factori maresc lungimea gestatiei pentru multe femei.

Un studiu realizat indica faptul ca este necesar sa adaugam 15 zile la formula doctorului Naegele pentru mamele caucaziene care nasc pentru prima oara, si 10 zile pentru mamele caucaziene care mai au alti copii. Femeile afro-americane si asiatice tind sa aiba gestatii mai scurte.

In zilele noastre, folosim ecografia, ori de cate ori este disponibila sau daca exista vreo problema ridicata de istoria menstruala. Ecografia poate fi eficienta in determinarea varstei sarcinii, dar acuratetea ei se pierde daca nu este realizata in prima jumatate a sarcinii.

Cele mai multe autoritati in domeniu sunt de acord ca exista mai multe moduri de determinare a datei probabile de nastere, si ca nu ar trebui folosit un singur factor in determinarea acestei date. Alte evenimente
de care trebuie tinut cont, ar fi:
- Prima oara cand mama simte bebelusul miscand
- Sunetul inimii fetale auzita prin doppler sau stetoscop
- Inaltimea fundului uterului

Datele probabile de nastere sunt estimari ale momentului in care bebelusul va sosi. Medicii in general iau in considerare ca timpul normal de nastere al bebelusului ar fi 2 saptamani inainte si 2 saptamani dupa DPN.

Editare Ulterioara:

Un articol care prezinta mai multe metode de calcul DPN: Sunt Insarcinata. Cum aflu Data Probabila a Nasterii?
stele_pe_cer
Scris: Thursday, April 20, 2006 9:22 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
La mine :

23 martie+7 zile-30 zile=30 decembrieplans asta inseaman de sarbatori, poate de Anul Nou...poae am cum sa influentez nasterea sa o "decalez" cu cateva zile, ca asa teama mi-e sa nu nasca de sarbatori, cand toata lumea o tine tot intr-un kef....
Kiki
Scris: Thursday, April 20, 2006 9:26 AM
Nivel

stele_pe_cer wrote:
La mine :

23 martie+7 zile-30 zile=30 decembrieplans asta inseaman de sarbatori, poate de Anul Nou...poae am cum sa influentez nasterea sa o "decalez" cu cateva zile, ca asa teama mi-e sa nu nasca de sarbatori, cand toata lumea o tine tot intr-un kef....

He, he, poate nasti de Revelion!!!
stele_pe_cer
Scris: Thursday, April 20, 2006 9:36 AM
Nivel

kiki, bate-n lemn, cu cine sa nasc de Rev, cu oamenii trotilati?Doamne fereplans !

Am mai citit cum ca femeile care au menstra mai scurta au sanse sa nasca putin mai devreme decat DPN-ul stabilit...poate se adevereste....
Kiki
Scris: Thursday, April 20, 2006 9:39 AM
Nivel

stele_pe_cer wrote:
kiki, bate-n lemn, cu cine sa nasc de Rev, cu oamenii trotilati?Doamne fereplans !

Am mai citit cum ca femeile care au menstra mai scurta au sanse sa nasca putin mai devreme decat DPN-ul stabilit...poate se adevereste....

Haide mai ca glumeam...pup!
stele_pe_cer
Scris: Thursday, April 20, 2006 9:41 AM
Nivel

Kiki wrote:

Haide mai ca glumeam...pup!

Asta cu nasterea de sarbatori e una din fobiile din prima sarcina...am fost inspaimanatata la superlativ, mi-era teama sa nu nasc prematur de sarbatorile de iarna....iar contractii am avut in decembrie, dar noroc ca nu am nascut la 7 luni!
taki
Scris: Thursday, April 20, 2006 10:22 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

stele_pe_cer wrote:
La mine :

Mai conteaza cand nasti uff , copilul vine cand nu te astepti, daca el/ea vrea sa scoata capul la lumina de Revelion, ce ai sa faci??? oare Ai sa-l/ sa o primesti cu bratele deschise yes angel sic .

Dar stii tu vorba aia, ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ oare , asa ca nu-ti face tu atatea griji de pe acum pupici
dya
Scris: Tuesday, March 20, 2007 10:15 PM
Nivel

Inregistrat: 5/12/2006
Hai sa-mi calculez si eu DPN-ul...
(23 Ianuarie+7zile)=30zile - 3 luni=30 Octombrie ...oare chiar asa sa fie...oare ras
A si daca tot sunt la calcule , sunt in grafic cum se spune...de exemplu azi la echo a aratat o sarcina de 7 saptamini si 5 zile asa ca fata de virsta aratata la semnatura diferenta este de 2 zile.yes bounce
danab
Scris: Tuesday, March 20, 2007 10:39 PM
Nivel

Inregistrat: 3/13/2006
dya wrote:
Hai sa-mi calculez si eu DPN-ul...
(23 Ianuarie+7zile)=30zile - 3 luni=30 Octombrie ...oare chiar asa sa fie...oare ras
A si daca tot sunt la calcule , sunt in grafic cum se spune...de exemplu azi la echo a aratat o sarcina de 7 saptamini si 5 zile asa ca fata de virsta aratata la semnatura diferenta este de 2 zile.yes bounce

asteptam, cuminti, sa vedem daca se grabeste bebe sau nu angel pupici
dya
Scris: Wednesday, March 21, 2007 9:08 AM
Nivel

Iti dai seama , Dana ca si eu astept foarteeee cuminte sa vie cind trebuie.ras pupici
dya
Scris: Monday, August 3, 2009 8:14 AM
Nivel

Ha , ha ce amintiri.....angel angel angel
jhonsmith
Scris: Tuesday, December 11, 2012 1:16 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 12/11/2012
He, he, perhaps born New Year!
Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must outrun the fastest lion or it Will Be Killed.
Every morning in Africa, a lion wakes up. It knows it must run faster Than the slowest gazelle, or it Will starve.
It does not matter whether you're a lion or a gazelle-when the sun comes up, you'd better be running...!!!

hearts hainoroc cool angel

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.