Atentie la alimente

Options Atentie la alimente
Subiectul anterior · Subiectul urmator
bereea
Postat: Thursday, January 29, 2015 10:08 PM


Nivel: RUBIN

Intrat: 3/29/2007
Postari: 22788
3 saptamani??? Eu daca cumpar azi salata cel mult maine trebuie sa o mananc altfel e toata ofilita.
miriam
Postat: Thursday, January 29, 2015 10:44 PM


Nivel: Avansat

Intrat: 5/17/2009
Postari: 4992
Locatia: bh
Da, 3 saptamani, am pus altele in fata ei si am uitat de ea.
In sezonul asta cam toata salata este din Italia, Spania, rar gasesti sa fie din Romania in supermarketuri.
bereea
Postat: Friday, January 30, 2015 9:46 AM


Nivel: RUBIN

Intrat: 3/29/2007
Postari: 22788
Sincer, eu cu salata din Italia n-am avut asemenea surprize...se ofileste imediat daca nu o consumi.
Maria & Mario
Postat: Friday, January 30, 2015 12:17 PM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 2/13/2006
Postari: 9883
Locatia: Departe-poate prea departe
Eu nu vad filmuletele !
shirel
Postat: Friday, January 30, 2015 12:35 PM

Nivel: SMARALD

Intrat: 7/22/2007
Postari: 11811
Locatia: israel
Maria & Mario wrote:
Eu nu vad filmuletele !


Mai bine ca nu le vezi!!alcool alcool pale
marivic
Postat: Friday, January 30, 2015 2:34 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 8/10/2007
Postari: 13447
Locatia: ,....undeva,prin Univers....
monique wrote:
Din seria... ce mai mananca romanii...banghead

Carnea si efectele nocive ale consumului ei
Posted by acodex on iunie 2nd, 2010

Carnea constituie una dintre sursele importante de proteine, dar ea se dovedeste totodata saraca in minerale, vitamine si hidrati de carbon.

Prin diverse cercetari stiintifice consumul de carne s-a dovedit ca produce tulburari multiple in organismul uman, al carui colon este mult mai lung decat cel al carnivorelor.

Iata principalele tulburari care pot sa apara la persoanele ce consuma carne:

1. Bacteriile intestinale, in loc sa actioneze ca fermenti, provoaca putrefactia bolului alimentar, situatie care antreneaza infiltrarea substantelor toxice in vasele sanguine. Pentru a elimina aceste toxine, organismul va trebui deci, sa consume o parte din energia ce ar fi trebuit sa alimenteze alte functii vitale, aici fiind inclusa si activitatea creierului.

2. Sinteza vitaminei B12 este mult franata, ceea ce va antrena declansarea anemiei.

3. Toxinele de origine animala au tendinta sa perturbe metabolismul hidratilor de carbon. Din aceasta cauza apare pericolul diabetului.

4. In timpul digestiei carnii, se produc substante care nu pot fi asimilate. Aceste substante se pot fixa creand astfel, premizele aparitiei tumorilor, adeseori canceroase.

5. Totalul de proteine necesare unei persoane pe zi este, dupa cum afirma cercetatorii, cuprins intre 70 si 90 de grame. Aceasta cantitate de proteine, necesare zilnic poate fi asigurata cu usurinta din produsele lactate si alimentele vegetale. Este cunoscut faptul ca un procentaj important de proteine se afla si in lapte, branza, iaurt, grau complet, porumb, nuci etc.

Un regim bazat preponderant pe fructe, legume, cereale si produse lactate poate fi considerat ca perfect echilibrat. In plus, este bine sa amintim faptul ca, suapraabundenta in proteine, datorat consumului de carne, este la fel de grav ca si lipsa lor. Acest surplus de proteine poate provoca boli ale ficatului, o crestere a presiunii sanguine si arterioscleroza prin intarirea arterelor.

Carnea contine o serie de elemente direct toxice pentru organismul uman, cum ar fi:

- deseurile provenite din vasele sanguine ale animalului taiat, diferiti microbi si urme ale medicamentelor date animalului sub forma vaccinurilor si antibioticelor;

- substantele toxice sintetizate de animal in momentul taierii si raspandite in intregul sistem sanguin;

- bacterii ce provin din descompunerea tesuturilor si care incep imediat dupa moartea animalului; fierberea sau prajirea nu reusesc niciodata sa distruga in totalitate aceste bacterii, deoarece carnea este un bun izolator termic.

