Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Paella Valenciana
Ingrediente: - rata sau pui (aripioare, pulpe, ficat) - costite de porc taiate marunt - eventual - carne de iepure - fasole verde si alba - un ardei rosu (capia) taiat in bucati mari (in patru) - orez - sofran - supa de pui sau apa calda - 1 rosie taiata in bucati - 2 samburi de usturoi - ulei - sare - ardei iute
Preparare: Se pune ulei intr-o tigaie mai mare (in Spania se folosesc tigai speciale care se numesc tot "paella") si se caleste ardeiul. Se adauga carnea pana cand devine aurie. Imediat se adauga usturoiul tocat si fasolea. Cand si acestea s-au calit se pune rosia cu putina apa pentru a nu se arde. Dupa ce totul este gata, urmeaza orezul si putin ulei - daca este nevoie - si se lasa in continuare pe foc timp de cateva minute, dupa care se adauga supa sau apa fierband (doua cani pentru fiecare cana de orez), sofranul si ardei iute tocat marunt. Cand incepe sa fiarba, se da focul mai mic si se lasa pana scade. Se adauga sare dupa gust.
Salata de orez (reteta din Andalucia)
4-6 portii 1 cana de orez 8 linguri de ulei de masline 3 linguri de otet de vin 1 catel de usturoi pisat 1 ceapa mica pisata sare si piper 6 ardei (grasi) ntregi 2 lingurite de patrunjel tocat masline verzi si negre pentru ornat
Scoateti semintele din ardei si taiati unul dintre ei in 6 fasii subtiri. Restul ardeilor se toaca marunt. Orezul se fierbe in doua cani de apa fierbinte cu sare. Se lasa 20 de minute la foc mic. In timp ce se raceste orezul, se pregateste un sos din uleiul de masline, otet, usturoi si ceapa. Dupa gust, se adauga sare si piper. Sosul se amesteca cu orezul racit, ardeiul tocat si patrunjelul.
Salata, decorata cu ardeiul taiat fasii si maslinele verzi si negre, se serveste in castronele, nu inainte de a fi racita in frigider.
Gazpacho andaluz, un fel de supa pasata de rosii care se bea rece si cu gheata... tipic pentru aceasta zona.
(pentru sase persoane) 10 rosii mari, foarte bine coapte 1 ardei gras 1 castravete 1 dinte de usturoi ulei de masline otet sare crutoane de paine
Rosiile spalate se pun in apa clocotita unde se lasa pret de 5 minute, dupa care se scot si se decojesc. Ardeiul si castravetele se spala, se curata si se taie marunt. Intr-un castron se amesteca cu mixerul (cutitul pentru supe pasate) rosiile, ardeiul, castravete si restul de ingrediente si, putin cate putin, se adauga apa pana se obtine o pasta aproape lichida (pentru a fi bauta). Se toarna intr-un vas mare (eventual o cana de apa de un litru), plina cu gheata. Se bea, acompaniind de obicei masa de pranz.
Vis de ciocolata
Aceasta este o reteta delicioasa si usor de pregatit. In doar 35 de minute se pot prepara 6 portii.
Ingrediente: 250 grame ciocolata amaruie 125 grame unt 3 galbenusuri de ou 25 cl lapte 2 lingurite de cafea solubila 3 kiwi 2 pere 200 grame mandarine 6 rondele de ananas (poate sa fie si din compot) 250 capsuni (desi reteta originala este cu aceste fructe, se pot ultiliza orice fructe de sezon)
Preparare: Ciocolata taiata in bucati se topeste pe foc, la bain-marie. Dupa ce s-a omogenizat, se adauga untul putin cate putin si se amesteca pana la incorporarea sa totala. Separat, se bat galbenusurile si se incalzeste laptele amestecat cu cafeaua. Cand laptele este fierbinte, se toarna peste galbenusuri si se amesteca continuu pana cand se obtine o spuma densa. Se toarna in vasul pe care l-am utilizat la topirea ciocolatei si se amesteca cu aceasta. Crema astfel obtinuta se incalzeste la foc mic, fara sa fiarba. Daca desertul este destinat adultilor, se poate adauga un paharel de whisky. Fructele se spala si se taie in cubulete. Nu trebuie decat sa inmuiati cubuletele de fructe in delicioasa crema pentru a va bucura de un adevarat vis de ciocolata. |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Tortilla de patatas
Timp de preparare: 20 min
Ingrediente: 4 oua, o ceapa mijlocie, 4 cartofi mijlocii, sare, piper, ulei de masline, putin lapte
