Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Alergiile nazale, biberonul, suzeta si suptul degetului pot contribui la anumite tipuri de aliniere gresita a dintilor la copiii mici, sustin cercetatorii mexicani.
Ei spun ca hranirea cu biberonul si suptul degetului dupa vârsta de un an a copilului pot interfera cu dezvoltarea normala a structurii dentare. Cercetatorii precizeaza ca alergiile nazale si dintii strâmbi au consecinte majore deoarece pot duce la probleme de respiratie
SURSA |
|
| Biberonul afecteaza sanatatea dentara a copilului
Caracterizat prin aparitia precoce a unor carii grave (in jurul varstei de 3-4 ani), “sindromul biberonului”, datorat unei folosiri exagerate a biberoanelor “indulcite”, este fara indoiala amenintarea cea mai periculoasa pentru sanatatea dentara la copilul mic. Dar si cel mai simplu de combatut.
Din pacate, nu este vorba despre o exceptie. “Sindromul biberonului”, patologie severa care afecteaza copilul mic inca de la aparitia primilor dinti, creeaza adevarate ravagii in Romania. La origine, un gest banal, aparent lipsit de importanta: ii dai copilului biberonul pentru a-l linisti. Cel mai rau lucru fiind sa i-l lasi pe toata durata somnului, de exemplu, sau toata noaptea… Fie ca este vorba despre suc de fructe, ceai indulcit sau un simplu biberon cu lapte, fara adaos de zahar, acestea constituie un pericol considerabil pentru micutii dinti in formare. In primul rand, deoarece aceste bauturi sunt bogate in hidrati de carbon, responsabili directi ai producerii de acizi la nivelul placii dentare si deci deosebit de cariogeni. Apoi, frecventa si momentul la care i se da copilului biberonul nu fac decat sa amplifice acest proces. In timpul perioadelor de repaus, salivatia, mai redusa, nu isi poate indeplini rolul anti-carie intr-un mod tot atat de eficace ca in timpul perioadei de veghe. Actiunea produselor cariogene este deci mult accelerata.
Eliminati deci, biberoanele nocturne sau biberonul somnului de dupa masa… sau alte biberoane care i se dau copilului in prize prelungite in momentele de odihna. Un biberon folosit in mod exagerat poate antrena grave tulburari dentare. Alt obicei nociv, “biberonul – taci cu mama”, care ii este intins bebelusului, apoi copilul mic de indata ce acesta scoate un cat de mic mormait sau un scancet de nemultumire. Copilul se afla astfel aproximativ toata ziua cu un lichid indulcit in gura. Nu mai este cazul sa demonstram relatia dintre frecventa ingerarii unui produs cariogen si intensitatea cariei. Atunci cand dintii sunt “scaldati” in permanenta intr-un mediu favorabil atacurilor acide, raspunzatoare de demineralizarea smaltului, saliva nu mai reuseste sa-si indeplineasca actiunea compensatorie. Fazele de demineralizare, generatoare ale fenomenului producerii cariilor sunt mult mai puternice, anulandu-le complet sau oricum, intr-o foarte mare masura pe cele de remineralizare. PH-ul placerii dentare se modifica si se intra astfel intr-un cerc vicios greu de oprit. Rezultatul: niste leziuni profunde (care se numesc carii "extinse") si foarte precoce ale tesutului dentar (in special incisivii superiori apoi caninii si molarii de lapte, in cazurile cele mai avansate), vizibile la microscop, atunci cand nu sunt vizibile la un examen clinic. La care se adauga durerile care le insotesc, deosebit de greu de suportat de catre copilul mic care nu stie sa le localizeze cu precizie si nu le poate exprima decat prin plansete, stari de nervozitate si alte tulburari de comportament... cu cat creste deficitul de minerale (in absenta unei remineralizari spontane sau prin aport de fluor, de exemplu), cu atat leziunea se extinde.
La inceput, suprafata dentara, demineralizata, ia un aspect cretos. Devenind foarte fragila, ea lasa sa patrunda elementele agresive care duc la aparitia unor pete maronii. In faza urmatoare, suprafata se prabuseste. Se ajunge la extractie, in general in serie, cu multiplele probleme pe care le poate genera acestora: persistenta suptului si a deglutitiei la o varsta care in mod normal ar fi trebuit sa predomine procesul de masticare, persistenta respiratiei bucale (ceea ce antreneaza tulburari osoase si ortodontice), o alimentatie lichida sau semi-lichida si deci o seama de dezechilibre alimentare, tulburari gastro-enterice si probleme de crestere... Dar si defecte de pronuntie, perturbatii estetice, complexe si cateodata dificultati scolare...
Solutia ultima ramane aparatul dentar, necesar pana la aparitia dintilor definitivi, amenintati si ei cateodata in acest mediu de policarii... in ciuda posibilitatii de tratare a acestor carii, este totusi destul de suparator sa se ajunga aici, cand de fapt procesul este atat de simplu de prevenit. Cu un minimum de rigoare (rezistati si nu oferiti atat de usor un biberon care oricum nu rezolva totul), un echilibru alimentar (o carenta cat de mica poate fi nociva pentru sanatatea buco-dentara) si o igiena dentara (periatul regulat al dintilor).
SURSA |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Cu Sasha cred ca voi avea o mare problema...cand ii este foame sau somn, isi suge 2 degetele , nu cred ca o sa renunte prea curand. |
|
| Cresterea dintilor si suptul degetului mare
Copiilor carora le cresc dintii au obiceiul de isi mesteca sau suge degetul mare, degetele sau mainile. Aceasta ii ajuta probabil sa isi linisteasca presiunea din gingii. Parintii trebuie sa fie atenti sa nu confunde acest mod cu obiceiul de sugere a degetului. Un bebelus care obiceiul de a isi suge degetul mare, isi va suge degetul mare un minut, si il va mesteca atunci cand ii vor creste dintii.
