|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 11/17/2006 Mesaje: 698
| Maria & mami wrote:Votat PRO !
A , inca ceva , pe mine nu ma deprima subiectul. Ca ma roade gandul asta de ceva vreme.....si deja percep tema ca pe o realitate posibila ! care trebuie acceptata !
subscriu , amintiri, lucruri personale ...pot avea si intr-o camera de azil, si stiu ca mi se va deschide zilnic usa de catre cineva... |
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 2691
| Sunt pro azilul de batrami.
Acum depinde de care vorbim. In nici un caz de cele din Romania unde batranii sunt tratati ca vai de ei. Li se ia pensia de catre ingrijitori si nu beneficiaza de cele mai modeste conditii de igiena. Eu una am vazut un camin de acest gen si am iesit plangand.
Daca ai un parinte batran si bolnav si nu poti sa-l verifici, ingrijesti zilnic, cred ca este mai mult o chinuiala pentru el si pentru noi. Bunicul meu a cazut in casa (se lovise rau tare si sangera) si noroc ca mama mea trecea in fiecare zi pe la el si l-a gasit in timp. Altfel nici nu vreau sa ma gandesc la urmari.
Sunt pro unui loc in care batranii sa fie bine ingrijiti, sa aiba un tovaras de jucat table, sa socializeze intre ei sau cu altii, sa aiba o farfurie de mancare calda si cineva care le adduce aminte sa-si ia pastilele si asa mai departe. Sa mearga in vacante impreuna, aici cel putin asa se procedeaza, pot fi vizitati cand doresc si stau singuri in camera.
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17840
| Eu am votat: CONTRA.
Nu m-as duce intr-un azil pentru nimic in lume. Mai bine pe lumea cealalta decat intr-un azil. Eu fara familia mea sunt distrusa. Pentru mine familia mea e TOTUL. Nu as putea sta intr-un azil, iar daca sa presupunem ca as ramane singura pe lume, tot nu m-as duce la un azil.
M-as descurca cum as putea si cat as putea, iar cand nu m-as mai descurca, daca mi-as permite, as lua o asistenta, daca nu - as lasa un rand de chei la vecina de alaturi, sa nu ma scoata lumea din casa cand miroase prea rau .
Cat despre mine, sa imi duc bunica la azil - nu mi-a trecut niciodata prin cap cat traia, iar de familie, mama, sot... sau alti membri, nu poate fi vorba.
Cu siguranta exista si alte solutii. |
Inregistrat: 11/18/2006 Mesaje: 3674
| Eu sunt PRO azil de batrani, ma refer la unul decent. Nu vreau sa stau pe capul copiilor mei cand voi fi batrana. Cu atat mai mult daca as fi bolnava psihic sau fizic, la pat, categoric prefer azilul, acolo exista personal pregatit pentru orice. Si chiar sanatoasa fiind (desi batranete fara vreo boala, mai rar), decat singura intr-o casa pustie, mai bine cu mosi si babe de varsta mea la azil. |
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| Noi cand am fost copii am avut o baba in ingrijire, o matusa de-a lui taica-meu.Era paralizata la pat,se ridica in picioare si facea kk in ligheanul si apoi batea cu batul sa venim sa-i luam chestia.Va spun ca stiu ce inseamna sa ingrijesti batran bolnav,mai ales cazut la pat.E epuizant, familia isi schimba total planurile, preocuparile, prioritatile,batranii mai au si toane si nebuneli, e un calvar.Am urat-o pe baba asta de moarte si o vedeam ca pe dracu' ,ai mei mereu se certau din cauza ei si linistea familiei se dusese pe apa sambeteiPana la urma baba noastra a sfarsit la azil ca altfel ajungeam noi la casa de nebuni..Acum judecand la rece si cu mintea mai inteleapta ajung sa-i dau dreptate si sa-mi para rau ca am dus-o la azil ca ea mereu se ruga " nu ma duceti ,maica".Ai mei au gresit mult in povestea asta,nu au cantarit bine situatia si nu s-au gandit la consecinte.Ma rog, acum baba e in groapa, mama la fel...Eu cand ma gandesc la azil imi vine in minte baba cu lacrimile in ochi " nu ma duceti , maica" si mi se face parul maciuca.Si mai imi aduc aminte mica fiind , la bunici cum venea baba noastra cu castronul plin de caise pentru noi plozii din curte si stateam pe iarba si ne spargea samburii pentru miez.Atunci era "matusa" si era buna...Acum spunem noi, vorbim dar cred ca daca ne vine vremea o sa fugim de azil ca de ciuma oricat de luxos ar fi.As face un sondaj printre batrani sa vad cati se duc cu draga inima la azil,majoritatea se duc de dragul rudelor sa nu le fie povaradar nu se bucura si le pare rau ca se despart de cei dragi. |
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Fetelor, felicitari pentru altruism! Hai ca pe cele din stainatate le inteleg- alte conditii, alt tratament-, dar pe cele care raman in Romania, zau ca nu. In fiecare an, inainte de Craciun, merg impreuna cu mai multe persoane si ducem mancare si cadouri la un azil de batrani... nu v-as dori sa vedeti mizeria in care traiesc, foamea pe care o indura si tristetea din ochii lor. Oamenii aia practic asteapta sa moara... si sunt multe case de batrani in situatia asta, fara fonduri, uitate de toti. Asa ca aveti grija ce va doriti... sau poate vedeti batranetea voastra atat de indepartata incat sa aiba timp sa se schimbe ceva din punctul asta de vedere si pe la noi?
