Chestionar intrebare: Ati incheiat o astfel de asigurare?
Alegere Voturi Statistici
Da, este o alegere foarte buna. 14 63%
Nu, dar intentionez sa inchei una. 5 22%
Nu ma intereseaza un astfel de produs. 3 13%
Alte variante. 0 0%

Asigurarea de viata
Subiectul anterior · Subiectul urmator
oana_nicole
Scris: Monday, February 25, 2008 1:46 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Ce inseamna asigurarea de viata?

Asigurarea de viata este un mijloc de protectie financiara a unui individ si a familiei sale. Ca mijloc de protectie al individului, asigurarea de viata creaza un venit suplimentar pentru un anumit moment din viata prin asigurarea unui capital sau a unei pensii.

Asigurarea de viata este resursa financiara a familiei unui individ in cele mai placute momente ale vietii sale, dar si in situatii nefericite ca: decesul sau invaliditatea. De asemenea, asigurarea de viata vine in sprijinul individului in momentul in care acesta, in urma unui accident, are nevoie de sprijin financiar.

Ca mijloc de protectie a familiei, asigurarea de viata, aduce un venit compensatoriu in conditiile pierderii intretinatorului financiar, mentinand in conditii normale nivelul de trai al celor dragi.

Totodata, asigurarea de viata, prin posibilitatea de a fi cesionata, lichideaza datorii financiare (credite bancare), evitandu-se lasarea familiei cu datorii.

Pe langa protectie, asigurarea de viata este singurul mod de economisire, garantat 100% de statul roman, pe o perioada lunga de timp, cu protectie la inflatie.


Cine are nevoie de o asigurare de viata?

Oricine se gandeste ca la varsta de pensionare se poate obtine pe tot restul vietii o pensie mai mare decat cea pe care sistemul de pensii al guvernului respectiv il ofera pensionarilor. Sau ca se pot economisi si fructifica banii platiti drept prime de asigurare si primi intr-o suma substantiala la expirarea perioadei de asigurare. Sau ca, in cazul unui accident sau al mortii din orice motiv, urmasii nu vor ramane intr-o situatie financiara dificila. Sau, la ce va face sotul supravietuitor, familia, copiii daca unul dintre soti decedeaza? Din ce vor trai, cum se vor descurca? Dar daca un accident va duce la invaliditate si va fi imposibil sa se poata trai decent in conditiile normale oferite de sistemul de asigurari sociale existente in prezent?

Capacitatea de a realiza un venit poate fi considerata cel mai important capital al dumneavoastra, deoarece prin aceasta va puteti realiza visele si aspiratiile, puteti oferi familiei un confort, siguranta si liniste. Din pacate, aceasta capacitate de a realiza venituri, sanatatea si puterea de a munci nu sunt garantate. Daca un eveniment nefericit va va provoca o incapacitate de munca, invaliditate sau chiar moartea, nevoia de venituri va continua pentru toti cei care sunt dependenti financiar de dumneavoastra. In consecinta, nevoia unei asigurari de viata este foarte mare. Oricine se afla in una din situatiile urmatoare are nevoie de o asigurare de viata:

- Aveti o sotie;
- Aveti copii care depind de dumneavoastra;
- Aveti parinti care depind de sprijinul dumneavoastra;
- Aveti pe cineva drag caruia doriti sa-i oferiti ceva;
- Aveti o afacere proprie, etc.


Cum pot alege cea mai potrivita polita de asigurare?

O asigurare de viata este un angajament pe termen lung. Inainte de a cumpara o polita, raspundeti-va la cateva intrebari:

1) Cat de mare este suma la care trebuie sa ma asigur?
2) Daca eu mor, ce suma le este necesara dependentilor mei pentru a avea o viata confortabila ?
3) In afara protejarii familiei in cazul decesului, ce incerc sa mai realizez prin asigurarea de viata ?
4) Un fond pentru educatia copiilor?
5) Venituri suplimentare pentru perioada pensionarii?
6) Cati bani imi permit sa platesc pentru o polita de asigurare?


Cum se incheie o asigurare de viata ?

Pentru a incheia o polita de asigurare de viata, trebuie sa intrati in legatura cu o companie de asigurare cu care veti incheia un contract.

In baza acestui contract, compania de asigurare va va plati dumneavoastra sau beneficiarilor dumneavoastra o suma de bani in momentul producerii evenimentului asigurat. In schimb, veti plati periodic o suma de bani numita prima de asigurare.

