Bolile alergice
Subiectul anterior · Subiectul urmator
MNiko
Scris: Wednesday, November 14, 2007 4:41 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Testele Phadiatop Infant: o metoda de ultima ora în diagnosticare

Bolile alergice, în care este inclus si astmul bronsic, sunt cele mai frecvente dintre afectiunile bazate pe o predispozitie genetica.

Acestea afecteaza aproximativ 15-25% din populatie, iar numarul cazurilor de boala este în continua crestere. Din acest motiv diagnosticul precoce este foarte important pentru stabilirea unei atitudini terapeutice corecte si pentru prevenirea complicatiilor.

În general, în lumea medicala sau non-medicala, termenul de “alergie” este foarte des utilizat, uneori într-un mod nejustificat. Alergia este o reactie anormala a organismului declansata în urma expunerii la una sau mai multe substante care în mod normal sunt inofensive si tolerate de majoritatea persoanelor. Substantele care provoaca manifestarile alergice sunt denumite alergeni. Întotdeauna în cazul alergiilor exista dovada unui mecanism imunologic, prin prezenta fie a anticorpilor, fie a unor celule (limfocite I) ce fac parte din sistemul de aparare al organismului. Acest lucru este esential pentru definirea alergiei, deoarece multe din reactiile la medicamente sau alimente nu au la baza un mecanism imunologic si nu sunt deci de natura alergica. Cel mai frecvent, în cazul alergiilor, se constata prezenta în sângele persoanelor afectate a unui tip special de anticorpi: anticorpii IgE specifici unui anumit alergen. Atunci când anticorpii IgE aflati în cantitati abundente vin în contact cu alergenul specific, determina eliberarea în organism a unor substante chimice care sunt responsabile de simptomele bolii alergice: rinoree (secretie nazala apoasa), nas înfundat, lacrimare, stranut, prurit etc.

Predispozitia genetica de a produce anticorpi IgE ca raspuns la cantitati mici de alergeni se numeste atopie. Riscul unui copil de a dezvolta o alergie mediata IgE este de 40-60% daca ambii parinti sunt atopici. Din acest motiv este util sa se detecteze precoce prin teste de laborator prezenta atopiei la copiii cu parinti alergici.

S-a demonstrat ca la copiii atopici primele raspunsuri prin anticorpi IgE se produc la alergeni alimentari, ulterior constatându-se prezenta de IgE specifice pentru alergeni inhalanti. Se pare ca detectarea în ser de IgE specifice pentru albusul de ou, constituie cel mai precoce factor predictiv pentru afectiunile alergice. Sensibilizarea precoce la alergeni alimentari poate genera manifestari cutanate sau gastrointestinale. Mai târziu, se va dezvolta sensibilizarea la alergeni inhalanti cu simptome de rinita alergica. Cunoscând acest profil de sensibilizare denumit si “mars alergic” care este responsabil de instalarea în decursul timpului a diverselor manifestari alergice ar trebui sa se ia în considerare necesitatea apelarii la teste diagnostice pentru evaluarea bolilor atopice.

Care sunt avantajele acestor teste de diagnostic ultramoderne si când se recomanda?
Aceste teste detecteaza în ser prezenta anticorpilor IgE specifice pentru unul sau mai multi alergeni. Spre deosebire de testele cutanate, care de asemenea pun în evidenta sensibilizarea la diversi alergeni, testele serologice, prezente acum si în România, au avantajul ca: se efectueaza dintr-o singura proba de sânge, sunt non-invazive (foarte important pentru copiii mici care pot dezvolta o reactie alergica chiar si la o cantitate foarte redusa de alergen – teama de un posibil soc anafilactic!) si nu este necesara întreruperea unui tratament început în prealabil.

Într-o prima etapa de diagnostic se recomanda efectuarea testelor multialergen care demonstreaza prezenta în ser a anticorpilor IgE dezvoltati la diverse amestecuri de alergeni alese în functie de vârsta si simptome.

