Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/17/2006 Mesaje: 4933
| sau ce am mancat mai bun la bunica acasa...
Am sa incep eu, cu...
Drob de miel Timp de preparare: 1 h15 min Ingrediente: inima, ficatul si plaminii de la un miel, o ceapa, 1 morcov, o radacina de patrunjel, 3-4 oua, 4 legaturi cu ceapa verde, marar verde, patrunjel verde, 1 prapur, 1 felie piine, sare, piper, ulei Mod de preparare: Se pune apa cu un praf de sare sa fiarba si cind clocoteste se pun maruntaiele de miel curatate, spalate si se lasa sa fiarba cu o ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel la foc mic. Cind sint gata se lasa sa se raceasca si se trec prin masina de tocat cu o bucatica de miez de piine muiat in apa si stors. Se amesteca carnea tocata cu ceapa verde tocata cu tot cu codite, cu marar si patrunjel verde tocate fin, cu sare, piper si cu ouale. Se spala bine prapurul. Se unge o cratita cu ulei, se asaza prapurul in cratita, se intinde si pe peretii laterali pina sus, se toarna compozitia inauntru, se inveleste cu prapurele, se unge cu ulei deasupra si se introduce in cuptor sa se coaca. Cind sint gata, se rastoarna din cratita pe o farfurie, apoi se rastoarna pe o alta farfurie astfel ca sa fie cu fata in sus, se prezinta intreg la masa, apoi se taie felii.
Jambon fiert in vin Ingrediente: Pulpa din spate, boabe de piper, boabe de ienibahar, o foaie de dafin, o capatina de usturoi, 3 l de vin alb. Mod de preparare: Pulpa se curata de os, se rade cu cutitul pentru ca soriciul sa fie alb si curat si se spala cu apa rece. Se sareaza si se pipareaza usor, se pune la fiert in apa calda in care s-au pus usturoiul, dafinul, ienibaharul si piperul. Se fierbe la foc mic pina cind apa, care a acoperit la inceput jambonul, a scazut cu doua degete sub nivelul initial. Atunci se adauga vinul si se lasa sa fiarba doua ore. Se raceste in vasul in care a fiert. Se scoate, se stringe bine, dindu-i forma pe care a avut-o initial, se leaga cu sfoara subtire si se lasa in curent de aer pentru a se usca. Pentru o pastrare indelungata, jambonul se tine o zi la fum.
Musaca de cartofi din Moldova Timp de preparare: aprox. 60 Ingrediente: 2kg cartofi, 1kg carne tocata (poate fi de vita/porc/curcan/pui la alegere), 1 ceapa mijlocie, 1 lingurita boia de ardei dulce, sare, piper, 1 lingura unt/margarina, 2 linguri smantana, 1 lingura ulei, 100 g branza mozzarella/cascaval Mod de preparare: 1. Cartofii se curta de coaja si se pun la fiertin apa cu sare, taiati in 4 , ca pentru piure-ul de cartofi. Cand s-au fiert se strecoara de apa in care s-au fiert si se strivesc; se amesteca cu smantana, untul/margarina, sare, piper(dupa gust). 2. Intr-o tigaie/cratita se pune uleiul si ceapa taiata marunt, dupa care se adauga carnea tocata, boiaua dulce sarea si piperul. Se ia de pe foc cand carnea este bine prajita. 3. Intr-o tava dreptunghiulara se pune un strat de cartofi piure apoi un strat de carne apoi un alt strat de cartofi piure. Atentie!!! Tava NU SE UNGE! Deasupre ultimului strat de cartofi se pune branza razalita si se da cuptor, flacara medie pentru cam 15 min. sau pana branza se rumeneste. Musacaua se serveste calda cu salata de rosii, de varza sau orice alta muratura aveti prin casa.
Piept de pui cu smantana si hrean Timp de preparare: o ora Ingrediente: 1-1,5 kg. piept de pui, 2 cepe, 400 g. smantana, o legatura radacina de hrean, sare, piper , cimbru Mod de preparare: Pieptul de pui se curata, spala si se fierbe in apa rece cu sare, se spumuieste se adauga ceapa, pana ce fierbe carnea. Se desoseaza carnea se portioneaza in bucati potrivite, nici prea mari dar nuci foarte mici. Se curata radacinile de hrean se rad fin si se amasteca cu smantana , se condimenteaza dupa gust si apoi se amasteca cu carnea de pui. Se consuma rece in deschiderea unei mese festive sau la cina
Racitura Ingrediente: Un rasol de vaca, doua tacimuri de pasare, doua picioare de porc, zarzavat pentru supa, sare, piper boabe, un gogosar murat, usturoi. Mod de preparare: Picioarele de porc se pirlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se spala in mai multe ape. Rasolul de vaca, picioarele de porc si tacimurile de pasare se pun intrun vas mare cu 10 l de apa. Se fierb la foc potrivit in vasul descoperit. La mijlocul timpului de fierbere se adauga zarzavatul de supa, curatat si spalat, taiat felii mari si o lingura de sare. Cind carnea se desprinde de pe os, se scoate zarzavatul si se lasa deoparte. Carnea se curata de pe oase, se imparte in mod egal si se pune in farfurii. Fiecare farfurie se garniseste cu felii de morcov fiert si de gogosar murat, apoi se acopera cu zeama in care a fiert carnea, amestecata cu mujdei de usturoi strecurat. Farfuriile se umplu cu zeama si se lasa la rece pentru ca gelatina sa se prinda. Se incearca puterea de coagulare inainte de adauga zeama de carne, luand o lingura de zeama si lasand-o la frigider. Daca zeama se coaguleaza repede, nu mai are nevoie de nici un adaos. In caz contrar se fierb citeva foi de gelatina alimentara, se lasa sa se raceasca si se adauga in zeama de carne. Racitura sta la rece de pe o zi pe alta. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 2691
| Alt fel de copane de pui la cuptor.
Aveti nevoie de:
10-12 pulpe marime medie 10-12 fasii de sunculita subtire 4-5 catei usturoi sucul de la o lamaie mica cimbru maghiran sare piper boia de ardei dulce ulei de masline suc de rosii
Am spalat pulpele si le-am pus la marinat 30-40 minute intr-un castron cu: sare, piper, boia, cimbru, maghiran, sucul de la o lamaie mica si uleiul de masline.

