Chestionar intrebare: Detineti o astfel de asigurare?
Alegere Voturi Statistici
Da, mi se pare o necesitate. 22 84%
Nu, dar ma gandesc sa inchei una. 4 15%
Nu, mi se pare o cheltuiala inutila. 0 0%
Alte optiuni. 0 0%

Asigurarea locuintei
Subiectul anterior · Subiectul urmator
oana_nicole
Scris: Thursday, October 4, 2007 9:44 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
CE TREBUIE SA STII DESPRE ASIGURAREA LOCUINTEI

Cine poate sa asigure o locuinta?

Asiguratorul asigura cladirile si alte constructii detinute de Asigurat persoana fizica, in calitate de proprietar, chirias, administrator, custode sau alta calitate stabilita legal precum si cheltuielile pentru o parte sau pentru toate riscurile prevazute in functie de optiunea Asiguratului.

Ce se intelege prin cladiri si alte constructii avand destinatia de locuinta?

In sensul conditiilor de asigurare prin "locuinta" in general se intelege: in cazul gospodariilor din mediul urban sau rural, casa, vila, cabana sau alta constructie destinata locuirii permanente sau temporare (casa de vacanta), avand dotarile necesare acestui scop, iar in cazul blocurilor, apartamentul.

Care parte din locuinta se asigura?

Locuinta se asigura in integritatea ei constructiva, respectiv cu fundatie, soclu, pereti, plansee, acoperis, pardoseli, ferestre, usi, scari, putul liftului. Impreuna cu cladirea (sau dupa caz, anexa gospodariei) se asigura ca facand parte din aceasta si conductele de alimentare cu apa (inclusiv caloriferele) din interiorul constructiei, conductele de canalizare ulterioare, obiectele sanitare, instalatia electrica a cladirii, tavanele false si corpurile de iluminat tip plafoniera sau spot inglobate in acestea.

Ce nu se considera ca facand parte din cladire si nu intra automat in asigurare?

Nu se considera ca facand parte din cladire corpurile de iluminat tip candelabru, lustra, aplica si lampile electrice, instalatiile fixe ale cladirii (centrala termica, instalatie centralizata sau locala de climatizare, ascensor, antena radio/TV/Satelit, recipiente GPL (Gaz Petrolier Lichefiat) pentru incalzirea locuintelor, boiler, statie pompa-hidrofor si altele) precum si amenajarile constructive, utilitare sau artistice speciale (stucaturi, seminee, sobe de teracota speciale cu valoare deosebita, vitralii, pereti cortina, picturi murale, bazoreliefuri si alte asemenea)

Cum se pot asigura elementele mai sus excluse din asigurarea locuintei?

Aceste elemente se considera ca fiind asigurate numai daca valoarea acestora este cuprinsa in suma asigurata si daca au fost mentionate expres in polita sau in specificatia de asigurare.

Cum se pot asigura elementele mai sus excluse daca au fost aduse ulterior emiterii politei pentru locuinta, ca si imbunatatiri?

Imbunatatirile constructive si dotarile cu instalatii si echipamente ulterioare emiterii politei se asigura in baza unui supliment de asigurare si cu plata diferentelor de prima de asigurare.

Anexele din gospodarie intra in asigurarea locuintei?

Anexele din gospodaria Asiguratului, magazie, sopron, grajd, garaj, sauna, piscina, imprejmuiri si altele se asigura numai ca extindere la asigurarea cladirii de locuit, cu acordul Asiguratorului si mentionarea expresa in polita de asigurare. In cazul apartamentului in bloc, cu mentionarea expresa in polita se pot asigura si anexele acestuia (boxa, garaj, camera de serviciu) amplasate in afara apartamentului.

Ce alte elemente se mai pot asigura ca extindere la asigurarea cladirii?

Ca extindere la asigurarea cladirii mai pot fi asigurate cheltuielile de proiectare, de curatare a locului ca urmare a producerii riscurilor asigurate, legate de interventia pompierilor pentru stingerea incendiilor in cazul in care Asiguratul este obligat, potrivit legii, la plata acestora, de expertiza a daunei.

Pot fi aduse modificari la polita de asigurare dupa ce a fost emisa?

