Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| eu ma duc sa lucrez ca sunt necredincioasa,,,credam ca daca e topic de discutii se poate discuta....am fugit |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 10/4/2006 Mesaje: 6849
| Fetele, va rog sa nu interpretati si sa puneti la inima bancul urmator... il pun doar de amuzament, sa mai destindem atmosfera putin; fara nicio intentie de a jigni pe cineva, parol !!
"Un preot catolic, unul ortodox si un rabin, dupa o obositoare conferinta asupra religiilor, s-au hotarit sa petreaca seara pe malul lacului din apropiere. Se aseza ei pe o buturuga, discuta vrute si nevrute, dupa care hotarasc sa faca o baie in lac. Se dezbraca, lasa hainele pe margine, si - goi pusca - se arunca in lac. Dupa ce ies, nici nu apuca sa se imbrace si niste oameni trec prin zona, venind spre ei. Din reflex, preotii isi acopera zonele intime, insa rabinul isi acopera fata. Contrariat, preotul catolic intreaba: - Bine, mai rabine, de ce nu ti-ai acoperit si tu ca noi partile intime? La care rabinul raspunde: - Nu stiu cum este in comunitatea voastra, insa in a mea eu sunt recunoscut dupa fata!"
|
|
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| destept rabinul,ce nu vezi nu recunosti. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| http://ro.scribd.com/doc/13753239/Evanghelii-apocrife-Apocalipsa-lui-Moise http://ro.scribd.com/doc/3582723/Evanghelii-Apocrife-Cartea-lui-Adam-i-a-Evei
Doua Evanghelii apocrife care mi-au placut si m-au emotionat. Nu sunt lungi, au o traducere frumoasa. Am inteles ca sunt de traditie ebraica, nu prea stiu ce inseamna asta. Tot Shirel ne-ar putea lamuri.
Doua lucruri as avea de adaugat apropos de discutiile off-topic. Daca un om are o problema cu mine sau cu oricine altcineva, atunci este problema lui...
Iubirea neconditionta inseamna sa il iubesti pe acela care te pune pe cruce. Spre acolo tindem, nu? Sau ... Dumnezeu ne-a facut dupa chipul Sau, asemanarea tebuind sa o dobandim in timpul vietii. Cu cat ne vom asemana mai tare, cu atat vom fi mai aproape de El.
|
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Bereea draga inca nu ti-ai dat seama ca nu fac parte din Biblie si ca tot ce scrii la adresa mea nu apartine acestui topic. Vrei sa vorbim deschis vino pe mess si sa ne spunem problemelor pe nume sau da-mi nr tau de telefon sa vorbim ca niste femei mature.Subiectul la adresa mea il consider aici incheiat,nu am avut intentia sa jignesc pe nimeni,sunt ceea ce sunt ,sunt fericita asa cum sunt si am si un D-zeu deasupra mea il las pe el sa judece pe cine vrea el .Singurul meu pacat in fatza lui as vrea sa fie acela ca iubesc toate religie ,iubesc toti oamenii si ca jignesc din dragoste. |
|

|
Am inceput si eu sa citesc ,da si imi place limbajul cum au fost scrise usor ,natural pe intelesul tuturor.S-ar putea sa faca parte din multele scrieri traditionale evreiesti fiindca sunt multe .Noi avem Tora (primele cinci carti ale Bibliei) au fost date de catre Dumnezeu evreilor la Muntele Sinai. Restul cartilor Bibliei sunt doar de inspiratie divina, nu de origine divina, fiind compuse din scrierile profetilor si ale invatatilor. aceste carti formeaza Tanahul.Tot in cadrul momentului Sinai, Dumnezeu a dat evreilor si o alta componenta a Torei: Legea Orala. Timp de multe secole, Tora Orala a fost transmisa, asa cum ii spune si numele, pe cale orala, fiind interzisa reproducerea ei in forma scrisa. Totusi, cand conditiile istorice au impus-o si materialul transmis pe cale orala, de la o generatie la alta, a devenit prea voluminos, interdictia a fost ridicata si informatia a fost organizata si asternuta in scris, dand nastere la MISHNA. Mishna, provenind in ebraica de la adjectivul sheni (insemnand a doua [lege]), reuneste legi (halaha), legende (midrashim) sau povestiri rabinice (hagadot), toate in stransa legatura cu Tora. Deci tot ce se poate ca aceste Doua Evangheli sa fie din traduceri ebraice.
Eu altceva am vrut sa va intreb cele ce au citit Vechiul Testament si binenteles ca si pe tine Zaza ce v-a impresionat cel mai mult sau ce v-a placut la capitolul "Geneza'? |
|

Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| shirel wrote:
Eu altceva am vrut sa va intreb cele ce au citit Vechiul Testament si binenteles ca si pe tine Zaza ce v-a impresionat cel mai mult sau ce v-a placut la capitolul "Geneza'?
Shirel, ma provoci! Cartea Geneza este una dintre preferatele mele, nu ma mai satur sa "scobesc" prin ea. Imi place mai ales pentru ca gasesc in ea felul in care Domnul a gandit ca noi sa traim initial, inainte ca pacatul sa perverteasca totul, dar si dupa aceea. Multi dintre eroii mei preferati tot acolo i-am intalnit. De Abraham deja am spus cate ceva, dar mai adaug acum ca-l respect si il pretuiesc nespus, iar viata pe care a dus-o este o inepuizabila sursa de inspiratie pentru mine. Povestea cu Eliezer, Rebeca si Isaac imi aduce lacrimi de emotie de fiecare data cand o citesc. Viata zbuciumata a lui Iacov, minunatul caracter al lui Iosif, enigmaticul Melchisedec,felul in care Domnul este deasupra tuturor evenimentelor, toate acele intamplari pline de suspans, dar si de invataminte, imi plac, imi plac si iar imi plac |
|

| shirel wrote: Eu altceva am vrut sa va intreb cele ce au citit Vechiul Testament si binenteles ca si pe tine Zaza ce v-a impresionat cel mai mult sau ce v-a placut la capitolul "Geneza'?
Stii cum e, prima oara citesti informativ, a doua si a treia si asa mai departe incepi sa descoperi. Oricum, miracolul de a face un univers din nimic este fascinant. |
|

Inregistrat: 2/22/2011 Mesaje: 5024
| Mie de la primul capitol,peste care cred ca s-a trecut foarte usor, mi s-au aprins niste beculete si am zis"stai putin...ca nu-i asa" In acest capitol ni se spune, de catre autorii textelor biblice, anticii israeliti,cum Dumezeu a creat pamantul si cerul. in prima zi a fost creeat pamantul,(o placinta plata formata din ape,inteleg), dupa care a facut lumina, pe care a despartit-o de intuneric, rezultand astfel ziua si noaptea. A doua zi, a despartit apele, printro tarie, numita cer, rezultand astfel apele de jos{pamantul}, si apele de sus( de unde venea ploaia). A treia zi,a retras apele de jos, iesind la iveala uscatul, pe care l-a numit pamant,iar adunarea apelor a numit-o mari.In aceiasi zi a mai creat iarba si pomii roditori. A patra zi, atentie, abia a patra zi a creat doi luminatori,ca sa lumineze pamantul (desi lumina facuse din prima zi), luminatorul mare(Soarele) si luminatorul mic(Luna). Astfel aflam de la vechii israeliti ca Pamantul dateaza dinaintea Soarelui si ca Luna are lumina propie. A cincea zi, a creeat vietatile din ape si pasarile cerului si le-a spus sa se inmulteasca. A sasea zi a creeat vietatile pamantului, animalele salbatice si animalele domestice.(care urmau sa fie domesticite probabil).Apoi a creat omul,dupa chipul sau. Si de aici se continua cu capitolul 2. Eu nu stiu ce sa cred : ori acestea nu sunt texte inspirate divin ( si le pot intelege ca scrieri ale unor oameni, dupa mintea si stiinta acelor vremuri), ori Creatorul nu-si cunoaste creatia,ceea ce e mai putin probabil. Primul om care a afirmat ca Pamantul e rotund, a fost Giordano Bruno, si a fost ars pe rug in anul 1600, afirmatia lui, fiind considerata erezie. |
|