Valoarea primei de asigurare depinde, in general, de factori ca: varsta, sex, valoarea sumei pentru care va asigurati, starea de sanatate. Unele polite de asigurare pot necesita realizarea unor examinari medicale prealabile. Costurile examinarilor medicale sunt suportate de compania de asigurari.


Cum functioneaza o asigurare de viata?

Asigurarea de viata are la baza un contract - contractul de asigurare poarta denumirea de polita de asigurare. Cele doua parti contractante sunt:

- asiguratorul, care se obliga sa plateasca sumele asigurate in cazul implinirii riscurilor aferente lor;
- contractantul (asiguratul), care se obliga sa plateasca primele de asigurare pentru preluarea anumitor riscuri.
Suma ce va fi platita de asigurator la producerea riscului asigurat poarta denumirea de suma asigurata.
Pe baza sumei asigurate se va calcula prima de asigurare care reprezinta "pretul" protectiei oferite de asigurator.


Care sunt riscurile acoperite de o asigurare de viata?

Societatile de asigurare care ofera asigurari de viata acopera riscul standard, respectiv riscul de deces. In tarile cu traditie in asigurari, cea mai mare parte a populatiei are incheiata o asigurare de viata. Acest lucru este necesar si firesc datorita grijii pe care fiecare o are si trebuie sa o aibe fata de familie. Elementul de protectie financiara este decisiv. Totusi, pentru ca nu intotdeauna acest tip de asigurare este foarte atragator, societatile de asigurare combina in produsele oferite elementul de protectie cu cel de economisire sau de investitie. Astfel, daca asiguratul traieste la expirarea contractului suma asigurata ii va fi platita lui.

Riscuri acoperite de asigurarea de viata:
-riscul de supravietuire - prin crearea unui capital sau/si a unei pensii suplimentare;
-riscul de supravietuire in urma unui accident, avand ca urmare o invaliditate permanenta - prin acordarea sumelor asigurate aferente acestui risc;
-riscul de deces - prin plata catre beneficiar a sumelor asigurate;
-riscul de pierdere a capacitatii de munca - prin exonerarea de plata a primelor de asigurare;
-riscul de a fi spitalizat sau a suferi interventii chirurgicale - prin plata unor indemnizatii zilnice de spitalizare si interventii chirurgicale.

Caracteristic asigurarilor de viata sunt si urmatoarele elemente definitorii:
- confera protectie beneficiarului politei dvs. si/sau dvs. (in functie de polita pe care o alegeti);
- sunt asigurari pe termen, de obicei, mediu sau lung (de la 5 la 25 sau chiar pan? la 80 de ani);
- obliga la o deosebita seriozitate in plata primelor sub aspectul regularitatii si perioadei de asigurare; plata primei se poate face o singura data (intreaga prima) sau in rate anuale, semianuale, trimestriale si, mai rar, lunare);
- la produsele "pure", asa cum sunt ele descrise de catre asiguratori, se pot adauga si alte clauze aditionale in functie de nevoia fiecarui asigurat in parte, prin care se extinde gama riscurilor si implicit a protectiei prin asigurare, conferind avantaje suplimentare clientilor in schimbul platii unor sume modice de bani.


Cum se face evaluarea riscului?

Primele de asigurare sunt fixate in urma evaluarii riscului. Aceasta evaluare se face tinandu-se cont de mai multi factori:
-varsta si sexul asiguratului;
-starea de sanatate a asiguratului;
-valoarea sumelor asigurate;
-durata contractului;
-cheltuieli legate de emiterea contractului de asigurare, de administrarea politei si de alte cheltuieli administrative.

Pentru evaluarea starii de sanatate se comleteaza un chestionar medical. In urma analizarii acestuia de catre o echipa de specialisti, asiguratorul poate cere efectuarea unor investigatii complexe pentru stabilirea cat mai corecta a starii de sanatate a asiguratului. Aceste cheltuieli sunt suportate de compania de asigurari.


Ce ofera in plus o asigurare de viata?
Pe langa protectie, asigurarea de viata este si un mod sigur de economisire in conditiile unei bune capitalizari si a protectiei la inflatie.
- protectia familiei;
- independenta financiara pentru copii in perioada studiilor, sau a debutului în casnicie;
- mentinerea garantata a stilului de viata, indiferent de situatiile prin care [asiguratii] trec într-un anumit moment;
- prosperitatea si securitatea intereselor în afaceri;
- viata linistita si pensie lipsita de griji.


