Amintiri de Craciun
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Roxanel
Scris: Tuesday, November 27, 2007 3:11 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/13/2006

M-am gandit sa deschid un topic daca doriti sa impartasiti o poveste reala ce s-a intamplat de Craciun cand erati voi mici. Mie astazi mi-a venit in minte un anumit Craciun pe care nu am sa-l uit niciodata. Pentru mine a fost unul magic.

Locuiam pe atunci la bunici cu mama si tata intr-o casa cu sobe de teracota maro in care bunicul facea focul in fie care zi iar bunica ascundea vara gemurile si dulcetzurile de visine si gutui. Iarna imi placea sa stau lipita de peretii sobei cu lumina stinsa si sa ascult trosniturile bucatilor de lemn arzand si suieratul vantului prin soba. Asta se intampla aproape in fiecare zi de iarna ca un ritual fara de care acest anotimp nu mi s-a fi parut la fel de magic.

Intr-unul din acesti ani cred ca aveam vreo 7-8 ani, de Craciun, imi amintesc cum il asteptam pe tata sa vina acasa si pierdeam ore intregi uitandu-ma afara prin geamul de la bucatarie unde miroase a cafea turceasca si a gutui. Nu ninsese deloc in Decembrie si nu avusesem parte decat de vant si ger naprasnic. Imi amintesc ca eram dezamagita ca nu ma pot juca afara ore intregi din cauza frigului si nici nu puteam utiliza sania care statea in magazie si incepusera sa-i rugineasca patinele.

Stiam de la mama ca tatal meu luase trenul, pe atunci lucra intr-o localitate de munte la 800 km de Braila, si trebuia sa ajunga pe 23 seara. Apoi din cauza zapezilor din restul tarii trenurile au avut intarzieri, au ramas oprite prin statii iar eu eram tot mai trista ca tata nu va ajunge in timp acasa.

Si acum ma vad stand rezemata pe pervaz in ajun de Craciun, pe 24, uitandu-ma prin geamul plin cu flori de gheata si in care facusem un rotund ca sa pot vedea cine trece pe strada. Tin minte ca mama si bunica gateau si ma tot intrebau ce vad pe geam iar eu le insiram toti vecinii care treceau, care cu o plasa care fara.

Dintr-o data ca un facut le-am zis ca eu cred ca atunci cand tata va veni va incepe sa ninga. Cred ca in imaginatia mea de copil faptul ca tata vine de la munte il asociam cu venirea zapezii. Fetelor nu trece juma' de ora si incepe sa ninga si in acel moment intra si tatal meu pe poarta. Nu va mai spun spun ce bucurie a fost pentru mine. Tatal meu adusese zapada. Cel putin in mintea mea asa a fost pentru o buna bucata de timp.

Daca aveti chef de scris si aveti vreo istorioara va astept cu drag si dor de un Craciun ca in Romania.pupici
mihaela.elisabeta
Scris: Tuesday, November 27, 2007 5:29 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 11/27/2007
Da la acest subiect am si io o povestioara de cad eram mika care nu am sa o uit niciodata,nu mai tin minte exact la cati ani dar eram mikut cam vre-o 10 anii avea eram la bunici si mamaie facuse snitare si eu aveam un obicei prost de a manca doar ou de pe snitar, lasam carnea deoparte e si ma tot duceam sa mananc in bucatarie snitarea si mi-a luat mamaie platou si am inceput sa plang eram foarte suparata incat m-am strecurat afara sa nu ma vada nimeni si mai m-am dus in cotetu cainelui pe la vre-o 23:30 e si am stata acolo cu catelu meu cam vre-o 2 ore:))) ca sa intelegeti era un cotet imens in care stataea un sambernard dar cum fugise l-am inlocuit cu un soricarflower ala a fost pt mine un carciun care nu il voi uita bine un pik suparacius dar in final am intrat in casa ca ma tot cautau.Si am mancat tot platou in final:801: si m-am culcat pt ca nu ma lasau sa il prind pe mosu:(( iar dimineata am gasit cadou sub brad.

imgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimg

Maria & Mario
Scris: Tuesday, November 27, 2007 6:54 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Eu nu o sa uit niciodata Craciunul la Bunici, an de an ! angel

