Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| ati luat cadou nasilor la taierea motului? se obisnuieste sau nu?
eu ma gandeam sa le iau nasilor ceva la motul lui Andrei, mai ales ca s-su si mutat in casa noua si vin si din Germania. ce ziceti? e oportun?
cam ce s-ar preta la o asemenea ocazie? |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| La motz eu stiu ca nu se cumpara cadou la nasi, nici la botez, numai daca parintii copilului vor. Spor la gasit ceva interesant. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Eiii, uite ca nu stiam ca trebuie sa iau cadou nasilor la taierea motului/turtei.
Pana la urma se ia sau nu cadou??? Trebuie sa aflu ca in aprilie ne ia turta si sa nu ne facem de ras. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/14/2006 Mesaje: 1445
| Nici noi nu stim de cadou pentru nas, asa ca maine cand ii vor rupe turta Ioanei, nasii nu vor primi nimic, decat poate felicitari ca au o asa finuta... |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Nu se ia cadou la nasi la mot/turta...dar daca aveam nasii in tara si ne duceam acolo sa-i luam turta, sigur pregateam ceva pentru ei, dar nu neaparat legat de luarea turtei, ci asa, un cadou de la noi de peste ocean...iar situatia Ancai este asemanatoare si probabil ca m-as fi gandit sa le iau ceva de casa noua, avand in vedere ca nu ne intalnim des. Ca idei de cadou, Anca, pentru ca nasii stau in afara Romaniei, poate ca le-ar place ceva obiecte artizanale...eu m-am bucurat tare mult cand am primit niste clopotei artizanali superfaini, un set de ceramica compus din vazutza rotunda, una lunguiata si o farfuriuta cu stativ...daca le plac, le poti lua si prosoape din acelea rosii, pe care le pot folosi ca place mats la masa, la sarbatori, sau butelcuta de lemn sculptata, un set de farfurii/boluri artizanale, un set de tavi din inox deosebite, un set de bbq, o lustra draguta, un tablou deosebit, ca la casa noua, peretii sunt cam goi. |
|
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| Mihaela, multumesc mult de idei! f bune! stiu ca ei ii plac chestiile astea ca ... doar e romanca!
iar el isi doreste o pipa (e fumator) artizanala... sa vad pe unde gasesc asa ceva...
mai astept sugestii, daca mai aveti! |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| In satul de unde este mama mea nu se ia cadou la mot. In satul de unde era tatal meu se lua un cadou (nu stiu ce) care se dadea in ziua taierii motului. La sotul meu obiceiul este ca dupa ce se taie motul, cam la o saptamana se duc finii la nasi si ii duc un cadou in functie de ce au cumparat si nasii(ca valoare materiala) pentru copil.
Aici la Rasnov se face un anumit cadou, se cumpara exact tipul ala de lucruri si nu sunt chiar putine. Mai depinde si de pretentiile nasilor.
Stiti vorba aia "Cate bordeie atatea obiceie"
Eu am facut ca aici pt ca aici am ales sa traiesc, dar nasii mei n-au avut pretentii prea mari. |
|
Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 1/12/2007 Mesaje: 138
| si noi taiem motul pe 3 februarie si nu stiu daca sa luam cadou la nasi sau nu. la botez le-am luat un sevici de masa foooarte misto si foarte colorat din cora. aproape nu vroiam sa-l mai dau. acu nu stiu. daca e sa le iau ceva, cred ca tot ceva pt casa.... |
|
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| La noi e obiceiul ca la datul colacilor inapoi sa se ia cadou nasilor, pe langa colac, ulei, zahar si sare. Daca nu dati colacii in aceeasi zi, nu cred ca se da cadou, dar e recomandat sa dati in aceeasi zi si colacii, sa scutiti cheltuieli ulterioare sau sa uitati. |
|
| dana, ce inseamna datul colacilor inapoi? in ce consta? eu nu am auzit de acest obicei pe la noi. sau poate o fi, dar se numeste altfel. oricum, m-am mai interesat si pe la altii care au taiat motul si mi-au zis ca nu stiu nici ei daca se da sau nu cadou, dar ei au dat. asa ca trebe sa ne pregatim si noi cu ceva. si mai e doar o saptamana, si io nu stiu cand si ce sa le iau!!! |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| danab wrote:La noi e obiceiul ca la datul colacilor inapoi sa se ia cadou nasilor, pe langa colac, ulei, zahar si sare. Daca nu dati colacii in aceeasi zi, nu cred ca se da cadou, dar e recomandat sa dati in aceeasi zi si colacii, sa scutiti cheltuieli ulterioare sau sa uitati.
La Suceava colacii se dau oricand, pana se casatoreste copilul (multi ii dau la nunta); noi nu am dat la mot- de fapt eu nu cred in obiceiurile populare si vom respecta chestia asta doar daca-si doresc nasii. In schimb oricand e ales momentul de dat colacii, nasii trebuie sa imbrace copilul din cap pana-n picioare, indiferent de varsta pe care o are, iar parintii, intr-adeva,r trebuie sa le dea ulei, zahar, sare.
Papi, se zice ca dupa botez copilul e al nasilor, iar prin datul colacilor, iti "iei" copilul inapoi. Pe aici, multi nu dau colacii la mot, mai ales daca celui mic i-a mers bine (nu s-a imbolnavit etc., etc.), ci o fac la nunta. Daca oricand intre aceste doua momente copilului "ii merge rau" se pune de o mica petrecere de "rascumparare" Dar asta tine de traditie si se aplica si zicala "cate bordeie atatea obicee". Tine de optiunea fiecaruia daca- si cand- le respecta.
|
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| Eu am luat cadou si nasilor Catincai si ai lui Tudor la botez, la motz nu am luat nimic. Colacii i-am dat tot la botez si la Catinca si la Tudor. In schimb, nasii mei de botez au primit colacii de la parintii mei la nunta mea. |
|
| Kali, multumesc pentru explicatii. eu nu am auzit de asa ceva pana acu. cred ca in regiunea de unde vin eu (prahova) nu exista acest obicei, dar o sa ma interesez ca sa fiu sigura si sa nu fac vreo gafa daca aduc nasii vorba de asa ceva. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Cred ca cel mai bine e sa se discute cu nasii dinainte despre obiceiuri, la care tin unii sau altii. Eu asa am facut cu nasa. Am stabilit impreuna si ce fel de imbracaminte sa cumpere ea pentru Cristina. La fel am stabilit ce sa cuprinda cadoul pentru ei. Eu cred ca e mai bine asa. In felul asta nici eu n-am primit imbracaminte pe care sa n-o folosesc.de exemplu body - sunt bune, dar cum ne chinuim sa invatam sa folosim olita mai mult ne incurca asa ca nu le mai folosesc. Cum nasa e mare fan al acestui articol de imbracaminte am preferat sa-i spun sa nu-mi cumpere, bine-nteles explicandu-i si de ce. Noi pt ei trebuia sa luam niste vasa din care se bea (pahare, cani, cesti de cafea). Am intrebat-o si mi-a spus ca prefera paharele si pahare i-am luat. |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 9/28/2006 Mesaje: 581
| Eu cand am facut botezul si taierea motului..nu am stiut si nu am tinut si de fapt nu m-au interesat toate datinile/vorbele din batrani si "spusele" (uite fa asa ca e bine, nu fa asa ca nu e bine)...poate si faptul ca nu sunt in tara....dar, a fost mai bine...ca atare, nu am dat cadou la nasi nici la botez nici la mot... La botez am mai tinut cont de niste chestii, nu le mai tin minte acum, mi le-a spus o prietena, dar....prea multe, nu stiu... |
|
|