Boala sarutului
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Monday, November 6, 2006 1:12 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610

Mononucleoza este denumita "boala sarutului" dupa calea prin care se transmite. Numarul bolnavilor de mononucleoza este mult mai mic decat cel al purtatorilor de virusi care o raspandesc.

Persoanele aparent sanatoase transmit virusul


In copilarie si adolescenta te poti infecta cu virusul Ebstein-Barr sau Citomegalic fara a avea nici un simptom. Prin sarut sau folosirea aceluiasi tacam virusul se transmite persoanei sanatoase. Purtatorul e contagios chiar daca nu s-a imbolnavit niciodata si nu stie ca e infectat, insa e mult mai contagios in timpul bolii.


Simptomele sugereaza la inceput o raceala obisnuita


Simptomele incep sa apara dupa 4-7 saptamani din momentul infectarii:

# oboseala constanta;
# febra;
# durere de gat;
# durere de cap;
# lipsa poftei de mancare;
# ganglioni umflati in laterala gatului sau axile;
# ficat sau splina marite;
# piele iritata;
# durere de burta.

Pot aparea doar cateva din simptomele enumerate, de diverse intensitati. Fiindca seamana foarte mult cu o simpla raceala diagnosticul il poate pune doar un medic in urma analizelor. Pacientul trebuie consultat imediat cum apare febra, durerile de gat si ganglionii umflati.


O veste buna si una rea

Boala se vindeca in 3-4 saptamani indiferent daca o tratezi sau nu. Poate de aceea nu s-a gasit pana acum un tratament pentru ea. Tot ce poti face e sa ameliorezi durerile cu Algocalmin sau Profenid si sa bei foarte multe lichide ca sa te hidratezi.

Sigur ca in timpul bolii trebuie sa te izolezi pentru a nu-i infecta pe cei din jur si sa nu contaminezi cu saliva obiectele de uz comun.

Dupa recuperare doctorii recomanda sa nu faci sport cel putin o luna fiindca splina inca sufera dupa boala si poate sangera.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.