Pe mamaia mea care cocea cozonac la cuptor de caramida ! La forfota care incepea dimineata la 4 cu framantatul , apoi formele, mirosul cozonacului cry , vinul fiert cu scortisoara , cum cantau colinde bunicii mei mereu in casa ! Cum inghetau geamurile si desenai cu degetul printre florile de gheata de pe ferestre ! Cum ne adunam toata familia la masa cu bucate gatite special pentru Craciun ! Pacea si linistea in sufletele tuturor !
Nametii de zapada curatati de tataia, partie pana la poarta ! La saniile cu cai si clopotei de la strazi ! La seara de Colinde ! La uratul din ajun ! Copilaria !
cry cry cry
Lilly of the valley
Scris: Tuesday, November 27, 2007 7:02 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Maria & mami wrote:
Eu nu o sa uit niciodata Craciunul la Bunici, an de an ! angel

Pe mamaia mea care cocea cozonac la cuptor de caramida ! La forfota care incepea dimineata la 4 cu framantatul , apoi formele, mirosul cozonacului cry , vinul fiert cu scortisoara , cum cantau colinde bunicii mei mereu in casa ! Cum inghetau geamurile si desenai cu degetul printre florile de gheata de pe ferestre ! Cum ne adunam toata familia la masa cu bucate gatite special pentru Craciun ! Pacea si linistea in sufletele tuturor !
Nametii de zapada curatati de tataia, partie pana la poarta ! La saniile cu cai si clopotei de la strazi ! La seara de Colinde ! La uratul din ajun ! Copilaria !
cry cry cry

frumos, foarte frumosangel
mi-e dor de buniciplans Dumnezeu sa-i odihneascaangel
Maria & Mario
Scris: Tuesday, November 27, 2007 7:12 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mariutza , nici eu nu ii mai am ! Doar in suflet si in amintiri de neinlocuit vreodata ! cry
sousourel
Scris: Tuesday, November 27, 2007 8:57 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Doamne, ce frumoase amintiri...am si simtit freamatul acela specific pregatirilor pentru sarbatori si mirosul deosebit al Craciunuluicraciun amintiri-pietre pretioase, usor dureroase...si cat farmecchitara incep sa-mi amintesc si eu...toti anii au avut, fiecare in parte, momentul lor sublim si de neuitat, dar ceea ce a ramas deosebit de viu...un singur moment, cand am primit primul calculator.

Era prin anul 3 de facultate...primeam multe cursuri in format electronic si la serviciu calc vechi nu avea unitate de disc....nu le puteam citi, salariul nu-mi ajungea sa acopar si cheltuielile cu printatul cursurilor...eram asa de disperata...si Mosul a adus un calculator....un dar la care nu sperasem, nici visasem...multumesc, tata si mama!
Kiki
Scris: Tuesday, November 27, 2007 9:02 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Eu tin minte Craciunurile de la tzara...toate pregatirile facute in ajun, salata de boeuf pe care o fac eu de cand aveam vreo 10 ani, cozonacii care miroseau de te topeai din picioare, colacii facuti de bunica pentru colindatori, mersul la colindat cu tataie prin sat, jocurile in 4 cu fratele meu si verisorii nostri cu care am petrecut toate vacantele cat am fost elevi, partida de fotbal jucata pe zapada, rugaciunea din ajun: da Doamne zapada si bucuria de a ne trezi cu zapada cat casa in ziua de Craciun, omul de zapada facut stramb in curte si cautatul accesoriilor pentru nas, palarie si nasturi la bietul om inghetat, poteca facuta de tataie prin zapada, incalzirea mainilor pe soba fierbinte, .... ooooooffffff, ce a trecut timpul!
shirel
Scris: Tuesday, November 27, 2007 10:10 PM
Nivel

Inregistrat: 7/22/2007
Vai,fetelor ma faceti sa pling!plans plans Ce frumos era odata.Eu nu sint crestina dar tot timpul veneau la mine colegii si prietenii apropiatii si-i ospateam.Tot timpul pregatea mama(saracaplans )cozonac si tot felul de prajiturii.Pe urma plecam cu toti impreuna pe la altiicu chitara ,pina ne adunam o gasca
puternica si tregeam un chef dance si nistealcool alcool .
Dar de ce imi amintesc si chiar va rog sa-mi scrieti daca se mai obisnuieste(cred ca fetele din nordul Rom.poate stiu)baietii din sate se mascau
si veneau in oras sa se fotografieze credca si ne speriau de moarte.Imi aduc
aminte ca muream de frica si ei fugeau dupa noi.Pe urma dansau ,era un obicei foarte traditional si pacat
daca nu se mai tine si acum.
Imi aduc aminte de prietena cea mai buna care m-a invatat sa colind cu vreo sapt. inainte de Craciun ca sa mearga cu mine cu colinda si seara cind ne-am numarat bani eu cistigasem mai mult decit ea si s-a suparat pe mine de nu a vorbit cu mine pina la anul nou....copii si o copilarie frumoasa cu multe
amintiri.of.ofplans plans
Katrina
Scris: Friday, December 2, 2011 12:27 PM
Nivel

