Chestionar intrebare: Detineti o astfel de asigurare?
Alegere Voturi Statistici
Da, mi se pare o masura foarte buna. 11 78%
Da, insa nu sunt de acord cu obligativitatea ei. 0 0%
Nu, prefer sa conduc masina fara asigurarea RCA. 0 0%
Nu stiu, sotul meu (altcineva) se ocupa de asta. 3 21%
Alte optiuni. 0 0%

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA)
Subiectul anterior · Subiectul urmator
oana_nicole
Scris: Wednesday, October 3, 2007 1:43 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Informatii privind asigurarea obligatorie RCA

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este o asigurare prin care tertii prejudiciati în urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.

Asigurarea de raspundere civila auto este fundamental diferita de asigurarea tip Casco, aceasta din urma fiind o asigurare facultativa prin care persoana care primeste despagubiri pentru daunele produse autovehicului sau este asiguratul, si nu un tert.

Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importanta si în cazul când proprietarul unui autovehicul a încheiat o asigurare tip Casco pentru avarii din propria vina si furt.


De ce este obligatoriu?

Toti proprietarii de autovehicule trebuie obligatoriu sa încheie o asigurare de raspundere civila auto (RCA) si sa plateasca toate primele de asigurare aferente.

Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba (cu alte cuvinte chiar daca cel care a produs paguba ar putea sau nu sa plateasca despagubiri.)

În acest fel, asigurarea de raspundere civila auto este în interesul tertului pagubit, dar si în interesul celui care a produs paguba.

Trebuie remarcat ca s-ar putea întâmpla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa produca pagube celui pe care l-a accidentat evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta considerabil bugetul.


Cum se poate încheia asigurarea RCA?

Daca dumneavoastra cumparati un autovehicul nou, asigurarea RCA se poate încheia chiar la vânzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, si este chiar recomandabil sa faceti asa pentru ca asigurarea intra în vigoare imediat, dumneavoastra fiind asigurat chiar si pe parcursul primului drum efectuat.

Daca autovehiculul este dobandit în regim de leasing, caz în care proprietarul este societatea de leasing, obligatia încheierii RCA revine acestuia din urma.

Daca achizitionati un autovehicul second hand, nu uitati ca asigurarea RCA a proprietarului initial (vânzator) înceteaza în momentul intrarii în vigoare a contractului de vânzare-cumparare. Cu alte cuvinte asigurarea RCA anterioara nu se mosteneste de catre noul proprietar (cumparator). Din aceasta cauza este recomandabil sa încheiati imediat asigurarea RCA proprie, astfel încât sa fiti asigurat din prima clipa de când ati dobândit noul autovehicul. Politia nu elibereaza numar provizoriu pâna când noul proprietar nu dovedeste ca are asigurare RCA.


Încheierea contractului

Puteti încheia contractul de asigurare RCA cu oricare din societatile de asigurare autorizate în acest sens. La încheierea contractului si plata primei de asigurare – pe o perioada de 6 sau 12 luni în functie de optiunea dvs. - vi se va elibera o polita de asigurare care atesta plata primei si perioada de valabilitate. Raspunderea asiguratorului înceteaza la ora 24 a ultimei zile înscrise pe polita, deci aveti în vedere faptul ca polita de asigurare trebuie reînnoita la expirare, prin plata primei aferente perioadei urmatoare pentru care optati. În caz contrar, retineti faptul ca deveniti neasigurat, iar daca produceti un accident în perioada în care asigurarea RCA si-a pierdut valabilitatea sunteti direct raspunzator pentru consecintele legale si materiale produse.

Contractul RCA înceteaza si în situatia când autovehiculul a fost înstrainat si ar fi de dorit ca cel care vinde sa atraga atentia cumparatorului ca valabilitatea asigurarii RCA vechi a încetat si este necesara încheierea unei asigurari RCA noi de catre noul proprietar. Proprietarul vânzator are dreptul sa primeasca înapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita în avans aferenta perioadei ramase pâna la expirarea valabilitatii asigurarii. Pentru a recupera aceasta suma, el trebuie sa se adreseze asiguratorului si sa prezinte contractul de vânzare-cumparare.


