Analize necesare inainte de sarcina
Subiectul anterior · Subiectul urmator
kry
Scris: Wednesday, February 22, 2006 4:51 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 504
Ce analize ar trebui facute in aceasta perioada (inainte de sarcina)?
Cum ar trebui pregatit organismul pentru o viitoare sarcina?
AdrianaC
Scris: Thursday, February 23, 2006 3:36 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17854
Eu am facut analize, dar numai dupa ce mi s-a confirmat sarcina. Am facut analize de sange in principal, o sa ma uit sa vad daca le mai am si iti spun.

Editare ulterioara:
Mai multe informatii:
Analize recomandate inainte de sarcina
Ttestele Prenatale
Ecografia in Sarcina - Examenul cu Ultrasunete
Amniocenteza
Testul Babes Papanicolau - depistarea cancerului de col uterin
Care este factorul RH-ului meu si cum imi poate acesta afecta sarcina?
Testele de sange de rutina in timpul sarcinii
Mituri privind examenul vaginal
gugulet
Scris: Thursday, February 23, 2006 3:36 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/23/2006
Mesaje: 81
Kry eu am facut un singur test inainte de ane apuca de treaba si acela era TORCH (toxoplasmoza, rubeola, chlamidia, si herpes). Dar in rest nu am mai facut nimic nou pana luna viitoare daca e cazul. Adica daca nu vine bb facem si altele.
codruta
Scris: Sunday, February 26, 2006 3:43 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 2034
kry wrote:
ce analize ar trebui facute in aceasta perioada, cum ar trebui pregatit organismul pentru o viitoare sarcina?


eu am facut doar analize de sange, cam cu 2 luni inainte de a ramane insarcinata. Iar referitor la intrebarea ta, cum ar trebui pregatit organismul pt nastere?, eu am luat acid folic inainte cu o luna si dupa, pana prin saptamana a 10-a. Probabil ca si asta ajuta.
Elia
Scris: Monday, February 27, 2006 1:42 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Acidul folic, din cate stiu io, nu pregateste organismul mamei pentru sarcina sau il face mai "primitor" (adica sa ramai mai usor gravida), ci doar previne niste defete ale tubului neural (cred ca asa se spune neural tube) la bebelus. Dar s-ar putea sa ma insel.
Kiki
Scris: Monday, March 6, 2006 8:49 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
kry wrote:
ce analize ar trebui facute in aceasta perioada, cum ar trebui pregatit organismul pentru o viitoare sarcina?

Analize: grupa sanguina si Rh-ul ambilor parinti, nivelul hemoglobinei, analiza urinei, test Babes-Papanicolau, teste serologice pentru sifilis, testare HIV.

Regimul alimentar din timpul sarcinii
Femeia gravida de greutate medie trebuie a manance cam cu 300-400 calorii/zi mai mult decat inainte de a fi insarcinata. Aceasta inseamna un consum zilnic de 2.400-2.500 calorii.

Ce sa manance? Proteinele, indispenabile cresterii fatului, sunt esentiale. In timpul sarcinii, femeia necesita un aport zilnic de 1,3 - 1,5g proteine/kg corp/zi. De preferinta proteinele trebuie obtinute din surse animale (carne, lapte, oua, branza, peste). Dintre acestea, un rol fundamental in alimentatia femeii gravide il au produsele lactate, deoarece ele aduc un alt element indispensabil dezvoltarii copilului: calciul. Aportul zilnic de calciu recomandat este de 1200mg (care poate fi obtinut din aproximativ un litru de lapte). Fierul este de asemenea necesar pentru sinteza hemoglobinei, atat atat pentru fat cat si pentru volumul crescut de sange al mamei; dintre alimente, el se gaseste in ficat, carne, fasole uscata, vegetale cu frunze verzi, boabe de cereale intregi, fructe ucate. Pentru evitarea anemiei, se recomanda de asemenea ca incepand cu a doua jumatate a sarcinii, femeia sa foloseasca, la indicatia medicului, preparate farmaceutice pe baza de fier (30-60 mg fier elementar zilnic). Acidul folic este una dintre vitaminele indispenabile gestatiei normale; el se gaseste in multe dintre alimentele ce contin fier si proteine, iar necesarul in timpul sarcinii este de 1mg/zi.

Adaptarea stilului de viata


Exercitii fizice: pentru sarcina normala, nu este necear ca femeia sa ii restranga activitatea fizica, cu conditia ca ea sa nu o oboseasca excesiv. Gimnastica, sub supraveghere de specialitate, pare sa influenteze favorabil evolutia sarcinii si nasterea.

