Blocaj
Subiectul anterior · Subiectul urmator
vanina
Scris: Monday, July 13, 2009 12:28 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 12/19/2008
Mesaje: 886
"Encoprezisul este obisnuinta de a defeca, dupa varsta de patru ani, in lenjeria proprie. Se impune verificarea absentei unei malformatii sfincteriene, sau a unei anomalii nervoase. Este mai putin frecvent ca enurezisul cu care este adesea asociat. Este de trei ori mai frecvent la baieti decat la fete. Se spune ca este "secundar", atunci cand copilul a invatat sa nu mai faca pe el o anumita perioada de timp, si "primara", atunci cand copilul nu a reusit sa invete sa nu mai faca pe el. In schimb, daca copilul este retardat mental, trebuie sa aiba varsta de cel putin patru ani ca sa i se ceara sa nu mai faca pe el, indiferent de varsta lui fizica. Deprinderea de a nu mai face pe el trebuie cultivata treptat, cu blandete, in cursul celui de-al doilea an. Printre cauzele encoprezisului sunt de retinut conflictele intre parinti, o relatie inadecvata cu tatal, care este prea distant, dar mai ales o relatie perturbata intre copil si mama sa, care ii impune cu autoritate un control al intestinului. Aceste mame prea rigide incep precoce educatia sfincteriana (uneori chiar din primele luni), punand nou-nascutul pe olita la ore regulate. Ele isi polarizeaza atentia asupra olitei, concentrate anxios asupra evacuarii intestinale si le remediaza de urgenta la primul semn de constipatie, cu o mare cantitate de supozitoare si prune uscate... fara a mai vorbi de spalaturi. Ca reactie, copilul se murdareste din nou si isi exprima opozitia. Aceasta tulburare traduce de asemenea o erotizare, ca si tendinte agresive intr-un context psihologic perturbat. Atunci se admite ca corespunde unei constipatii voluntare: copilul, retinandu-si materiile fecale, cauta o sursa de placere. In afara unei anumite abtineri, el este depasit de evenimente: nu se mai controleaza si se murdareste. Aceasta tulburare afecteaza si anumiti copii care nu au fost educati sa foloseasca toaletele.
Copiii encoprezici par, ca urmare, mai dependenti de mama lor si la varsta adulta manifesta tendinte de ordonare, de avaritie, de meticulozitate, de punctualitate, de perfectionism, care sunt trasaturi de personalitate "anala".
Tratamentul encoprezisului se face printr-o ingrijire psihologica familiala sau individuala, de tip analitic sau comportamental, dupa caz. Uneori este preconizata tehnica psihodramei pentru a permite copilului sa se puna in scena si sa exprime de ce se abtine. Tehnicile de umilire a copilului destinate "sa-l invete sa nu mai faca pe el" sunt absolut interzise." Sursa - PSIHOLOGIA COPILULUI de Dr. Pauline Morand de Jouffrey

PS: Sper sa fie de folos cuiva, caci am transcris de 2 ori tot textul (cand am terminat prima data am apasat din greseala pe un buton si am inchis tot plans ).
Lilly of the valley
Scris: Tuesday, July 14, 2009 11:42 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
vanina wrote:
"Encoprezisul este obisnuinta de a defeca, dupa varsta de patru ani, in lenjeria proprie.

PS: Sper sa fie de folos cuiva, caci am transcris de 2 ori tot textul (cand am terminat prima data am apasat din greseala pe un buton si am inchis tot plans ).