Efectele complexe si nocive ale consumului de carne sunt evidente in anumite situatii. De exemplu, eschimosii, a caror hrana este formata preponderant din carne, imbatranesc foarte rapid. Ei au o medie de viata de numai 27 de ani si jumatate. De asemenea kirghizii, trib nomad din Russia orientala al caror regim alimentar cuprindea in mod esential consumul de carne, imbatraneau prematur, iar media de varsta era cel mai adesea de 40 de ani.

Efectele profund daunatoare ale consumului de carne au fost evidentiate in cadrul diverselor cercetari. Astfel, si Occidentul recunoaste, datorita noilor cercetari stiintifice, ceea ce Orientul a descoperit de mult, si anume ca alimentatia lacto vegetariana este cu adevarat cea mai buna.

Tot ce trebuie sa stiti despre efectele negative ale Glutamatului de sodiu
Posted by acodex on iunie 1st, 2010

FABRICAT din melasa (care este obtinuta din zahar) prin fermentatie, glutamatul monosodic este sarea de sodiu a acidului glutamic. Mai poate fi intalnit sub denumirile: glutamat de sodiu, monosodium glutamate, natrium glutaminat, E621 (conform regulamentelor europene).

Glutamatul se foloseste cel mai mult in alimentele fabricate artificial si in semipreparate gen supe concentrate, sosuri, condimente, mezeluri, inghetata, budinci, etc. Rolul lui este de a da impresia creierului ca acel aliment este foarte gustos (o pacaleala). Dar asta nu este totul…

Glutamatul este interzis in Australia, insa este tolerat in Statele Unite. Majoritatea persoanelor sunt sensibile la glutamat invocand simptome ca greata, dureri de cap, ameteli, palpitatii, slabiciune si oboseala. Toate acestea sunt cunoscute sub denumirea generica de ‘’simptomul mancarii chinezesti”.
Glutamatul se intalneste si in alimente naturale. Cele mai mari concentratii de glutamat se gasesc in drojdie, ciuperci, rosii, branzeturi si extracte vegetale. De aceea, unele semipreparate pot contine valori periculos de mari de glutamat fara a fi ”aditivate” cu E 621. Daca un produs alimentar are ca ingrediente ”proteina vegetala hidrolizata” (care contine pana la 30% glutamat), ”proteina din plante hidrolizata”, ”arome naturale”, ”aromatizanti”, sau ”extract Kombu” atunci glutamatul este prezent in acel aliment in cantitati suficient de mari pentru a ne atrage atentia.

Glutamatul este un drog

Glutamatul monosodic (E 621) este un drog si un neurotransmitator. El este intalnit in mod natural in corpul uman si este responsabil, alaturi de alti nerotransmitatori (ca acidul aspartic), de functionarea corecta a sistemului nervos. De aceea, pentru o functionare corecta a creierului si a organelor interne, este absolut necesar sa existe un nivel echilibrat al concentratiei acestora in corp. Read more

Zaharul rafinat (alb) – cea mai dulce otrava
Posted by acodex on mai 28th, 2010

Sfecla de zahar se compune din peste 50 de constituenti cunoscuti. Zaharul insa, contine numai unul din acestia si anume zaharoza. Inselator prin gust, zaharul provoaca in organism o multime de dezechilibre. Este cunoscut, de toata lumea, faptul ca dulciurile provoaca diabet, favorizeaza depunerile de colesterol si supun inima unor eforturi suplimentare.
Chimia afirma ca zaharul este de natura organica. Acest fapt este adevarat, dar incomplet. Prin rafinare, zaharul isi pierde enzimele si toti ceilalti constituenti atat de necesari vietii. Spre a fi metabolizat, zaharul are nevoie sa foloseasca din rezervele organismului de calciu, magneziu, crom, vitamina B1 si de enzime.
In corpul nostrul, zaharul strabate cu usurinta intestinul subtire si ajunge in sange. Zaharul produce modificarea sangelui si confera o stare de hiperglicemie. Apoi, apare o rapida excitare fizica si psihica. Pancreasul primeste un soc si secreta mai multa insulina decat in mod normal. Dupa aproximativ 10-15 minute se instaleaza o stare de hipoglicemie ce se manifesta prin aparitia unei stari de oboseala. In acest proces este afectat si ficatul, care isi transfera o parte din rezerva de glucide in sange.