Constipatia: datorita modificarilor mecanice si hormonale, in timpul sarcinii exista un risc crescut de aparitie a constipatiei. Aceasta poate fi combatuta prin aport crescut de lichide, exercitii fizice, alimente bogate in fibre, lacative usoare.

Actul sexual: desi unii autori sunt de parere ca actul sexual nu dauneaza in nici un moment al sarcinii - daca aceasta nu este complicata, in mod traditional se considera ca activitatea sexuala trebuie redusa in ultimul trimestru de sarcina, si practic stopata din saptamana 37 de gestatie.

Fumatul si consumul bauturilor alcoolice sunt practic interzise pe tot parcursul sarcinii, datorita ricurilor pe care le implica pentru sanatatea fatului.

Igiena corporala si cea intima
: baia si dusul sunt recomandate in timpul sarcinii, cu atentie sporita in ultimele doua luni de zile, cand mai ales in cazul baii, abdomenul marit de volum poate duce la accidente (se recomanda dusul in aceasta perioada).

Vestimentatia: hainele trebuie sa fie comode si sa nu stranga, in special in regiunea abdomenului; hainele trebuie a fie adecvate conditiilor de anotimp si temperatura. Incaltamintea se recomanda sa fie fara toc inalt, comoda, datorita solicitarii coloanei vertebrale lombare.

Igiena bucala
: sarcina favorizeaza aparitia au uneori agravarea cariilor dentare. De aceea igiena bucala trebuie respectata si este indicat controlul stomatologic pe parcursul arcinii.

Medicatia
: orice medicament administrat in timpul sarcinii prezinta riscul de a traversa placenta si de a ajunge la fat, unde poate determina anomalii de dezvoltare. Numai medicul este cel care va poate recomanda folosirea unui anumit medicament pe perioada de gestatie. Chiar si simpla aspirina poate prezenta anumite riscuri (scade coagulabilitatea sanguina), in aceasta perioada extrem de sensibila.
mihaela75
Scris: Monday, March 6, 2006 10:35 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
De cate ori vi s-a facut examen intern pe tot parcursul sarcinii?Mie nici o datawhatsi eram curioasa daca si la voi la fel.Acum in sapt 35 mi-a luat proba pt nu stiu ce streptococ.E prima data in toata sarcina cand am dat coloteii jos la dr. .Sper s-o tin tot asa ca nu-mi face nici o placere uff
Kiki
Scris: Monday, March 6, 2006 10:56 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
mihaela75 wrote:
De cate ori vi s-a facut examen intern pe tot parcursul sarcinii?Mie nici o datawhatsi eram curioasa daca si la voi la fel.Acum in sapt 35 mi-a luat proba pt nu stiu ce streptococ.E prima data in toata sarcina cand am dat coloteii jos la dr. .Sper s-o tin tot asa ca nu-mi face nici o placere uff

Mi-e mi-a facut la inceput cand era sarcina mica si la sfarsit cand eram aproape sa nasc. Nici mie nu mi-a facut placere. Uram examinarile astea. puker
stele_pe_cer
Scris: Sunday, April 2, 2006 8:01 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Analize inainte de sarcina

Autor: Dr. INDIANA PELIN

Este foarte bine daca un cuplu, inainte de a planifica o sarcina efectueaza anumite analize, cum ar fi:

A: Generale (care se pot face de regula o data pe an): HLG+VSH, Glicemie, Calcemie, Transaminaze, Creatinina+Ureea Sanguina, Colesterolemie, Trigliceride, Coagulograma, Grupa Sanguina+RH, serologia hepatitelor B+C(HBsAg+HCV), serologia sifilisului+anticorpi (VDRL+ TPHA), HIV, sumar-urina, urocultura-antibiograma. Aceste analize se fac de catre ambii viitori parinti.