vanina, articolul postat de tine se refera la copiii in varsta de peste 4 ani, ori noi discutam aici de copii mai mici.
ar fi mai de folos daca ai posta la categoria de varsta potrivita. dai copy si paste, sa nu mai scrii asa mult, eventual quotepupici
vanina
Scris: Tuesday, July 14, 2009 2:02 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 12/19/2008
Mesaje: 886
"Problema" cred ca e aceeasi, si persoanele interesate vor vedea ca nu au de ce sa isi faca griji pana la 4 ani. sorry
andrada74
Scris: Wednesday, September 2, 2009 3:55 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 11/25/2006
Mesaje: 137
iata a trecut si vara si nu am rezolvat problema. I-am luat si un colacel colorat pt WC, nici vorba, cind ii vine sa faca ceva zice "mami pune pampi"!!! Ne-am incapatinat in primele zile sa il punem pe colacel, insa se tinea si pina nu i-am pus ce cerea nu a facut. Singurul succes a fost ca face pipi la colacel. Iar ca sa fie sigur ca face treaba mare in pampi, mai nou face cind se trezeste si inca mai are pampi de noapte pe el (ziua nu are pampi). Nu stiu ce sa facem, e clar ceva in mintea lui de refuza sa ii dea drumul altundeva decit in pampi. Sotul zice ca daca face 3 ani fara sa il convingem, sa vorbim cu un psiholog sau un specialist comportamental. Off!!!
mama Alessiei
Scris: Wednesday, September 2, 2009 7:42 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/16/2009
Mesaje: 1578
Si fetita mea cind are de facut ceva cere "chilotei" in loc de "olita" asa ca imi dau seama ca e momentul de pus la olita.

Mami, uite un articol de "studiat" despre olita, sursa www.desprecopii.com

Parintii trec prin nenumarate stari emotionale (disperare, bucurie, nervi etc) de-a lungul procesului de obisnuire a copilului cu olita. Trebuie insa stiut ca pentru copil starile emotionale obisnuita cu olita si va veti scurta drumul catre succes. Pentru copil aceasta operatiune - a olitei - este un chin! El trebuie sa se intrerupa din jucat tocmai cand regasise jucaria preferata si sa treaca printr-un proces care de obicei este inconfortabil si deseori dureros.

Concluzia: Dupa ce copilul a reusit cu succes sa termine facutul la olita este supus la alte stresuri ca spalatul pe maini, incheierea pantalonilor. Deseori sincronizarea nu a fost buna si chilotelul este patat sau ud. Frustrarea creste si tocmai atunci mama il cearta ca nu a facut bine! Asta este deja prea mult! Oare mama inca il iubeste? Deci dragi parinti, aici trebuie sa intervina maturitatea si puterea de intelegere a dumneavoastra! Faceti din acest ritual ceva placut si cel mai important nu va pierdeti cumpatul!

Cand sa incepem?

Este greu de dat o varsta anume. Nu exista o varsta X cand trebuie sa inveti copilul sa mearga la toaleta. Copiii, in general, isi formeaza indemanarea necesara intre 18 si 30 de luni, dar sa nu va sperie daca acest lucru incepe abia pe la varsta de 4 ani! Cu cat copilul este mai pregatit cu atat va fi mai usor sa inceapa. Important este sa NU tratati problema ca o "rusine" si nu ascultati de "ultimatumul" mamei soacre: "Pana face 3 ani este musai sa stie la WC! Eu pe voi v-am invatat de la 6 luni!". Daca presati in mod inutil copilul riscati un mare insucces. Concluzia: Aratati copilului fiecare pas insa el trebuie sa aleaga cand si cum il face.

Ce semnale trebuie sa ne dea de gandit ca este cazul sa incepem operatiunea olita?

* Cand sta cu usurinta in poponet
* Cand copilul incepe sa imite comportamentul nostru mai ales cel din toaleta.
* Cand incepe sa refuze scutecul in schimbul chiloteilor (deci trebuie din cand in cand sa ii oferiti aceasta alternativa)
* Cand incepe sa devina ordonat: pune lucrurile la loc de unde le-a luat, face curat etc.
* Cand da semne de independenta (va refuza manuta la coboratul unei trepte, sau pur si simplu prin a spune mult mai des "NU!")
* Cand incepe sa spuna cand face caca/pipi si mai ales cand face un ritual din aceasta (uni copii cer mana mamei pe parcursul "operatiei").
* Cand incepe sa il intereseze toaleta/olita si incepe sa ii placa sa va urmeze in baie sau sa se joace in baie
* Cand poate sa isi dea jos si sa isi ridice pantalonasii
* Cand intelege diferenta intre ud si uscat
* Cand intelege ce este pipi si caca
* Cand are scaun regulat
* Are pauze "uscate" mai lungi de 3 ore (asta arata ca muschii s-au dezvoltat suficient pentru a tine urina)