Alternantele acestea, datorate consumului de zahar, deregleaza metabolismul si epuizeaza sistemul nervos.
Zaharul afecteaza grav si imunitatea. Insulina care ramane in circulatia sanguina mult timp dupa ce zaharul a fost metabolizat, inhiba hormonul de crestere secretat de glanda pituitara.
Alte afectiuni produse sau favorizate de consumul zaharului sunt: cariile dentare, bolile cardiovasculare, obezitatea, arterioscleroza.
Toate aceste efecte negative ale zaharului sunt vizibile in timp. Insa, reactiile imediate ale organismului ne afecteaza viata de zi cu zi.
Cel mai sanatos inlocuitor al zaharului este mierea de albine, despre care vom prezenta in articolele viitoare.
Tot ca inlocuitor al zaharului rafinat, dar fara a fi nociv sanatatii, va recomandam zaharul invertit.( Se amesteca 1 kg de zahar cu 450 ml apa si o lingurita de acid citric sau acid tartric (sare de lamaie). Se aseaza cratita pe foc si se mai tine 10 min din momentul in care incepe sa fiarba, colectand mereu, cu o lingura de lemn spuma de deasupra. Se lasa la racit, apoi se pastreaza intr-o sticla sau intr-un borcan cu capac.)

Orbit – guma de mestecat cu substante cangerigene
Posted by acodex on mai 27th, 2010

Orbit Professional, Strong mint

Guma de mestecat fara zahar cu indulcitori si arome de menta
Ingrediente: indulcitori – xilitol, manitol, aspartam, acetsulfam K, baza de guma, intaritor 414, stabilizator 422, arome, polifosfat de sodiu, colorant E 171, emulsificator E 322, agent de glazurare E 903, antioxidant E 320.

E 951 (aspartam) , E 950 (acetsulfam) – cancerigeni
E 414 (acacia) – posibil sa produca alergii si usoare iritatii ale mucoaselor
E 422 (glicerol) – in cantitati mari poate produce dureri de cap, greata, hiperglicemie; intalnit in lichior, fructe uscate, produse slab calorice
E 320 (Butil-hidroxi-anisol BHA) – conservant gasit in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, margarina, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat, arahide; posibil cancerigen (in doze mari a provocat tumori la animalele de laborator), creste nivelul de colesterol; derivat din petrol; in unele tari interzis in mancarea pentru copii, putand provoca reactii alergice si hiperactivitate; interzis in Japonia in 1958; expertii recomanda oficial interzicerea in Marea Britanie; restaurantele McDonald’s din SUA au eliminat acest aditiv din produsele lor inca din 1986
E 421 (manitol) – posibil sa provoace alergii; interzis in mancarea sugarilor putand provoca diaree si disfunctii renale; provoaca greata, voma; in produse cu continut redus in calorii.

Bauturile racoritoare: solutii chimice cu efecte dezastruoase
Posted by acodex on mai 26th, 2010

Chiar daca multe dintre ele sunt declarate a fi produse naturale, majoritatea bauturilor racoritoare au in componenta lor si aditivi chimici. Cel mai des folosit este acidul citric (E 330) sau sarea de lamaie precum si inlocuitorii de zahar ca aspartanul. Colorantii folositi (E 110 si E 102) sunt si ei declarati toxici.

