Chestionar intrebare: Ati citit Biblia?
Alegere Voturi Statistici
Da 21 33%
Nu 12 19%
Partial 29 46%

Ati citit Biblia?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
shirel
Scris: Friday, December 7, 2012 11:03 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Eu citesc acum Leviticul. Sunt chiar la inceput. Ce de sange, frate, la jertfele pentru pacate... (De obicei, eu cand sunt bolnava rau sau am o problema grea visez ca fac curat, spal podele noroioase, pereti murdari, chiar toalete, dar ma trezesc foarte impacata ca reusesc sa fac curat si totul luceste la sfrasit. Eu consider chestia asta ca pe o penitenta, curatenia este sfanta.) Dupa ce jertfeau si insangerau altarele si corturile si peste tot, trebuiau sa faca curat, nu? Banuiesc ca nu le lasau asa... Oare cand au inceput sa nu mai faca jertfe de genul asta?

[/quote]

Cred ca ne este foarte clar astazi ca D-zeu nu are nevoie de sacrificii si mai ales nu de sacrificiile animale cum se faceau odata.Deasemenea stim prea bine ca D-zu nu depinde de noi ptr ca este infinit in timp si spatiu,dar cine are nevoie de sacrificii si de jertfe suntem chiar noi.
In ebraica ,jertfa se traduce prin KORBAN care nu inseamna sacrificiu ci Korban inseamna "apropiere".La evrei era si unealta prin care se apropiau de D-zeu ,de Creatorul lor era modalitatea de ai spune "Te rog ,sau Iarta-ma sau "iti multumesc".Deci nu neaparat ptr iertarea pacatelor.
Si a mai insemnat si modalitatea de aducere aminte.De multe ori daca ma gandesc sa spunem la cea mai ingrozitoare scena sau experientza din viatza mea imi dau seama ca o pastrez parca vie inca in minte,deci cele mai socate cazuri raman adanc infipte in memoria noastra,cu jertfa ei bine se intampla la fel,sangele animalului ramane vesnic vie in memorie.Noi nu ne putem imaGINA cum ar fi sa fim pedepsiti ptr orice greseala ,dar vazand acest sange al unui biet animal ar putea trezi in noi remuscari ca noi am fi trebuit sa fim in locul lui.

Astazi dupa distrugerea Templului din Ierusalim,sacrificiile animale au fost inlocuite cu rugaciuni(asta poate este si un raspuns ptr intrebarea pusa de tine Zaza in legatura cu ce ar trebui poate sa faca astazi preotii la spovedanie si de ce se primesc rugaciun si canoane de tot felul),deci sacrificiile au fost inlocuite cu "Jertfa buzelor "cum o numim noi.Sacrificiile care se fac astazi ,desi nu implica neaparat sange ,sunt importante si semnificative pentru noi toti.

zaza_
Scris: Friday, December 7, 2012 11:19 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/25/2008
Ce frumoasa este explicatia ta, Shirel. "Jertfa buzelor" = rugaciune, ca este de rugaminte, de multumire, de iertare.

[quote aurishta] Pacatul nu este ceva usor, care poate fi trecut cu vederea. Dumnezeu este intr-atata de sfant incat nimic murdarit de pacat nu poate sta in prezenta Lui.[/quote]

Corect. Cred ca nu mai este clar ce insemna pacatul azi. Am bagatelizat anumite lucruri si am dus la extrema altele... adica este ok ca o femeie sa faca avort, dar blamam pe cei care mananca seminte pe strada, nu ca as fi de acord cu vreo varianta...
aurishta
Scris: Saturday, December 8, 2012 9:04 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
shirel wrote:

Faptul ca D-zeu a pus pretz imens in urma cu atata timp pe initiativa noastra ,pe libertatea noastra de a alege binele si raul,pe gandirea si modul nostru de a alege realitatea inconjuratoare si de a lua decizii ne doveste cat este ea de importanta .
Asa e! Gandeste-te ca noi, ca parinti, asa imperfecti cum suntem, simtim o mare placere ca fiul sau fiica noastra sa inteleaga continutul a ceea ce ii invatam si sa aleaga s-o faca. Tu ai copiii inca mici, dar deja poti simti lucrurile despre care vorbesc.
Siras , ca sa filozofam putin,ras binele este un termen relativ la un anumit sistem de referinta. Unul considera bine sa eutanasieze bolnavii incurabili, altul considera asta o crima!Cineva considera ca este ok sa jefuiesti daca esti in nevoie, altcineva incadreaza penal fapta. De aceea este important pentru noi sa intelegem binele lui Dumnezeu, iar Biblia este nepretuita pentru asta. Chiar in Geneza sunt niste prime istorisiri despre acest lucru, cum ar fi binele lui Adam, cel al lui Cain, cand a adus jertfa lui Dumnezeu... Poate ca acest exemplu, din urma, este cel mai elocvent: doua jertfe aparent perfecte, una acceptata,ca fiind conforma cu ceea ce Domnul dorea, cealalta fiind respinsa,ca provenind din mintea omului, reprezentand ceea ce credea el ca este bine.
aurishta
Scris: Monday, January 14, 2013 8:27 AM
Nivel

Daca tot a pomenit Zaza de Moloh, mi-am amintit de ceea ce se spune despre el in Scripturi, de exemplu in cartea Ieremia cap 32 v 35:35: "Au zidit inaltimi lui Baal in valea Ben-Hinon ca sa treaca prin foc lui Moloc pe fiii si fiicele lor: lucru pe care nu li-l poruncisem; si nici nu-Mi trecuse prin gand ca au sa faca asemenea grozavii ca sa duca pe Iuda in pacat."
Chiar asa procedau in vechime, cum este ilustrat in citatul pe care l-a mentionat Zaza la jurnalul ei?what
Oricum, cred ca era ceva abominabil daca Domnul a spus asa cuvinte aspre despre aceasta!
shirel
Scris: Monday, January 14, 2013 8:44 AM
Nivel

aurishta wrote:
Daca tot a pomenit Zaza de Moloh, mi-am amintit de ceea ce se spune despre el in Scripturi, de exemplu in cartea Ieremia cap 32 v 35:35: "Au zidit inaltimi lui Baal in valea Ben-Hinon ca sa treaca prin foc lui Moloc pe fiii si fiicele lor: lucru pe care nu li-l poruncisem; si nici nu-Mi trecuse prin gand ca au sa faca asemenea grozavii ca sa duca pe Iuda in pacat."
Chiar asa procedau in vechime, cum este ilustrat in citatul pe care l-a mentionat Zaza la jurnalul ei?what
Oricum, cred ca era ceva abominabil daca Domnul a spus asa cuvinte aspre despre aceasta!

In scrierile ebraice sunt date cateva explicatii pe care le voi scurta binenteles.Este una sa treci prin foc si este alta sa fii aruncat in foc .Grozavii erau multe pe vremea aceea fiindca cu toti il iutasera pe d-zeul si se rugau la tot felul de alte zeitati.Uite mai citeste aicea mai multe http://en.wikipedia.org/wiki/Moloch este traducerea dupa scrierea in ebraica.
aurishta
Scris: Monday, January 14, 2013 10:24 AM
Nivel

Citind acestea , imi dau seama ca atunci cand am citit initial textul biblic, nu am dat prea mare importanta acestui lucru fiindca nu mi se parea cine-stie-ce "trecerea" asta prin foc. Bineinteles, oricum ar fi fost, fiind un act de devotiune catre zei, era interzis si condamnat de Lege. Mai cu seama ca implica jertfe umane, asta il facea de mii de ori mai cumplit. Una este sa oferi niste turte imparatesei cerurilor, cum scrie undeva in VT, alta este sa arzi prunci de vii.
shirel
Scris: Monday, January 14, 2013 12:26 PM
Nivel

aurishta wrote:
Citind acestea , imi dau seama ca atunci cand am citit initial textul biblic, nu am dat prea mare importanta acestui lucru fiindca nu mi se parea cine-stie-ce "trecerea" asta prin foc. Bineinteles, oricum ar fi fost, fiind un act de devotiune catre zei, era interzis si condamnat de Lege. Mai cu seama ca implica jertfe umane, asta il facea de mii de ori mai cumplit. Una este sa oferi niste turte imparatesei cerurilor, cum scrie undeva in VT, alta este sa arzi prunci de vii.