Evident nu toate conditiile trebuie indeplinite pentru a incepe procesul de invatare. Este mai bine sa urmariti mersul lucrurilor decat efectiv "cand a venit momentul". Daca mergeti inca la pediatru il puteti intreba si pe el ce parere are. Pediatrii va pot ajuta cu informatii privind pregatirea fizica a copilului pentru toaleta (sta suficient de bine in poponet etc.) dar si cu multe procedee bazate pe experienta lor varsta.

Pas cu pas pe drumul cel bun (catre olita :))

Mersul la olita si apoi la toaleta este un drum drept dar pe care copilul dumneavoastra il poate invata in cateva zile sau in cateva luni. Asa cum am mai spus cel mai important este ca el sa fie pregatit pentru acest drum. Daca este pregatit, lucrurile vor merge usor atat pentru el cat si pentru dumneavoastra. Ce trebuie retinut: ACESTA ESTE PROIECTUL LUI SI NU AL DUMNEAVOASTRA!

De la start si pana la final obisnuirea cu olita sau toaleta include:

* explicarea exacta a ce asteptati de la el (mai ales scopul final)
* copilul sa va atentioneze cand trebuie mers la toaleta
* copilul trebuie sa inteleaga fiecare operatie (dezbracarea, asezarea, timpul de asteptare, stergerea, tragerea apei , spalarea olitei, imbracarea si spalatul pe maini).

Fiecare pas este important si de aceea trebuie sa creati o buna rutina si sa "premiati" (laude, dezmierdari, aplauze) fiecare reusita. Cand pasul precedent este bine invatat noul pas trebuie introdus. Atingerea scopului final este importanta dar fiecare pas in sine este si are ceva special. Atentie! Succesul este reprezentat de folosirea olitei sau toaletei si nu in efectuarea perfecta a fiecarei operatii. Deci trebuie sa fiti flexibili si nu stresati copilul cu tot felul de amanunte pe care le considerati dumneavoastra importante.

Sfatul de la Desprecopii: o rutina propusa in operatiunea de adoptare a olitei:

1. Gasiti o olita comfortabila si pe masura. In cazul WC-ului cumparati un capac pentru copii (reductor). Multi copii se simt mult mai siguri pe un capac de WC sau pe o olita stabila. In cazul WC-ului asigurati copiilor o sprijinire a picioarelor (un taburet micut, o cutie de lemn etc). Multi copii se simt nesiguri cu picioarele in aer. Dupa cateva zile puteti renunta treptat la aceasta sprijinire.

2. Ajutati copilul sa devina familiar cu olita sau WC-ul, sa o observe sa se aseze pe ea si sa gaseasca o pozitie comfortabila. De asemenea accentuati ideaa ca olita este ceva personal: "Numai al tau/Numai a ta"

3. In cazul olitei asezati olita intr-un loc convenabil pentru copil. Nu trebuie sa stea numai in baie! Tineti-o in camera de joaca, in curte, in bucatarie. Important este pentru copil sa ajunga usor la ea daca este necesar.

4. La inceput asezati copilul o data pe zi pe olita, imbracat. Asta ajuta la formarea rutinei. Nu il fortati sa se aseze si lasati-l sa se scoale daca el doreste.

5. Cand aceasta rutina este acceptata de copil. Introduceti dezbracarea. Deci il veti aseza ca si pana acum insa fara fustita sau pantalonasi.

6. Cand copilul a facut caca in scutec (recomandabil cand nu are diaree:) asezati caca din scutec in olita (eh, treburi de parinti...) Aveti insa grija sa va vada! Apoi luati olita si aruncati-o la WC si trageti apa. Daca intamplator face pipi cand sta pe olita efectuati aceleasi operatii de aruncare + curatare. Explicati de mai multe ori de ce aruncati la WC. El trebuie sa inteleaga bine unde este destinatia fiecarui lucru.

