Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Shirel, multumesc mult pentru clarificari! |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
|
Biblia lui Crnilescu nu este acceptata de BOR pentru ca are niste traduceri care nu convin. Ca de exemplu: Geneza 1.27 "Si Dumnezeu a creat pe om dupa chipul Sau, l-a creat dupa chipul lui Dumnezeu; i-a creat de sex masculin si de sex feminin."
Cathy, clar e doar teorie. Dar nu poti lua scrierile toate mot-a-mot, pentru ca...uneori nu are coerenta deloc, cel putin traducerile...[/quote]
Apropo de ce ai scris mai sus am verificat cum este in ebraica si intradevar este asa "i-a creat masculin si feminin" deci nu de sex feminin si de sex masculin si asta total diferit.Sper sa ma intelegi cu toate ca este ciudat ,incerc sa explic de ce mie mi se pare normal fiindca ebraica este impartita si ea in doua feminin si masculin altfel ne exprimam ptr feminin si altfel pentru masculin. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| Eu ma refer la faptul ca se intelege ca a creat mai multi oameni de sex masculin si mai multi de sex feminin. Eu asa am inteles... si mai sunt pasaje care dau de inteles ca ar fi creat mai mult de doi oameni.
|
|

| zaza_ wrote:Eu ma refer la faptul ca se intelege ca a creat mai multi oameni de sex masculin si mai multi de sex feminin. Eu asa am inteles... si mai sunt pasaje care dau de inteles ca ar fi creat mai mult de doi oameni.
Acuma am inteles .Hai sa-ti spun cum scrie in ebraica :
Ve ivra Eloim et adam betzalmo ,betelem eloim bara oto:zachar ve nekeva bara otam.
Si l-a creat D-zeu pe om dupa umbra lui(in traduceri apare dupa chipul sau),dupa umbra lui D-zeu l-a creat pe el :masculin si feminin i-a creat pe ei. Observi ca sunt cum ar veni mai multe propozitii in una ca si cum ar explica ca intai este creat adam si pe urma dupa ce el este deja sunt creati doi deci unul se trasforma in doi:Adam si Eva. Off topic:Ebraica incurcata limba nu numai ca este scrisa intors si explicatiile au o multime de variante depinde cum citesti propozitia si unde ai pus semnele de punctuatie.
|
|

| Am gasit cinci scrieri din cele gasite la Qumran online. Sunt in original si traduse in engleza. Aceste sunt: Cartea lui Isaia, Cartea Razboiului, Sulul Tempului, Comentariul la Cartea lui Habakkuk si Regulile Comunitatii. si se gasesc aici: http://dss.collections.imj.org.il/isaiah
|
|

| zaza_ wrote:Am gasit cinci scrieri din cele gasite la Qumran online. Sunt in original si traduse in engleza. Aceste sunt: Cartea lui Isaia, Cartea Razboiului, Sulul Tempului, Comentariul la Cartea lui Habakkuk si Regulile Comunitatii. si se gasesc aici: http://dss.collections.imj.org.il/isaiah
Super interesant si ce ma innerveaza ca nu pot sa maresc mai mult sulul acela ca sa citesc direct in ebraica! |
|

| As vrea sa mai cauti o un verset. In Geneza 4.14. De ma izgonesti acum din pamantul acesta, ma voi ascunde de la fata Ta si voi fi zbuciumat si fugar pe pamant, si oricine ma va intalni, ma va ucide".
Dupa ce Cain il omoara pe Abel, in fata lui Dumnezeu spune ca oricine il va intalni il va ucide. Dar pe Pamant nu erau decat Adam, Eva si Cain, ca Abel fu omorat. :)) Ori este gandul in perspectiva? Daca va avea frati su surori, va fi mereu persecutat pentru ca a varsat sange de frate?
Geneza 4.15. Si i-a zis Domnul Dumnezeu: "Nu asa, ci tot cel ce va ucide pe Cain inseptit se va pedepsi". Si a pus Domnul Dumnezeu semn lui Cain, ca tot cel care il va intalni sa nu-l omoare.
Aici, putem interpreta ca orice-ar fi, persoana sau chiar animal. Dar textul iti da libertatea de a face atatea speculatii si scenarii! Mie imi place. |
|