B: Dozari anticorpi pentru: zoonoze (toxoplasmoza, riketsii, listeria, brucella), CMV (citomegalovirus), Rubeola
Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma.
Aceste analize le efectueaza doar viitoarea mamica, se pot face si in primele trei luni de sarcina, dar daca unul din rezultate indica un risc pentru sarcina, din pacate, se indica o intrerupere a sarcinii, deci este mai bine sa avem rezultatele analizelor inainte de a ramane insarcinata, pentru a prevenii un eveniment atat de neplacut, cum ar fi o intrerupere de sarcina.
Trebuie sa stiti ca vi se dau ca rezultate doua grupe de anticorpi: IgM si IgG
IgM- imunoglobulina M caracterizeaza infectia in actiune, este contraindicata o sarcina in perioada de IgM- pozitiv. Stati linistite, infectia la o perioada de 3-6 luni devine cronica, deci se negativeaza IgM. Este necesara o reexaminare periodica si tratament dupa caz, pana la negativarea IgM.
IgG- imunoglobuluina G sunt anticorpii ce caracterizeaza o infectie cronica, mai bine zis, raspunsul sistemului imunitar la infectie, femeia poate ramane insarcinata si poate naste un copil sanatos, care la nastere primeste un bagaj de anticorpi, atat de necesari in primele luni de viata. Alaptatul la san (in special colostrul din primele 2-3 zile dupa nastere) este de asemenea o imunizare pasiva a copilului, atat de necesara lui.

C: Consult genetic: se indica daca in familiile partenerilor au fost cazuri de malformatii in cupluri unde partenerii sunt rude (grad 2,3). Se efectueaza de catre ambii parinti la departamentul de genetica medicala- Institutul PARHON
SUMAMED este un antibiotic ce se poate indica si in sarcina. Nu are efecte nocive asupra produsului de conceptie. Este comod si ca administrare (doze unice). Se indica in tratamentul infectiilor cu Chlamydia, Ureaplasma, Toxoplasma.


Sursa:www.vreausafiumama.ro
stele_pe_cer
Scris: Sunday, April 2, 2006 8:13 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Diagnosticarea bolilor genetice in timpul graviditatii

Articol realizat de: Rodica Sudacevschi (medic terapeut) si Angelina Molea (medic-ginecolog)

Cu ajutorul noilor tehnologii in zilele noastre riscurile legate de sarcina sunt aduse la minimum. Medicina antenatala (inainte de nastere), sistemul de testari si analize, controlul fatului in timpul graviditatii- asigura o nastere fara probleme a unui copil sanatos. Orice modificari si schimbari pot fi depistate in perioada timpurie a graviditatii, cind este posibil de schimbat ceva sau de prevenit complicatiile. Principalul este evidenta si consultatia regulata la medic, din momentul de cind ati aflat ca sunteti insarcinata.

In zilele noastre metodele de diagnostic de ultima ora permit depistarea multor boli, care apar pe parcursul graviditatii sau care se transmit genetic (boli genetice, cromosomiale). Cind este vorba de o patologie grea sau o maladie incurabila, atunci parintii copilului pot hotari, sa continue sarcina sau s-o intrerupa. Dar pentru aceasta este nevoie ca diagnosticul sa fie complet, precis si parintii consultati de un specialist calificat.

Cu parere de rau nu toti medicii (medicii de familie sau ginecologi) sunt competenti in ceea ce privesc bolile genetice.

Una din cauzele cele mai importante pentru care este nevoie de a efectua diagnosticul inainte de sarcina sunt maladiile genetice (cromosomiale), despre care vrem sa va vorbim in acest articol.

Ce trebuie sa stii despre cromosomi, maladiile cromosomiale?

Ce-s cromosomii?
Cromosomii sunt niste structuri , componente obligatorii ale celulelor (ale nucleilor celulare) care pastreaza, realizeaza si transmit informatia ereditara (adica ceea ce se mosteneste de la o generatie la alta).

In celulele somatice a corpului uman, cromosomii se gasesc cite doi, formind o pereche (cromosomi omologi) : unul de origine materna si altul de prigine paterna, ambii de aceiasi marime si forma. In mod normal celulele corpului uman au cite 46 cromosomi, organizati in 23 perechi, dintre care 22 perechi sunt cromosomi autosomi (caracteristice si analoge ambelor sexe) si o pereche de cromosomi sexuali, reprezentati prin cromosomii XX- la femei si XY -la barbati. Unitatea functionala si structurala a ereditatii o constituie gena, care intra in componenta cromosomilor. Genele contin informatia despre dezvoltarea caracterelor normale si celor patologice. Genele se afla intr-o permanenta interactiune cu mediul extern, deaceea la aparitia si dezvoltarea diverselor afectiuni rolul factorilor ereditari si al mediului este diferit.De exemplu unele boli, ca fenilcetonuria, albinismul si alte afectiuni ereditare, sunt cauzate exclusiv de factorii ereditari - mutatii (schimbari) in gene, pe cind factorii mediului inconjurator pot in aceste cazuri numai agrava suferinta. Si dimpotriva, in dezvoltarea altor boli ca : tuberculoza, boala hipertonica, diabetul zaharat, obezitatea s.a. rolul hotaritor le apartine factorilor nocivi ai mediului, pe cind predispozitia ereditara fata de aceste boli poate crea numai fondul nefavorabil.

