Botez catolic
Subiectul anterior · Subiectul urmator
PrincessLilou
Scris: Wednesday, March 17, 2010 1:21 AM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 11/4/2009
Nu stiu daca am voie sa deschid topicul meu aici, dar am si eu o intrebare...daca cineva de pe forum e catolic sau a fost la vreun botez catolic...stiti cumva cum se face, care e traditia? Cu ce difera de cel ortodox?
danab
Scris: Wednesday, March 17, 2010 8:53 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/13/2006
Noi am fost invitati la un botez catolic, nasii fiind fratele meu si sotia lui (ei sunt ortodocsi).
Nu e tare diferit de cel ortodox, se duce copilul imbracat la biserica, il tine mama in brate (diferit de la noi unde mama nu merge), preotul face slujba, unge bebele cu apa sfintita si mir, il da mamei inapoi. Nasii au avut lumanarea ornata. Ca sa fie si nasi catolici, a avut lumanare si matusa copilului, dar mai mult oficial.
Acasa au facut o mica baita si au imbracat copilul nasii, dar mai mult pentru nasi, ca la noi asa e obiceiul.

uite si alte info:

Diferentele intre botezul catolic si cel ortodox nu sunt foarte mari.
Apar insa unele trasaturi si obiceiuri care se regasesc doar in desfasurarea botezului in rit catolic. Nasii de botez la catolici trebuie neaparat sa fie de faca parte din punct de vedere religios din aceeasi categorie respectiv, catolici. Exista in procesiune un sir de intrebari la care ei sunt supusi, una din ele fiind despre apartenenta lor la Biserica Catolica. Raspunsul pozitiv ii obliga deci sa faca pare din ritul catolic, pentru a fi insarcinati cu botezarea unui copil. Se regasesc intrebarile cu privire la Lepadarea de Satana si cea care ii conditioneaza in a preda mai departe copilului in viitoarea lui educatie, invataturile catolice pana cand acesta va avea discernamant si va fi capabil singur sa isi decida apartenenta si religia.

Daca la ortodoxi partea esentiala a botezului respectiv sfintirea cu apa se face prin scufundarea de trei ori in cristelnita, aici copilul este stropit de 3 ori cu apa pe crestetul capului, preotul facandu-i de asemenea semnul crucii pe frunte si piept. Dupa ce lumanarea este aprinsa de preotul ce conduce procesiunea botezului catolic aceasta este inmanata nasului spunandu-i sa pastreze credinta si sa faca tot ceea ce este necesar inspre a fi de ajutorul viitorului suflet catolic atat pe plan spiritual cat si in orice alta directie.Copilul este uns cu mir si infasurat intr-o panza alba de catre preot. Nasii urmeaza sa raspunda la intrebarile preotului in ceea ce priveste credinta lor in biserica catolica. Bebelusul este inmanat direct mamei. Exista si cazuri in care preotul accepta compromisul ca mama sa aduca bebelusul gata infasat, aici procesiunea urmadu-si cursul fara a fi restrictionata de prea multe reguli.

Sursa

si alte info
Maria & Mario
Scris: Wednesday, March 17, 2010 2:32 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
A spus cam totul Dana ! Eu am botezat o fetita la ritul catolic si a fost la fel de frumos si emotionant ca la ortodocsi ! Sunt momente unice !
cute_babies_of_mine
Scris: Wednesday, March 17, 2010 7:52 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 4/4/2006
Deja va ganditi la botez...hearts hearts hearts Sa stii ca regret ca nu voi fi si eu acolo...sa-ti fac poze cand dai lacrimute la soricei de emotie...Puiul tau sa crestineaza! Sunt convinsa ca va fi minunat si daca nu trimiti dvd cu filmarea...bataus bataus bataus
sousourel
Scris: Wednesday, March 17, 2010 10:23 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
In mare s-a spus despre ce e vorba. E ceva mai simplu decat cel ortodox. La inceput (de obicei) )sau la sfarsit, preotul vorbeste despre taina botezului si despre ceea ce inseamna ea. Nasa sau mama ar fi bine sa aiba la ea, cu exceptia lumanarii, a trusoului, a panzei/ prosopelului/ faselor si un canceu de sticla si eventual un lighenas, pentru apa care curge si spala capul copilului. De asemenea e indicat sa duci o cutiuta in care vei pune suvitele de par pe care le taie preotul in semnul crucii de pe crestetul copilului, pe care poti picura putina ceara, astfel incat sa le pastrezi, daca doresti acest lucru.
PrincessLilou
Scris: Friday, March 19, 2010 12:38 AM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 11/4/2009
cute_babies_of_mine wrote:
Deja va ganditi la botez...hearts hearts hearts Sa stii ca regret ca nu voi fi si eu acolo...sa-ti fac poze cand dai lacrimute la soricei de emotie...Puiul tau sa crestineaza! Sunt convinsa ca va fi minunat si daca nu trimiti dvd cu filmarea...bataus bataus bataus

hohot ...lasa ca venim noi in ro si o sa dam intalnire gandaceilor...saracul Tudor...daca ramane bebita mea cu "Sophie"?ras
liana1987
Scris: Saturday, January 8, 2011 5:56 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Buna! Tocmai am aceeptat sa botez baietelul celei mai bune prietene! :X Am acceptat cu mare drag, dar am niste dileme. Atat parintii copilului cat si eu suntem catolici. Mai putin prietenul meu (cu care de altfel nici nu sunt casatorita ras ). Suntem destul de tineri cu totii si nici nu stim exact daca vom avea probleme cu lucrul acesta la biserica.
Trecand peste asta, mai am o dilema: ce hainute sa cumpar bebelusului? Botezul va avea loc in luna martie. Ideea este ca m-am gandit la niste lucruri de stricta necesitate, daca pot spune asa, deoarece atat eu cat si prietenul meu ne taram in studentie si stam cam prost cu bugetul. Parintii bebelusului stiu acest lucru si ne-au si spus ca nu este cazul sa cumparam ceva, ci doar sa fim nasii bebelui. Cu toate astea, va dati seama ca nu pot merge fara nimic!sic
Daca exista vreo persoana catolica, cu experienta la nasit, sa-mi dea si mie niste idei despre ce sa cumpar. Ce anume trebuie la biserica?
Va multumesc anticipat si sa va creasca mari si frumosi copiii/finutii.hearts
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.