| Si mai vreau sa inteleg un verset: Geneza 6.4. In vremea aceea s-au ivit pe pamant uriasii, mai cu seama de cand fiii lui Dumnezeu incepusera a intra la fiicele oamenilor si acestea incepusera a le naste fii: acestia sunt vestitii viteji din vechime.
Fiii lui Dumnezeu sa fie ingerii, Copiii cerurilor, din cartea lui Enoh? 17 sefi de ingeri cu 200 de ingeri. Cpitolul 7. "11. Si aceste femei ai zamislit si au nascut uriasi. 12. Statura lor era de 300 de coti. Ei au inghitit tot ce munca oamenilor poate sa produca, si n-a fost chip sa fie saturati. 13. Atunci s-au intors impotriva oamenilor insisi ca sa-i manance. 14. Si au inceput a se repezi la pasari, la dobitoace, la taratoare si la pesti, pentru a-si potoli foamea cu carnea lor si setea cu sangele lor." - seamana cu legendele Olimpului. Titanii:))
|
|

| [quote=zaza_]As vrea sa mai cauti o un verset. In Geneza 4.14. De ma izgonesti acum din pamantul acesta, ma voi ascunde de la fata Ta si voi fi zbuciumat si fugar pe pamant, si oricine ma va intalni, ma va ucide".
Dupa ce Cain il omoara pe Abel, in fata lui Dumnezeu spune ca oricine il va intalni il va ucide. Dar pe Pamant nu erau decat Adam, Eva si Cain, ca Abel fu omorat. :)) Ori este gandul in perspectiva? Daca va avea frati su surori, va fi mereu persecutat pentru ca a varsat sange de frate?
Inainte de ati cauta versetul adaug eu ceva,se stie ca in Biblie si am amintit undeva mai sus cum era timpul masurat pe vremea aceea ,si oamenii traiau sute de ani deci Cain avea sanse mari sa fie omarat nu atunci pe moment sau peste o saptamana ,povestea mergea din generatie in generatie si stii tu ura oamenilor tot se gasea cineva care sa o faca odata .Am sa verific cand a murit Cain la ce varsta.El stie ca a gresit in fatza lui d-zeu dar stie si ca poate fi omorat imediat.Apropo este scris si acuma mi-am adus aminte cum ca "Cain doar s-a ridicat impotriva fratelui sau(4:8 daca nu ma insel in traducere ebraica )fara vreo intentie de al omora. In loc de a primi Cain pedeapsa capitala ptr crima pe care a comis-o Cain primeste ca pedeapsa -izgonirea. Am invatat din asta ca este extraordinar de important ca atunci cand judecam pe cineva, sa fie luate in calcul toate aparentele, circumstantele, motivatiile si faptele comise. Este foarte usor sa dam verdicte, sa condamnam si sa-l omaram si noi l-a randul nostru.Dupa parerea mea a judeca dupa aparentze este un lucru foarte grav si periculos,trebuie sa ne gandim mult inainte de a o face. |
|

| Din cauza ca traiau foarte mult m-am gandit la perspectiva, nu la timpul imediat.
Adevarat, judecata este un pacat din punctul meu de vedere, judecata o poate face doar Dumnezeu. Nu stiu cum sunt priviti judecatorii cu meserie, ca in lumea noastra trebuie sa existe si ei. Si au o meserie sacra, lucreaza in adevar, pentru adevar, sau cel putin asa ar trebui. Nu comentez ce se intampla acum in lume... |
|

| Si am mai gasit un site. http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/facerea/1/ Are trei variante traduse (doua Cornilescu) si acum am vazut ca este si in format audio in partea dreapta sus. |
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 8/1/2007 Mesaje: 636
| shirel wrote:Super interesant si ce ma innerveaza ca nu pot sa maresc mai mult sulul acela ca sa citesc direct in ebraica! Shirel, nu numai ca poti sa le maresti, dar ai si functia de a selecta un anumit pasaj. Ca sa maresti, dai dublu click pe el pana ajungi la marimea dorita. |
|

| Roxie wrote: Shirel, nu numai ca poti sa le maresti, dar ai si functia de a selecta un anumit pasaj. Ca sa maresti, dai dublu click pe el pana ajungi la marimea dorita.
Saru-mana!!Am reusit crede ca acolo imi petrec toata noaptea! |
|

|
Da,mi se par oricum parca mai bune traducerile. |
|
 Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| ma bag si eu.... shirel sunt curioasa ce parere ai despre "inmultire"?.ma refer mai mult daca la voi conteaza numarul copiilor?
genesa 1:28 "...cresteti,inmultiti-va,umpleti pamantul...." |
|
|