Se pot aduce modificari la polita de asigurare oricand in cursul valabilitatii acesteia pentru majorari de sume asigurate, reevaluari, schimbare de adresa si altele.

Cum este conceputa o polita de asigurare tinand cont de riscurile acoperite?

Asiguratorii au in constructia politei in general o grupa care cuprinde riscurile de baza:
incendiu, inclusiv pagube materiale directe produse cladirilor asigurate prin:

- carbonizare totala sau partiala si topire cu si fara flacara; degajare de fum, gaze sau vapori ca urmare a incendiului, trasnet, respectiv descarcare electrica atmosferica directa asupra cladirii asigurate, explozie (urmata sau nu de incendiu), chiar daca a avut loc in afara cladirii, fara insa a fi cauzata de dispozitive explozive; caderea aparatelor de zbor (aeronave si vehicule spatiale), a unor parti ale acestora sau a obiectelor transportate, sau impactul cu acestea si o polita TOATE RISCURILE care cuprinde riscurile prevazute in polita de baza plus cutremur de pamant, inundatii si aluviuni, furtuna, uragan, vijelie, tornada, ploaia torentiala

- efectul direct inclusiv cele cauzate de patrunderea apei prin sparturile si rupturi provocate acoperisului, peretilor, usilor si ferestrelor prin manifestarea violenta a fenomenelor atmosferice impreuna cu ploaia torentiala, grindina - efecte directe, vandalism prin efractie sau talharie (fapta persoanei/grupului care patrunzand in cladirea asigurata devasteaza elementele constitutive ale acesteia), terorism (situatiile produse de oameni care starnesc un climat de violenta, teama si nesiguranta, prin tulburarea linistii publice sau de drept prin diverse mijloace de timorare, inclusiv cu materiale explozive); prabusire si/sau alunecare de teren; greutatea zapezii si/sau ghetii; izbirea din exterior de catre autovehicule, altele decat cele apartinand Asiguratului, a cladirii asigurate; unda de soc provocata de avioane (boom sonic); avalanse de zapada; cadere accidentala de corpuri (stanci, copaci, stalpi, etc) cu excluderea cazurilor in care aceasta a fost provocata cu intentie; riscuri politice (greve si tulburari civile) si actiuni ale unor grupuri rauvoitoare.

Ce riscuri mai pot fi asigurate suplimentar?

In baza unor clauze speciale, cu plata primelor de asigurare suplimentare si prevederea expresa in formularul de polita, se mai pot asigura si urmatoarele: inundatia provocata ca urmare a spargerii conductelor de apa si a refularii conductelor de canalizare; daune provocate elementelor asigurate ale cladirii prin vandalism fara efractie, furtul elementelor cladirii, distrugeri provocate de animale; bunurile casabile din alcatuirea cladirii; centralele termice, pentru cazuri de avarii accidentale .

Care sunt riscurile excluse din asigurare?

Nu sunt cuprinse in asigurare si deci nu se despagubesc pagubele produse de sau provenind din:

razboi (declarat sau nu), invazie sau actiunea unui dusman extern; razboi civil, revolutie, rebeliune, insurectie, dictatura militara, conspiratie; confiscare, expropriere, nationalizare, rechizitionare, sechestrare, distrugere sau avariere din ordinul oricarui guvern de drept sau de fapt sau oricarei autoritati publice; explozie atomica, radiatii sau infestari radioactive; poluare sau contaminare din orice cauza; uzura, fermentatie, distrugeri provocate de ciuperci, insecte, rozatoare, pasari si alti daunatori, coroziune, precum si cele produse de afumare, patare sau parlire dintr-o sursa normala de caldura;

Cum se stabileste suma asigurata?