Care sunt bolile genetice, cum se clasifica si care sunt cauzele?


In urma unor modificari de structura sau de numar ale cromosomilor pot aparea asa numitele anomalii cromosomiale. Deosebim maladii care es caracterizeaza prin prezenta a unui cromosom in plus in garnitura cromosomica.

Astfel in sindromul Klinefellter, ce se caracterizeaza la barbati prin prezenta a 47 cromosomi (in loc de 46), inclusiv 2 X-cromosomi si un Y-cromosom. Boala este insotita de o slabiciune generala, dezvoltare mintala slaba, testicolele nu sunt dezvoltate, spermatogeneza (formarea spermei) e slabita. La femei prezenta a unui cromosom in plus se manifesta prin: dereglari a ciclului menstrual, diminuarea functiei glandelor sexuale, sterilitate, debilitate mintala. Sunt cazuri cind in garnitura cromosomiala lipseste un cromosom.

Aceasta este caracteristic pentru boala Sersevschi-Turner, care se manifesta prin debilitate mintala, dezvoltare sexuala intirziata si sterilitate. Apar si diverse anomalii in dezvoltarea scheletului si vaselor sangvine. Aceste boli sunt legate de modificarile cromosomilor sexuali, insa deosebim si maladii legate de cromosomii autosomi.

Dintre aceste boli cea mai bine studiata este boala Dawn (trisomia perechii 21- adica prezenta a 3 (in loc de 2) cromosomi in perechea 21). Acesti copii se caracterizeaza prin debilitate mintala, vorbire nedezvoltata, corp neproportional, statura joasa. Uneori pot aparea si diferite defecte in ceea ce priveste dezvoltarea organelor interne. Probabilitatea aparitiei unor asemenea copii bolnavi creste o data cu virsta femeii.

Daca riscul nasterii unui copil cu Dawn la o femeie
- de 29 ani este de1 :850, atunci
- la 30 ani - 1 :720,
- la 32 ani- 1:520,
- la 34 ani- 1 :320,
- la 36 ani- 1 :190,
- la 40 ani- 1 :70,
- la 45- 1 :20
(dupa E. B. Hook).

Unele boli ereditare sunt determinate de mutatia aparuta in gena X-cromosomului. Astfel de afectiuni se numesc afectiuni legate de sex (sau de X-cromosom) si se caracterizeaza prin aceea ca gena patologica isi manifesta actiunea in prezenta X si Y-cromosomilor, adica numai la baieti.Fetele vor fi numai purtatoare a acestor gene, dar nu vor manifesta aceasta boala. Dupa acest tip se mostenesc : hemofilia, daltonismul, diabetul insipit s.a.

Probabilitatea aparitiei copiilor bolnavi creste in cazurile de casatorie intre rudele apropiate. In acest fel se mostenesc albinismul (o boala care se caracterizeaza prin lipsa de pigment al pielii - melanina, deaceea aceste persoane au pielea de culoarea roz, parul alb, iar ochii rosii.); surdomutitatea, unele forme de sizofrenie s.a.

Care femei intra in grupa de risc si cind trebuie sa se adreseze la genetician? Daca o femeie pierde spontan cel putin doua sarcini, a suferit de sterilitate, sau au fost cazuri de nastere a copilului mort ; pe linga un examen ginecologic amanuntit, este bine sa recurga si la testari genetice (la care sa fie supus si partenerul), pentru depistarea unor eventuale maladii cromozomiale.

Testele genetice sint recomandate mai ales familiilor in al caror istoric figureaza:

* Boli genetice, sindroame cromozomiale, ori exista rude cu defect de tub neural (de exemplu, spina bifida - o malformatie a vertebrelor);
* Daca au mai fost cazuri de nastere a copiilor cu anomalii congenitale;
* Daca casatoria este intre rude apropiate;
* Daca femeia are peste 35 de ani, li se recomanda in timpul sarcinii sa faca amniocenteza in vederea stabilirii unui diagnostic prenatal , luind in consideratie ca riscul bolilor cromosomiale cresc odata cu virsta femeii;
* Daca in perioada timpurie a graviditatii mama a primit medicamente, a trecut chimioterapia sau a fost supusa radiatiei sau a altor factori chimici nocivi;

Riscul de a avea copii cu anomalii cromozomiale (precum sindromul Down), boli ereditare (ca hipercolesterolemia familiala, fibroza chistica) ori defecte ale tubului neural, poate fi calculat din timp, astfel incit nasterea unui copil cu patologie sa fie prevenita. Chiar inainte ca femeia sa ramina insarcinata, cei doi parteneri se pot adresa la laboratorul genetic pentru analize speciale ale singelui.

