Bucataria romaneasca traditionala...
Subiectul anterior · Subiectul urmator
fdianamaria
Scris: Saturday, July 8, 2006 2:37 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/17/2006
sau ce am mancat mai bun la bunica acasa...

Am sa incep eu, cu...

Drob de miel
Timp de preparare: 1 h15 min
Ingrediente:
inima, ficatul si plaminii de la un miel, o ceapa, 1 morcov, o radacina de patrunjel, 3-4 oua, 4
legaturi cu ceapa verde, marar verde, patrunjel verde, 1 prapur, 1 felie piine, sare, piper, ulei
Mod de preparare:
Se pune apa cu un praf de sare sa fiarba si cind clocoteste se pun maruntaiele de miel curatate,
spalate si se lasa sa fiarba cu o ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel la foc mic. Cind sint gata se lasa
sa se raceasca si se trec prin masina de tocat cu o bucatica de miez de piine muiat in apa si
stors. Se amesteca carnea tocata cu ceapa verde tocata cu tot cu codite, cu marar si patrunjel
verde tocate fin, cu sare, piper si cu ouale. Se spala bine prapurul. Se unge o cratita cu ulei, se
asaza prapurul in cratita, se intinde si pe peretii laterali pina sus, se toarna compozitia
inauntru, se inveleste cu prapurele, se unge cu ulei deasupra si se introduce in cuptor sa se
coaca. Cind sint gata, se rastoarna din cratita pe o farfurie, apoi se rastoarna pe o alta farfurie
astfel ca sa fie cu fata in sus, se prezinta intreg la masa, apoi se taie felii.

Jambon fiert in vin
Ingrediente:
Pulpa din spate, boabe de piper, boabe de ienibahar, o foaie de dafin, o capatina de usturoi, 3 l
de vin alb.
Mod de preparare:
Pulpa se curata de os, se rade cu cutitul pentru ca soriciul sa fie alb si curat si se spala cu apa
rece. Se sareaza si se pipareaza usor, se pune la fiert in apa calda in care s-au pus usturoiul,
dafinul, ienibaharul si piperul.
Se fierbe la foc mic pina cind apa, care a acoperit la inceput jambonul, a scazut cu doua degete
sub nivelul initial. Atunci se adauga vinul si se lasa sa fiarba doua ore.
Se raceste in vasul in care a fiert. Se scoate, se stringe bine, dindu-i forma pe care a avut-o
initial, se leaga cu sfoara subtire si se lasa in curent de aer pentru a se usca.
Pentru o pastrare indelungata, jambonul se tine o zi la fum.

Musaca de cartofi din Moldova
Timp de preparare: aprox. 60
Ingrediente:
2kg cartofi, 1kg carne tocata (poate fi de vita/porc/curcan/pui la alegere), 1 ceapa mijlocie, 1
lingurita boia de ardei dulce, sare, piper, 1 lingura unt/margarina, 2 linguri smantana, 1 lingura
ulei, 100 g branza mozzarella/cascaval
Mod de preparare:
1. Cartofii se curta de coaja si se pun la fiertin apa cu sare, taiati in 4 , ca pentru piure-ul de
cartofi. Cand s-au fiert se strecoara de apa in care s-au fiert si se strivesc; se amesteca cu
smantana, untul/margarina, sare, piper(dupa gust).
2. Intr-o tigaie/cratita se pune uleiul si ceapa taiata marunt, dupa care se adauga carnea tocata,
boiaua dulce sarea si piperul. Se ia de pe foc cand carnea este bine prajita.
3. Intr-o tava dreptunghiulara se pune un strat de cartofi piure apoi un strat de carne apoi un alt
strat de cartofi piure.
Atentie!!! Tava NU SE UNGE!
Deasupre ultimului strat de cartofi se pune branza razalita si se da cuptor, flacara medie pentru
cam 15 min. sau pana branza se rumeneste.
Musacaua se serveste calda cu salata de rosii, de varza sau orice alta muratura aveti prin casa.