Eu vreau sa mor cu demnitate, asa cum am trait, iar daca familia ma va considera o povara si-mi va dori moartea, cu atat mai bine: nu ma va jeli nimeni la inmormantare si va fi veselia de pe lume, asa cum mi-as dori |
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Oana, eu am vazut tristetea din ochii parintilor "uitati" in spital, de Craciun sau de Pasti,ca sa nu deranjeze pe cei veniti in vizita , acasa....si lacrimile din ochii batranilor care iti spun ca au trecut casa pe numele unui copil, care nu vrea sa-i mai tina....si ei unde sa se duca?
Si ca sa va mai dau un exemplu, tatal meu are grija de tatal lui, care este la pat, de doi ani de zile(in iarna se implinesc trei)in urma unei operatii....Asta inseamna sa stea cu el 24/24 ore, si noaptea pune ceasul sa sune ca sa-l verifice daca e in regula....sa nu va mai spun de viata de familie a parintilor mei, in conditiile in care unul este aici si altul acolo.... |
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Mergeam si faceam donatii din partea unitatii unde lucram si daca vedeati ce era in sufletul lor, cate lipsuri aveau! cel mai tare se simtea lipsa unei figuri dragi, acolo mai degraba mor de suparare de cat de batranete. bietii de ei! mama mea a avut grija si de soacra ei si acum are grija si de mama ei si la fel am sa fac si eu. ca si ei s-au sacrificat pt noi. |
Inregistrat: 11/2/2007 Mesaje: 2320
| Contra din simplu motiv - Parintii nu au cum sa fie o povara pt. copii, cel putin ai mei nu vor fi niciodata inviferent de situatie, parintii ti-au dat viata si ti-au oferit tot ce au avut mai bun, cel putin pe mine asa m-au cescut si asa am fost educata, iar daca la batranetea mea, Doamne fereste, Sonia va dori sa ma "interneze" intr-un azil - voi considera acest lucru o greseala de'a mea si un IMENS esec (de'al meu evident) educational |
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| mihaela75 wrote:Acum spunem noi, vorbim dar cred ca daca ne vine vremea o sa fugim de azil ca de ciuma oricat de luxos ar fi.As face un sondaj printre batrani sa vad cati se duc cu draga inima la azil,majoritatea se duc de dragul rudelor sa nu le fie povaradar nu se bucura si le pare rau ca se despart de cei dragi.
exact la asta ma gandeam si eu! ai zis de parca am scris eu!
Kali, mi-a placut f mult cum ai scris si tu!
Adriana, am ras ca tuta in targ de faza cu "sa nu ma scoata din casa lumea cand miroase rau"! sa stii ca m-a impresionat felul in care ai vorbit despre familie, in speta familia ta. |
Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 9/28/2006 Mesaje: 132
| Nu sunt nici pro, nici contra. Azilul asta nu cred ca s-a infiintat degeaba. va supun atentiei situatia unor fini ai bunicului: ea s-a casatorit cu un tip care avea o fetita dintr-o casatorie anterioara. La 2 ani, fetita a racit puternic, a facut meningita. Acum are 45 de ani, dar se comporta ca un copil de 7 ani. Acolo a stagnat evolutia ei.Mama ei adoptiva o ingrijeste si acum cu dificultate, deoarece, desi ,,fata" are, evolutional vorbind, 7 ani, mai are scapari violente( a chiar batut-o pe maica-sa, a dat foc la casa etc). Maine-poimaine poate mama va muri si ea va merge intr-o institutie specializata. Asta in cel mai bun caz. Oricum femeia va ajunge la azil, pt ca efectiv nu ar avea cine sa aiba grija de ea( nea Mitica a murit acum 13 ani, parca). e o situatie disperata si nu e singura. Azilul nu e pt cei care au copii sanatosi si carora li s-a administrat o educatie etica normala. E pt cei prigoniti de soarta care, daca nu ar exista aceasta institutie, ar dormi pe banci in parcuri si ar minca la cantina saracilor. Sau ar dormi in adaposturi( dar si acolo, dimineata te dau afara, in strada). Plus ca de multe ori se intampla ca la adaposturi sa nu fie locuri. de bine de rau, in azil ai un acoperis deasupra capului si 3 mese pe zi. Eu am fost de mai multe ori in Sibiu, cu trupa noastra, sa colindam pe la azil. E trist ce se vede acolo. Doamne fereste pe toata lumea de singuratate la batrinete |
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| maria75 wrote: Azilul nu e pt cei care au copii sanatosi si carora li s-a administrat o educatie etica normala. E pt cei prigoniti de soarta care, daca nu ar exista aceasta institutie, ar dormi pe banci in parcuri si ar minca la cantina saracilor. Sau ar dormi in adaposturi( dar si acolo, dimineata te dau afara, in strada).
E o parere personaa , nu ? Eu personal nu o pot accepta. Cand vei vizita si un azil decent sper eu ca iti vei schimba parerea ! Mi-am detaliat opinia mai sus, deci nu ma repet. |
| Normal ca e o parere personala.Pe unde am fost eu nu se putea spune ca era azil ,,decent". Nu pot anticipa ce voi simti la batrinete. Poate voi fi de acord sa merg la azil, poate ca nu. Eu una nu mi-as fi lasat parintii sa stea in azil. Si ce e rau sa am grija de ei daca sunt bolnavi? Cand tata era in spital grav bolnav, dupa o operatie cumplita, cu dureri infioratoare, normal ca nu se putea ridica. Nu stiam ce sa fac ca sa il pot ajuta cumva. Am picat exact cand trebuia sa-si faca nevoile. Pina atunci credeam ca a face toaleta e ceva...brrr. Am simtit atata bucurie ca il pot ajuta. Si daca(,) copiii tai vor sa te ajute, vor sa fie linga tine, tu ce vei face? Ii vei indeparta spunandu-le:,,Mergeti, dragii mei, si traiti frumos". ? Te-ai gandit ca poate ei ar suferi si mai mult? Eu una as fi suferit cumplit sa-mi zica tata sa plec ca vine asistenta. Eu de aceea nu pot zice nici pro, nici contra. E o situatie delicata de viata, rareori fericita, asa cum o prezinti. Daca ar fi asa, cred ca toate ne-am duce la azil. Dar, uite, din pacate, ca nu peste tot situatia e roz.Sincer, mi-as dori sa fie asa cum ai aratat. Nu m-am gandit, cand am afirmat ce ai subliniat, ca sunt si oameni care chiar vor la azil. Asadar adaug si varianta asta. Care e una perfect plauzibila |
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17840
| Maria, o sa te rog sa te limitezi la a vota si a-ti expune parerea fara alte atacuri la persoana.
Am inteles ca esti o fire "mai abrupta" ca sa te citez, dar pe acest forum trebuie sa RESPECTI CA SA FII RESPECTAT !
|
|
| Poftim????Ce atacuri? Pai am raspuns. Maria m-a intrebat, si eu am raspuns. Plus ca am intrebat si eu, la randul meu. Asta-i culmea. Nicio clipa nu am intentionat sa atac pe cineva. Pe cine nu am respectat? Macar daca se insinueaza acest lucru as vrea sa mi se dea exemple concrete, ca io-s si mai grea de cap. Si daca am lezat demnitatea cuiva, exista suspendarea, mai eleganta si mai non-umilitoare, zic eu! |
|
|