Inainte ca perechea sa dea acordul pentru examinare, medicul este obligat sa le furnizeze informatia deplina despre pronosticul acestei sarcini, despre maladiile care pot aparea la copil, si metodele de investigare. Consultatia se face de catre un specialist bine pregatit. Metodele invazive (amniocenteza, analiza vilozitatilor coriale) se efectuiaza numai dupa indicatii.

Principiile examinarii genetice constau in urmatoarele: "medicii nu trebuie sa impuna viitorilor parinti punctele sale de vedere si principiile morale, sau sa influinteze asupra deciziei sotilor sau altor membri a familiei. Orice hotarire familia o primeste de sine statator si de buna-voie.

Care sunt testele ce se fac in astfel de cazuri si unde se poate adresa?

Exista mai multe metode de diagnosticare a acestor maladii:

1. Clinico-genealogica (colectarea informatiei completa da la persoana in cauza (date despre parintii, frati, surori, buneii, rudele apropiate: ce maladii au suportat)).
2. Metoda citogenetica consta in cercetarea garniturii normale de cromosomi si al anomaliilor de numar si de structura a cromosomilor. Deasemenea aceasta metoda include determinarea cromatinei sexuale. Pentru aceste analize, se colecteaza singe, sau celulele maduvei osoase, a pielii, a lichidului amniotic, tesuturilor embrionale.
3. Metoda molecularo-genetica. Permite determinarea modificarilor structurale si functionale din acizii nucleici in patologia ereditara. Se extrage probele de ADN din singele periferic, din vilozitatile corionale, lichidul amniotic.
4. Metoda imunogenetica - se utilizeaza in studiul pacientilor si rudelor lor in cazurile de imunodificienta ereditara. Permite determinarea predispozitiei ereditare cu ajutorul marcherilor genetici (sistemul HLA).
5. Metoda gemenilor se bazeaza pe compararea frecventei caracterelor la gemenii monozigoti (identici) si heterozigoti (neidentici).

# In afara de examenele care se fac pentru toate gravidele (hemoglobina (depistarea anemiei), grup sanguin, glicemie, teste pentru boli infectioase (exemplu: RW - test pentru sifilis), secretii vaginale, ecografie, sumar de urina, greutatea, tensiunea arteriala, inaltimea fundului uterin precum si prezenta batailor cordului fetal (ecografic sau prin ascultarea directa)), pentru femeile ce intra in grupul de risc (despre care am vorbit mai sus), se mai fac teste suplimentare, numai dupa acordul femeii, dupa o consultatie medico-genetica:

1. Amniocenteza:

Se foloseste in practica medicala mai mult de 20 de ani. Termenul optim pentru acest test este 14-18 saptamini de sarcina.

Amniocenteza reprezinta punctia sacului amniotic, cu extragerea a 20-30 ml de lichid amniotic pentru depistarea modificarilor in garnitura cromosomiala si depistarea schimbarilor metabolice a fatului. Daca sarcina decurge normal la acest test nu se recurge.

Testul se face numai daca:

* Femeia are mai mult de 37 ani (la aceasta perioada creste riscul de nastere a copilului cu sindromul Dawn);
* In familia d-voastra sunt cazuri de boli genetice (de ex. spina bifida- tulburarea de dezvoltare a coloanei vertebrale si maduvei spinarii);
* La d-voastra e crescut nivelul de alfafetoproteina (citeste mai jos);

Amniocenteza, de obicei se efectuiaza in conditii de ambulator. La inceputul examinarii se face examenul ultrasonografic, pentru determinarea pozitiei fatului si a placentei. Dupa aceea, medicul introduce un ac prin peretele abdominal, prin peretele uterului si extrage 20-30 ml. lichid amniotic (ce reprezinta 5-10 % din totalul volumului de lichid amniotic), in care se gasesc celulele fetale. Dupa aceea, aceste celule se examineaza in laboratoare, la prezenta anumitor boli cromosomiale si ereditare. Amniocenteza se considera o investigatie necomplicata, insa cu toate acestea trebuie efectuata de catre un specialist bun, deoarece exista riscul unor complicatii ca : avort spontan ( in 0,5 % cazuri). Deaceea inainte de efectuarea acestei proceduri se discuta cu perechea si ultima hotarire ramina sa o primeasca ei.