Cladirile se asigura la valorile declarate de Asigurat si agreate de Asigurator, astfel:
- valoarea de inlocuire (din nou), reprezentand costul construirii, producerii ori procurarii din nou a elementelor constitutive ale cladirii respective rezultat din devize, facturi, contracte sau alte documente de procurare, sau

- valoarea de piata, reprezentand pretul de pe piata locala care se poate obtine de catre proprietar pentru acea cladire, in urma unei tranzactii imobiliare, in conditiile unei piete echilibrate, normale.
Sumele asigurate pot fi stabilite:

- in lei, iar pentru atenuarea fenomenului inflationist, la cererea Asiguratului, sumele asigurate se ajusta periodic (lunar sau trimestrial, dupa caz) in functie de rata inflatiei de la sfarsitul perioadei stabili pentru ajustare, prin suplimente de asigurare si plata corespunzatoare, a diferentelor de prime de asigurare;

- in valuta convertibila (USD, DEM, EURO, etc.).

Ce inseamna fransiza?

Prin fransiza se intelege partea din valoarea daunei stabilita ca suma fixa ori procent din suma asigurata, suportata de Asigurat pentru fiecare eveniment. Fransiza se stabileste si se consemneaza in polita in aceeasi valuta ca si suma asigurata.

Cand se considera o asigurare incheiata?

Asigurarea se considera incheiata prin emiterea de catre Asigurator a politei de asigurare si incasarea primelor de asigurare si este valabila exclusiv pentru cladirile, cheltuielile si riscurile specificate in polita.

Cand incepe si cand se termina raspunderea asiguratorului?

Raspunderea Asiguratorului incepe cel mai devreme in ziua urmatoare datei emiterii politei si incasarii primei de asigurare si inceteaza in ultima zi din perioada pentru care s-a incheiat asigurarea. In cazul emiterii de suplimente de asigurare la polita existenta raspunderea Asiguratorului incepe in ziua urmatoare datei emiterii suplimentului si inceteaza o data cu polita la care acesta este anexat, sau in ultima zi de valabilitate a suplimentului daca prin acesta s-a extins valabilitatea politei emise initial.

Care este perioada de asigurare minima?

De obicei politele de asigurare se incheie pe ani de asigurare dar la cerere, politele pot fi incheiate si pe perioade subanuale, dar minim pe 3 luni, cu precizarea ca orice luna inceputa se considera luna intreaga.

Cum se achita primele de asigurare?

Primele de asigurare se achita anticipat si integral sau in rate, din care prima rata se plateste inainte de intrarea in vigoare a politei, iar urmatoarele anterior datelor scadente mentionate in aceasta. Numarul si cuantumul ratelor sunt cele inscrise in polita de asigurare.

Ce trebuie sa faca asiguratul dupa producerea riscului asigurat?

Dupa producerea riscului asigurat asiguratul trebuie sa instiinteze imediat pompierii, politia sau alte institutii de cercetare si sa avizeze in scris Asiguratorul, in termenul stipulat prin contract despre producerea riscului asigurat.

Cum se constata daunele?

In cazul producerii riscurilor asigurate, constatarea pagubelor se face de catre Asigurator impreuna cu Asiguratul sau cu reprezentantii acestuia.

Ce inseamna dauna totala?

Prin dauna totala se intelege distrugerea in intregime a cladirilor asigurate sau disparitia, fara resturi care se mai pot intrebuinta sau valorifica.

Ce inseamna dauna partiala?

Prin dauna partiala se intelege distrugerea sau avarierea unor parti ale cladirilor asigurate astfel incat acestea pot fi refacute si readuse la starea anterioara producerii riscului asigurat.

Cum se platesc despagubirile?

In caz de dauna totala cuantumul despagubirii este egal cu suma asigurata din polita iar in caz de dauna partiala, in limita sumei asigurate din polita, costul la data daunei al reparatiilor, refacerii, restaurarii, reconditionarii sau inlocuirii partilor avariate sau distruse, precum si al manoperei necesare pentru readucerea cladirii avariate sau distruse la starea anterioara producerii riscului asigurat.