O sticla de suc carbogazos contine aproximativ 10 lingurite de zahar, 250 de calorii (50 cal/100 ml) fiind plina de coloranti, sulfite (saruri ale acidului sulfuros) si indulcitori artificiali – printre care se numara si aspartamul.
Osteroporoza, obezitatea, cariile si afectiunile cardiovasculare sint conectate in mod direct cu bauturile carbogazoase. Ingurgitarea cantitatii de zahar din aceste sucuri iti diminueaza apetitul pentru alimentele sanatoase, pavind drumul deficientei nutritionale.
Este bine sa stii cum este influentat organismul de principalele componente ale unei bauturi carbogazoase:
* acid fosforic – poate interfera cu abilitatea organismului de asimila calciul; acest lucru conduce la osteoporoza si la farimitarea oaselor si a dintilor; de asemenea, acidul fosforic neutralizeaza acizii din stomac, affectind digestia.
* zahar – creste nivelul insulinei, putind conduce la hipertensiune arteriala, colesterolemie, afectiuni cardiovasculare, diabet, cistigul in greutate si imbatrinire prematura.
* aspartam – acesta substanta chimica este folosita drept inlocuitor al zaharului in bauturile carbogazoase dietetice. Cercetarile au demonstrat ca exista peste 92 de efecte secundare produse de aspartam printre care se numara tumori ale creierului, malformatii, diabet, tulburari emotionale etc. In momentul in care aspartamul este inmagazinat pentru perioade mai lungi de timp, in locuri calde, el se transforma in metanol (alcool metilic) – acest alcool genereaza produsi toxici pe masura ce este oxidat in organism.
* cafeina (existenta in produsele de tip cola) – produce stari de agitatie, insomnii, determina marirea presiunii singelui, ridica nivelul colesterolului in singe, influenteaza absorbtia vitaminelor si a mineralelor etc.
Eliminarea acestor bauturi carbogazoase constituie unul dintre cele mai simple, dar utile lucruri pe care le poti face pentru sanatatea organismului tau.

Pepsi Max – Zero zahar, savoare maxima

Ingrediente: dioxid de carbon, caramel, aspartam, acid citric si acid fosforic alimentar, benzoat de sodiu, cafeina, aroma de cola.

E211(benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri; prezent in multe medicamente (Tylenol, Phenergan); se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa este permis in Romania; interzis in SUA. Read more »

Inghetata cu aditivi cancerigeni, interzisi in alte tari
Posted by acodex on mai 23rd, 2010

Inghetata Amicii

Ingrediente: lapte praf, zahar, grasimi vegetale, coloranti (E 127, E141, E132, E102) si stabilizatori (E471, E412, E410), acid citric (E330), arome naturale identice, glucoza, E127 (eritrozina) – colorant rosu pentru compoturi si alte alimente; provoaca mutatii genetice, provoaca cancer al tiroidei la sobolani (studiu din anul 1990), posibil si la om; intalnit in bauturi alcoolice, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare; interzis in SUA din 1990 si Norvegia.

E132 (indigotina) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti; poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice; interzis in Norvegia.
E 412 (guma guar) – poate provoca greata, meteorism si crampe, reduce nivelul colesterolului.
E 102 (tartrazina) – colorant galben care se gaseste in dulciuri (budinci, inghetate, dropsuri), bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri; are actiune cancerigena (tumori tiroidiene), poate provoca mutatii cromozomiale; determina deficiente in vitamina B6 si zinc; genereaza crize de astm bronsic, urticarie si hiperactiviatela copii; interzis in Norvegia, Austria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Oland.

APC Romania solicita autoritatilor de resort interzicerea folosirii acestui compus, cel putin pentru produsele frecvent consumate de copii, deoarece s-a constatat ca dozele mari de tartrazina determina modificari histologice ireversibile ale ficatului. Tinand cont ca acest compus este frecvent folosit in bauturile racoritoare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazina pot deveni extrem de grave. Doza maxima admisa pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar in produsele alimentare 70 mg/kg corp, cu exceptia rahatului, unde doza admisaeste de 30 mg/kg. Cu alte cuvinte, daca un producator introduce in bauturi racoritoare cantitatea maxima de colorant -70 mg/kg (echivalent litru) -atunci o persoana de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, in timp ce doza maxima admisa pentru o persoana de 30 kg este de 22,5 mg. Read more »
Salamul rustic Agricola este un amestec de resturi de pasare , grasimi si aditivi alimentari
Posted by acodex on mai 22nd, 2010

Salamul rustic Agricola are o valoare energetica mare, iar copiii trebuie sa-l evite

Salamul rustic Agricola este un produs care se remarca prin faptul ca nu are aproape nimic natural in compozitie, fiind un amestec de resturi de pasare , grasimi si aditivi alimentari.