Inregistrat: 3/9/2010
Poveste de Craciun.....Toate intamplarile de craciun ,pentru mine,sunt unice in felul lor si pline de fericire.
Acum ca ma gandesc la cel mai frumos craciun imi amintesc craciunul din 1983.Aveam 7 ani.In acel au fost foarte putini brazi la piata,(la fel si cei artificiali se gaseau foarte greu)asa ca noi n-am mai prins si nu aveam brad.Circula o superstitie printre noi copiii, ca la care casa nu vede brad impodobit,Mos Gerila(cum era denumit pe atunci)nu avea sa intre sa imparta cadouri.
In seara de ajun,eu stateam suparata si priveam cu durere la casele vecine cum licareau brazii impodobiti.Mami si tati erau la bucatarie si pregateau preparatele traditionale de porc si cozonac(tati framanta intotdeauna cozonacul).Intr-un tarziu tata a venit sa vada ce fac,iar eu plangeam cu capul lipit de geam ca la mine n-o sa vina MOs Gerila ca nu avem brad impodobit.Mi-aduc aminte cum a oftat din greu si a iesit din camera.La putin timp dupa asta m-a luat mama la bucatarie sa ung cozonacii si mi-a cantat colinde pana am adormit.A doua zi de dimineata cand m-am trezit aveam sa am cea mai mare surpriza din viata mea.Aveam brad de craciun si nu orice brad ci unul special,foarte mare,iar sub brad erau cadouri multe, multe,ca impachetase mami fiecare lucrusor in parte si cum eu sunt singura la parinti ,erau muuuuulte . Parca il aud si acum pe tatal meu zicandu-mi "Draga noastra,tu esti un copil special si te-ai nascut sa ne aduci noua, dar mai ales mamei multa bucurie,asa ca Mos Gerila ,tie ti-a facut un cadou special,ti-a adus el insusi bradul,si nu orice brad ,ci unul special asa ca tine si multe daruri."
Aveam sa aflu peste ani,cand am descoperit cu adevarat ce-nseamna Craciunul,ca in acea noapte tatal meu plecase pe jos, prin troiene ,pana la un prieten, padurar ,la vreo 5-6 Km sa-i ceara un brad si cum acesta nu avea decat pini ,dar impresionat de durerea noastra i-a dat un pin.Mi-l imaginez venind cu pomul in spate atata distanta doar sa-mi faca mie o bucurie.
In amintirea acelui craciun,si eu la fel ca mama mea ,impachetez fiecare lucrusor in parte ,asa ca sub brad sunt multe pachete si in dimineata de craciun stam toti asezati pe jos cu cate o cana de ceai cu lamaie si portocala,ascultand colinde si ne desfacem cu totii darurile.
Tatal meu, nu mai e langa noi dar stiu si simt cum de acolo de sus ne vegheaza pe toti si ne ajuta sa trecem cu bine peste toate grijile si se bucura cand ne vede asa fericiti.

Te iubesc taticutul meu scump!Dumnezeu sa te odihneasca in pace!

Katrina
Scris: Friday, December 2, 2011 12:28 PM
Nivel

Inregistrat: 3/9/2010
Abia acum am vazut ca s-a postat de doua ori.sorry

gabyta
Scris: Friday, December 2, 2011 1:33 PM
Nivel

Inregistrat: 1/20/2011
Mai tarziu am sa scriu si eu,,acum nu pot ,,,v-am citit pe toate si abia vad sa scriu de plans,,,plans ami amintesc de atatea ,,in multe din voi ma regasesc pe mine,,,newclap
Revin nmai tarziu,,,,cry
oanamaria
Scris: Friday, December 2, 2011 2:45 PM
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 4/22/2009
Katrina ce emotionant nu ma pot opri din plans!@
marivic
Scris: Friday, December 2, 2011 5:31 PM
Nivel

Inregistrat: 8/10/2007
Si pe mine m-au emotionat teribil toate aceste povesti,....sunt minunate!
Fie ca sa aveti numai amintiri frumoase!craciun craciun craciun
bereea
Scris: Friday, December 2, 2011 8:23 PM
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Impresionant! Ai niste parinti deosebiti, Katrina!

monica irimia
Scris: Friday, December 2, 2011 8:52 PM
Nivel

Inregistrat: 7/3/2010
Katrina computerlove coeur
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.