BOALA CELIACA(celiachie)
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Miri
Scris: Sunday, May 21, 2006 9:35 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Boala celiaca este cea mai raspandita boala genetica din Europa. Se considera ca mai mult de 1 milion de europeni sufera de aceasta afectiune. Boala celiaca este definita ca o intoleranta permanenta la gluten care conduce la degradarea mucoasei intestinului subtire si este reversibila in cazul evitarii dietei glutenice.

Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale ca: graul, secara si orzul. Datorita mucoasei distruse, absorbtia apei si nutrientilor este dereglata. Aceasta poate duce la subnutritie, care poate fi severa in special pentru adolescenti. Boala celiaca este diferita de alergie. Unii oameni au alergie la grau si nu au intoleranta la gluten astfel incat pot consuma secara, orz sau ovaz.

Simptomele bolii celiachie pot varia cu fiecare individ si ele nu implica intotdeauna sistemul digestiv. Acestea pot varia de la simptome foarte slabe, la unele severe, cum ar fi balonare, diaree, dureri abdominale, iritabilitate, crampe musculare, senzatie de voma. Datorita umei mari varietati ale simptomelor pe care le prezinta boala celiaca, aceasta este dificil de diagnosticat.

Singurul tratament pentru boala celiaca este o dieta stricta: evitarea tuturor produselor care contin gluten. In practica, painea normala, cerealele, sosurile (daca sunt realizate cu faina din grau) si pastele sunt interzise in dieta.

Sursa:http://www.7p.ro/Default.aspx?PageID=1448
Miri
Scris: Sunday, May 21, 2006 10:01 PM
Nivel

Dieta fara gluten

O astfel de dieta reprezinta eliminarea tuturor alimentelor pe baza de griu (inclusiv secara alba, griul si kamut), secara, orzul si, posibil ovazul, cu alte cuvinte majoritatea cerealelor, pastelor, cerealelor pentru lapte si o serie de alimente prelucrate chimic. In ciuda acestor restrictii, persoanele care sufera de celiachie pot avea o dieta echilibrata bazata pe o alimentatie variata, care sa includa si piine si paste fainoase. De exemplu, in loc de faina de griu, oamenii pot consuma cartofi, orez, soia sau faina de fasole, sau pot achizitiona, de la companiile care produc alimente specializate, piine fara gluten, paste si alte produse asemanatoare.

Este destul de controversata problema consumului de ovaz, deoarece in cazul unor persoane care au consumat ovaz, nu s-au observat reactii adverse. Oamenii de stiinta fac in prezent teste pentru a verifica daca persoanele care sufera de celiachie pot consuma ovaz. Pina la definitivarea studiilor, persoanele afectate de aceasta boala ar trebui sa urmeze sfaturile medicului lor curant sau al dieteticianului in privinta consumului de ovaz.

Carnea simpla, pestele, orezul, fructele si legumele nu contin gluten, astfel incit persoanele care sufera de celiachie pot consuma aceste alimente dupa bunul plac.
Kiki
Scris: Sunday, May 21, 2006 10:19 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Celiachia asta e vindecabila?
Miri
Scris: Sunday, May 21, 2006 10:32 PM
Nivel

Din pacate,nu!plans
Tratamentul de baza il constituie dieta fara gluten pentru tot restul vietii la o persoana diagnosticata cu celiachie.
Kiki
Scris: Sunday, May 21, 2006 10:38 PM
Nivel

uff Aoleu.
Pe biscuitii pe care i-i dau lui David nu scrie nici ca au nici ca nu au gluten.
Ii dau exact ce biscuiti mi-a zis doctorul. In schimb pe borcanasul Hipp pe care i l-am dat dupa masa, m-am uitat si cica a avut gluten...ce ma fac? uff
Miri
Scris: Sunday, May 21, 2006 10:44 PM
Nivel

Kiki,dar biscuitii nu sunt din faina de grau?Care grau ,contine gluten?

Avind in vedere ca este o boala genetica,eu consider ca o ai sau nu!Nu poti trai toata viata cu sabia lui Damocles deasupra capului!oare
Intr-un alt articol pe care l-am citit in seara asta,se specifica ca i se mai spune si "psihoza glutenului" acestei boli.Iar eu nu am de gind sa ma uit zilnic pe toate etichetele, sa vad ce contine fiecare produs in parte.Poti sa spui ca sunt inconstienta,dar asa sunt eu!Asta ca sa-ti raspund la intrebarea legata de borcanasul de la Hipp.pupici
Kiki
Scris: Sunday, May 21, 2006 10:45 PM
Nivel

Sper sa nu ajung obsedata uff
Merci frumos, Miri. pupici
Miri
Scris: Sunday, May 21, 2006 10:50 PM
Nivel

Sper sa nu ajungi obsedata,ca esti tare bine asa cum esti acum!flowers
Si sa ne fereasca Dumnezeu de orice boala incurabila,pe noi si pe puiutii nostri!pupici
sousourel
Scris: Sunday, May 21, 2006 11:08 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Cunosc doua persoane, dragi mie, care sufera de aceasta boala. S-ar parea ca e si ereditara.
Kiki, nu cred ca are rost sa-ti faci griji suplimentare, la cat de bine a crescut David. Copiii cu celiachie se cam cunosc de la nastere, au greutate mica, cresc incet si putin, iar al tau e aproape un urias ras mic sic .

