Nivel: Senior
Inregistrat: 3/4/2008 Mesaje: 7332
| Si eu am rabdare Eu acum urmaresc la tv "Codul lui Oreste" si chiar despre astrologie se vorbeste si de faptul ca astrologii/magii sunt primii care l-au recunoscut pe Iisus, si tocmai dogmaticii sunt unii dintre cei care reneaga astrologia, dar uita de ceea ce se scrie in Biblie. |
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Ingeras,sa stii ca nu am uitat de tine si ca sa ma scuzi iti postez un articol foarte interesant despre Astrologia in Biblie . Este exact asa cum vedem si noi totul! Si tu Teo,binenteles! ASTROLOGIA ÎN BIBLIE Astrologia este o stiinta multimilenara, pe care oamenii au studiat-o si la care au facut apel in momentele lor dificile din viata. Cu toate acestea, religia oficiala a avut totdeauna o pozitie contrara astrologiei, referindu-ma acum strict la religiile derivate din Israel, iudaismul si crestinismul. În acest articol prezint elementele „pro" si „contra" astrologiei din perspectiva biblica precum si cauzele care dupa parerea mea au dus la aceasta situatie. Începem cu Geneza 1:14 – „Dumnezeu a zis: "Sa fie niste luminatori in intinderea cerului, ca sa desparta ziua de noapte; ei sa fie niste semne care sa arate vremurile, zilele si anii;" Psalmi 104:19 – „El a facut luna ca sa arate vremurile; soarele stie când trebuie sa apuna." Aceasta expresie „vremurile" este cheia: luminatorii (Soarele, Luna, dar si stelele) sunt semnele care arata evolutia evenimentelor. Cine stie sa citeasca aceste semne, intelege orânduirea universului si rostul fiecarui lucru, iar acest lucru este cu siguranta placut lui Dumnezeu, caci astrologul veritabil stie ca in spatele acestei orânduiri este un Creator. Cartea lui Enoh, cap.32: "Portile Cerului erau deschise si am vazut iesind din ele stelele. Atunci am socotit timpul la care au iesit si am notat exact cifrele. Mi-am notat, in acelasi timp, numele lor, drumul lor mereu reinnoit, incercarile prin care trec, toate pe masura ce Uriel, care era cu mine, mi le deslusea. [...] El mi-a facut cunoscut numele lor, locul lor si inrauririle pe care le au" Cartea lui Enoh, cap.74: "Am vazut douasprezece porti in Cer, la marginile Pamantului, prin care ies Soarele si Luna si stelele si toate lucrarile Cerului la rasarit si la apus." Despre aceasta citim in Psalmi 19:1-3 – „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, si intinderea lor vesteste lucrarea mâinilor Lui. O zi istoriseste alteia acest lucru, o noapte da de stire alteia despre el. Si aceasta, fara vorbe, fara cuvinte al caror sunet sa fie auzit." Primul lucru pe care trebuie deci sa-l stie un astrolog este ca exista aceasta armonie universala, in care toate lucrurile se petrec la timpul (vremea) lor, iar acest moment este aratat de stele: Ecleziastul 3:1-9 – „T oate isi au vremea lor, si fiecare lucru de sub ceruri isi are ceasul lui. Nasterea isi are vremea ei, moartea isi are vremea ei; saditul isi are vremea lui, si smulgerea celor sadite isi are vremea ei. Uciderea isi are vremea ei, si tamaduirea isi are vremea ei; darâmarea isi are vremea ei, si zidirea isi are vremea ei; plânsul isi are vremea lui, si râsul isi are vremea lui; bocitul isi are vremea lui, si jucatul isi are vremea lui; aruncarea cu pietre isi are vremea ei, si strângerea pietrelor isi are vremea ei; imbratisarea isi are vremea ei, si departarea de imbratisari isi are vremea ei; cautarea isi are vremea ei, si pierderea isi are vremea ei; pastrarea isi are vremea ei, si lepadarea isi are vremea ei; ruptul isi are vremea lui, si cusutul isi are vremea lui; tacerea isi are vremea ei, si vorbirea isi are vremea ei; iubitul isi are vremea lui, si urâtul isi are vremea lui; razboiul isi are vremea lui, si pacea isi are vremea ei."