De ce sa ne cream un fond privat de pensie?

Daca privim in jurul nostru, catre parintii si bunicii care acum sunt pensionari, vom intelege singuri de ce avem nevoie de un fond al nostru personal de pensie. Este cunoscut faptul ca cel mai mare risc al unui individ, nu este acela de a muri, ci riscul de a trai "mai mult decat putem duce". Incepand de la varsta de 60-65 de ani, perioada productiva a individului se incheie, urmand o perioada strict de consum. Veniturile scad, cheltuielile se mentin. De aceea, pentru a-si putea mentine constant nivelul de trai, individul are nevoie de acel venit suplimentar, ca diferenta intre veniturile realizate ca persoana productiva si cele din momentul pensionarii. Acesta este de fapt rolul pensiei suplimentare private.


De ce sa alegem asigurarea de viata pentru crearea unui fond privat de pensie?

Alegem asigurarea de viata ca suplimentare a crearii fondului de pensie, aceasta ne ofera multe alte beneficii:
- fondul se creeaza si in conditiile pierderii capacitatii de munca, deci, implicit a posibilitatii de a plati pentru a economisi;
- acopera riscul dobandirii unei invaliditati permanente in urma unui accident;
- asigura protectia familiei, a persoanelor pe care le avem in intretinere.


Ce alte motive trebuie luate in considerare la incheierea unei polite de asigurare de viata?

In afara de confortul pe care doriti sa-l oferi celor dragi, mai sunt cateva motive pe care trebuie sa le aveti in considerare la incheierea unei polite:
- Asigurarea unui fond de compensare financiara in situatia unei invaliditati, spitalizari sau diagnosticarii cu o boala grava;
- Asigurarea unui fond de cheltuieli imediate: funeralii, taxe de succesiune;
- Asigurarea viitorului copiilor: un fond destinat educatiei academice sau achizitionarii unei locuinte pentru acestia;
- Crearea unei pensii suplimentare care sa-ti ofere independenta financiara la varsta la care doresti sa te retragi din activitate.


SURSA
oana_nicole
Scris: Monday, February 25, 2008 2:02 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Polita de viata sau pensie facultativa?
Desi urmaresc un scop comun – asigurarea unui venit dupa ce beneficiarul îsi întrerupe activitatea – politele de viata continua sa atraga clienti si dupa lansarea pensiilor private. Asiguratorii spera chiar la cresteri peste cele din anii trecuti.

Pâna acum, românii care nu voiau sa traiasca la pensie doar din banii oferiti de stat puteau contracta o asigurare de viata care permitea plata unei rente viagere dupa expirarea unui anumit termen. De anul acesta, aceeasi nevoie o îndeplinesc si pensiile private obligatorii, si pensiile facultative. Totusi, asiguratorii nu se tem ca pensiile private le vor musca o parte din piata. Ba din contra, se asteapta la cresteri mai mari.

„Asa s-a întâmplat si în cazul Poloniei, unde, odata cu lansarea fondurilor de pensii obligatorii, asigurarile de viata au avut cresteri foarte mari, peste nivelurile din anii precedenti“, sustine Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life. De aceeasi parere este si Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii: „Asigurarile de viata si pensiile facultative sunt produse total diferite. Amândoua vor avea o evolutie crescatoare în perioada urmatoare“.

Reprezentantii fondurilor de pensii facultative si cei ai companiilor de asigurari de viata nu vad cele doua produse ca unele care se pot substitui între ele, ci mai degraba ca servicii complementare. „Beneficiile oferite fac complementare cele doua produse. La baza asigurarilor sta garantia capitalului si gradul redus de risc. Pensiile facultative nu ofera o garantie absoluta a capitalului, ci mai degraba una relativa si au un grad de risc mai ridicat“, explica Alexandrescu. „Pensia facultativa, respectiv asigurarea de viata traditionala sunt produse care împreuna pot oferi un venit satisfacator la pensie pentru români“, spune Andi McLennan, director de marketing&propositions de la Aviva.

Pensiile facultative si asigurarile de viata functioneaza în mod asemanator.