7. Aveti rabdare cu aceste operatii caci ele dureaza pana ce copilul le va accepta si le va invata.

Trucuri pentru usurarea procesului:

* mai ales acasa imbracati copilul in lucruri usor de dezbracat. Ajutati copilul sa se dezbrace singur!
* Incurajati-l sa va imite! Mergeti in baie si asezativa pe WC indemnand copilul sa se aseze pe olita.
* invatati si baieteii ca si fetitele sa faca pipi sezand. Daca le explicati la baietel ca pipi se face din picioare o sa fie dificil sa il readuceti in pozitia sezut.
* Urmariti atent semnalele pe care le face: grimase, cererea de a merge la WC etc. La un astfel de semnal, intreaba-l imediat daca vrea sa mearga la olita sau WC. Daca refuza nu il fortati.
* propuneti de mai multe ori copilului pe zi sa ii scoateti pantalonasii.
* "Daca vrei te intreb din ora in ora daca trebuie sa mergi la olita ca sa nu uiti!". Daca va refuza o astfel de propunere nu il stresati. Unii copii accepta aceasta aducere aminte si le vine mai usor sa mearga la olita - cand este cazul - daca propunerea a venit din partea dumneavoastra.
* Aratati-va foarte bucuros cand copilul cere la olita fara sa ii propuneti dumneavoastra.
* Oferti copilului posibilitatea sa traga apa dar numai daca el vrea. Multi copii se sperie de zgomotul produs prin tragerea apei.
* Explicati copilului ca nu trebuie sa fie suparat daca "opera sa de arta" a plecat pe gaura de WC. Explicati unde merge (folositi-va imaginatia)!
* stergeti copilul bine pentru a preveni iritarea. Nu uitati ca pielea lor este extrem de sensibila. In cazul unei iritati el poate sa o asocieze cu olita si sa nu mai vrea sa o foloseasca.
* Ganditi-va la trecerea la chilotei! Cand copilul foloseste olita de mai multe ori pe zi este pregatit pentru chilotei. La inceput imbracati-l cu chilotei numai pentru cateva ore pe zi. Nu va grabiti cu renuntarea la scutece.
* Daca peste zi altcineva se ocupa de copil, asigurati-va ca subscrie la metodele dumneavoastra si la planul de invatare.
* Asteptati-va la surprize neplacute precum constipatia. Acestea vor ingreuna programul de invatare.
* Nu disperati! :)

Probleme ce pot aparea:


- Copilul meu nu accepta olita!
Desi copilul este pregatit pentru primirea invataturii el are probabil nevoie de mult suport si incurajare din parea dumneavoastra pentru a renunta la scutece. Nu fortati si nu disperati. Copiii au tendinta sa spuna NU cand parintii isi doresc ca ei sa zica DA si de multe ori spun nu in loc de da. Puneti olita la o parte si mai incercati dupa 2 saptamani.

- Sta pe olita dar nu face nimic!
Daca copilul sta pe olita cu usurinta sunteti de mult pe drumul cel bun. Motivul principal este: constipatia! Incercati sa ii oferiti mancare care sa conduca la un scaun moale. De asemenea, va puteti gandi si la cat de confortablil sta pe olita. Exista posibilitatea ca o anume jena sa il impiedice sa actioneze. Oricum. nu disperati si inca o data aveti rabdare.

- A re-inceput sa faca pe el
Asteptati un moment relaxat si discutati problema. Exista multe motive care pot fi cauza acestei situatii. La multe nici nu va ganditi! Poate se sperie sa mearga seara la baie sau poate are o iritatie de care ii este frica sa va spuna. Daca copilul cere sa se intoarca inapoi la scutece sau daca credeti ca ar trebui sa le introduceti nu faceti o problema din asta!

- Fetita mea a invatat usor dar cu baiatul am mari probleme.
Nu uitati ca fiecare persoana este diferita. De asemenea, metodele aplicate la o fetita nu sunt in todeauna aceleasi la baieti. Incercati sa schimbati metoda si sa o adaptati personalitatii copilului.