Ecleziastul 3:11 – „Orice lucru El il face frumos la vremea lui;" Aceasta armonie universala nu trebuie sa-l faca pe astrolog sa se inchine stelelor, ci sa inteleaga ca in spatele asa-zisei „influente" a lor sta voia lui Dumnezeu: Psalmi 136:3,7-9 – „Laudati pe Domnul domnilor, pe Cel ce a facut luminatorii mari, Soarele ca sa stapâneasca ziua, Luna si stelele, ca sa stapâneasca noaptea" Dumnezeu ii avertizeaza pe oameni sa nu se lase inselati de aparente ci sa inteleaga ca in spatele stiintei semnelor din cer (astrologia) este legea si vointa Sa: Deuteronomul 4:19 – „Vegheaza asupra sufletului tau, ca nu cumva, ridicându-ti ochii spre cer, si vazând soarele, luna si stelele, toata ostirea cerurilor, sa fii târât sa te inchini inaintea lor si sa le slujesti: caci acestea sunt lucruri pe care Domnul, Dumnezeul tau, le-a facut si le-a impartit ca sa slujeasca tuturor popoarelor, sub cerul intreg." Avertismentul a fost dat, dar oamenii l-au ignorat, au facut doar dupa capul lor, fara sa asculte voia lui Dumnezeu: Isaia 47:10-11 – „Caci te incredeai in rautatea ta si ziceai: "Nimeni nu ma vede!" Întelepciunea si stiinta ta te-au amagit de ziceai in inima ta: "Eu si numai eu." De aceea, nenorocirea va veni peste tine, fara sa-i vezi zorile; urgia va cadea peste tine, fara s-o poti impaca, si deodata va veni peste tine prapadul, pe neasteptate." Mai departe se spune in Isaia 47:12-15 – „Vino dar cu descântecele tale si cu multimea vrajitoriilor tale, carora ti-ai inchinat munca din tinerete; poate ca vei putea sa tragi vreun folos din ele, poate ca vei izbuti. Te-ai obosit tot intrebând: sa se scoale dar si sa te scape cei ce impart cerul, care pândesc stelele, care vestesc, dupa lunile noi, ce are sa ti se intâmple! Iata-i, au ajuns ca miristea, pe care o arde focul, si nu-si vor scapa viata din flacari: caci nu va fi ca un carbune, la care se incalzeste cineva, nici un foc, la care sta. Asa va fi soarta acelora pe care te oboseai sa-i intrebi si cei cu care ai facut negot din tineretea ta se vor risipi fiecare intr-o parte: si nu va fi nimeni care sa-ti vina in ajutor." Astfel, in fata pacatelor noastre, astrologia singura nu ne poate ajuta. Toti astrologii din lume, nici macar cei mai buni, nu ne pot salva de consecintele faptelor noastre. Suntem singuri responsabili in fata lui Dumnezeu pentru ce ni se intâmpla. Dar citatul biblic de mai sus ne atrage atentia si asupra situatiei astrologului: acesta, beneficiind de o incredere deosebita din partea oamenilor, devine responsabil pentru ceea ce spune oamenilor, putând suferi mult in cazul in care da sfaturi gresite, care nu tin cont de legile spirituale. Alte referinte la astrologie in Biblie: despre imparatul Manase ni se spune in Cronici 2, 33:6 – „Si-a trecut fiii prin foc in valea fiilor lui Hinom, umbla cu descântece si vrajitorii, si tinea la el oameni care chemau duhurile si care-i spuneau viitorul. A facut din ce in ce mai mult ce este rau inaintea Domnului, ca sa-L mânie." Leviticul 20:6 – „Daca cineva se duce la cei ce cheama pe morti si la ghicitori, ca sa curveasca dupa ei, Îmi voi intoarce Fata impotriva omului aceluia, si-l voi nimici din mijlocul poporului lui." Cele 2 citate de mai sus sunt cazuri in care astrologia este practicata in scopuri malefice si interdictia lui Dumnezeu de a folosi astrologia in aceste scopuri este fireasca. Ieremia 29:8-9 – „Caci asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Nu va lasati amagiti de proorocii vostri, care sunt in mijlocul vostru, nici de ghicitorii vostri, n-ascultati nici de visatorii vostri, ale caror visuri voi le pricinuiti! Caci ei va proorocesc minciuni