Principalul ingredient al salamului rustic Agricola este carnea de pasare separata mecanic (MDM) care este de fapt o pasta din resturi fara valoare economica – pielite, zgarciuri si ce mai scapa in malaxor. Pentru ca nu are nici o valoare nutritiva, folosirea MDM-ul a fost limitata in mai multe tari, iar in altele nu se mai utilizeaza deloc.

Urmatorul ingredient ca pondere este emulsia de soric, care nu aduce organismului nici un aport de vitamine si minerale, neavand valoare biologica. Slanina este si ea prezenta intr-o cantitate mare, inducand produsului un dezechilibru nutritional. Grasimile saturate, de natura animala, afecteaza grav functionarea la parametri normali a sistemului cardiovascular, dar si a ficatului, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

In compozitia produsului analizat intra si aditivi alimentari care, consumati in mod frecvent, afecteaza buna functionare a organismului. Polifosfatii, E452, aduc in organism o cantitate suplimentara de fosfor, care impidica fixarea calciului in oase. Cu timpul, pot aparea depuneri anormale de calciu, dar se poate instala si osteoporoza. Potentiatorul de gust, glutamat de sodiu, E621, poate provoca asa-numitul “sindrom al bucatariei chinezesti”.

Acesta se manifesta mai ales la persoanele sensibile cauzandu-le dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, astm, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila. Din cauza acestor efecte, monoglutamatul de sodiu nu trebuie consumat de femeile insarcinate, copii, persoanele hipoglicemice, batrani si cardiaci. Un alt efect al aditivului alimentar E 621 este predispozitia la obezitate. Acest fapt a fost demonstrat pe studii de laborator efectuate pe cobai. Compusii de transformare metabolica din E621 au efect neurotoxic, putand declansa maladii grave ca Huntington, Alzheimer sau Parkinson.

Colorantul carmin E120 este incriminat in aparitia alergiilor, eruptiilor cutanate, dar si in declansarea sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). La fel de periculos este si conservantul nitrit de sodiu, al carui potential cancerigen a fost demonstrat de lumea stiintifica.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor enumerate pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de maladii cardiovasculare, cerebrovasculare, celor cu dislipidemie, hipertensivilor, suferinzilor de maladii hepato-renale.

De asemenea, consumul acestui salam nu este indicat persoanelor care sufera de boli neurodegenetive (Parkinson si Alzheimer), suferinzilor de boli ale pielii (psoriazis), celor cu osteoporoza, cu boli colagenice, suferinzilor de cancer, de hiperuricemie (guta), persoanelor cu boli ale tractusului digestiv. Suferinzii de diabet vor tine cont de aportul de glucide adus de produs si vor cere sfatul medicului curant inainte de consum. Persoanele care sufera de alergie la soia vor testa reactia organismului la produs.

ETICHETA
Preparat din carne fiarta si afumata. Membrana artificiala necomestibila. Carne de pasare separata mecanic, emulsie de soric, slanina, proteina vegetala din soia, amidon, apa, condimente, sare, stabilizator polifosfati E452, antioxidant acid ascorbic E300, potentiator de aroma glutamat de sodiu E621, colorant natural carmin E120, conservant nitrit de sodiu E250. Valoare energetica 230,39 kcal/956.88 kj

Cuptorul cu microunde, „bucatarul“ care ne distruge sanatatea
Posted by acodex on mai 21st, 2010

Expunerea la microunde scade capacitatea unor vitamine de a fi absorbite de organismul uman.

Usor de folosit, rapid in prepararea sau incalzirea alimentelor si tot mai ieftin: nu este de mirare ca, in ultimii ani, cuptorul cu microunde a devenit o prezenta obisnuita in bucatariile romanilor. Putini sunt insa cei care inteleg modul de functionare al acestui dispozitiv si, implicit, riscurile pe care ni le asumam folosind un banal cuptor cu microunde.