Mod de preparare: Se face intr-o tigaie nu foarte mare (una cam de 14-20 cm este destul de buna), ca tortilla sa nu iasa foarte plana. Cartofii se taie felii rotunde cam de 3-5 mm de grosime, daca sint cartofi mari se taie in doua pe lungime si apoi felii. Se pun la prajit in ulei si se prajesc pina se fac bine, dar fara a se face crocanti. Ceapa se taie solzi si se prajeste si ea in alta tigaie sau se prajeste dupa ce sint facuti cartofii. Ouale se bat bine cu un praf de sare si cu un strop de lapte intr-un castron. Cind cartofii si ceapa sint prajite, se pun peste ouale batute in castron si se lasa citeva minute ca sa traga cartofii din ou. Se toarna apoi in tigaie cu un pic de ulei si se lasa citeva minute la foc potrivit sa se coaca fara sa se amestece. Cind este gata se intoarce pe partea cealalta cu ajutorul unei farfurii intinse sau cu un capac intins. Se lasa si pe partea cealalta sa se faca. Se poate face si fara ceapa.Se serveste taiata in triunghiuri, calda sau rece |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 9/13/2006 Mesaje: 1653
| Pui cu bere _4 portii
Ingrediente: 2 piepti de pui, 2 cepe mari, 2 foi de dafin, o cutie de bere(orice marca), ulei, sare, piper
Mod de preparare: Se curata cepele si se toaca fin, se pun la prajit in ulei cu putina sare, fara sa se rumeneasca.Se adauga pieptii taiati in jumatate pe lungime(curatati de pielita si de oase) si se prajesc la foc mic pana se fac.Cand sunt gata se adauga berea, se sareaza si se pipareaza.Se mai fierbe 15 min acoperit, sa scada berea la jumatate.
-se serveste cu :
Orez Alb
Ingrediente: O cana de orez, 3 catei de usturoi, ulei , sare
Mod de preparare: Se incalzeste uleiul, se pune orezul curatat si spalat si se prajeste la foc moderat 5 minute, se adauga 2,5 cani de apa(aceeasi masura cu care am pus orezul). Se fierbe la foc mic acoperit.Se pune doar sare dupa gust.Cand este gata se adauga cateii de usturoi, curatati si taiati pe lungime.
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| Kiki la reteta tortilla de patatas se le poate adauga ardei copti...mazare..spanac...in functie de gustul fiecaruia .... |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 9/13/2006 Mesaje: 1653
| Crema de branza topita
Ingrediente: un dovlecel, 4 iaurturi cu gust de lamaie, 4 linguri de zahar, 8 triunghiuri de branza topita
Mod de preparare: Se curata de coaja dovlecelul, se fierbe, se stoarce si cand este rece se bate cu robotul de bucatarie impreuna cu toate ingredientele. Se pune la frigider. Se serveste foarte rece in cupe de sampanie ornate cu frunze de menta. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| Eu Tortilla de Patatas(mai numita si Española) o fac din 800g cartofi,150-200g de ceapa, 6 oua mari (>73g) si asa im ies 2, cartofii se taie finuti se sareaza, ceapa se taie marunt si se prajesc impreuna la foc mijlociu, fara ca cartofii sa fie crocanti, cand sunt gata se pun la scurs, oule se bat bine, se pune sare si se adauga cartofii cu ceapa, se amesteca bine, intr-o tigaie unsa cu ulei pui jumatate din canticate , cand se coaguleaza bine pe o parte se intoarce pe cealalta cu ajutorul unui capac sau o farfurie, se inteapa si se lasa sa se faca si pe cealalta parte.. pofta buna
|
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 5605
| Laura ce bine arata tarat facuta de tine stiu ca este tare buna ca am cumparat si eu si mi-a placut,dar sigur este si mai buna facuta in casa.Merci pentru reteta poate am sa o fac si eu.Yammyyy |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| Ely secretul e sa o intorci cu grija, iar cartoful sa se inmoaie si nu sa fie crocant , uite un video ca sa vedeti cum se intoarce, http://es.youtube.com/watch?v=3K6eisOsKdY
|
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Ce delicii si eu care ma plangeam de lipsa de inspiratie,salivez de numa M-ati dus in ispita |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Laura, arata foarte bine! Seamana cu o reteta cu care m-a rasfatat bunica mea in copilarie! Se dadeau pe razatoare cartofii (cea fina), se amesteca cu ou, se prajea pe ambele parti in tigaie pana devenea putin crocanta. Arata la fel...Oricat am incercat, nu mi-a iesit niciodata asa buna ca a ei |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| eu tortilla o mai fac si cu dovlecel,in loc de cartofi pun dovlecel.mie imi place cea cu cartofi si sotului cea cu dovlecel |
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| butterfly wrote:eu tortilla o mai fac si cu dovlecel,in loc de cartofi pun dovlecel.mie imi place cea cu cartofi si sotului cea cu dovlecel
Cred ca e delicios. cu dovlecei mai fac pane
|
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| inger7 wrote:Cred ca e delicios. cu dovlecei mai fac pane si eu fac pane |
|
|