in Numele Meu. Eu nu i-am trimis, zice Domnul." Dar exista si pasajul din Deuteronom 10:11-14 – „Sa nu fie la tine nimeni care sa-si treaca pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care sa aiba mestesugul de ghicitor, de cititor in stele, de vestitor al viitorului, de vrajitor, de descântator, nimeni care sa intrebe pe cei ce cheama duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care sa intrebe pe morti. Caci oricine face aceste lucruri este o urâciune inaintea Domnului si din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul, Dumnezeul tau, pe aceste neamuri dinaintea ta. Tu sa te tii in totul totului tot, numai de Domnul Dumnezeul tau. Caci neamurile acelea pe care le vei izgoni, asculta de cei ce citesc in stele si de ghicitori; dar tie, Domnul, Dumnezeul tau, nu-ti ingaduie lucrul acesta." Aceste cuvinte sunt adresate poporului evreu la un moment dat si nu inseamna ca sunt valabile in cazul tuturor oamenilor. Este de remarcat propozitia „tie, Domnul, Dumnezeul tau, nu-ti ingaduie lucrul acesta." Ieremia 10:2 – „Asa vorbeste Domnul: Nu va luati dupa felul de vietuire al neamurilor, si nu va temeti de semnele cerului, pentru ca neamurile se tem de ele." Dumnezeu le spune deci israelitilor sa nu practice astrologia, spre deosebire de alte neamuri. De ce aceasta interdictie adresata poporului evreu? Horoscopul Israelului (data infiintarii statului Israel: 14 mai 1948, ora 4:37 PM EET, Tel Aviv) este un horoscop extrem de elocvent pentru tot ceea ce inseamna cultura si civilizatia evreiasca. Aceasta pentru ca este momentul de inceput al existentei oficiale a statului evreu prin implinirea unui vis de milenii, si astfel devine foarte tipic pentru evrei. Ne vom uita in acest horoscop pentru a cauta elemente care sa lamureasca situatia astrologiei in cazul poporului evreu.
Astrologia sta in mod natural sub influenta lui Mercur (traditional) si Uranus (modern). Ambele planete, in tema Israelului, sunt in Gemeni, zodia cunoasterii, al studiului, in casa VIII care este casa ocultismului, a misticismului. Iata deci ca astrologia este folosita in scopuri mistice, oculte. Sunt foarte bine aspectate amândoua, Uranus are un sextil cu Marte, iar Mercur un trigon cu Neptun si un sextil cu Pluto, ceea ce conduce la un potential astrologic si ocult fantastic de puternic. Kabbala, ca sistem esoteric deosebit de profund si eficient, este rezultatul acestui potential. În schimb modul de folosire al acestor informatii probabil ca nu a fost cel corect, iar acest lucru ne este aratat de cuadratul dintre Saturn, ca guvernator al casei III (informatiile), si Nodul Lunar Nord (vointa lui Dumnezeu pentru noi). Acest aspect este separant – se refera in special la trecut. Saturn este in Leu, in casa X, aratând ca modul eronat de folosire al informatiilor a fost justificat de dorinta de putere, de a controla pe cei din jur. Aspectul de cuadrat are loc in semne fixe si nu este mediat de alte aspecte armonioase, astfel incât este unul dificil de controlat. Un alt element de luat in considerare in ceea ce priveste informatia este Jupiter, aflat in Sagetator in conjunctie cu cuspida casei III. Jupiter este in miscare retrograda, in casa II, departându-se de cuspida casa III. Acest lucru are semnificatia folosirii informatiilor – casa III (in special cele religioase, pentru ca Jupiter si Sagetatorul sunt legate de religie) in scopul obtinerii de bunuri materiale – casa II. Iata motivele pentru care, cred eu, Dumnezeu a impus evreilor interdictia de folosire necorespunzatoare a informatiei astrologice, interdictii care sunt citate mai sus, din Biblie. articol scris de Radu Moisoiu
|