Cuptorul cu microunde mareste rapid temperatura apei, grasimilor si altor cateva substante continute in mancare, printr-un proces numit incalzire dielectrica. Moleculele de apa sunt dipoli electrici, iar campul electric alternativ generat de microunde le face sa se roteasca extrem de rapid. Aceasta miscare creeaza caldura, intrucat moleculele de apa care se rotesc lovesc alte molecule aflate in vecinatate. Evident, cuptorul va incalzi mult mai rapid un kilogram de apa decat un kilogram de carne. Problema este ca o incalzire generata de la nivel molecular afecteaza lichidele si alimentele.

Lichidele incalzite in recipienti cu pereti netezi, cum ar fi canile de portelan, se pot supraincalzi. Fenomenul este deosebit de periculos pentru utilizator: lichidul ajunge la temperaturi practic egale cu cea de fierbere, fara sa fiarba! Fenomenul de fierbere se poate declansa fulgerator in momentul in care lichidul este miscat, de pilda cand cana este scoasa din cuptor, sau cand se adauga o lingurita de zahar, si poate produce o „miniexplozie” de lichid si vapori destul de spectaculoasa. Read more »


Pateului vegetal Hame contine, in loc de ciuperci, un potentiator de gust
Posted by acodex on mai 21st, 2010

Gustul de ciuperci al pateului vegetal Hame este dat de un potentiator de gust, glutamatul de sodiu. Produsul contine o cantitate atat de mica de ciuperci incat nu ii poate influenta gustul.

Pateul vegetal cu ciuperci, Hame, a fost fabricat dupa urmatoarea reteta: se ia niste apa, se adauga ulei, apoi se pun si ceva condimente. Pentru ca amestecul sa aiba textura potrivita se pun niste proteina de soia si amidon de cartofi. Ca la orice reteta care se respecta, se potriveste cu sare, se mai adauga ceva ceapa, cateva ciuperci, ca doar scrie pe eticheta ca trebuie sa fie in compozitie, si la final se presara un potentiator de gust, un antioxidant si, pentru impresie artistica, se adauga putina culoare. Consumatorul cumpara acest produs in ideea ca mananca ceva vegetal, de post. Acestor caracteristici li se mai poate adauga inca una: cu efecte adverse asupra sanatatii. Cu toate acestea, pe eticheta este inscriptionat “calitate traditionala din Cehia”.

MULTE GRASIMI
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia asupra faptului ca produsul analizat este foarte dezechilibrat din punct de vedere nutritional, avand un exces de lipide. Din aceasta cauza are si o valoare energetica ridicata, de care supraponderalii si obezii trebuie sa tina cont. Pateul are in compozitie si o cantitate mare de sare, de care consumatorii trebuie sa tina seama pentru a nu depasi doza zilnica recomandata de 6 g pentru o persoana adulta.

Potentiatorul de gust E621 duce la aparitia sindromului bucatariei chinezesti, care se manifesta prin dureri de cap, senzatii de slabiciune, de arsura in ceafa si antebrat, palpitatii, greutate in respiratie. Glutamatul de sodiu este si neurotoxic si de aceea nu este recomandat in alimentatia suferinzilor de Alzheimer si Parkinson. Caramelul, E150, poate produce distensii intestinale, hipertrofia rinichilor si poate incetini cresterea. De asemenea, nu este indicat in produsele destinate copiilor, pentru ca poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD).

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, alergicilor, astmaticilor, celor cu sindrom de deficienta de concentrare (ADHD), persoanelor cu hiperuricemie, bolnavilor de cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant, iar persoanele cu alergie la soia si la telina vor testa reactia organismului la produs.

Eticheta

Calitate traditionala din Cehia. Apa, ulei vegetal de floarea-soarelui, mix complet de condimente, proteina de soia, amidon de cartofi, sare, ceapa, condimente, ciuperci deshidratate (0,8%), potentiator de gust glutamat de sodiu E621, antioxidant E301, colorant: caramel E150. Acest produs nu contine materii prime modificate genetic.


Novatini – Tableta cu margarina, arome sintetice si aditivi alimentari
Posted by acodex on mai 20th, 2010

Tableta cu crema de lichior de visine Novatini se vinde la raionul de ciocolata, desi din compozitie pare mai degraba un amestec de margarina, zahar, arome sintetice si aditivi alimentari.