Un exemplu de astfel de test este Phadiatop Infant recomandat copiilor cu vârste cuprise între 0 si 4 ani. Este un test specific care demonstreaza prezenta anticorpilor IgE îndreptati împotriva celor mai obisnuiti alergeni alimentari si inhalanti. Acest test este util în scop de screening, adica pentru depistarea precoce a atopiei la copiii mici.

Atentie! Se recomanda ca acest test sa fie folosit justificat si nu la copii asimtomatici si fara un istoric familial sugestiv.

"Candidatii" la acest test sunt:
*Copiii cu predispozitie genetica si istoric familial pozitiv pentru atopie. Testul ofera un raspuns pozitiv/ negativ în ceea ce priveste prezenta atopiei. Mentionam înca o data ca atopia reprezinta un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea astmului bronsic.
*Copiii cu diverse simptome si manifestari clinice. Testul ofera posibilitatea de a demonstra ca aceste manifestari sunt sau nu de natura alergica si de a stabili astfel masurile corecte de tratament preventiv si curativ. Un simptom frecvent întâlnit la copilul mic este wheezingul (“suieratul”). Nu toti copiii cu aceasta manifestare vor dezvolta în timp astm bronsic ci doar un anumit procent destul de scazut. Testul detecteaza copiii cu risc crescut. De asemenea, copiii pot prezenta diverse eruptii cutanate însotite de prurit (mâncarimi) însa doar unele dintre ele au la baza un mecanism alergic (dermatita atopica). Testul e capabil sa faca aceasta distinctie.

În cazul în care testul Phadiatop Infant este pozitiv se recomanda investigatiile de laborator cu determinarea de IgE specifice pentru alergeni individuali:
*Alergeni inhalanti obisnuiti: polen de graminee, ierburi si arbori, mucegaiuri, praf de casa, par de câine si pisica
*Alergeni alimentari obisnuiti: albus de ou, lapte, peste, grâu, alune, soia.

Pentru copiii mai mari de 4-5 ani exista varianta de test Phadiatop care ofera posibilitatea testarii numai la alergenii inhalanti din mediu.

Cu aceste teste se deschid noi perseptive în diagnosticarea precoce a alergiilor, oferind posibilitatea începerii imunoterapiei din stadiile incipiente cu mult mai multe sanse de vindecare pentru copilul Dvs.

sursa
MNiko
Scris: Wednesday, November 14, 2007 4:43 PM

Noi am facut acest test acum 2 saptamani si azi ne-a iesit rezultatul : pozitiv. Peste inca 2 saptamani mergem la alergolog sa vedem ce ne spune si ce investigatii sa facem in continuare.
Ely
Scris: Wednesday, November 14, 2007 5:11 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2006
Mniko imi pare rau pentru Cristina ca i-a iesit testul pozitiv.Dar ce simptome are Cristina de a-ti facut testul? Multa sanatate in continuare si sa gasiti un medic bun pupici
pisioan
Scris: Wednesday, November 14, 2007 5:17 PM

Multa sanatate, Cristina mica. Te pupa Larisa si va intalniti maine la cresa SI ASTEPTAM SI NOI SA VEDEM CE FACETI LA ALERGOLOG PESTE DOUA SAPTAMANIflower
MNiko
Scris: Wednesday, November 14, 2007 5:36 PM

Ely wrote:
Mniko imi pare rau pentru Cristina ca i-a iesit testul pozitiv.Dar ce simptome are Cristina de a-ti facut testul? Multa sanatate in continuare si sa gasiti un medic bun pupici

Din cauza ca avea o tuse care se manifesta cel mai adesea noaptea(si se oprea cand o inveleam) si ca tusea in special cand trecea de la frig la cald si invers. In plus ii tot curge nasucul(apa). Noi credeam ca e rinofaringita si tot luam tratement specific, o tineam acasa si nu mai avea nimic si in prima zi in care mergeam la cresa incepea sa tuseasca la vestiare. Doi doctori mi-ai spsu ca e posibil sa fie vreo alergie respiratorie si sa nu faca astm bronsic, asa ca m-am dus cu ea la alergolog. ne-a dat un tratament preventiv pt ameliorarea tusei, sa facem testul si sa mergem la control dupa o luna. Tratamentul eu zic ca se cunoaste semnificativ deja.