| LilianaD wrote:Mie de la primul capitol,peste care cred ca s-a trecut foarte usor, mi s-au aprins niste beculete si am zis"stai putin...ca nu-i asa" In acest capitol ni se spune, de catre autorii textelor biblice, anticii israeliti,cum Dumezeu a creat pamantul si cerul. in prima zi a fost creeat pamantul,(o placinta plata formata din ape,inteleg), dupa care a facut lumina, pe care a despartit-o de intuneric, rezultand astfel ziua si noaptea. A doua zi, a despartit apele, printro tarie, numita cer, rezultand astfel apele de jos{pamantul}, si apele de sus( de unde venea ploaia). A treia zi,a retras apele de jos, iesind la iveala uscatul, pe care l-a numit pamant,iar adunarea apelor a numit-o mari.In aceiasi zi a mai creat iarba si pomii roditori. A patra zi, atentie, abia a patra zi a creat doi luminatori,ca sa lumineze pamantul (desi lumina facuse din prima zi), luminatorul mare(Soarele) si luminatorul mic(Luna). Astfel aflam de la vechii israeliti ca Pamantul dateaza dinaintea Soarelui si ca Luna are lumina propie. A cincea zi, a creeat vietatile din ape si pasarile cerului si le-a spus sa se inmulteasca. A sasea zi a creeat vietatile pamantului, animalele salbatice si animalele domestice.(care urmau sa fie domesticite probabil).Apoi a creat omul,dupa chipul sau. Si de aici se continua cu capitolul 2. Eu nu stiu ce sa cred  : ori acestea nu sunt texte inspirate divin ( si le pot intelege ca scrieri ale unor oameni, dupa mintea si stiinta acelor vremuri), ori Creatorul nu-si cunoaste creatia,ceea ce e mai putin probabil. Primul om care a afirmat ca Pamantul e rotund, a fost Giordano Bruno, si a fost ars pe rug in anul 1600, afirmatia lui, fiind considerata erezie.
Si intrebarea ta este .....care ? |
|

Inregistrat: 2/22/2011 Mesaje: 5024
| aurishta wrote:Shirel, ma provoci!  De Abraham deja am spus cate ceva, dar mai adaug acum ca-l respect si il pretuiesc nespus, iar viata pe care a dus-o este o inepuizabila sursa de inspiratie pentru mine. Desprre acest Avraam e vorba? 11. Când însa s-a apropiat Avram sa intre în Egipt, a zis catre Sarai, femeia sa: "Stiu ca esti femeie frumoasa la chip. 12. De aceea, când te vor vedea Egiptenii, vor zice: "Aceasta-i femeia lui! Si ma vor ucide pe mine, iar pe tine te vor lasa cu viata. 13. Zi deci ca-mi esti sora, ca sa-mi fie si mie bine pentru trecerea ta si pentru trecerea ta sa traiesc si eu!" 14. Iar dupa ce a sosit Avram în Egipt, au vazut Egiptenii ca femeia lui e foarte frumoasa. 15. Si au vazut-o si dregatorii lui Faraon si au laudat-o înaintea lui Faraon si au dus-o în casa lui Faraon; 16. Si pentru ea i-au facut bine lui Avram si avea el oi, vite mari si asini, slugi si slujnice, catâri si camile. 17. Domnul însa a lovit cu batai mari si grele pe Faraon si casa lui, pentru Sarai, femeia lui Avram. 18. Si chemând Faraon pe Avram, i-a zis: "Ce mi-ai facut? De ce nu mi-ai spus ca aceasta e sotia ta? 19. Pentru ce ai zis: Mi-e sora? Si eu am luat-o de femeie: Acum dar iata-ti femeia! Ia-ti-o si te du!" 20. Si a dat Faraon porunca oamenilor sai pentru Avram, ca sa-l petreaca pe el si pe femeia lui si toate câte avea si pe Lot, care îl însotea. Eu inteleg ca a preferat sa-si vanda sotia, in schimbul unor foloase materiale,care-i morala in aceasta fapta? |
|

