Buza de iepure
Subiectul anterior · Subiectul urmator
taki
Scris: Wednesday, March 1, 2006 1:31 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Malformatie congenitala care consta intr-o despicatura a buzei superioare, datorata absentei sudarii sau sudarii incomplete a mugurilor faciali in viata embrionara. Frecventa este de una la un milion de nasteri.
Sunt posibile toate gradele de nealipire a acestor muguri, rezultatul fiind:
- buza de iepure unilaterala: despicatura a buzei doar de o singura parte a buzei
- buza de iepure bilaterala: despicatura asociata cu o fisura a boltii palatine partiala
- gura de lup (cea mai grava forma a malformatiei): despicatura asociata cu o fanta extinsa care intersecteaza buza, nasul si palatul osos (cerul gurii), realizand o comunicare larga intre nas si gura. In cest caz, interventia medicala trebuie facuta de urgenta deoarece copilul nu se poate hrani.
Tratamenul operator se practica in doi timpi: intai se coase despicatura buzei (fanta labiala), apoi se sutureaza fisura palatina (cerul gurii). In general, buza de iepure se opereaza dupa 6 luni, iar despicatura palatina intre 18 luni si doi ani.
Inca de la nastere trebuie efectuat un examen bucofaringian pentru a vedea daca traiectul alimentelor nu risca sa fie deviat. Dificultatile de inghitire se pot rezolva prin folosirea unui tip special de tetina.
Post-operator este necesara o supraveghere atenta, tratamente dentare, ORL si tratamente ortofonice (de corectare a vorbirii).
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.