Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Fluturas wrote:ma bag si eu.... shirel sunt curioasa ce parere ai despre "inmultire"?.ma refer mai mult daca la voi conteaza numarul copiilor?
genesa 1:28 "...cresteti,inmultiti-va,umpleti pamantul...."
Cred ca am raspuns la o intrebare asemanatoare la topicul de "Religie iudaica" dar iti explic putin si aici .
genesa 1:28 "...cresteti,inmultiti-va,umpleti pamantul...." Aceasta este o lege( o rugaminte )care este in special pentru Adam.Nu stiu daca stiti dar sunt in Geneza 7 legi da-te tuturor popoarelor dintre care 6 au fost date lui Adam insusi.Poporul evreu s-a nascut dupa Avraham .Se crede ca Avraham este tatal a doua popoare (pe asta se bazeaza si musulmani astazi Abraham fiind tatal lui Ismael din care se trage astazi islamul. Dar totusi dupa cum scriam si la topicul cu religia iudaica mai multe porunci ale Torei(biblie) creeaza tabloul legii iudaice legate de avort. Prima, in Geneza 1:28, legifereaza obligativitatea de a avea copii ("pru urevu u'milu et ha'aretz" - inmultiti-va si umpleti pamantul). A doua, continuta de versetele din Geneza 38:4-9, interzice shehatat zera (distrugerea samantei - sperma sau ovule). Nu l-a noi nu conteaza nr copiilor si asta fiindca sunt si foarte multe femeii care nici nu pot aduce copii pe lume deci ce ar fi cu ele sa nu-si poata indeplini porunca deloc. Sper ca m-am facut inteleasa si mai adaug ceva intradevar familiile religioase atat la evrei cat si la musulmanii intradevar au multi copii nu stiu dar nu din ideea de a se inmulti si umple pamantul ci doar fiind interzis avortul . Gasesti aici poate mai bine explicat http://en.wikipedia.org/wiki/Noahide_laws |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| multumesc pentru raspuns |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| VIn si eu cu o intrebare Se spune despre cei trei fii ai lui Noe ca ar fi fost de rase diferite si ca de acolo ar fi inceput diferentierea rasiala. Eu am cautat prin Biblie un suport pentru aceasta afirmatie, dar nu am gasit. Voi stiti ceva, exista vreun indiciu care sa-mi fi scapat? |
|
| aurishta wrote:VIn si eu cu o intrebare Se spune despre cei trei fii ai lui Noe ca ar fi fost de rase diferite si ca de acolo ar fi inceput diferentierea rasiala. Eu am cautat prin Biblie un suport pentru aceasta afirmatie, dar nu am gasit. Voi stiti ceva, exista vreun indiciu care sa-mi fi scapat?
Nu stiu ce sa-ti raspund ,niciodata nu am auzit o asemenea afirmatie .Pot doar sa-ti spun ca Noe (Noah in ebraica)este descris ca un om drept si integru in generatia lui si tot ptr a intari aceasta afirmatie sunt descrisi si cei 3 fii ai lui (Shem,Ham si Iefet)ale caror nume - mai tarziu comentatorii le-au indentificat drept atribute pe care un om trebuie sa le aiba in vedere cand dace sau indeplineste o porunca de a lui D-zeu. Shem -inseamna nume -lishma -ptr numele ei . Pentru ca o porunca sa fie indeplinita asa cum trebuie adica din suflet trebuie sa fie indeplinita cu caldura(HAM -in ebraica inseamna caldura si realizarea ei trebuie sa fie indeplinita si intr-un mod cat mai frumos Iefet -iafe in ebraica frumos. Deci numele lor in ebraica inseamna lucruri foarte pozitive deci ceva bun si frumos totusi.Acuma sunt si eu in totala dilema. Poate se vorbeste despre perioada respectiva din timpul lui Noe cand toata societatea era destrabalata aveau decaderi morale ,abuzuri sexuale ,ura gelozie si poaTE CHIAR RASISM .CE POT SA SPUN CA ASTAZI in societatea noastra sunt lucruri grav pedepsite de lege prin incalcarea lor. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Sirel ,,tu stii ebraica,lumineaza-ma te rog.Numele lui Dumnezeu se pomeneste undeva la voi??? uite ce am gasit: Tetragrama (YHVH, IHVH) Cei patru scrisoare tetragrama (greci, "patru litere") este "adevarata" numele lui Dumnezeu, a scripturilor ebraice. Se pare niciodata complet în forma scrisa; doar literele de patru consoane, YHVH (ebraica, Yod Heh Heh Vau, cite?te la dreapta la stânga), sau în versiunea latina, IHVH.