Asemanari si deosebiri

Beneficiarul plateste contributii catre administratorul fondurilor pe o perioada de mai multi ani. La sfârsitul acesteia, poate primi banii înapoi sub forma unei pensii. Între cele doua servicii exista însa o serie de deosebiri. În cazul pensiilor, contributiile se platesc lunar, iar banii sunt retinuti si virati de angajator. În cazul asigurarilor, frecventa platilor este mai mica, iar sarcina achitarii acestora îi revine clientului. În plus, asigurarile de viata sunt mult mai flexibile si pot acoperi riscuri care nu intra sub incidenta pensiilor facultative. De exemplu, în caz de deces, asiguratorul poate achita ratele la credit sau poate plati renta unui tert beneficiar. De altfel, acesta este si principalul argument al asiguratorilor atunci când spun ca piata va creste în continuare. „Estimam ca pâna în 2010 piata asigurarilor de viata va ajunge la un miliard de euro“, spune directorul AIG. Potrivit acestuia, diferentierea dintre asigurarile de viata si pensiile private o vor face consultantii, care vor recomanda fiecaruia produsul care i se potriveste mai bine. „Cred ca asigurarile de viata sunt indicate persoanelor cu activitate intensa, care au persoane dependente în întretinere“, spune Alexandrescu.

Primele asigurari de viata au fost lansate în România în urma cu aproape zece ani. Chiar si dupa aceasta perioada, piata a ramas slab dezvoltata.

Cresteri mari, volume înca modeste

Potrivit Comisiei de Supraveghere a asigurarilor, pentru 2007 se estimeaza un volum al primelor brute subscrise de 400 de milioane de euro, fata de 336 de milioane anul trecut. Principalii jucatori pe piata asigurarilor de tip unit-linked sunt ING si Allianz-Tiriac, care detin 81% din piata, iar valoarea medie a primei anuale este de 400 de euro. În cazul politelor de viata prin care asiguratorul preia si riscuri, precum cel de invaliditate, deces sau de neplata, sapte companii îsi disputa 80% din piata, iar valoarea primelor este mult mai mica - 34 de euro pe contract. Nici pensiile facultative, lansate în mai 2007, nu au avut parte de un start mai bun. Daca în vara existau estimari potrivit carora pensiile facultative vor atrage 200.000 de participanti pâna la sfârsitul anului, cifrele s-au dovedit mult prea optimiste, un nivel mai realist fiind de 30.000 de participanti. O serie de jucatori mari de pe piata asigurarilor de viata, precum AIG Life, Asirom, Generali sau Grawe, n-a intrat înca pe piata pensiilor facultative.

Estimare

400 milioane de euro este nivelul la care s-ar putea ridica primele brute de asigurari de viata subscrise pe parcursul întregului an 2007

Asemanari

ACELASI ROL Asigurarea unui venit suplimentar la pensionare prin plata unor contributii în cursul anilor de munca.

FUNCTIONARE SIMILARA Contributiile sunt investite de companiile de asigurari, respectiv de administratorii de pensii, urmând ca beneficiarul sa primeasca înapoi sumele platite, plus câstigurile aduse de acestea, din care se scad comisioanele de administrare. Ambele functioneaza dupa principiul fondurilor de investitii unit-linked.

Deosebiri

CLAUZE Asigurarilor de viata li se pot adauga clauze speciale: acoperirea riscurilor de deces sau invaliditate, polite în favoarea altor beneficiari – cum ar fi copiii.

AVANS În cazul asigurarilor puteti beneficia mai devreme de suma cu care ati contribuit, prin rascumpararea politei, pe când în cazul pensiilor trebuie îndeplinite conditiile de vârsta (60 de ani) si numar de contributii (minimum 90 de contributii).

Avantaje polite de viata

Sunt mult mai flexibile. Puteti opta pentru asigurarea unor riscuri neacoperite de fondurile de pensii facultative, precum: riscurile de îmbolnavire, pentru acoperirea costurilor cu interventiile chirurgicale, de deces sau invaliditate.

Puteti rascumpara polita înainte de împlinirea vârstei de pensionare, o puteti folosi drept garantie la contractarea unui împrumut. Prima de asigurare poate fi mai mica în cazul persoanelor din clase de risc scazut. Copiii sau sotul/sotia pot fi beneficiarii asigurarilor de viata.

Avantaje pensii private

Este posibila deducerea de la impozitul pe venit a contributiilor în suma de 200 de euro pe an, la care se adauga înca 200 de euro din partea angajatorului. Contributia nu poate fi mai mare de 15% din salariul brut.
Pot exista perioade în care sa suspendati contributiile, urmând ca apoi sa le reluati, fara ca activul investit sa fie afectat.

Veniturile dupa pensionare depind de nivelul contributiilor si de randamentele aduse de acestea, nu de sumele cu care va contribui generatia viitoare, cum se întâmpla în cazul pensiilor de stat.

