Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Ati citit Biblia? Cum vi s-a parut? V-ati pus intrebari in timp ce o citeati sau dupa? |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Nope! Am incercat in tineretze, nu prea intelegeam ce vrea sa zica si am lasat-o pentru la batranetze cand oi fi mai luminata si mai rabdatoare sa rumeg tot ce scrie acolo. |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| da,citesc Biblia cat de des pot(spre rusinea mea,ar trebui sa citesc zilnic)
pt o persoana care nu a mai citit Biblia,se recomanda sa inceapa cu noul testament si pe urma cu vechiul |
|
Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 9/28/2006 Mesaje: 132
| Si eu am mai citit. Nu pe toata. Deschid si citesc acolo unde deschid cateva pagini. Insa: Biblia, in varianta pe care o avem noi in casa e incompleta. Pt ca traducerea e deficitara. Biblia originala a fost scrisa in ebraica si se caracterizeaza prin tripla forta: de reprezentare, spirituala si numerica( aceasta din urma are in vedere faptul ca sistemul lor de scriere include si numerele, nu numai literele).Asadar, capacitatea de interpretare a simbolurilor e trunchiata. Sigur, putem citi parabolele, dar nu putem vedea in spatele lor. De ex, daca un cuvant se repeta de 3 ori( ex:,,imparate, imparate, imparate"), nu inseamna ca e vb de acelasi imparat, ci de 3 diferiti( avand in vedere sistemul numeric integrat in scriere). Si exemplele ar putea continua, inclusiv referitor la numele ,,Adam". Bine, am banalizat acuma. Cred ca cine STIE sa citeasca Biblia afla raspunsul la intrebarile esentiale care macina fiinta umana Intrebari mi-am pus si in timp ce citeam, si dupa |
|
Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 3/30/2006 Mesaje: 381
| Cred ca e foarte dificil pentru orice persoana sa citeasca Biblia din scoarta in scoarta. Si mai ales , este foarte greu de inteles...si mai grav, da parte la diverse interpretari. Cel mai bine este sa citim intai explicarea Sfintei Liturghii, al Noului si a Vechilui Testament scrise de preoti sau de Marii Duhovnici. |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Da , am citit , dar doar parti. Pe mine una ma linisteste ! Stiu ca la un moment dat cautam ceva despre botez si eram disperata ca nu gaseam. |
|
| bontocel wrote:Cred ca e foarte dificil pentru orice persoana sa citeasca Biblia din scoarta in scoarta. Si mai ales , este foarte greu de inteles...si mai grav, da parte la diverse interpretari. Cel mai bine este sa citim intai explicarea Sfintei Liturghii, al Noului si a Vechilui Testament scrise de preoti sau de Marii Duhovnici.
Ca drept grait-ai! |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Am citit doar partial. |
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Eu stiam (din auzite) ca nu e bine sa citesti Biblia partial. Daca incepi sa o citesti, trebuie sa o citesti integral, de la un capat la altul, nu pe sarite, chiar si daca acest lucru va dura 1-2 ani.
Eu am Biblia in casa, si in varianta normala, si cea pentru copii, dar nu m-am apucat inca de citit tocmai din motivul de mai sus. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/2/2007 Mesaje: 2320
| eu am citit cap-coada, si nu o data.... o lucrare impresionanta de'a dreptul |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 1/8/2007 Mesaje: 6843
| maria75 wrote: Si eu am mai citit. Nu pe toata. Deschid si citesc acolo unde deschid cateva pagini. Insa: Biblia, in varianta pe care o avem noi in casa e incompleta. Pt ca traducerea e deficitara. Biblia originala a fost scrisa in ebraica si se caracterizeaza prin tripla forta: de reprezentare, spirituala si numerica( aceasta din urma are in vedere faptul ca sistemul lor de scriere include si numerele, nu numai literele).Asadar, capacitatea de interpretare a simbolurilor e trunchiata.
La ce te referi Maria?
Ca nu se pot citi numerele? Ca nu se poate traduce?
Doar pentru fapt divers, din cate stiu ( si sper sa nu gresesc) doar testamentul vechi a fost scris in ebraica |
|
| La traducere ma refeream.La capacitatea de reprezentare. Mi-a zis si mie un prof pe la vreo 55 de ani, care a citit-o si in ebraica; iti dai seama ca nu scoteam de la mine astea, ca ebraica inca nu am invatat |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Nu am citit-o. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 1/8/2007 Mesaje: 6843
| maria75 wrote: La traducere ma refeream.La capacitatea de reprezentare. Mi-a zis si mie un prof pe la vreo 55 de ani, care a citit-o si in ebraica; iti dai seama ca nu scoteam de la mine astea, ca ebraica inca nu am invatat
Nici nu am pus aceaste problema. Datorita faptului ca scriu si citesc limba ebraica, nu am inteles la ce te refereai. Traducerea se poate face fara probleme, cifrele se scriu in limbaj international, dar in limba ebraica sunt punctulete care ajuta la descifrarea consoanelor, aceste puncte se invata in clasele I si II la scoala ( am ocazia sa le invat cu fata mea)
Cititi Biblia, eu una cred ca acest lucru aduce un fel de liniste sufleteasca!!!! Eu un nu am ( si cred ca niciodata nu am avut) puterea sa pun mana pe vreo carte sfanta, am incercat, v-o jur, dar lucruri ciudate sau intamplat in jurul meu ( nu intru in detalii). Cred ca voi da "din ve hashbon" lui D-zeu pentru faptele mele adica " socoteal si explicatii" dar asta este alta poveste.
|
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| AdrianaC wrote:Eu stiam (din auzite) ca nu e bine sa citesti Biblia partial. Daca incepi sa o citesti, trebuie sa o citesti integral, de la un capat la altul, nu pe sarite, chiar si daca acest lucru va dura 1-2 ani.
Eu am Biblia in casa, si in varianta normala, si cea pentru copii, dar nu m-am apucat inca de citit tocmai din motivul de mai sus.
ce prostie....scuze ca zic asta,dar mi se pare o prostie.de ce sa nu poti citi partial? |
|
|