2. Analiza vilozitatilor coriale: (la saptamina 6-8 de sarcina).

Aceasta analiza permite diagnosticarea bolilor ereditare in primul trimestru de sarcina.

Analizind o portiune mica de tesut, din care se dezvolta placenta, este posibil la termeni timpurii de sarcina stabilirea posibilei boli ereditare. Tesutul, de obicei se ia din uter prin colul uterin, sau cu ajutorul unui ac introdus prin peretele abdominal. Prioritatea acestei metode consta in faptul, ca daca se determina schimbari in dezvoltarea copilului, graviditatea va fi intrerupta la termeni mici.

Prin aceasta analiza se mai poate stabili genul copilului si determinarea rudeniei.

3. Testul la alfa-fetoproteina, (la saptamina 15-18).

Cu ajutorul acestei analize se determina cantitatea de alfa-fetoproteina, subsatnta elaborata de catre copil si ce trece in singele mamei. Cantitatea crescuta de aceasta substanta poate insemna ca:

* Aveti gemeni.
* Nu corect ati calculat termenul sarcinii.
* In dezvoltarea copilului sunt devieri.
* Unul din cel mai des intilnit viciu de dezvoltare, conditionat de cresterea alfa-fetoproteina - este " spina bifida" - o maladie caracterizata prin dereglarea formarii coloanei vertebrale si a maduvei spinarii.

In cazul cind se determina cresterea alfa-fetoproteinei, deseori este necesar de efectuat si alte investigatii, cum ar fi: ultrasonografia, amniocenteza.

Testul la alfa-fetoproteina este una din investigatiile pentru diagnosticarea sindromului Dawn. Sa determinat ca in cazul s- lui Dawn, cantitaatea de alfa-fetoproteina in singele mamei scade. Pentru determinarea riscului sindromului Dawn sa propus de a tine cont de: virsta mamei, cantitatea de alfa-fetoproteina si estriol neconjugat (hormon). Daca dupa aceste analize sa determinat ca riscul nasterii cu sindromul Dawn este crescut, atunci se face consultatia medico-genetica si amniocenteza.
bulinutza
Scris: Thursday, February 12, 2009 11:41 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/14/2007
Mesaje: 3780
Am facut si eu niste analize hormonale ieri, in ziua 2 de CM si am urmatoarele rezultate:

FSH - 6 U/I
LH - 4,88U/I
Prolactina: 10,9 ng/ml
TSH 0,769 microU/ml


Stie cineva daca sunt ok? Din cate mi-am dat eu seama ar trebui sa fie...dar...si-a mai facut cineva????uff uff uff
teea09
Scris: Friday, May 1, 2009 11:29 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/31/2008
Mesaje: 4262
Dar un cabinet unde se poat face aceste analize si un doctor(doctorita) buna mi-ati putea recomanda???

Nu am facut decat grupa sanguina, RH-ul pe care le avem pozitive amandoi si testul Papanicolau

Se pare ca am intrat in faza in care m-am decis sa merg la medicii si sa am mai multa grija de mine si de sot angel

Va multumesc mult pupici computerlove
Miri
Scris: Tuesday, May 5, 2009 3:56 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Teea, mult succes si sper ca fetele care sunt din aceeasi localitate cu tine sa-ti dea o recomandare buna, in privinta medicului!
teea09
Scris: Wednesday, May 6, 2009 7:00 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/31/2008
Mesaje: 4262
Multumesc mult Miri si eu sper sa gasesc pe cineva care imi poate recomanda un cabinet bun sau ceva de genu petru ca deja am inceput sa ma sperii ca incercam de 8 luni si nimic uff Nu vreau sa ma gandesc la lucruri grave pale dar poate ca am eu trompele infundate sau ceva mai minor si sa nu lasam timpul sa treaca asa degeabaalcool
dya
Scris: Wednesday, May 6, 2009 7:38 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 5/12/2006
Mesaje: 12982
Teea specifica mami de unde esti ca nu toata lumea stie...eu daca tin minte bine stiu ca esti din Bucuresti dar poate sunt fete care nu stiu si atunci nu iti dau info. Pup.pupici pupici pupici
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.