Limitele de raspundere ale asiguratorului RCA

Despagubirile platite de o societate de asigurare unui tert pagubit într-un accident auto, în baza asigurarii RCA încheiata pentru autovehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele maxime (limitele de raspundere) la care s-a angajat asiguratorul. Aceasta înseamna ca, în situatia în care valoarea daunei depaseste limitele la care asiguratorul s-a angajat în schimbul primei de asigurare platite, diferenta nu este acoperita de catre societatea de asigurare.

Limitele maxime de despagubire prin RCA sunt de:

1. Daca dauna este produsa în cursul anului 2006 si este acoperita printr-o polita RCA valabila la data producerii accidentului:

de la 1.000.000 lei vechi pâna la maximum 4.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor pagubite, în caz de avariere ori de distrugere a bunurilor, pentru pagube materiale directe si indirecte de peste 1.000.000 lei vechi;

pâna la 2.000.000.000 lei vechi pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de 10.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor accidentate, în caz de vatamari corporale sau de deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial.


2. Cu începere de la 1 ianuarie 2007, limitele de raspundere se aliniaza la cele prevazute în legislatia Uniunii Europene, neputând fi mai mici de:

echivalentul a 100.000 euro pentru daune materiale;

echivalentul a 350.000 euro/persoana pentru vatamari corporale.


Retineti doua aspecte: tarifele valabile pentru 2007, publicate la acest moment, au fost stabilite de catre societatile de asigurare având în vedere limite maxime de despagubire la nivelul celor precizate imediat mai sus, respectiv de echivalentul a 100.000 euro pentru daune materiale si echivalentul a 350.000 euro/persoana în caz de vatamari corporale.

Societatile de asigurare îsi pot stabili propriile limite de raspundere dupa 2007, peste aceste niveluri, situatie în care protectia tertului pagubit va creste, dar posibil si ca tarifele de prime sa fie diferentiate.

Prin urmare, atunci cand comparati ofertele de tarife disponibile pe piata, tineti cont si de limitele în care asiguratorii RCA raspund în caz de accident.


Plata primelor de asigurare

Tarifele de prime practicate pentru asigurarea obligatorie RCA difera de la societate la societate si, în mod obligatoriu, sunt publicate în paginile acestora de Internet.

Analizati cu atentie ofertele de pret pentru a lua în calcul toate datele existente, pentru ca în cazul politelor de asigurare cu valabilitate dupa 1 ianuarie 2007, tarifele de prime sunt stabilite exclusiv de catre societatile autorizate în functie de propriile criterii, incluzând propriile limite de raspundere practicate.

Tabelele publicate contin preturile practicate de societatile de asigurare pentru RCA pentru un an calendaristic începând cu 1 ianuarie pâna la 31 decembrie. În paginile de Internet ale societatilor de asigurare veti gasi tarifele valabile pentru doi ani consecutivi, având în vedere faptul ca, în situatia în care asigurarea se încheie în cursul primului an (exemplu: în februarie) si asiguratul opteaza pentru o polita de 12 luni, asigurarea va acoperi si o perioada din cel de-al doilea an (în exemplul luat: asigurarea va fi valabila pâna în februarie anul urmator celui în care a fost încheiata).

Plata se poate efectua cu OP sau numerar.


Neasigurat ...

Daca sunteti proprietar de autovehicul si nu încheiati asigurarea obligatorie RCA sau nu o mentineti în valabilitate în mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savârsiti o contraventie si, prin urmare, sunteti pasibil de amenda de la 1000 RON la 2000 RON si retinerea certificatului de înmatriculare, pâna la prezentarea documentului privind încheierea asigurarii – contraventie care se constata de catre personalul Politiei.

În scurt timp, calitatea de neasigurat RCA a unui proprietar de autovehicule va putea fi identificata si din baza de date la nivel national. În aceasta situatie, veti primi o înstiintare prin care vi se va aduce la cunostinta calitatea de neasigurat si, daca în termenul prevazut de reglementarile în vigoare, nu faceti dovada încheierii asigurarii RCA, înmatricularea autovehicului pe care îl detineti va fi suspendata din oficiu. Din punct de vedere legal, un autovehicul a carui înmatriculare este suspendata nu poate fi utilizat pe drumurile publice, în caz contrar proprietarul acestuia fiind pasibil de o amenda cuprinsa între 3000 si 5000 RON.

În plus, în situatia în care provocati un accident si nu detineti o asigurare RCA valabila, persoana pe care ati prejudiciat-o este îndreptatita sa solicite despagubiri fie direct de la dvs. (pe cale amiabila sau urmare a unei decizii judecatoresti), fie indirect, începând din 2005, apelând la Fondul de protectie a victimelor strazii (care are dreptul sa recupereze de la dvs. despagubirea platita tertului pe care l-ati pagubit)

Stiti si dumneavoastra ca paguba produsa poate ajunge la sume foarte mari a caror plata poate depasi bugetul unei familii. Având în vedere acest aspect cel care circula fara a avea o asigurare de raspundere civila auto valabila îsi asuma un risc enorm.


Controlul

Dovedirea faptului ca aveti o asigurare RCA se face cu polita de asigurare si ultimul document de plata (chitanta sau OP vizat de banca), care dovedeste ca ati achitat primele de asigurare scadente. Aceste documente trebuie sa le aveti în permanenta asupra dumneavoastra pentru ca autoritatile competente pot sa le ceara. În plus, pentru politele emise cu începere din acest an, asiguratorul va va elibera si o vigneta, care va fi aplicata pe parbrizul autovehicului pe care îl detineti si care va indica perioada de valabilitate a asigurarii RCA.

Aceste documente (polita si chitanta/OP) va sunt necesare si la înscrierea autovehiculului în circulatie, la schimbarea numarului de înmatriculare a autovehiculului si la inspectia tehnica periodica a autovehiculului.

Prin înfiintarea sistemului informatic unic de evidenta a tuturor asigurarilor RCA, asiguratorii transmit situatia exacta a tuturor contractelor de asigurare si a platilor primelor de asigurare care va fi comparata cu situatia la zi a autovehiculelor înmatriculate, si va exista lista completa a autovehiculelor neasigurate RCA.


Ce trebuie facut dupa producerea daunei?

Ambii participanti la producerea accidentului trebuie sa completeze formularul de constatare al accidentului la politie.

La completarea acestui formular se recomanda mare atentie la înregistrarea exacta a faptelor petrecute. Vinovatia se stabileste de organul de politie, pe baza descrierii exacte a evenimentului.

Daca dvs. sunteti cel pagubit trebuie sa va adresati asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul verbal de constatare de la politie si cu copia dupa asigurarea RCA a vinovatului de producerea daunei.

În situatia în care cel vinovat de producerea daunei nu detine o asigurare obligatorie RCA valabila la data producerii accidentului, va recomandam sa va adresati Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, Fond care este administrat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (www.baar.ro). Din acest fond se acorda despagubiri tertului prejudiciat printr-un accident auto în care autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat RCA (caz în care se acopera atât daunele materiale, cât si vatamarile corporale, urmând ca Fondul sa îsi recupereze banii de la persoana vinovata) sau în cazul în care autorul a ramas neidentificat (caz în care fondul acopera numai vatamarile corporale).


SURSA
oana_nicole
Scris: Wednesday, October 3, 2007 2:02 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Societati de asigurare

Societati de asigurare autorizate sa practice ASIGURARI OBLIGATORII DE RASPUNDERE CIVILA AUTO (Lista societatilor de asigurare care au primit confirmarea mentinerii autorizatiei de practicare a asigurarii obligatorii de raspundere civila de la data de 1 ianuarie 2007, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 113.133/2006, cu modificarile si completarile ulterioare).

ABC ASIGURARI - REASIGURARI S.A.

ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI S.A.

ASIBAN S.A.

ASIGURARE REASIGURARE ARDAF S.A.

OMNIASIG S.A.

OTP Garancia Asigurari S.A.

ASIGURAREA ROMANEASCA - ASIROM S.A.

ASITRANS S.A.

BCR ASIGURARI S.A.

BT ASIGURARI TRANSILVANIA S.A.

CARPATICA ASIG S.A.

INTERAMERICAN ROMANIA INSURANCE COMPANY S.A.

SOCIETATEA COMERCIALA DE ASIGURARE - REASIGURARE ASTRA S.A.