Tableta analizata este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat: zahar, sirop de glucoza, izoglucoza.

Din aceasta cauza, pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-o perioada scurta, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pe eticheta produsului scrie ca are in compozitie lichior de visine, insa aroma de visine este sintetica, iar bautura nu are decat o pondere de 0,02%. Totusi, tableta are alcool etilic intr-o cantitate importanta, poate ca o compensatie fata de lipsa lichiorului.

Tableta contine un colorant chimic, azoic, de sinteza, azorubina E122, cu efecte adverse asupra sanatatii. Acesta declanseaza sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare ADHD. Mai mult, provoaca urticarie, edem si are un mare potential
cancerigen.

Acidul sorbic, E200, poate produce iritatii dermice, alergii, distruge vitamina B12. Doza zilnica admisa este de 25 mg/kg corp. Din cauza compozitiei, produsul are o valoare energetica foarte ridicata, de care trebuie sa tina cont supraponderalii si obezii.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, persoanelor cu afectiuni dermatologice, alergicilor, astmaticilor, batranilor, suferinzilor de cancer, celor cu afectiuni neuropsihiatrice, celor cu ADHD. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de aportul de glucide. Persoanele cu intoleranta la lactoza, cei cu alergie la soia, alune, arahide si cu celiachie vor testa reactia organismului la produs.

Ingrediente

Tableta cu crema lichior de visine 36%. Zahar, grasime vegetala hidrogenata, pudra de cacao, zer praf, sirop de glucoza, izoglucoza, agent de umezire (sirop de sorbitol E420), alcool etilic, lapte praf integral, emulgator (lecitina din soia E321), invertaza, aroma natural identica (visina), sare iodata, acidifianti (acid citric E330, acid lactic E270), pudra naturala de visine (0,04%), aromatizant (vanilina), lichior de visine (0,02%), conservant (acid sorbic E200), colorant alimentar (azorubina E122). Poate contine urme de alune, arahide, migdale si gluten. Valori nutritionale/100 g: valoare energetica 425,4 Kcal/1.782,5 Kj; proteine 2,6 g; glucide 55,3 g; lipide 23,8 g.

sursa: https://codexalimentarius.info/

Multumesc Monique pt articol.......este de WAUUUUU....Am rams crucita,citind atatea plans
sousourel
Postat: Thursday, February 19, 2015 10:50 AM


Nivel: Senior

Intrat: 2/18/2006
Postari: 7688
E adevarat ca praful de copt contine aluminiu?

Unii sustin ca mita merge si la forumuri superioare, ca sa nu treaca toate ingredientele pe pachet, ex dr oetker.... altii zic ca i-a trecut cuiva prin cap sa scrie pe un pachet cu bicarbonat (de 500 gr) ca e "fara aluminiu" asa ca toate cele care nu contin precizarea respectiva.... sunt cu.

Prin urmare, nebuni am fost, la fel am ramas. Ca omenire vreau sa zic. Adica nu mai vanam vrajitoare, ne intoxicam fie cu minciuni, fie cu parti de adevar, fie cu reclame destinate incalcirii creierelor aflate in posesie si care nu mai au suficiente ipoteze pentru a concluziona cevaclosedtopic .

Deci...are sau nu are aluminiu? box2
bereea
Postat: Thursday, February 19, 2015 10:52 AM


Nivel: RUBIN

Intrat: 3/29/2007
Postari: 22788
Am sa ma uit si eu daca aici are. Desi eu nu folisesc praf de copt ci bicarbonat
Tzepii
Postat: Thursday, February 19, 2015 11:07 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Intrat: 2/13/2006
Postari: 1855
Locatia: Romania-Bucuresti
In mod sigur stiati deja asta, dar poate nu ati si vazut cum se face:



Lilly of the valley
Postat: Thursday, February 19, 2015 12:47 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 3/23/2007
Postari: 12042
e plin netul de astfel de exemple. pacat ca autoritatile nu iau masuri, poate doar in cazul alimentelor expirate.
nici nu mai stii ce sa mananaci in cazul in care nu ai o gospodarie proprie rurala.NuStiu
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed