Bauturile energizante - pro si contra
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Thursday, February 22, 2007 4:51 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Bauturile energizante reprezinta o inventie destul de recenta a oamenilor, desi substantele folosite la producerea lor au fost folosite de multi ani ca revigorante pentru trup si minte. Bauturile energizante par a fi o adevarata binecuvantare pentru studenti in timpul sesiunii, pentru angajati in zilele de dead-line, pentru soferii care conduc noaptea, pentru cei care viziteaza destul de des cluburile, etc. In general sunt folosite de toti cei care sunt obositi dar au neaparat nevoie de un strop de energie pentru a fi in forma.

Producatorii de bauturi energizante sustin ca acestea au numai efecte pozitive. Dar este oare adevarat? Sa vedem care sunt substantele continute de majoritatea bauturilor energizante si ce efecte au acestea asupra organismului.

Cofeina
Toate bauturile energizante contin cofeina. Aceasta are un efect stimulant: 100 mg cofeina stimuleaza activitatea mentala, iar 238 mg creste activitatea cardiovasculara. Pentru a avea un asemenea efect, trebuie sa bei cel putin 3 cutii, dar producatorii de bauturi energizante recomanda sa nu se depaseasca o cantitate de 1-2 cutii pe zi.

Taurina
O cutie de bautura energizanta poate contine in medie de la 400 la 1000 de mg de taurina. Aceasta este un aminoacid ce se gaseste in tesuturile musculare. Se presupune ca taurina imbunatateste activitatea cardiovasculara. Dar unii medici sustin ca aceasta nu are nici o influenta asupra organismului uman.

Carnitina

Carnitina este o componenta a celulelor umane ce contribuie la oxidarea rapida a acizilor grasi. Carnitina stimuleza cresterea metabolismului si reduce oboseala musculara.

Guarana si ginseng
Plante medicinale cu un efect tonifiant asupra organismului. Frunzele de guarana sunt folosite in medicina pentru propritatile sale curative: ajuta la eliminarea acidului lactic din tesuturile musculare si reduce durerile musculare dupa efortul intens. Mai este cunoscuta si pentru proprietatile sale curative asupra ficatului. Medicii sustin insa ca presupusele efecte stimulatoare ale acestor plante nu au fost demonstrate stiintific.

Vitaminele B
Acestea sunt necesare pentru o activitate normala a sistemului nervos si a creierului in special. Organismul poate simti lipsa vitaminelor B, dar o crestere a cantitatii de vitamine din complexul B nu aduce neaparat si o imbunatatire a activitatii mentale asa cum incearca producatorii de bauturi energizante sa ne convinga.

Extract de Ilex Paraguarensis

Ajuta la reducerea senzatiei de foame, contribuind la scaderea in greutate.

PRO
* Daca ai nevoie de un stimulent mental si fizic, bauturile energizante reprezinta solutia ideala.
* Poti gasi sortimente de bauturi energizante in concordanta cu nevoile tale. Acestea sunt impartite in diverse grupe: pentru cei care au o activitate fizica intensa exista bauturi energizante bogate in vitamine si carbohidrati, in timp ce pentru persoanele cu o activitate intelectuala intensa bauturile energizante contin mai multa cofeina.
* Bauturile energizante contin un complex de vitamine si glucoza care ajuta la procesul de oxidare si alimentare a muschilor si creierului cu energie.
* Efectul stimulant al unei cafele medii dureaza in jur de 1-2 ore, in timp ce al unei cutii de bautura energizanta poate dura pana la 3-4 ore.
* Ambalajul bauturilor energizante iti perimite sa le iei cu tine oriunde doresti, ceea ce nu se poate spune despre cafea sau ceai.

CONTRA
* Poti sa bei doar in cantitati moderate. Maximum 2 cutii pe zi. Daca doza recomandata este depasita, pot aparea probleme cum ar fi cresterea presiunii arteriale sau a continutului de zahar in sange.
* Bauturile energizante sunt interzise in Franta, Danemarca si Norvegia. Sunt vandute numai in farmacii fiind cosiderate medicamente.
* Persoanele care sufera de afectiuni cardiace ar trebui sa evite astfel de bauturi.
* Folosite o perioda indelungata de timp, bauturile energizante pot provoca insomnii, iritabilitate si depresie.
* Multe bauturi energizante contin o cantitate mare de vitamina B, ceea ce poate produce palpitatii, tremuratul mainilor si al picioarelor.

SURSA
sousourel
Scris: Friday, February 23, 2007 5:02 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Anul trecut cand invatam pentru niste examene a fost nevoie sa beau bauturi energizante pentru a putea invata noaptea, ziua fiind cu bb. Din experienta mea...te tine treaz 3-4 ore, si mai bine, dar daca noaptea urmatoare nu dormeam macar 5 ore...efectul urmatoarei cutii se diminua cu aproape 50%...mai mult de trei cutii/ saptamana aceea n-am baut, nu stiu ce efecte ar putea avea pe termen lung.
Miri
Scris: Friday, February 23, 2007 9:28 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Asta postase CRISTY:

"Stiu ca nu prea sunt sanatoase, dar tot nu renunut la ele..... cum am mai spus lui Haim, tigara si cockteilul de weekend Vodka-RedBull no sa ia de la mine...... ras ras ras hainoroc hainoroc hainoroc

nu nu nu

Sper sa supravietuiesc si cu pacatele astea..... sic sic sic "

P.S.-Kiki, am "rezolvat" cu celalat topic!pupici
Kiki
Scris: Friday, February 23, 2007 9:35 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Multumesc, Miri! pupici
Miri
Scris: Friday, February 23, 2007 9:43 PM
Nivel

Kiki wrote:
Multumesc, Miri! pupici

Cu mare placere!
Imi cer scuze pentru intarziere!angel
ira_tgr
Scris: Saturday, February 24, 2007 2:45 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/2/2007
eu cred k sunt mult mai mult PRO decat CONTRA...
mai ales k contribuie la scaderea in greutate....
GATA, cum termin cura asta cu iaurt si piersici - trec la cura cu energizante ras hohot
g_nicoleta2000
Scris: Saturday, February 24, 2007 2:51 PM
Nivel

Oare sunt singura care nu a pus gura pe asa licoare? Sotul meu bea cu prietenii cand se duc la tenis, beau ca disperatii red bull si inca ceva cu nume de caine gen pitbull. Joaca tenis si pe -10grade, nu-i doare nimic, nu le este frig dar cand vine acasa cade lat de oboseala. Eu cand invatam pentru examene nici cafea nu gustam, plictisitoare de-a dreptu'tunete
mommy
Scris: Saturday, February 24, 2007 5:50 PM
Nivel

Inregistrat: 11/18/2006
Nico, nu esti singura, nici eu nu am gustat. Am primit vreo doua feluri de bauturi din astea cand eram insarcinata, dar nu am baut, din precautie. Acum nu ma tenteaza.
Cristy
Scris: Saturday, February 24, 2007 5:54 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007

Ei pai Haim cand a baut prima data o bautura energizanta in Rom ( si-a ales si cea mai tare, parca intr-o sticluta in forma de grenada ) nu a reusit sa adoarma 36 de ore......

flowers flowers flowers flowers flowers
Fluturas
Scris: Saturday, February 24, 2007 9:09 PM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
si mie imi plac bauturile energizante,nu chiar redbull-ul.in spania sunt si altele,ceva mai slabe si as bea incontinuu,doar ca..cyclops cyclops .la mine nu observ sa isi faca vreun efect(cum am spus,sunt mai slabe)dar imi place gustul.abea reusisem sa ma abtin pe perioada cat am fost gravida
Roxanel
Scris: Saturday, February 24, 2007 9:38 PM
Nivel

Inregistrat: 3/13/2006
Contra nu sunt dar nici pro. Beau si eu. Cate 1 cutie pe an. Chiar zilele trecute am tras un Red Bull. Parca totusi nu imi place gustul ala de guma de mestecat.

Pe aici e moda sa-l combini cu bauturi alcoolice, asta din cauza ca tii mai mult la bautura. Dar cand trece efectul, mama sa te tii.alcool Din punctul asta de vedere sunt Thumb down
monique
Scris: Saturday, February 24, 2007 10:28 PM
Nivel

Inregistrat: 2/15/2006
Eu una sunt pro, te poti baza pe ele atunci cand ai nevoie.
Eu beau cam una la 2 luni, in zilele cand mi se inchid ochii la volan sau am creierii in ceata... Imi place gustul. Merita...
misha
Scris: Sunday, February 25, 2007 9:10 AM
Nivel

Inregistrat: 3/12/2006
Mai, chiar m-ati facut curioasacyclops ...n-am baut in viata mea, dar mai ca as incerca sa vad despre ce vorbiti. Ma mai gandescscratch...
ira_tgr
Scris: Sunday, February 25, 2007 10:19 AM
Nivel

Inregistrat: 11/2/2007
Roxanel wrote:
Contra nu sunt dar nici pro. Beau si eu. Cate 1 cutie pe an. Chiar zilele trecute am tras un Red Bull. Parca totusi nu imi place gustul ala de guma de mestecat.

Pe aici e moda sa-l combini cu bauturi alcoolice, asta din cauza ca tii mai mult la bautura. Dar cand trece efectul, mama sa te tii.alcool Din punctul asta de vedere sunt Thumb down

nu e numai la voi moda asta, si tati al nostru Red Bull cu whiskey - e bautura preferata...
eu beau red bull simplu nu-l amestec cu nimic, mai mult de dragul gustului, k imi place mult de tototoalcool
Miri
Scris: Sunday, February 25, 2007 9:28 PM
Nivel

misha wrote:
Mai, chiar m-ati facut curioasacyclops ...n-am baut in viata mea, dar mai ca as incerca sa vad despre ce vorbiti.

Si pe mine m-ati facut curioasa!sic
Singura bautura energizanta de care fac abuz- si recunosc asta!- e cafeaua!Bauta in cana mare, adaugata in cana peste cea care s-a racit, asa incat pierd numarul cafelelor zilnice!
Doar "corazonul"mai face uneori "fal-fal" si-mi aminteste ca am depasit masura!Noroc ca nu se intimpla prea des sa faca asa!ras
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.