Piept de pui cu smantana si hrean

Timp de preparare: o ora
Ingrediente:
1-1,5 kg. piept de pui, 2 cepe, 400 g. smantana, o legatura radacina de hrean, sare, piper ,
cimbru
Mod de preparare:
Pieptul de pui se curata, spala si se fierbe in apa rece cu sare, se spumuieste se adauga ceapa,
pana ce fierbe carnea.
Se desoseaza carnea se portioneaza in bucati potrivite, nici prea mari dar nuci foarte mici.
Se curata radacinile de hrean se rad fin si se amasteca cu smantana , se condimenteaza dupa
gust si apoi se amasteca cu carnea de pui. Se consuma rece in deschiderea unei mese festive
sau la cina

Racitura
Ingrediente:
Un rasol de vaca, doua tacimuri de pasare, doua picioare de porc, zarzavat pentru supa, sare,
piper boabe, un gogosar murat, usturoi.
Mod de preparare:
Picioarele de porc se pirlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se
spala in mai multe ape. Rasolul de vaca, picioarele de porc si tacimurile de pasare se pun intrun
vas mare cu 10 l de apa.
Se fierb la foc potrivit in vasul descoperit. La mijlocul timpului de fierbere se adauga
zarzavatul de supa, curatat si spalat, taiat felii mari si o lingura de sare. Cind carnea se
desprinde de pe os, se scoate zarzavatul si se lasa deoparte. Carnea se curata de pe oase, se
imparte in mod egal si se pune in farfurii. Fiecare farfurie se garniseste cu felii de morcov fiert
si de gogosar murat, apoi se acopera cu zeama in care a fiert carnea, amestecata cu mujdei de
usturoi strecurat. Farfuriile se umplu cu zeama si se lasa la rece pentru ca gelatina sa se prinda.
Se incearca puterea de coagulare inainte de adauga zeama de carne, luand o lingura de zeama
si lasand-o la frigider. Daca zeama se coaguleaza repede, nu mai are nevoie de nici un adaos.
In caz contrar se fierb citeva foi de gelatina alimentara, se lasa sa se raceasca si se adauga in
zeama de carne.
Racitura sta la rece de pe o zi pe alta.
Roxanel
Scris: Saturday, February 23, 2008 1:25 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/13/2006
Alt fel de copane de pui la cuptor.

Aveti nevoie de:

10-12 pulpe marime medie
10-12 fasii de sunculita subtire
4-5 catei usturoi
sucul de la o lamaie mica
cimbru
maghiran
sare
piper
boia de ardei dulce
ulei de masline
suc de rosii

Am spalat pulpele si le-am pus la marinat 30-40 minute intr-un castron cu: sare, piper, boia, cimbru, maghiran, sucul de la o lamaie mica si uleiul de masline.

Am invelit fiecare pulpa intr-o felie de sunculita. Le-am asezat in tava iar pe deasupra am turnat sosul in care au stat la marinat.

Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am dat la cuptor pentru 40 minute la 200 de grade. Tava in mijlocul cuptorului.

Dupa 40 de minute se scoate folia, se toarna sosul de rosii + usturoiul pisat si se mai lasa 10-20 de minute sa se rumeneasca. Se ung cu sosul din tava din cand in cand.

Rezultatul Chef

Pofta buna.hainoroc
cristina_elena
Scris: Saturday, February 23, 2008 1:27 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
vrem si noi,si noi mama acele copane cu carnita miau mplut gura de apa creca o sa fac si eu
katy_lumika
Scris: Saturday, February 23, 2008 1:29 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/14/2008
Roxanel, multumim, arata superlove love . Ce bine cand iti da cineva mura-n gurafirstprize firstprize
fdianamaria, musacaua imi face cu ochiullove love
cute_babies_of_mine
Scris: Saturday, February 23, 2008 2:39 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 4/4/2006
Eu nu am retete ca le fac din amintiri... dar ar mai intra la capitolul traditionale Tochitura moldoveneasca, Bulzul ardelenesc, sarmalutele cu smantana, Fasolea cu ciolan afumat si muraturi, placintele poale-n brau, coltunasii...
dya
Scris: Saturday, February 23, 2008 2:55 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 5/12/2006
Cute eu as vrea daca ai timp sa postezi cele necesare si modul de preparare la Bulzul ardelenesc si la Coltunasi. Nu trebuie cantitati exacte ca daca ne explici cum faci tu o sa ne dam seama cam ce si cum.
cute_babies_of_mine
Scris: Saturday, February 23, 2008 4:23 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 4/4/2006
La bulz eu nu folosesc oua, ca pentru asta exista tochitura moldoveneasca. Asadar, se face mamaliga mai tare. Ung o tava cu unt si pun un strat de mamaliga, unul de telemea rasa, la mijloc costita afumata taiata feliute (merg si carnati sau alte preparate), iar un strat de branza (cas ) si iar un strat de mamaliga. Deasupra, cuburi de unt si la cuptor pana se rumeneste. Tai felii si... Pofta mare!!!!
shirel
Scris: Saturday, February 23, 2008 4:37 PM
Nivel

