assegno per il nucleo familiare
Subiectul anterior · Subiectul urmator
mariutza_mea
Scris: Sunday, February 7, 2010 4:28 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 10/5/2008
am gasit urmatorul articol

Alocatia pentru membrii de familie aflati în întretinere sau asa-numita „alocatie pentru nucleul familial“ este o prestatie acordata de sistemul italian de protectie sociala, instituita pentru a ajuta familiile lucratorilor compuse din mai multe persoane, ale caror venituri se situeaza într-o anumita limita stabilita anual prin lege.
„Alocatia pentru nucleul familial („assegno per il nucleo familiare“) poate fi acordata pentru urmatorii membri de familie: solicitant; sotul / sotia solicitantului de care acesta / aceasta nu este despartit / despartita legal; copiii (legitimi, adoptati, naturali recunoscuti, nascuti dintr-o casatorie precedenta a celuilalt sot si încredintati acestuia); nepotii cu vârsta mai mica de 18 ani, încredintati spre crestere; copiii majori cu handicap care, din motive fizice sau mentale, se afla în incapacitate de munca; fratii, surorile si nepotii solicitantului, minori sau majori cu handicap, daca sunt orfani de ambii parinti si nu au dreptul la pensie de urmas“, noteaza anofm.ro, care precizeaza ca toate aceste persoane fac parte din nucleul familial chiar daca: nu locuiesc împreuna cu solicitantul (cu exceptia copiilor naturali, recunoscuti legal de ambii parinti) si nu sunt rezidenti în Italia (membrii de familie ai cetateanului strain au dreptul la alocatie daca sunt cetateni comunitari).

Unde se poate solicita alocatia pentru nucleul familiar

Cetatenii români pot solicita alocatia pentru nucleul familial fie direct la angajator, fie la reprezentanta Institutului National de Protectie Sociala (INPS) competenta teritorial (unde trebuie depus formularul E 401 - Atestat privind componenta familiei în vederea acordarii prestatiilor familiale sau E 411 - Cerere de informatii privind dreptul la prestatii familiale în statul de resedinta al membrilor familiei).
„În cazul menajerelor, lucratorilor din agricultura, somerilor, alocatia este platita de INPS“, precizeaza reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. În restul cazurilor, angajatorul trebuie sa plateasca alocatia, odata cu salariul, în baza cererii lucratorului care demonstreaza acest drept. Ulterior, angajatorul solicita INPS rambursarea sumelor platite.

Cuantumul alocatiei pentru nucleul familial

La stabilirea cuantumului alocatiei se ia în considerare numarul membrilor nucleului familial si venitul familiei (constituit din venitul solicitantului si venitul celorlalte persoane care alcatuiesc nucleul familial).
„Alocatia se plateste numai daca suma veniturilor luate în calcul la stabilirea acestei prestatii reprezinta cel putin 70% din întregul venit al familiei“, noteaza anofm.ro, care precizeaza ca la stabilirea venitului familiei se iau în calcul veniturile supuse impozitarii si orice alte venituri, dupa ce au fost retinute contributiile la sistemul de securitate sociala (nu se includ în calculul venitului familiei pensiile de veterani de razboi, indemnizatiile pentru persoanele cu handicap).
Pe masura ce venitul familial creste, alocatia pentru nucleul familial scade, si pe masura ce numarul membrilor de familie care compun nucleul familial sporeste si nivelul alocatiei.

stie cineva care este exact cuantumul sau unde gasesc sa pot calcula? eu am cautat dar nu am gasit inca mare lucru..

si inca ceva..am inteles ca daca ai acte acolo, alocatiile copiilor au cunatumul alocatiilor de acolo..

Ana
Scris: Sunday, February 7, 2010 4:46 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 11/9/2008
Mariutza daca esti in regula pusa aici ei alocatie la copil de 135 euro pe luna,cat despre assegno per nucleo familiar stiam ca e pentru cine are de la 3 copii in sus....ori ma insel eu.....trebuie sa intreb otul ca nu mai tin minte sigur
mariutza_mea
Scris: Sunday, February 7, 2010 4:50 PM
Nivel

Anabella wrote:
Mariutza daca esti in regula pusa aici ei alocatie la copil de 135 euro pe luna,cat despre assegno per nucleo familiar stiam ca e pentru cine are de la 3 copii in sus....ori ma insel eu.....trebuie sa intreb otul ca nu mai tin minte sigur

am gasit un comentari la articol care spune

"Familia mea este compusa di 3 persoane si avem un venit de 24.000€ / an (net). Suma care imi revine de la "assegno familiare" este de 48€ / luna circa. Daca vei intra pe site-urile italiene si vei gasi pagina corespunzatoare vei vedea ca se primesc "assegni familiari" pana la un venit de 70000€/an. "
mariutza_mea
Scris: Sunday, February 7, 2010 4:52 PM
Nivel

sau..