Oana, multumim pentru griji. Pupici si pt "itza"pupici pupici
Lilly of the valley
Scris: Thursday, November 15, 2007 7:30 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Multa sanatate va dorim!angel pupici
In ce consta acest test?
MNiko
Scris: Thursday, November 15, 2007 10:43 AM

mariuta wrote:
Multa sanatate va dorim!angel pupici
In ce consta acest test?

Mariuta nu prea stiu. Cristinei doar i-au luat sange si testele le-au facut ei in laborator cu sangele recoltat.
Lilly of the valley
Scris: Thursday, November 15, 2007 6:48 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Asta am vrut sa stiu, daca se inteapa sau nu. La capitolul cooperare stam prost, urla din toate maduralele Leea numai cand vede stetoscopulbanghead
Noi suferim de alergii alimentare si cutanate.uff
MNiko
Scris: Thursday, November 15, 2007 6:51 PM

Dar voi cum ati facut testele? Cum ati depistat alergiile?
sousourel
Scris: Thursday, November 15, 2007 9:20 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Offf, mai Cristina, ne pare rauuff Iti dorim multa sanatate pupici

La capitolul acesta cu siguranta ca ne inscriem si noi....stiti asa-zisa rujeola a lui Victor?banghead banghead banghead S-a dovedit a fi o reactie alergica foarte violenta la Augmentin bis, antibioticul pe care il primise pt raceala....si care a aparut la cca 2 zile dupa incheierea tratamentului.rambo
MNiko
Scris: Thursday, November 15, 2007 9:35 PM

sousourel wrote:
Offf, mai Cristina, ne pare rauuff Iti dorim multa sanatate pupici

La capitolul acesta cu siguranta ca ne inscriem si noi....stiti asa-zisa rujeola a lui Victor?banghead banghead banghead S-a dovedit a fi o reactie alergica foarte violenta la Augmentin bis, antibioticul pe care il primise pt raceala....si care a aparut la cca 2 zile dupa incheierea tratamentului.rambo

Si noi am luat augumentin bis la o asa zisa raceala. Din fericire nu am avut nimic de la el.
Miri
Scris: Friday, November 16, 2007 10:02 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mihaela, va doresc mult succes!Sa descoperiti si sa tratati problema care va provoaca atatea neplaceri!
MNiko
Scris: Friday, November 16, 2007 10:06 PM

Miri wrote:
Mihaela, va doresc mult succes!Sa descoperiti si sa tratati problema care va provoaca atatea neplaceri!

Si eu sper! Ca se pare ca din cauza acestei alergii(care o fi) contacteaza toate bolile cu care vine in contact. Chiar incepe sa-mi incolteasca bine in minte ideea de a o retrage din colectivitate. Nu sunt sigura insa ca e neaparat necesar. Si daca evit acum si la gradi o iau de la capat?
Miri
Scris: Friday, November 16, 2007 10:09 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Daca descoperiti alergenul, atunci Cristina va face desensibilizare la el si se vor rezolva problemele!Nu stiu daca e o solutie sa o retragi din colectivitate, mai ales daca ii place si s-a acomodat acolo.
Sper sa gasesti solutia cea mai buna pentru voi!pupici
MNiko
Scris: Friday, November 16, 2007 10:25 PM

Miri wrote:
Daca descoperiti alergenul, atunci Cristina va face desensibilizare la el si se vor rezolva problemele!Nu stiu daca e o solutie sa o retragi din colectivitate, mai ales daca ii place si s-a acomodat acolo.
Sper sa gasesti solutia cea mai buna pentru voi!pupici

Tocmai ca ii place si am vazut ce progrese mari a facut de cand e acolo nu as vrea s-o retrag. Imi tot zic ca pana nu primesc o indicatie insistenta din partea medicului in acest sens sa nu ma mai gandesc la asta, dar cand o vad ca azi, ca a slabit 1 kg intr-o zi(si asta cantarita dimineata nu seara), cand vad ca nu mananca si nu se joaca ....atunci ma intreb daca e bine s-o mai duc sau nu. Oricum din 30 de zile pe luna sigur 10 le stam acasa.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.