Nivel: Avansat
Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| Am vazut jurnalul lui shirel, si mi-a placut ca ei spun copiilor ce s-a intamplat de pastele care il sarbatoresc ei Acum, ca multi avem biblia in casa, am putea si noi sa citim din biblie copiilor nostri(care sant mai marisori), ce sarbatorim de paste, adevarata semnificatie a sarbatorii, invierea lui Isus. Se gaseste in noul testament, Ioan cap. 20, Luca cap.24, Marcu cap. 16, Matei cap. 28. Fiecare de unde doreste... |
|
Inregistrat: 4/17/2008 Mesaje: 3770
| da, am si eu biblia in casa.m-am apucat sa o citesc mai demult dar e f greu de citit dc nu esti pregatit si dc "cel cu cornite" isi baga coditza si te face sa te gandesti tot la alte lucruri in timp ce citesti. |
|
Inregistrat: 1/6/2010 Mesaje: 4463
| eu am inceput sa citesc noul testament , am citit aproape 100 de pagini. interesante lucruri sunt scrise in biblie . dar e adevarat ca unele nu le inteleg. |
|
Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| Da am biblia in casa. Tocmai ce m-am apucat de citit. Citesc in paralel si Vechiul si Noul Testament. Pana acum am gasit niste chestii care ma nedumeresc. Dumnezeu a creat pe Adam din pamant, nu? Si totusi, organismul uman este facut in proportie de 90% din apa. Apoi prima data Dumnezeu a dat oamenilorsa manance numai legume, fructe, cereale, iar mai apoi, dupa Potop a dat oamenilor sa manance si carne. Insa stiintific prima grupa sanguina aparuta este grupa 0(a carnii, a vanatorilor) apoi 1 sau A (a cultivatorilor). Pana acum, astea nu se potrivesc. |
|
Inregistrat: 4/11/2010 Mesaje: 4221
| zaza_ wrote:Da am biblia in casa. Tocmai ce m-am apucat de citit. Citesc in paralel si Vechiul si Noul Testament. Pana acum am gasit niste chestii care ma nedumeresc. Dumnezeu a creat pe Adam din pamant, nu? Si totusi, organismul uman este facut in proportie de 90% din apa. Apoi prima data Dumnezeu a dat oamenilorsa manance numai legume, fructe, cereale, iar mai apoi, dupa Potop a dat oamenilor sa manance si carne. Insa stiintific prima grupa sanguina aparuta este grupa 0(a carnii, a vanatorilor) apoi 1 sau A (a cultivatorilor). Pana acum, astea nu se potrivesc. Științific, omul a evoluat din maimuța. Deci ... ? Ai libertatea sa alegi ce vrei sa crezi dintre Biblie și știința. |
|
| Teoria Darwinista nu mai e acceptata de toti savantii, tot pe criterii stiintifice. Erau niste chestii care nu imi pun credinta la indoiala, ci chiar m-au amuzat.
Am sa pun un pasaj din cartea lui Greg Braden care se numeste "Efectul Isaia" care spune asa:
"Biblia Occidentală, aşa cum o cunoaştem astăzi, a suferit multe asemenea transformări, inclusiv o traducere din limba egipteană, o limbă foarte simbolică, făcută, la rândul ei, din limbile aramaică şi ebraică. Un exemplu cu privire la modul subtil în care o aproximare modifică o traducere bine intenţionată, este ilustrat prin cuvintele aramaice din primul rând al Rugăciunii Domneşti. În engleză, această propoziţie este „Tatăl nostru Carele eşti în ceruri”. În aramaică însă, aceeaşi propoziţie este redusă la două cuvinte: Abwoon d'bwashmaya. In limba engleză nu există termeni exacţi pentru aceste două cuvinte aramaice. Traducătorilor nu le rămâne decât să folosească, cu pricepere, cuvinte englezeşti care să aproximeze înţelesul original. O mostră a unor asemenea aproximări este ilustrată de următoarele traduceri posibile ale acestui pasaj din Rugăciunea Domnului: „O, Născătorule! Tată-Mamă a Cosmosului” „O, Tu! Suflu vital a tot ce există” „Nume al numelor, identitatea noastră măruntă se dezvăluie în tine” şi „Strălucitorule: Tu străluceşti înăuntrul nostru.”22 Fiecare dintre acestea reprezintă o traducere acceptată a cuvintelor originale şi fiecare exprimă un sentiment foarte diferit faţă de cel descris în textul original."
Eu as vrea foarte mult sa am acces la textele originale care stau la baza Bibliei. De asemenea stiu ca sunt foarte multe texte care nu sunt publice, iar unele la care nu au acces decat foarte putini oameni. Ma intreb de ce. De ce ma invata dintr-un tot doar ce vor unii, altii. Cu ce drept nu am acces la INTREG. Am cititsi Evanghelia dupa Iuda. Foarte controversata de unii. Mie mi s-a parut foarte frumoasa. Ar putea fi unnsubiect de combatut. Daca e cineva interesat, opot copia intr-un topic, nu este mare.
|
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Zaza,sunt de acord in totalmente cu ceea ce spui si explici tu.Traducerea nu poate fi exacta si de aceea traducatorii acestor carti sau biblii incearca pe cat stiu si ei sa asemene traducerea cu originalul.eu fiind romanca binenteles ca vechiul testament fiind copil l-am citi in romaneste nu am inteles mare lucru ,invatand ebraica si citindu-l cum apare in cartile de aici am inteles exact totul binenteles ca si am avut multe intrebari dar am gasit si persoanele invatate ca sa mi le explice .Vreau sa spun ca si eu la randul meu imi este foarte greu sa-mi explic cunostiintele sa spunem despre creerea lumii a omului traducand totul in alta limba fiindca sunt constiienta ca as perde initialul.Limba ebraica sau aramica care este ebraica veche isi pierde din valoarea cuvintelor fiind o limba foarte legate de tot ce are legatura cu Dzeu ,si care prin traducere isi pierde efectul adevarului.Exemplu pe care l-am mai dat :Adam in ebraica inseamna om ,ben adam -fiul omului ,de unde-i provine acest nume( nu este dat aiurea si fara nici un inteles ca in toate traducerile )de la ADAMA care in ebraica inseamna pamant .DEci primul om a fost facut din pamant (adama) si a primit numele ADAM este asa de logic si de bine exprimat nu si deci tot vechiul testament are asemenea explicatii si denumiri logice.In noul testament pe care l-am citit in romaneste si cred ca toate bibliile sunt la fel sunt greseli extraordinar de grave in traducerea localtatiilor ,denumiriilor si semnificativitatea acestora ,mare pacat dar nimeni nu poate traduce exact . |
|
| N-am citit prea mult din Vechiul Testament. Am ajuns la Genaza Cap.36. Nu pot sa spun decat ca telenovelele palesc fata de povestile biblice. Chiar nu ma asteptam. |
|
| Am gasit pe scribd.com o varianta a bibliei "traducere literala noua" - 2001. Sunt curioasa care ar fi diferentele. Eu am una ... nu scrie nici macar cand e tiparita...
http://www.scribd.com/doc/41695558/Biblia-2001 |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| eu am.... |
|
|