Nu mai spun ca multe din aceste au continuat si cu mii de anii mai tarziu ,torturatul ,spanzuratul numai spun de arderea a milioane pe vremea lui Hitler.pale pale Este scris pe undeva mai pe urma ca D-zeu a hotarat prin lege aceste jertfe de asta nici condamnarea cu moartea nu prea este folosita astazi cu toate ca demulte ori chiar se merita .sic
zaza_
Scris: Monday, January 14, 2013 4:29 PM
Nivel

Pe mine m-a impresionat foarte mult Leviticul 26. Despre binecuvantari si blesteme. Mai ales ca am vazut de curand si un documentar pe National Geografic despre al treilea reich. Si m-a oripilat.

Acum am ajuns la Numeri. Inaintez incet, dar sper cu folos ras
aurishta
Scris: Monday, January 14, 2013 9:55 PM
Nivel

shirel wrote:

Este scris pe undeva mai pe urma ca D-zeu a hotarat prin lege aceste jertfe de asta nici condamnarea cu moartea nu prea este folosita astazi cu toate ca demulte ori chiar se merita .sic
Te rog, spune-mi la ce te referi cand afirmi asta? scratch scratch
shirel
Scris: Monday, January 14, 2013 10:21 PM
Nivel

aurishta wrote:
Te rog, spune-mi la ce te referi cand afirmi asta? scratch scratch

Of...mii de scuze asa imi trebuie cand nu recitesc ceea ce scriu si ma grabesc.Nuuu m-am referit exact invers ca este un citat in care D-zeu da lege ca nimeni sa nu-si mai jertfeasca copii deci sa nu mai asculte de poruncilor acestor zei.Am scris mai sus cu totul invers...scuze.voi cauta si citatul mai precis.
aurishta
Scris: Tuesday, January 15, 2013 5:14 PM
Nivel

Aaaaaaa, asa mai merge, acum am inteles!pupici
Voiam sa te mai intreb cevatopai , dar (deh, batraneteasic )am uitat cewhat .... Mi-aduc eu aminte...stai sa m-adun putin....scratch scratch
zaza_
Scris: Thursday, January 24, 2013 11:18 AM
Nivel

Am o nedumerire. In cei 40 de ani de umblat prin desert oamenii nu au mancat decat mana. In mai multe randuri au fost nemultumiti ca nu au ce manca altceva si ca ar vrea si ei diversificat :) In schimb jertfe se faceau, arderi de tot, care constau in animale, juninci, miei, mielute, azime... E cam dubios.

"Voi sunteti fiii Domnului Dumnezeului vostru; sa nu faceti crestaturi pe trupul vostru si sa nu va tundeti parul de deasupra ochilor vostri, pentru morti; (Deut.14:1) Se refera la tatuaje? Si cum adica pentru morti?

Si sa ma intorc un pic la Facere. Mi-a sarit in ochi intr-o zi:
Facerea 2.1. Astfel au fost sfarsite cerurile si pamantul si toata ostirea lor. Ostirea?

In ritmul asta, nu mai termin... hohot hohot hohot
shirel
Scris: Thursday, January 24, 2013 12:26 PM
Nivel

zaza_ wrote:
Am o nedumerire. In cei 40 de ani de umblat prin desert oamenii nu au mancat decat mana. In mai multe randuri au fost nemultumiti ca nu au ce manca altceva si ca ar vrea si ei diversificat :) In schimb jertfe se faceau, arderi de tot, care constau in animale, juninci, miei, mielute, azime... E cam dubios.

"Voi sunteti fiii Domnului Dumnezeului vostru; sa nu faceti crestaturi pe trupul vostru si sa nu va tundeti parul de deasupra ochilor vostri, pentru morti; (Deut.14:1) Se refera la tatuaje? Si cum adica pentru morti?

Si sa ma intorc un pic la Facere. Mi-a sarit in ochi intr-o zi:
Facerea 2.1. Astfel au fost sfarsite cerurile si pamantul si toata ostirea lor. Ostirea?