SURSA
mommy
Scris: Thursday, October 4, 2007 9:50 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Eu vreau neaparat sa inchei o asigurare pt apartament, cu toate ca am deja una incheiata in favoarea bancii, dar numai in limita sumei imprumutate. Am vorbit cu agenta mea si am inteles ca nu are importanta daca apartamentul este ipotecat, pot incheia inca o asigurare in beneficiul nostru.
Oana, poti sa imi spui daca este corect?
oana_nicole
Scris: Thursday, October 4, 2007 10:05 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Nu, in niciun caz nu iti recomand sa inchei inca o asigurare pentru acelasi bun. Poate ca agenta vorbea de o suplimentare a asigurarii existente. Asigurarea pe care o aveti a fost incheiata numai pe suma imprumutata? Sau pe polita de asigurare este trecuta intreaga valoare a apartamentului, cu specificatia ca din suma totala asigurata suma X este cedata in favoarea bancii?
mommy
Scris: Thursday, October 4, 2007 10:28 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Polita actuala a fost incheiata prin intermediul bancii cu Garanta, pt o suma asigurata echivalenta cu valoarea creditului acordat, beneficiar fiind banca. Prin aceasta, practic, banca se asigura ca in caz de cutremur etc. isi recupereaza imprumutul acordat din suma asigurata pe care o va incasa de la societatea de asigurari.
Ca o paranteza, in acelasi mod am incheiat si o asigurare de viata, tot in favoarea bancii, suma asigurata fiind egala cu valoarea imprumutului acordat.

Eu doresc sa inchei pe cont propriu, la o alta societate de asigurari, inca o asigurare a apartamentului, DAR in beneficiul nostru si pentru o suma asigurata mai mare (care sa reflecte valoarea de piata a apartamentului). Imi interzice vreo lege sa inchei mai multe asigurari pentru acelasi imobil, la societati de asigurari diferite? Existenta ipotecii este un impediment?
taki
Scris: Thursday, October 4, 2007 11:35 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
O persoana in calitate de chirias, poate sa-si asigure o locuinta sau doar proprietarul o poate face? oare
mommy
Scris: Thursday, October 4, 2007 11:38 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Doar proprietarul o poate face. Rectific. Citind cele postate mai sus inteleg ca si chiriasii... oare
taki
Scris: Thursday, October 4, 2007 11:40 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Miru wrote:
Doar proprietarul o poate face.


Multumesc!pupici
mommy
Scris: Thursday, October 4, 2007 11:42 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Taki, am rectificat. Din cele de mai sus se intelege altceva. Sper sa ne lamureasca Oana.
MNiko
Scris: Thursday, October 4, 2007 1:15 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 12
Miru wrote:
Polita actuala a fost incheiata prin intermediul bancii cu Garanta, pt o suma asigurata echivalenta cu valoarea creditului acordat, beneficiar fiind banca. Prin aceasta, practic, banca se asigura ca in caz de cutremur etc. isi recupereaza imprumutul acordat din suma asigurata pe care o va incasa de la societatea de asigurari.
Ca o paranteza, in acelasi mod am incheiat si o asigurare de viata, tot in favoarea bancii, suma asigurata fiind egala cu valoarea imprumutului acordat.

Eu doresc sa inchei pe cont propriu, la o alta societate de asigurari, inca o asigurare a apartamentului, DAR in beneficiul nostru si pentru o suma asigurata mai mare (care sa reflecte valoarea de piata a apartamentului). Imi interzice vreo lege sa inchei mai multe asigurari pentru acelasi imobil, la societati de asigurari diferite? Existenta ipotecii este un impediment?

Iti spun ce a facut o coleaga de-a maea care are inca credit pe apartament(la BCR). S-a dus la o firma de asigurare, si-a facut o polita de asigurare a locuintei cu toate bunurile din ea inclusiv imbunatatirile aduse apartamentului ( a cauta la mai multe firma de asigurari si a ales ce i-a convenit ei) apoi cu acea polita de asigurare s-a dus la banca si a anulat(incheiat) polita de asigurare care o avea doar pt suma inprumutata dovedind ca are in loc o alta asigurare mult mai mare.

Daca este hotarata sa iti face o alta asigurare atunci te sfatuiesc sa procedezi ca prietena mea si sa renunti la cea care o ai prin banca.

Cand iti faci asigurarea sa ceri sa iti includa si "raspunderea civila" adica, daca de ex. tu o sa inunzi vecinul de dedesubt o sa-i platesti daune cu asigurarea nu din buzunarul tau.
taki
Scris: Thursday, October 4, 2007 1:16 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Miru wrote:
Taki, am rectificat. Din cele de mai sus se intelege altceva. Sper sa ne lamureasca Oana.