Mult success!
mommy
Scris: Thursday, September 3, 2009 12:20 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
andrada74 wrote:
iata a trecut si vara si nu am rezolvat problema. I-am luat si un colacel colorat pt WC, nici vorba, cind ii vine sa faca ceva zice "mami pune pampi"!!! Ne-am incapatinat in primele zile sa il punem pe colacel, insa se tinea si pina nu i-am pus ce cerea nu a facut. Singurul succes a fost ca face pipi la colacel. Iar ca sa fie sigur ca face treaba mare in pampi, mai nou face cind se trezeste si inca mai are pampi de noapte pe el (ziua nu are pampi). Nu stiu ce sa facem, e clar ceva in mintea lui de refuza sa ii dea drumul altundeva decit in pampi. Sotul zice ca daca face 3 ani fara sa il convingem, sa vorbim cu un psiholog sau un specialist comportamental. Off!!!


Sa stii ca si Mihaita a inceput sa faca kk la olita dupa 2 ani si jumatate. El era obisnuit sa faca "din picioare", pitindu-se si sprijinindu-se de cate o masa sau vreau scaun. Il vedeai ca face dupa cum se scremea. Iar, daca nu avea pampers facea in pantaloni sau chiar pe jos (de vreo 2 ori). nervi Dupa multe explicatii si rugaminti, a facut de buna voie la olita care trona permanent in mijlocul camerei. Pur si simplu intr-o zi de vara cand era in fundul gol prin casa (tocmai in ideea de a se aseza pe olita), eu vorbeam la telefon, iar el s-a asezat pe olita si a facut kk. Eu zic sa ii explici frumos, sa il rogi, dar sa nu il stresezi. La Mihaita nu a functionat niciodata chestia cu statul pe olita ca sa ii vina sa faca. Cand ii venea, ii venea si atunci facea. Rabdare si nu disperati, nu cred ce e vreo problema psihologica. hearts
andrada74
Scris: Thursday, September 3, 2009 4:24 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 11/25/2006
Mesaje: 137
Multumim pt sfaturi. Am incercat sa nu il stresam si sa transformam "operatiunea" in ceva placut. In timp ce statea pe olita/colacel i-am aratat poze (ii plac lui) sau ce a vrut el (cu limite, bineinteles). I-am explicat ce trebuie sa faca, el se screme insa de fapt nu vrea sa ii dea drumul, caci cum ii pun pampi face fara probleme. I-am aratat in linii mari cum face mami sau tati, eu zic ca intelege, ca e bine dezvoltat la minte, insa cind sa treaca la fapte refuza, cere pampi. Pina acum nu ne-a facut nici un fel de probleme, e un copil destul de cuminte, insa de asta nu trecem asa usor. cry
Anca
Scris: Friday, September 4, 2009 10:06 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 5/26/2006
Mesaje: 291
Avem prieteni care au un baietel de 4 ani si 2 luni, care cere foarte firesc un scutec cand simte ca vrea sa faca lipsa mare. Si parintii se comporta foarte normal si ii pun. Pana cand, nu se stie, dar eu am invatat de la ei sa tratez problemele de acest fel ale copilului meu, care are si el o astfel de problemuta, cu mai mult calm. Prietenii mei locuiesc in alta tara si probabil acolo e o altfel de mentalitate, care nu obliga copiii la alinierea drastica ce se practica pe la noi. Va incurajez sa fiti calmi si sa nu transmiteti copilului grijile voastre, ca pana la urma se dezvata el. Si nu bagati in seama persoanele "binevoitoare" care se mira si va fac sa va simtiti mai putin ok. Pentru linistea familiei, eu una as discuta numai cu o persoana calificata in domeniu, care poate emite o parere pertinenta despre acest "blocaj".
Va doresc numai bine si m-as bucura ca in scurt timp sa ne dai un mesaj mai optimist!
andrada74
Scris: Tuesday, September 22, 2009 9:24 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 11/25/2006
Mesaje: 137
am astepta noi, nu e bai, insa ce ne facem ca am vrea ca la anul sa il dam la gradinita. Unde nu il primeste daca nu face la olita.
Alyna
Scris: Tuesday, September 22, 2009 9:58 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/15/2006
Mesaje: 1320
andrada74 wrote:
am astepta noi, nu e bai, insa ce ne facem ca am vrea ca la anul sa il dam la gradinita. Unde nu il primeste daca nu face la olita.