UNITA S.A.

GENERALI S.A.

CLAL ROMANIA ASIGURARI-REASIGURARI S.A.

SURSA
oana_nicole
Scris: Wednesday, December 19, 2007 9:50 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Diferente mari de pret la RCA

Raportul dintre cea mai ieftina polita RCA si cea mai scumpa a ajuns la unu la trei. Asigurarile pentru masini cu capacitate cilindrica între 1.401 si 1.600 costa între 216 si 734 lei.

Asigurarea obligatorie a masinii va va scoate din buzunar, în 2008, cel putin 144 de lei - în cazul unei polite pentru o masina cu un motor sub 1.200 de centrimetri cubi (cmc). Suma maxima poate ajunge si la aproape 1.300 de lei, în cazul celor mai scumpe asigurari pentru persoane fizice, la masinile cu cilindree peste 2.000 cmc. Asigurarea aceleiasi masini, daca este detinuta de o firma, poate costa si peste 2.000 de lei.

Fata de anii trecuti, tarifele au crescut cu circa 40%. Au avut loc si rasturnari de situatie: firmele cele mai „ieftine“ din anii trecuti au ajuns sa practice, pentru anul viitor, unele dintre cele mai mari tarife. Carpatica Asig, care în 2007 se afla pe locul doi în clasamentul celor mai ieftine polite, a ajuns acum cea mai scumpa companie. Într-o situatie similara se afla si ABC Asigurari. Exista diferente mari de preturi între asiguratori pentru ca fiecare îsi stabileste tarifele în functie de baza de clienti, riscurile si daunele provocate de acestia.SURSA
MNiko
Scris: Wednesday, December 19, 2007 4:53 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 12
De cand e articolul asta? Ca luna trecuta Carpatica Asig nu incheia polite RCA.
oana_nicole
Scris: Thursday, December 20, 2007 9:43 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Articolul a aparut in ultimul numar al revistei Capital, am dat si sursa in postarea de mai sus.

Cei de la Carpatica Asig au avut o sanctiune de 30 de zile, dupa cum reiese din comunicatul de mai jos, insa ei sunt in continuare autorizati sa incheie polite de asigurare de tip RCA. Oricum, ce e sigur e ca sunt intr-adevar foarte scumpi si chiar au probleme cu plata despagubirilor.

"CSA sanctioneaza Carpatica Asig SA
(12.11.2007)

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarât sanctionarea societatii CARPATICA ASIG S.A. cu interzicerea temporara a practicarii asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA), pentru o perioada de 30 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial a deciziei prin care se dispune aceasta sanctiune.


Hotarârea a fost luata ca urmare a faptului ca, din verificarile efectuate, a rezultat ca societatea CARPATICA ASIG S.A. refuza în mod nejustificat plata despagubirilor în cazul dosarelor de dauna deschise în baza politelor de asigurare încheiate prin intermediari.


Societatea are obligatia sa ia toate masurile necesare în vederea comunicarii catre brokerii si agentii de asigurare cu care are încheiate contracte de intermediere a interdictiei de a mai încheia asigurari RCA în numele si pe seama societatii CARPATICA ASIG S.A. în perioada mentionata.


„Avertizam societatile de asigurari, care practica asigurari obligatorii de raspundere civila auto RCA, de faptul ca CSA le monitorizeaza atent activitatea desfasurata în aceasta perioada. Totodata, le anuntam ca vom aplica aceleasi masuri, pentru oricare dintre ele, în cazul în care vom constata ca nu sunt respectate prevederile legislatiei RCA în vigoare.” a declarat presedintele CSA, doamna Angela Toncescu."


SURSA
MNiko
Scris: Thursday, December 20, 2007 9:44 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 12
Merci de raspuns. Am cautat in sursa dar n-am putut sa-mi dau seama de data articolului. Poate nu m-am uitat eu unde trebuie.
oana_nicole
Scris: Thursday, December 20, 2007 9:53 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
MNiko wrote:
Merci de raspuns. Am cautat in sursa dar n-am putut sa-mi dau seama de data articolului. Poate nu m-am uitat eu unde trebuie.