OK, merci de raspuns! Sunt cu ochii pe voi! study
oana_nicole
Scris: Thursday, October 4, 2007 1:57 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Miru, ai mai jos articolul in cauza din lege:

"Art. 29
In cazul existentei mai multor asigurari incheiate pentru acelasi bun, fiecare asigurator este obligat la plata, proportional cu suma asigurata si pana la concurenta acesteia, fara ca asiguratul sa poata incasa o despagubire mai mare decat prejudiciul efectiv, consecinta directa a riscului.
Asiguratul are obligatia sa declare existenta altor asigurari pentru acelasi bun la asiguratori diferiti, atat la incheierea contractului de asigurare, cat si pe parcursul executarii acestuia. "


Am corectat exprimarea mea de mai sus. Legal, poti incheia mai multe asigurari, dar iti spuneam ca in niciun caz nu te sfatuiesc sa faci asta. Eu sugeram suplimentarea celei existente cu o suma pana la valoarea reala a apartamentului. Daca tu mergi in alta parte si inchei inca o asigurare, la valoarea totala a apartamentului, in primul rand vei plati de 2 ori prima pentru suma care coincide (si la o societate, si la cealalta), insa in caz de dauna banii ii vei primi doar o data (si mai intai isi va recupera banca banii, normal). Mai explicit, nu vei primi valoarea totala a daunei separat de la fiecare dintre societati, ci se va face o proportie intre societatile de asigurare, in functie de suma asigurata la fiecare dintre ele.
mommy
Scris: Thursday, October 4, 2007 2:15 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Miha, Oana, multumesc! flowers
M-am lamurit. Nasol! Cred ca voi suplimenta asigurarea. Si cand se incheie anul fac la alta societate.
Ely
Scris: Thursday, October 4, 2007 4:48 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2006
Mesaje: 5605
Si noi am reasigurat locuinta la BCR si anul trecut tot aici am asigurat-o.Anul acesta a crescut valoarea asigurarii deoarece si valoarea locuintei a crescut cat si imbunatatirile facute fiind luate in calcul si le-am zis ca vrem si cu raspunderea civila asa cum a scris si Mniko mai jos.Mai ales cum suntem noi plecati trebuia neaparat sa o asiguram.thumright
oana_nicole
Scris: Thursday, October 4, 2007 4:54 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
taki wrote:
O persoana in calitate de chirias, poate sa-si asigure o locuinta sau doar proprietarul o poate face? oare


Si chiriasul poate incheia o asigurare a locuintei, insa doar ca si Contractant al asigurarii (respectiv Platitor al primelor de asigurare). Asigurat este proprietarul locuintei respective. In calitate de chirias, interesul tau este mai ales asupra bunurilor proprii din locuinta, de aceea si mai important ar fi sa le cuprinzi pe acestea intr-o asigurare.

Mai mult de atat, exista o asigurare suplimentara care se refera la raspunderea chiriasului fata de proprietar. Aceasta mi se pare foarte utila. Se poate asigura orice persoana fizica care detine dreptul de folosinta temporara a unui imobil, in baza unui contract de inchiriere incheiat cu un proprietar, si pentru care plateste chirie/ redeventa. Se acopera urmatoarele riscuri: prejudiciile provocate de chirias proprietarului, ca urmare a unor fapte savarsite din culpa sa, din culpa altor persoane pentru care acesta este obligat sa raspunda in baza legii precum si de lucruri si animale aflate in paza sa juridica.
oana_nicole
Scris: Thursday, October 4, 2007 5:00 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Miru wrote:
Miha, Oana, multumesc! flowers
M-am lamurit. Nasol! Cred ca voi suplimenta asigurarea. Si cand se incheie anul fac la alta societate.


Cu multa placere, Miru. Sper ca te-ai lamurit. Se poate proceda si asa cum spunea Mihaela mai sus, insa nu stiu cat de mult le-ar conveni celor de la banca sa reziliezi polita (la societatea "agreata de ei") inainte de expirare. De aceea, cel mai elegant este sa astepti pana la incheierea anului si atunci sa anunti ca nu doresti reinnoirea tot la Garanta, ci la societatea aleasa de tine.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.