La momentul scripturile ebraice au fost scrise, limba vorbita a fost considerat a fi foarte puternic. Cu o cosmologie care vazut crea?ia ca urmare a unei rostire, numele creatorului a fost considerata o cunoa?tere foarte puternic. Din cauza pronun?ia numelui lui Dumnezeu, considerat a avea putere atât de mare, a fost pastrat secret-doar membrii cea mai buna clasare a preo?iei au fost încredin?ate cu cuno?tin?e. Chiar ?i atunci, numele a fost doar o singura data în timpul pronun?ata de ani, în timpul sarbatorii Ispa?irii, Yom Kippur.
Porunca împotriva "luând numele Domnului în de?ert" nu a avut nimic de a face cu a face comentarii lipsite de respect, dar face referire la puterea numelui lui inerente. Tradi?ii similare au existat în numele babilonian ?i religiei egiptene.
Este din cauza acestei stricturii împotriva pronun?area numele pe care chiar ?i dupa limba ebraica a dezvoltat un sistem de marcare vocale în Scriptura scris, pronun?ia cuvântului sau a fost ascuns prin substituirea marcajele vocale ?i pronun?ie ale cuvântului Adonai, Domnul . Cre?tinii traducerea textelor ebraice nu au în?eles aceasta tradi?ie, ?i datorita marcilor vocale, tradus gre?it textul nume ca "Yahweh" sau "Iehova."
Si aici:::
Atât de puternică este puterea cuvântului rostit, că puternicul patru litere numele lui Dumnezeu, Tetragrammaton - IHVH nu este niciodată pronunțat de devotat Evrei. Numele este de obicei înlocuit de un alt nume din patru litere, adni , care se pronunță Adonai și mijloace Domnul. Pronunția cuvântului adevărat de IHVH este cunoscută la foarte puțini, așa cum se crede a fi un mare secret, si " Cel care poate pronunța pe bună dreptate, făcea cerul și pământul să tremure, pentru că este numele pe care rusheth prin univers . " IHVH este de obicei scris ca Iehova .
Sensul intrinsec al Tetragrammaton - IHVH - este " de a fi ", și este un simbol al existenței. Ea reprezintă, de asemenea, cele patru puncte cardinale , cele patru elemente , ( foc, aer, apă, pământ și ), precum și patru lumi de Cabalisti. |
|
| victoria 1 daca nu ma insel am scris despre asta undeva mai sus http://forum.7p.ro/Ati-citit-Biblia.aspx?g=posts&t=4180&p=6 daca tot nu esti prea lamurita astept intrebari! |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Nu am fost activa pe forum in ultimul timp si mia scapat.Mersi mult Spunind rugaciunea Tatal nostru ati pui intrebarea,care este numele Lui??
Tatal nostru Care esti in ceruri Sfinteasca-se numele Tau,
|
|
| victoria1 wrote:Nu am fost activa pe forum in ultimul timp si mia scapat.Mersi mult Spunind rugaciunea Tatal nostru ati pui intrebarea,care este numele Lui?? Tatal nostru Care esti in ceruri Sfinteasca-se numele Tau,
Noi nu avem aceasta rugaciune in iudaism dar cunosc bine rugaciunea nu cred ca trebuie sa preocupe pe cineva sau sa-si puna intrebarea care este numele lui.Aceasta rugaciune spusa din inima si cu tot sufletul ajunge exact la cine trebuie si te ajuta in aceeasi masura. |
|
| shirel wrote:
Nu stiu ce sa-ti raspund ,niciodata nu am auzit o asemenea afirmatie
Multumesc, Shirel, nici eu nu am gasit o baza pentru asta. Stiu ca unii au justificat inrobirea negrilor cu versetul in care Ham a fost blestemat sa fie rob, deci si urmasii lui, in consecinta. Asta este un alt pretext pentru opozitia fatza de oamenii de culoare care ajung in posturi de conducere, cum ar fi dl Obama, de pilda. Personal, eu nu sunt de acord, dar nu ma consulta nimeni Oricum, asta as fi vrut sa stiu, daca are o baza biblica teoria asta Aaaaa, si imi place mult istoria cuceririi Ierihonului, am povestit la cafeaua de dimineata cu Simona mea despre intamplarea asta |
|
| Si daca tot am discutat atat despre Moise si iesirea din Egipt , iata un evergreen la subiect |
|
| Aurishta frumos ,mi-a placut.