".Eu impreuna cu sotul muncim in Italia, sotul are un salariu de 2600 euro lunar si primeste un asegno familiar de 150 euro pe luna. "
Ana
Scris: Sunday, February 7, 2010 4:54 PM
Nivel

Mariutza eu iti zic in zona mea cum e ...nu se da pe luna ci odata la an am o prietena care are 4 copii lucra numai sotul iar pe anul 2009 a primit in jur la 1000 de euro a depus in ianuarie si in aprilie a primit banii....

poate ne da mai multe detalii si bereea
mariutza_mea
Scris: Sunday, February 7, 2010 4:56 PM
Nivel

Anabella wrote:
Mariutza eu iti zic in zona mea cum e ...nu se da pe luna ci odata la an am o prietena care are 4 copii lucra numai sotul iar pe anul 2009 a primit in jur la 1000 de euro a depus in ianuarie si in aprilie a primit banii....

poate ne da mai multe detalii si bereea

ok ms mult de info..eu incerc sa adun cat mai multe informatii..sa fiu cat mai documentata ras
ingerash
Scris: Sunday, February 7, 2010 5:12 PM
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 1/17/2008
Mariuta_mea,ai planuri pentru Italia?pupici
mariutza_mea
Scris: Sunday, February 7, 2010 5:20 PM
Nivel

inger7 wrote:
Mariuta_mea,ai planuri pentru Italia?pupici

da da ras sa speram ca totul va decurge bine..deocamdata sunt in tatonarea terenului..cand voi discuta despre salariu vreau sa fiu destul de bine informata ca sa nu apara prea multe situatii neplacute(ca sa nu apara deloc e imposibil ras )
ingerash
Scris: Sunday, February 7, 2010 5:25 PM
Nivel

mariutza_mea wrote:

da da ras sa speram ca totul va decurge bine..deocamdata sunt in tatonarea terenului..cand voi discuta despre salariu vreau sa fiu destul de bine informata ca sa nu apara prea multe situatii neplacute(ca sa nu apara deloc e imposibil ras )

Mult succes si sa fie asa cum va doriti!computerlove pupici
sweet angel
Scris: Sunday, February 7, 2010 6:02 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/6/2010
am auzit si eu de asta care iti da toti banii la sfarsit de an dar asta nu e asegnio, se calculeaza venitul pe an si in functie de asta la sfarsitul anului iti da o anumita suma, dar daca depasesti limita impusa de ei nu primesti.
Ana
Scris: Monday, February 8, 2010 9:22 AM
Nivel

Bereea poate ne raspunzi si tu cum e acolo in zona ta cum se procedeaza?
Ana
Scris: Monday, February 8, 2010 9:23 AM
Nivel

mariutza_mea wrote:
sau..

".Eu impreuna cu sotul muncim in Italia, sotul are un salariu de 2600 euro lunar si primeste un asegno familiar de 150 euro pe luna. "
asegno familiar din cate stiam e alocatia....fool
sweet angel
Scris: Monday, February 8, 2010 10:47 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/6/2010
nu anabella asegnio familiar nu e alocatia, sotul meu primeste pt mine asegnio familiar(si eu nu am sub 18 ani sa mai primesc alocatie), si primeste lunar dar nu stiu sa iti zic exact cat, ca pe fluturasul de salariu nu scrie exact cat e( asegnio il baga direct lui in salar), cumnatul meu zicea ca e in jur de 150euro, dar sigur nu stiu.acesta dupa cate stiu eu este un ajutor pt familile care nu depasesc o anumita suma de bani lunar sau anual, si ce ai scris mai sus ca primesc prietenii tai o data pe an asta e ceva de la primarie pt chirie daca faci cerere cu incasarile pe anul respectiv si la fel daca ai mai putin de suma stabilita de ei iti dau din bani inapoi. am fost si noi anul trecut la primarie sa ne interesam de asta dar a zis ca pana in iunie trebuia bagata cererea, ca noi platim chirie 810euro pe luna. si am inteles ca ne-am fi incadrat dar era prea tarziu, si pt asenio cred ca sotul meu a luat formularul de la imps, nu stiu exact l-a completat si a trebuit sa il duca la seful lui. daca chiar va intereseaza imi intreb sotul poate el isi aminteste mai mult. si de exemplu tu anabella daca nu lucrezi sotul tau poate sa te puna in intretinere si mai primesti asa ceva bani in plus. ca eu de ex nu gaseam de lucru cu contract si nu imi puteam face tesera sanitaria , apoi ma pus in intretinere si asa mi-am putut face asigurare si primeste si de acolo ceva bani. cred ca in total asegnio si carico sunt 200.plus sau minus ca nu stiu exact in ianuarie a fost prima luna cand a primit.
ingerash
Scris: Monday, February 8, 2010 5:07 PM
Nivel

Ce bine de voifirstprize se vede ca Italia sprijina familiahearts
mariutza_mea
Scris: Monday, February 8, 2010 5:16 PM
Nivel

super...si oare eu beneficiez? ca familie monoparentala? adica eu daca lucrez si am in intretinere doi copii mici, e acelasi cuantum? sau se modifica?
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.