| Eu am ramas foarte impresionata de incercariile prin care este pus Avraham si cel mai tare m-a terminat ultima incercare in care ar fi trebuit sa-l sacrifice pe unicul sau fiu de la sotia lui iubita Sara daruit tocmai la batrenetze.Cate credintza in Dumnezeu!!El nici nu s-a gandit ,cugetat instrambat ceva ci a facut precum i s-a cerut.Nu stiu eu acuma fiind parinte si cunoscand cat de mult ne iubim copii si cat de tare suferim numai cand ni se imbolnaveste. Doamne eu multumesc in fiecare zi lui d-zeu ca nu imi da asa o incercare sau asa o cerintza fiindca nu as fi deacord cu ea .Da sunt de acord ca moartea vine deodata spontan sau dupa o lunga boala dar ca parinte sa-mi duc singur copilul la sacrifiu niciodata nu as face-o. De asta apreciez si ma impresioneaza marea credintza a lui Avraam .Super si fascinant toata descrierea drumului facut impreuna si vreau chiar sa reamintesc ascultarea lui Itzhak (care totusi nu era pe atunci un copil mic )fiindca nici el nu a intrebat nimic ci pur si simplu si-a urmat tatal si atat. |
|

Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 11/25/2008 Mesaje: 433
| LilianaD wrote:
In acest capitol ni se spune, de catre autorii textelor biblice, anticii israeliti,cum Dumezeu a creat pamantul si cerul.
Prima carte a Bibliei, Genesa (sau Facerea) a fost scrisa de catre Moise. |
|

Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| LilianaD wrote: Desprre acest Avraam e vorba? 11. Când însa s-a apropiat Avram sa intre în Egipt, a zis catre Sarai, femeia sa: "Stiu ca esti femeie frumoasa la chip. 12. De aceea, când te vor vedea Egiptenii, vor zice: "Aceasta-i femeia lui! Si ma vor ucide pe mine, iar pe tine te vor lasa cu viata. 13. Zi deci ca-mi esti sora, ca sa-mi fie si mie bine pentru trecerea ta si pentru trecerea ta sa traiesc si eu!" 14. Iar dupa ce a sosit Avram în Egipt, au vazut Egiptenii ca femeia lui e foarte frumoasa. 15. Si au vazut-o si dregatorii lui Faraon si au laudat-o înaintea lui Faraon si au dus-o în casa lui Faraon; 16. Si pentru ea i-au facut bine lui Avram si avea el oi, vite mari si asini, slugi si slujnice, catâri si camile. 17. Domnul însa a lovit cu batai mari si grele pe Faraon si casa lui, pentru Sarai, femeia lui Avram. 18. Si chemând Faraon pe Avram, i-a zis: "Ce mi-ai facut? De ce nu mi-ai spus ca aceasta e sotia ta? 19. Pentru ce ai zis: Mi-e sora? Si eu am luat-o de femeie: Acum dar iata-ti femeia! Ia-ti-o si te du!" 20. Si a dat Faraon porunca oamenilor sai pentru Avram, ca sa-l petreaca pe el si pe femeia lui si toate câte avea si pe Lot, care îl însotea. Eu inteleg ca a preferat sa-si vanda sotia, in schimbul unor foloase materiale,care-i morala in aceasta fapta?
Morala este ca si Avraam era un om ca si noi, deci supus greselii. Nu a fost vreo editie speciala de barbat, a cedat ingrijorarii in acea ocazie , probabil sub presiunea foametei, si a adoptat o solutie de compromis. Totusi, Domnul a tinut seama de atitudinea lui de ansamblu, l-a scos din incurcatura cu pricina si a continuat sa aiba o relatie de prietenie cu el. Cred, insa, ca lui Avraam i-a ajuns tensiunea si disperarea prin care a trecut. Pentru mine ,asta este o incurajare, imi spune despre faptul ca Domnul nu "taie" de langa inima Sa un om care-L iubeste chiar daca, intr-o anumita situatie a vietii sale, comite o fapta departe de ceea ce ar fi trebuit sa faca. Pana la urma, daca incercam sa ne punem putin in pantofii lui Avraam, nu este usor lucru sa suporti foametea, tu si cei ce depind de tine, sa suporti reprosurile lor implicite sau explicite pentru suferinta la care sunt supusi in numele a ceva in care ei nici nu cred sau fatza de care sunt sceptici. Trebuie ceva tarie de caracter ca sa dai fatza cu asa ceva, mai cu seama cand compromisul se afla la indemana.
|
|