SURSA
shirel
Scris: Monday, February 25, 2008 9:06 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11813
Sotul meu are asigurare de viata.Cred ca este ceva foarte bine pentru
cine are motive serioase sa o faca.
Kiki
Scris: Monday, February 25, 2008 9:19 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
shirel wrote:
Sotul meu are asigurare de viata.
Cred ca este ceva foarte bine pentru
cine are motive serioase sa o faca.


Hmmm, nu neaparat! Mie mi-au facut cei de la serviciu (face parte din programul de beneficii pentru angajati)...si nu am nici un gand sa mor sau ceva ras
mommy
Scris: Tuesday, February 26, 2008 8:42 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Eu am si polita de viata si pensie facultativa. Daca ar fi sa optez acum, as face numai polita de viata, pensia facultativa nu merita, dar nu-mi vine sa mai renunt la ea ca am platit deja vreo 6 ani.
dya
Scris: Tuesday, February 26, 2008 9:02 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 5/12/2006
Mesaje: 12982
Eu inca nu am asigurare de viata dar intentionez cit mai repede sa-mi fac. Vorba lui Kiki "nu am de gind sa mor sau ceva..."dar este bine sa lasi ceva in urma taras
shirel
Scris: Tuesday, February 26, 2008 2:43 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11813
Kiki wrote:


Hmmm, nu neaparat! Mie mi-au facut cei de la serviciu (face parte din programul de beneficii pentru angajati)...si nu am nici un gand sa mor sau ceva rasSi la el la fel,deoarece are un serviciu foarte secret (nu pot divulga,cred ca intelegeti voi)nu din motive de sanatate(doamne fereste)
doar sa-l omor eu si hohot hohot si atunci am luat toata asigurarea care
este mareeeeeeeee!cyclops Si eu cred ca este ceva necesar mai tirziu.
lori16ro
Scris: Monday, May 19, 2008 6:02 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/25/2006
Mesaje: 995
intreb si eu, firmele au vre un avantaj daca fac asigurari de viata la angajati si platesc ele probabil
Lilly of the valley
Scris: Monday, May 19, 2008 6:04 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
lori16ro wrote:
intreb si eu, firmele au vre un avantaj daca fac asigurari de viata la angajati si platesc ele probabil


anul trecut aveau deducere la impozitul pe profit, nu prea cunosc codul fiscal de anul acesta.
Sfefania_Johansson
Scris: Monday, May 19, 2008 6:09 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/24/2007
Mesaje: 2267
si noi ne-am facut asigurari de viata..inclusiv Jacqueline are..nu planuim sa ni se intample ceva..dar nicciodata nu stii ce iti rezerva viitorul..uff
th3o
Scris: Tuesday, September 16, 2008 12:29 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 12
Ofer consultanta financiara in domeniu.Daca doriti va stau oricand la dispozitie.ras Compania *** se ocupa cu asigurari mixte de viata(capital+protectie)asigurari de sanatate, asigurari de accident,burse de studii pentru copii.

Mesaj editat de oana_nicole
Ania
Scris: Tuesday, September 16, 2008 12:31 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 10/23/2006
Mesaje: 680
Eu nu am incheiat inca o asigurare de viata dar intentionez sa imi fac una ... ras
oana_nicole
Scris: Tuesday, September 16, 2008 12:43 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Bine ai venit la noi, th3o. Apreciem orice fel de info in domeniu, insa ti-am editat mesajul de mai sus pentru ca faceai reclama unei anumite societati de asigurari, ceea ce nu e permis aici. Noi discutam in acest sub-forum generalitati despre asigurari. Sper sa respecti acest lucru. Multumesc!
th3o
Scris: Tuesday, September 16, 2008 1:00 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 12
ok...imi cer scuze...angel daca aveti orice fel de intrebare,obiectie care va impiedica sa incheiati o asigurare....va stau la dispozitie pentur a va oferi un raspuns.
oanalaurisa
Scris: Tuesday, September 16, 2008 6:37 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/10/2007
Mesaje: 5597
Sfefania_Johansson wrote:
si noi ne-am facut asigurari de viata..inclusiv Jacqueline are..nu planuim sa ni se intample ceva..dar nicciodata nu stii ce iti rezerva viitorul..uff


Cum de te-ai gandit sa ii faci asigurare la Jacqui si ce asigurare i-ai facut?
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.