Am invelit fiecare pulpa intr-o felie de sunculita. Le-am asezat in tava iar pe deasupra am turnat sosul in care au stat la marinat.

Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am dat la cuptor pentru 40 minute la 200 de grade. Tava in mijlocul cuptorului.

Dupa 40 de minute se scoate folia, se toarna sosul de rosii + usturoiul pisat si se mai lasa 10-20 de minute sa se rumeneasca. Se ung cu sosul din tava din cand in cand.
Rezultatul

Pofta buna. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| vrem si noi,si noi mama acele copane cu carnita miau mplut gura de apa creca o sa fac si eu |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 1/14/2008 Mesaje: 5944
| Roxanel, multumim, arata super . Ce bine cand iti da cineva mura-n gura fdianamaria, musacaua imi face cu ochiul |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 8978
| Eu nu am retete ca le fac din amintiri... dar ar mai intra la capitolul traditionale Tochitura moldoveneasca, Bulzul ardelenesc, sarmalutele cu smantana, Fasolea cu ciolan afumat si muraturi, placintele poale-n brau, coltunasii... |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 5/12/2006 Mesaje: 12982
| Cute eu as vrea daca ai timp sa postezi cele necesare si modul de preparare la Bulzul ardelenesc si la Coltunasi. Nu trebuie cantitati exacte ca daca ne explici cum faci tu o sa ne dam seama cam ce si cum. |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 8978
| La bulz eu nu folosesc oua, ca pentru asta exista tochitura moldoveneasca. Asadar, se face mamaliga mai tare. Ung o tava cu unt si pun un strat de mamaliga, unul de telemea rasa, la mijloc costita afumata taiata feliute (merg si carnati sau alte preparate), iar un strat de branza (cas ) si iar un strat de mamaliga. Deasupra, cuburi de unt si la cuptor pana se rumeneste. Tai felii si... Pofta mare!!!! |
|

Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| M-ati omorit fetelor!!!! Si eu ieri am facut peste prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi. Sa-l fi vazut pe barbatul meu cum se lingea pe bot,tare i-a placut. |
|

Inregistrat: 5/12/2006 Mesaje: 12982
| cute_baby_of_mine wrote:La bulz eu nu folosesc oua, ca pentru asta exista tochitura moldoveneasca. Asadar, se face mamaliga mai tare. Ung o tava cu unt si pun un strat de mamaliga, unul de telemea rasa, la mijloc costita afumata taiata feliute (merg si carnati sau alte preparate), iar un strat de branza (cas ) si iar un strat de mamaliga. Deasupra, cuburi de unt si la cuptor pana se rumeneste. Tai felii si... Pofta mare!!!! Mmmmmmmm.....ce papa bun , saptamina viitoare am sa pun soatza sa citeasca reteta ta si trecem la treaba. Il pun pe el sa citeasca pentru ca el este amator mare de mamaliga asa ca el o face iar restul fac eu.
|
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 12/17/2007 Mesaje: 25891
| Mmmmmm......ce bine arata!! |
|

Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 11/9/2008 Mesaje: 30045
| Roxanel wrote:Alt fel de copane de pui la cuptor. Aveti nevoie de: 10-12 pulpe marime medie 10-12 fasii de sunculita subtire 4-5 catei usturoi sucul de la o lamaie mica cimbru maghiran sare piper boia de ardei dulce ulei de masline suc de rosii Am spalat pulpele si le-am pus la marinat 30-40 minute intr-un castron cu: sare, piper, boia, cimbru, maghiran, sucul de la o lamaie mica si uleiul de masline.  Am invelit fiecare pulpa intr-o felie de sunculita. Le-am asezat in tava iar pe deasupra am turnat sosul in care au stat la marinat.  Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am dat la cuptor pentru 40 minute la 200 de grade. Tava in mijlocul cuptorului.  Dupa 40 de minute se scoate folia, se toarna sosul de rosii + usturoiul pisat si se mai lasa 10-20 de minute sa se rumeneasca. Se ung cu sosul din tava din cand in cand. Rezultatul  Pofta buna. Mamma mia ce bine arata!!!nu stiu ce am avut azi,numai pe la topicul cu bucatarie m-am invartit!!!! |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22800
| Roxanel, multumesc ca mi-ai amintit reteta cu copanele invelite in sunculita. De ani de zile n-am mai facut. |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Ce bine arata copanelele! Cum de nu m-am gandit sa le fac si asa? Eu fac ficateii de pui inveliti in bacon si ies o minunatie . |
|

Inregistrat: 4/22/2009 Mesaje: 20813
| Ce de retete delicioasE! Ma tenteaza musacaua de cartofi ca n-am amai facut de mult tare! |
|

Inregistrat: 4/22/2009 Mesaje: 20813
| M-am apucat de facut musacaua ca am tot ce-mi trebuie . |
|
|