| LilianaD wrote:Mie de la primul capitol,peste care cred ca s-a trecut foarte usor, mi s-au aprins niste beculete si am zis"stai putin...ca nu-i asa" In acest capitol ni se spune, de catre autorii textelor biblice, anticii israeliti,cum Dumezeu a creat pamantul si cerul. in prima zi a fost creeat pamantul,(o placinta plata formata din ape,inteleg), dupa care a facut lumina, pe care a despartit-o de intuneric, rezultand astfel ziua si noaptea. A doua zi, a despartit apele, printro tarie, numita cer, rezultand astfel apele de jos{pamantul}, si apele de sus( de unde venea ploaia). A treia zi,a retras apele de jos, iesind la iveala uscatul, pe care l-a numit pamant,iar adunarea apelor a numit-o mari.In aceiasi zi a mai creat iarba si pomii roditori. A patra zi, atentie, abia a patra zi a creat doi luminatori,ca sa lumineze pamantul (desi lumina facuse din prima zi), luminatorul mare(Soarele) si luminatorul mic(Luna). Astfel aflam de la vechii israeliti ca Pamantul dateaza dinaintea Soarelui si ca Luna are lumina propie. A cincea zi, a creeat vietatile din ape si pasarile cerului si le-a spus sa se inmulteasca. A sasea zi a creeat vietatile pamantului, animalele salbatice si animalele domestice.(care urmau sa fie domesticite probabil).Apoi a creat omul,dupa chipul sau. Si de aici se continua cu capitolul 2. Eu nu stiu ce sa cred  : ori acestea nu sunt texte inspirate divin ( si le pot intelege ca scrieri ale unor oameni, dupa mintea si stiinta acelor vremuri), ori Creatorul nu-si cunoaste creatia,ceea ce e mai putin probabil. Primul om care a afirmat ca Pamantul e rotund, a fost Giordano Bruno, si a fost ars pe rug in anul 1600, afirmatia lui, fiind considerata erezie.
In mintea mea s-a conturat logic Creatia. In prima zi Dumnezeu a creat cerul si pamantul ca gand si ca intentie. Apoi a facut lumina, scanteia, Big Bangul, si apoi a creat intentia de zi si de noapte, dar pentru asta iti trebuie planete si sori. A doua zi, dupa Big Bang, a facut o tarie prin ape si le-a separat. Apele le-am atribuit supei cosmice primordiale, care este denumita si plasma, iar plasma este lichida, iar taria am atribuit-o energiei care a facut ca aceasta supa sa formeze planetele, unele solide, altele gazoase etc. Iar apoi, trece de la macrocosmos la microcosmos, adica de la univers la planeta Pamant. Soarele a devenit soare prin explozia unei supernive, iar luna a fost creata prin ruperea pamantului. De aceea le-a creat dupa ce s-a creat sistemul solar. Bineinteles ca teoria asta nu este perfecta...
Bineinteles ca textele sunt scrise de oameni, dupa mintea si intelegerea acelor vreemuri. Astazi se poate spune ca acele care de foc ar putea fi niste nave extraterestre, pentru ca civilizatia actuala are imaginea si intelegerea lor, dar atunci... era mai usor sa spuna ca sunt niste pasari uriase de metal care duceau pe mesagerii lui Dumnezeu de colo pana colo. (Ancient Aliens, nu ma injurati pe mine):)) Nu am vazut ca scrie in Biblie ca pamantul era rotund. Si erezii au fost considerate foarte multe lucruri, asta pentru ca oamenii au foarte mult orgoliu si nu sunt dispusi sa ia in considerare si alte idei in afara de cele cu care au crescut. Stii, cum e cu maimutele inchise in cusca care nu mancau banane, desi le aveau la un pas... |
|
|