Dar despre dentitia copilului?
Este un fapt sigur ca un rezultat al suptului degetului este deformarea dentitiei, prin impingere in fata a dintilor de sus, si impingerea in spate a dintilor de jos. Intinderea pe care se va produce deplasarea dintilor depinde de cat de mult isi suge degetul copilul si de pozitia degetului in gura. Aceasta deplasare a dintilor nu este permanenta, afecteaza doar dentitia de lapte. Dintii definitivi ai copilului apar in jurul varstei de 6 ani. Deci cu cat mai repede va fi scrutata perioada de supt a degetului inaintea varstei de 6 ani, cu atat mai putine probleme cu dintii va avea copilul.
Sfaturi despre rezolvarea acestei probleme
* Nu il faceti pe copil constient de suptul degetului. * Nu cicaliti copilul. * Nu va faceti griji. Copilul va va prelua starea de anxietate, care il va face si pe el ingrijorat. * Incercati sa ii distrageti atentia cu o jucarie cand incepe sa isi suga degetul. Dar faceti-o cat mai subtil cu putinta sau isi va da seama. * Puteti sa mituiti sau sa recompensati un copil de varsta mai mare pentru a nu isi suge degetul. * Masuri de corectie ca de exemplu interdictii, impunsaturi cu cotul pentru a atrage atentia, subsante rau la gust pictate pe degete de obicei nu dau rezultate. * A trage degetul afara din gura copilului il provoaca sa fie si mai rebel si il incurajeaza in acest obicei. * Incurajati copilul sa renunte la acest obicei intr-un mod prietenos, nu intr-o maniera judecatoreasca.
SURSA |
|
| Kiki wrote:
[b]Sfaturi despre rezolvarea acestei probleme
* Nu il faceti pe copil constient de suptul degetului. * Nu cicaliti copilul. * Nu va faceti griji. Copilul va va prelua starea de anxietate, care il va face si pe el ingrijorat. * Incercati sa ii distrageti atentia cu o jucarie cand incepe sa isi suga degetul. Dar faceti-o cat mai subtil cu putinta sau isi va da seama. * Puteti sa mituiti sau sa recompensati un copil de varsta mai mare pentru a nu isi suge degetul. * Masuri de corectie ca de exemplu interdictii, impunsaturi cu cotul pentru a atrage atentia, subsante rau la gust pictate pe degete de obicei nu dau rezultate. * A trage degetul afara din gura copilului il provoaca sa fie si mai rebel si il incurajeaza in acest obicei. * Incurajati copilul sa renunte la acest obicei intr-un mod prietenos, nu intr-o maniera judecatoreasca.
Hmmm....teoria asta ce usoara este, dar practica ma omoara!
Crestem noi si poate nu ne mai plac degetelele... |
|
| taki wrote:Cu Sasha cred ca voi avea o mare problema...cand ii este foame sau somn, isi suge 2 degetele , nu cred ca o sa renunte prea curand.
O sa renunte, stai linistita. |
|
| Kiki wrote:O sa renunte, stai linistita.
|
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Kiki wrote: Sfaturi despre rezolvarea acestei probleme
Ar fi trebuit sa stie si mama aceste lucruri. Eu mi-am supt degetul mare. Cate si mai cate n-a incercat. Inclusiv cu ardei iute. Rezultatul a fost ca azi nici nu ma ating de ardeiul iute. De dezvatat m-am dezvatat singura dupa clasa I. Am fost in tabara si de frica sa nu ma vada cineva si sa rada de mine m-am controlat. dupa aia n-am mai supt degetul, dar si acum uneori dorm cu pumnul langa gura. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 5605
| Taki si Karina suge degetul mare cand ii este foame si mai ales somn.La inceput eram putin suparata ca are suzete si arunca cu ele ca nu i-au placut de la inceput,crestem si trebuie sa renuntam sa mai sugem degetelul. |
|
| Ely wrote:Taki si Karina suge degetul mare cand ii este foame si mai ales somn.La inceput eram putin suparata ca are suzete si arunca cu ele ca nu i-au placut de la inceput,crestem si trebuie sa renuntam sa mai sugem degetelul.
Deci nu suntem singurele? Daca aflati secretul, please tell us! |
|
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Miru isi roade degetele de la dinti, asa ca bag repede in vizor o jucarie. |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Maria nu calatoreste in masina si nu adoarme fara suzi ! |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Nici Sara nu adoarme fara biberonul cu gris si fara cele trei suzi de "noapte"!Adica, una in gura si cate una in fiecare mana! Dar am si eu o consolare: nu are ce dintzi sa-si strice! |
|
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Miri wrote:Nici Sara nu adoarme fara biberonul cu gris si fara cele trei suzi de "noapte"!Adica, una in gura si cate una in fiecare mana! Dar am si eu o consolare: nu are ce dintzi sa-si strice!
|
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 3/1/2006 Mesaje: 7513
| Miri, esti fenomenala si Sara la fel, auzi 3 suzi ...
Taki, si Kari isi suge degetelul mare , pana acum cateva zile doar cand ii era somn si foame...dar de cand e bolnavioara mai tot timpul , o lasa in pace, nu i-l scot din gurita , doar incerc sa-i distrag atentia cu altceva Si eu ca si voi, sper sa se dezobisnuiasca de el . |
|
|