Cand invatam Kaballah ne-a adus invatatorul nostru un filmuletz cum au fost gasite ramasitzele calestei faraonului in Marea Moarta.Postez ce am gasit pe You tube dar totusi nu sunt sigura ca este aceeasi film.Oricum interesant si se merita vazut ,este si partea intai.Mie personal imi plac toate chestiile astea arheologice care sunt descoperite dupa povestirile din Biblie!
http://www.youtube.com/watch?v=d90NM9tgDQE |
|
| Foarte interesant filmul, Shirel |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| Am mai citit o data Facerea. Vreau sa spun ca este extraordinar! Sunt pasaje pe care nici nu le-am recunoscut. Parca nu le-am mai citit niciodata. L-am descoperit acum pe Melhisedec. Super personaj. Si atatea interpretari!
Pana la urma Dumnezeu este UNUL si fiecare il percepe asa cum este el. Daca eu sunt un tip razbunator, asa o sa-l vad si asta o sa invat din Biblie, daca sunt un tip egoist, asa o sa-l percep, daca sunt iubitor, o sa fie cel mai minunat Dumnezeu. Si asa a fost intotdeauna. Scrierile biblice au fost scrise de oameni de tot felul. |
|
Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 11/25/2008 Mesaje: 433
| zaza_ wrote:Am mai citit o data Facerea. Vreau sa spun ca este extraordinar! Sunt pasaje pe care nici nu le-am recunoscut. Parca nu le-am mai citit niciodata. L-am descoperit acum pe Melhisedec. Super personaj. Si atatea interpretari!
Pana la urma Dumnezeu este UNUL si fiecare il percepe asa cum este el. Daca eu sunt un tip razbunator, asa o sa-l vad si asta o sa invat din Biblie, daca sunt un tip egoist, asa o sa-l percep, daca sunt iubitor, o sa fie cel mai minunat Dumnezeu. Si asa a fost intotdeauna. Scrierile biblice au fost scrise de oameni de tot felul.
Ai dreptate, de cate ori reiei un text din Biblie descoperi lucruri noi pe care nici nu le-ai observat inainte, nu conteaza ca ai citit a 2-a sau a 9-a oara.
Dar spune-mi cum anume il percepi tu pe Dumezeu, acum dupa ce ai citit o parte din Vechiul Testament?
Si cand spui "Scrierile biblice au fost scrise de oameni de tot felul.", te referi ca textul biblic are nuante subiective din cauza celor ce au scris sau esti de parere ca Biblia il prezinta intr-un mod obiectiv pe Dumnezeu, fiind un text de inspiratie divina? |
|
| zaza_ wrote: Scrierile biblice au fost scrise de oameni de tot felul. Este adevarat, iar amprenta personalitatii lor se vede limpede in fiecare carte, in parte. Totusi, continutul este inspirat de Spiritul lui Dumnezeu , asta este ceea ce ii confera autoritate. Gandeste-te ca Moise a scris lucruri la care n-a fost martor, iar singurul de la care le putea afla este Domnul Insusi. Ai pomenit de Melchisedec Si mie mi se pare un personaj fascinant, un rege despre care nu stim nimic altceva decat ca era preot al lui Dumnezeu Preainalt si care conducea un oras al pacii intr-o epoca in care idolatria era infloritoare. Cum o fi fost viata in acel oras , cum traiau oamenii, cum se raportau ei la o asemenea autoritate morala? El este o prefigurare a lui Mesia, cel care urma sa vina. |
|
|