Inregistrat: 7/22/2007
M-ati omorit fetelor!!!!
Si eu ieri am facut peste prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi.
Sa-l fi vazut pe barbatul meu cum se lingea pe bot,tare i-a placut.
dya
Scris: Saturday, February 23, 2008 8:42 PM
Nivel

Inregistrat: 5/12/2006
cute_baby_of_mine wrote:
La bulz eu nu folosesc oua, ca pentru asta exista tochitura moldoveneasca. Asadar, se face mamaliga mai tare. Ung o tava cu unt si pun un strat de mamaliga, unul de telemea rasa, la mijloc costita afumata taiata feliute (merg si carnati sau alte preparate), iar un strat de branza (cas ) si iar un strat de mamaliga. Deasupra, cuburi de unt si la cuptor pana se rumeneste. Tai felii si... Pofta mare!!!!

Mmmmmmmm.....ce papa bunlove , saptamina viitoare am sa pun soatza sa citeasca reteta ta si trecem la treaba. Il pun pe el sa citeasca pentru ca el este amator mare de mamaliga asa ca el o face iar restul fac eu.sic
pupici pupici pupici
raly
Scris: Sunday, February 24, 2008 7:19 AM
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 12/17/2007
Mmmmmm......ce bine arata!!bravo bravo
Ana
Scris: Thursday, September 3, 2009 6:23 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 11/9/2008
Roxanel wrote:
Alt fel de copane de pui la cuptor.

Aveti nevoie de:

10-12 pulpe marime medie
10-12 fasii de sunculita subtire
4-5 catei usturoi
sucul de la o lamaie mica
cimbru
maghiran
sare
piper
boia de ardei dulce
ulei de masline
suc de rosii

Am spalat pulpele si le-am pus la marinat 30-40 minute intr-un castron cu: sare, piper, boia, cimbru, maghiran, sucul de la o lamaie mica si uleiul de masline.

Am invelit fiecare pulpa intr-o felie de sunculita. Le-am asezat in tava iar pe deasupra am turnat sosul in care au stat la marinat.

Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am dat la cuptor pentru 40 minute la 200 de grade. Tava in mijlocul cuptorului.

Dupa 40 de minute se scoate folia, se toarna sosul de rosii + usturoiul pisat si se mai lasa 10-20 de minute sa se rumeneasca. Se ung cu sosul din tava din cand in cand.

Rezultatul Chef

Pofta buna.hainoroc

Mamma mia ce bine arata!!!nu stiu ce am avut azi,numai pe la topicul cu bucatarie m-am invartit!!!!ras ras
bereea
Scris: Sunday, October 18, 2009 3:19 PM
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Roxanel, multumesc ca mi-ai amintit reteta cu copanele invelite in sunculita.newclap newclap De ani de zile n-am mai facut.
delfinasa
Scris: Tuesday, October 20, 2009 2:07 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
essen Ce bine arata copanelele! Cum de nu m-am gandit sa le fac si asa? Eu fac ficateii de pui inveliti in bacon si ies o minunatie Chef.
oanamaria
Scris: Friday, December 23, 2011 12:11 PM
Nivel

Inregistrat: 4/22/2009
Ce de retete delicioasE!
Ma tenteaza musacaua de cartofi ca n-am amai facut de mult tare!
oanamaria
Scris: Friday, December 23, 2011 1:25 PM
Nivel

Inregistrat: 4/22/2009
M-am apucat de facut musacaua ca am tot ce-mi trebuie .yes
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.