Evident, fiind o reactie a organismului boala nu se vindeca, insa vestea buna e ca tinand regim, persoanele cu aceasta afectiune pot duce o viata perfect normala.
Kiki
Scris: Sunday, May 21, 2006 11:09 PM
Nivel

Fetelor, deci nu are nimic sa ii mai dau din cand in cand cate un borcanas de mancare cumparata? Nici biscuitei de la Petit Beurre?
sousourel
Scris: Sunday, May 21, 2006 11:15 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Kiki wrote:
Fetelor, deci nu are nimic sa ii mai dau din cand in cand cate un borcanas de mancare cumparata? Nici biscuitei de la Petit Beurre?

in ceea ce privest borcanelele, te poti orienta dupa eticheta, unde scrie peste 4, 6, 8 luni samd. Eu nu-i dau petit beurre lui Victor, desi are 8 luni si am terminat cu problema glutenului. ii dau biscuiti simplii, varsati. Uita-te pe ambalajul de la petit beurre si vezi ca au cel putin 3 e-uri...
Kiki
Scris: Sunday, May 21, 2006 11:21 PM
Nivel

sousourel wrote:

in ceea ce privest borcanelele, te poti orienta dupa eticheta, unde scrie peste 4, 6, 8 luni samd.

Pai asa i-am luat azi. scria pe el de la 4 luni in sus.

sousourel wrote:
Eu nu-i dau petit beurre lui Victor, desi are 8 luni si am terminat cu problema glutenului. ii dau biscuiti simplii, varsati. Uita-te pe ambalajul de la petit beurre si vezi ca au cel putin 3 e-uri...

M-am uitat. 5 E-uri banghead banghead Nu-i mai dau nu
AdrianaC
Scris: Sunday, May 21, 2006 11:26 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Poti sa ii faci tu biscuiti in casa, dupa 8 luni si sa ii dai din aceia ca macar stii ce pui in ei.

O sa caut reteta mea de biscuiti de casa si o sa o postez la retete, in caz ca vrei sa ii incerci.
Kiki
Scris: Sunday, May 21, 2006 11:27 PM
Nivel

AdrianaC wrote:
Poti sa ii faci tu biscuiti in casa, dupa 8 luni si sa ii dai din aceia ca macar stii ce pui in ei.

O sa caut reteta mea de biscuiti de casa si o sa o postez la retete, in caz ca vrei sa ii incerci.

da, vreau. Merci frumos.
Carina 1992
Scris: Thursday, May 31, 2007 1:16 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Salut si bine v-am gasit ! ras
Observ o oarecare nelamurire vis a vis de celiachie. Daca introduceti termenul de celiachie pe google.ro ca termen de cautare, o sa gasiti pe wikipedia toate datele necesare pentru a fi informati. Mai este si situl meu personal daca informatiile de acolo cu trimiterile mai departe nu ajung, pentru ca acuma realizez ca multe mamici cu bebelusi au nevoie de informatii multe si directe.
Pentru acestea doar cateva detalii de inceput (precizez ca raspund insa la oricare intrebare pe aceasta tema.
1. Celiachie= intoleranta genetica la gluten.
2. Boala poate aparea la persoanele predispuse in oricare perioada a varstei.
3. Nu este obligatoriu sa apara, depinde de alti factori externi ca : introducerea fainosului (gris, biscuiti, piscoturi, paine) inainte de 6 luni ca varsta. Aici remarc ca multi medici de familie persista indicarea acestor alimente cu gluten inaintea varstei de 6 luni.tunete
Nu va luati dupa einu , trimiteti-i la reciclare chatten, sau schimbati medicul de familie.
~Alimentatie excesiva cu fainoase, integrare in colectivitate, pubertate, sarcina, armata, accidente etc.
4. Ce este glutenul? Sunt proteinele care se gasesc in urmatoarele cereale cu spic: grau, orz, ovaz, secara. Hibrizii si cerealele lor mama (ex.alac). Punct .
5. Care cereale nu contin gluten? Medical vorbind: orez, porumb si pseudocerealele : hrisca, quinoa, teff, guarca etc. (Pentru ca si acestea au gluten dpdv botanic si biochimic dar nu este toxicstudy ).

Pot sa mai ajut cu ceva? Cu ce? uff
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.