Cu placere, Mihaela. pupici
oana_nicole
Scris: Tuesday, March 31, 2009 11:30 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Despre CEDAM

Baza de date CEDAM a fost implementata si este mentinuta de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in baza Ordonantei de urgenta nr. 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate si in conformitate cu Directiva parlamentului european si a consiliului europei nr. 2000/26/CE privind armonizarea legislatiilor statelor membre privind asigurarea de raspundere civila pentru daunele decurgand din circulatia autovehiculelor.

Rolul acestei baze de date este acela de a oferi o evidenta centralizata a politelor RCA incheiate pe teritoriul Romaniei, atat in scopul unei mai bune urmariri a respectarii legislatiei in vigoare, cat si pentru a facilita accesul tuturor persoanelor interesate la informatii legate de existenta unei polite RCA pentru un anumit autovehicul.

Atat functionalitatea cat si continutul de informatii oferite de acest centru vor fi permanent imbunatatite, pentru a reflecta cat mai fidel statutul actual al pietei de asigurari obligatorii din Romania, atat in perspectiva nationala cat si in cea a integrarii europene.


SURSA
oana_nicole
Scris: Tuesday, March 31, 2009 11:32 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Puteti verifica aici existenta si valabilitatea unei polite de asigurare RCA.
adrianayo2003
Scris: Thursday, May 14, 2009 8:33 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/17/2007
Mesaje: 1368
Ultima noutate pt mine desi legea este data de cativa ani buni:
- daca se produce un accident usor si persoana care a produs paguba nu recunoaste fapta atunci pagubitul tb sa-l dea in judecata

Azi am fost implicata intr-un accident usor de masina (sofer era sotul meu) si acum ne-am ales cu bara din fata, farul si usa din fata dreapta zgariate.
Am fost la politie, am facut declaratiile si ghici: individul nu recunoaste fapta. Politistul care a facut constatarea i-a spus clar ca el este vinovat si sa spuna ca-si asuma raspunderea sa plateasca cu RCA-ul (nici macar nu era masina lui era de la APA NOVA si sofer era un nene de 60 ani).
Acum ce ramane de facut!!! Sa-mi angajez avocat si sa-l dau in judecatabanghead banghead banghead
Aveti idee cat costa un avocat? Sau daca se poate sa-mi iau unul din oficiu; este posibil?
Kiki
Scris: Thursday, May 14, 2009 8:39 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
adrianayo2003 wrote:
Ultima noutate pt mine desi legea este data de cativa ani buni:
- daca se produce un accident usor si persoana care a produs paguba nu recunoaste fapta atunci pagubitul tb sa-l dea in judecata

Azi am fost implicata intr-un accident usor de masina (sofer era sotul meu) si acum ne-am ales cu bara din fata, farul si usa din fata dreapta zgariate.
Am fost la politie, am facut declaratiile si ghici: individul nu recunoaste fapta. Politistul care a facut constatarea i-a spus clar ca el este vinovat si sa spuna ca-si asuma raspunderea sa plateasca cu RCA-ul (nici macar nu era masina lui era de la APA NOVA si sofer era un nene de 60 ani).
Acum ce ramane de facut!!! Sa-mi angajez avocat si sa-l dau in judecatabanghead banghead banghead
Aveti idee cat costa un avocat? Sau daca se poate sa-mi iau unul din oficiu; este posibil?


Imi pare rau ca ati trecut prin asa ceva. Bine ca sunteti ok.
O sa il intreb dimineata pe sotul meu, ca el se ocupa cu dosarele pentru politie si asigurare la el la firma si te anunt. pupici (doarme acum, ca altfel iti ziceam direct ce e de facut) pupici
adrianayo2003
Scris: Thursday, May 14, 2009 8:41 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/17/2007
Mesaje: 1368
Kiki,astept raspunspupici
MULTUMESC
Kiki
Scris: Friday, May 15, 2009 9:50 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Adriana, am vorbit cu sotul, ai PM. pupici
dari
Scris: Monday, April 4, 2011 8:25 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 12/27/2009
Mesaje: 3468
Adriana reclama este interzisa!sorry
adriana_c
Scris: Wednesday, April 6, 2011 7:33 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 12
dar sa zic ca mi-am facut rca online am voie? sorry
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.