In ritmul asta, nu mai termin... hohot hohot hohot

Zaza,stai linistita le lamurim noi pe toate.ras sic Hai sa vorbim despre aceasta mana .Scriile vechi povestesc ca aceasta mancare cadea exact din ceruri si fiecare mancand-o isi schimba gustul in ceea ce dorea fiecare sa manance in momentul respectiv. Daca ai fi avut pofta de inghetata cu fistic, de friptura cu cartofi prajiti sau de supa de legume, tot ce aveai de facut era sa te gandesti la acest gust si il simteai in gura!ras sic Ce buna era asta pentru dieta de astazi!hohot hohot
Un alt lucru pe care evreii il cer este carnea...O idee deosebit de importanta trebuie mentionata aici: inainte de Potop, toti oamenii erau vegetarieni (Geneza 1:29 - "Iata, v-am dat toate plantele cu samanta de pe suprafata intregului pamant, ale voastre sa fie ca hrana"). Consumul de carne a fost doar o concesie pe care Dumnezeu i-a facut lui Noah imediat dupa Potop, atunci cand a vazut ca omenirea nu se poate practic abtine de la a consuma carne (Geneza 9:3 - "orice misca pe suprafata pamantului va fi a voastra ca hrana. [...] Insa carnea impreuna cu sufletul ei [care este] sangele ei sa nu mancati.". Si nici atunci cand aceasta concesie a fost acordata, Dumnezeu nu a dorit ca ea sa nu aiba restrictii, sa nu fie guvernata de reguli care sa oblige pe om sa se gandeasca la ceea ce mananca, la viata pe care o curma pentru a se hrani. Desigur, plantele au si ele viata, insa animalele sunt considerate o forma superioara de viata si de aceea consumul de carne are un cu totul alt set de reguli...si asta cel putin la evrei.
-voi reveni ...
zaza_
Scris: Thursday, January 24, 2013 2:10 PM
Nivel

shirel wrote:

Zaza,stai linistita le lamurim noi pe toate.ras sic Hai sa vorbim despre aceasta mana .Scriile vechi povestesc ca aceasta mancare cadea exact din ceruri si fiecare mancand-o isi schimba gustul in ceea ce dorea fiecare sa manance in momentul respectiv. Daca ai fi avut pofta de inghetata cu fistic, de friptura cu cartofi prajiti sau de supa de legume, tot ce aveai de facut era sa te gandesti la acest gust si il simteai in gura!ras sic Ce buna era asta pentru dieta de astazi!hohot hohot

Ca isi schimba gustul nu am gasit scris in biblie si sincer nu am auzit pe nicaieri. Si nu prea imi vine sa cred pentru ca in aceasta situatie de ce ai mai fi nemultumit...cum spui tu, vreau ciolan cu fasole, ia de-aici! hohot
In schimb am vazut pe Ancient Aliens o teorie care spunea ca aceasta mana ar putea fi o alga (chlorella - este folosita de astronauti in misiunile spatiale si in dietele de slabit in zilele noastre) care absorbea umezeala de dimineata... ca ar fi avut o masinarie care ar fi produs aceasta mana si ca o data pe saptamana trebuia curatata... cam tras de par un pic, pentru ca nici despre aceasta masinarie nu scrie in biblie, dar s-ar putea sa se fi referit la Zohar...
zaza_
Scris: Thursday, January 24, 2013 2:19 PM
Nivel

Ca veni vorba de masinariile astea ciudate, cand am citit despre chivot mi-a placut :)
Iesirea.25
18. Apoi sa faci doi heruvimi de aur; si sa-i faci ca dintr-o bucata, ca si cum ar rasari din cele doua capete ale capacului;
19. Sa pui un heruvim la un capat si un heruvim la celalalt capat al capacului.
20. Si heruvimii sa-i faci ca si cum ar iesi din capac. Heruvimii acestia sa fie cu aripile intinse pe deasupra capacului, acoperind cu aripile lor capacul, iar fetele sa si le aiba unul spre altul; spre capac sa fie fetele heruvimilor.
21. Apoi sa pui acest capac deasupra la chivot, iar in chivot sa pui legea ce iti voi da.
22. Acolo, intre cei doi heruvimi de deasupra chivotului legii, Ma voi descoperi tie si iti voi grai de toate, cate am a porunci prin tine fiilor lui Israel.

Mie-mi seamana a televizor :))
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.