Stai linistita ca il primeste si cu pampers.La noi la grupa sunt multi care nu fac la olita...asta e...Si Matei a invatat tarziu sa faca la olita...pe la 2,4 ani,dar a renuntat DE TOT la scutec in mai putin de o saptamana.Acum face si noaptea tot la olita.S-a mai scapat si a facut de vreo 2 ori pipi in pat,dar atat.Eu i-am explicat intr-o zi ca e baiat mare si e rusinos sa mai poarte pampers,ca la gradi o sa rada copii de elsic sic sic Din ziua aia nu a mai vrut scutec; zicea ca doar "balusii poata"(bebelusii poarta).
andrada74
Scris: Monday, November 9, 2009 5:11 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 11/25/2006
Mesaje: 137
revin, caci subiectul tot nu este rezolvat. De suzeta am scapat si si-a revenit (nu mai face urat, cca. 10 zile a durat toata tevatura).
Problema e cu pampi, dupa cum am mai amintit. Nu vrea sa renunte la el si pace. S-a atasat de ideea de a face in el, nu intelegem. I-am explicat in fel si chip, i-am spus ba ca e rusine, ba ca baieteii fac la olita, ba ca nu il primeste la gradi, ba ca nu mai vine bunicul la el, ca nu se mai joaca tata cu el etc (astea nu dintr-o data, ci pe parcursul ultimelor luni). I-am facut si promisiuni, l-am si amenintat (parinteste), nu tine, nu vrea si pace. De gura noastra sta pe olita, insa nu ii da drumul. Sta o vreme si dupa aceea zice "vreau pampi". Ne exaspereaza situatia aceasta, caci vedem ca creste si nu da semne de schimbare plans .
Lilly of the valley
Scris: Tuesday, November 10, 2009 8:11 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
Secretul sta in perseverenta si hotarare.thumright
g_nicoleta2000
Scris: Tuesday, November 10, 2009 2:29 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
mariuta wrote:
Secretul sta in perseverenta si hotarare.thumright


Asa-i , asa-i. Crad ca negociezi prea mult cu el pe un subiect unde el nu ar trebui sa aiba un cuvant asa de important de spus. Asa cum ai spus adio suzetei si te-ai tinut de cuvant fa la fel si cu pampi. Cand ai spus gata cu pampi pai gata, nu mai cumperi ci te inarmezi cu mult Ariel si Biocarpet si tot in 10 zile ii trece.
andrada74
Scris: Wednesday, November 11, 2009 12:10 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 11/25/2006
Mesaje: 137
nicoleta, mariuta, probabil aveti dreptate. Insa acum a crescut si e un mare speculant sentimental (intre tati/mami). In plus face un scandal teribil. De asemenea, am observat ca atunci cind ii spun ca nu ii pun pampi nu mai face deloc, se tine. In vara s-a tinut vreo 5 zile si chiar si in a 5 a zi cind a zis iar ca face si l-am pus la olita, tot s-a tinut si am cedat ca se constipa. E teribil de capos.
g_nicoleta2000
Scris: Wednesday, November 11, 2009 2:14 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Andrada, felicitari pentru un pui care tine asa de mult la propriile convingeri dar nu uita cine-i la carma vaporului. La smecherii eu nu prea ma pricep, Alex este asa de buna sa-mi dejoace planurile incat mergem pe direct. Cand spunem gata, ramane gata!
Mai lasa-l pana la vacanta de Craciun, spunei mereu ca atunci cand o sa vine Mosul va fi un baiat mare si Mosul in schimbul cadourilor ia cu el pampersul si lasa chilotei. Eu l-as pune in tema cu ceva vreme inainte si cand a venit Mosul sa-i dea el pampi cu manuta lui in schimbul jucariilor. Poate asa va merge mai bine, nu ai ce pierde.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.