Nivel: SAFIR
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| Foarte bune si utile infomatiile date, Miru. Multumim. Ai grija de tine si de alunitze. Pupici micutilor. |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Miru, draga, ai grija de tine |
|

Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| Miru, vreau si eu datele de contact ale clinicii din Bucuresti. Cosmin trebuie sa mearga la o evaluare si in Bv nu stiu daca au aparatura necesara. |
|
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2006 Mesaje: 3674
| Alina, Madalina, Anca, multumesc!
Eu sunt stresata rau cu alunitele, ca am multe si unele mari. Nu va spun ce efect a avu asupra psihicului meu alunita aia... ma si vedeam intre patru scanduri... Si la cat am amanat sa ma duc la un control, daca era periculoasa, ar fi fost grav.
Anca, desigur ca iti dau datele clinicii. Dar sa nu crezi ca te studiaza cu cine stie ce aparate. Se utilizeaza dermatoscopul (o lupa care mareste de 10 ori si care are si o lumina inauntru). De obicei ei vad din experienta daca alunita este suspecta sau nu. Mie mi s-a spus de la primul control ca nu sunt probleme, dar mi s-a recomandat sa imi fac "harta alunitelor". Asa am mai fost inca o data la dr care face chestia asta. Practic ti se fotografiaza fiecare parte a corpului in parte, apoi se studiaza cu dermatoscopul toate alunitele, ti se identifica alunitele care trebuie urmarite, apoi acestea se numeroteaza si se fotografiaza cu un aparat foto digital pe obiectivul caruia se monteaza dermatoscopul. Apoi datele se stocheaza in computer si ti se dau si pe CD acasa. Mie mi-a pozat in detaliu 27 de alunite!!! Si cica nu ar fi chiar multe... Pe mine m-a chemat din nou peste 6 luni sa vedem daca vreuna s-a modificat semnificativ, iar atunci daca totul va fi ok, mai merg din nou peste inca 1 an. M-a costat 400 RON. |
|

| Din cele spuse de un dermatolog sotului meu, cele cu par nu sunt periculoase. Cele care cresc sau isi modifica forma merita urmarite. Cele periculoase sunt cele care sangereaza. Sunt sigura ca totul va fi bine |
|
| Multumesc, Mada! Sa va spun ce mi-a spus dr la care am fost. Nu alunitele cele mai urate sunt neaparat periculoase. De multe ori (dar nu obligatoriu intotdeauna) cele hemisferice (bobotzate) nu sunt periculoase, nici macar nu sunt nevi pigmentari si nu cancerizeaza - asa este de exemplu alunita mea din frunte, care, culmea, m-a mai durut din cauza smulgerii unor fire de par (mare prostie, firele de par din alunite nu se smulg, ci se taie cu grija fara a rani alunita). Mai periculoase sunt cele plate, la nivelul pielii sau foarte putin ridicate. Chiar si asa, melanomul (cea mai periculoasa forma de cancer de piele, restul formelor fiind catalogate ca "fleacuri, fara exagerare" de catre dr) apare prin modificarea unui nev existent in doar 4 cazuri din 10. In 6 cazuri din 10 apare pe pielea aparent fara probleme, deci fara vreo alunita. De aceea, criteriul principal in evaluarea unei alunite este viteza de modificare. Astfel, daca o alunita mica si comuna (existenta sau nou aparuta) se mareste rapid, trebuie controlata urgent, chiar daca arata mult mai "bine" decat una mare, urata si paroasa pe care o ai de cand te stii. Faza in care alunitele sangereaza este usor tardiva, e bine sa fie scoase inainte de a se ajunge aici. Unele din alunitele controlate de catre dr mie mi se pareau comune, mici si neimportante pe langa cele pe care le consideram eu nasoale. Asa ca cel mai bine este sa va adresati unui dermatolog (hai ca fac loby deja) daca aevti probleme cu alunitele si nu va bazati doar pe capacitatea voastra de a le identifica pe cele cu probleme.
Postez si un articol ce mi s-a parut bun:
"Alunitele - ghid pentru pacienti
Autor: Conf.Dr.George Sorin Tiplica
Ce sunt alunitele?
Alunitele - termenul popular pentru nevii melanocitari - sunt leziuni cutanate caracterizate prin aglomerarea in epiderm sau in epiderm si derm a multor celule melanocitare (celulele care produc pigmentul brun-negru al pielii). Alunitele au in general evolutie benigna, dar unele dintre ele se pot transforma in melanom - cea mai agresiva tumoare maligna cutanata avand capacitate mare de metastazare si determinand un final funest. Exista mai multe categorii de alunite. Unele sunt prezente de la nastere sau apar la scurt timp dupa aceea si se numesc nevi melanocitari congenitali. Alti nevi pot aparea dupa varsta de 1 an si se numesc nevi melanocitari dobanditi. Aceasta clasificare este importanta pentru ca nevii melanocitari congenitali au capacitate mai mare de transformare in melanom.
Cum arata alunitele?
Alunitele sunt vizibile pe piele cu ochiul liber, iar o examinare cu lupa sau cu dermatoscopul (tip special de lupa care mareste de 9 ori) poate oferi amanunte importante referitoare la modalitatea de distributie a pigmentului brun-negru. Alunitele sunt leziuni bine delimitate de tegumentul inconjurator si au baza simetrica de aspect rotund sau ovalar. Cele mai frecvente alunite sunt cele plate, observate ca modificare a culorii tegumentare. Alte alunite sunt papilomatoase (excrescenta de forma unui deget) sau au aspect hemisferic. Unele pot fi pediculate (baza de implantare pe miele mica in comparatie cu restul corpului leziunii nevice), altele pot avea suprafata neteda. Unele alunite au pe suprafata lor fire de par. Culoarea alunitelor este extrem de variata, dar se remarca imediat faptul ca nu exista mai multe culori pe aceeasi alunita.
Cel mai frecvent predomina culorile inchise de maro, brun sau chiar negru. Exista insa si alunite albastre, roz, rosii, cafenii. Unele alunite pot avea un halou rosu, iar altele pot avea un halou alb, latimea acestuia putand chiar sa se mareasca in timp, uneori micsorand nevul pe care il inconjoara. Aceste modificari nu sugereaza o transformare maligna a leziunii nevice. Un semnal de alarma il constituie insa aparitia unei "umbre" negre in vecinatatea alunitei, in acest caz excizia nevului fiind o urgenta. Dimensiunile alunitelor sunt variabile, dar cele mai multe au un diametru sub 6 mm (de exemplu, grosimea unui creion). Exista si alunite cu dimensiuni mai mari, unele chiar gigant, care pot acoperi segmente mari ale corpului. Acestea din urma necesita o constanta supraveghere pentru ca au un mai mare potential de transformare in melanom. Referitor la numarul alunitelor, se considera ca in mod normal pot exista pe suprafata corpului 100 de alunite. In cazul in care numarul acestora este mai mare de 100, se recomanda consult dermatologic si controlul acestora de 2 ori pe an pentru a surprinde o eventuala modificare pre-maligna.
Alunitele sunt leziuni asimptomatice. Nu provoaca dureri, usturimi, furnicaturi sau mancarime (prurit). In cazul aparitiei unor simptome, consultul dermatologic se impune in timp util pentru a putea fi excizata inainte de dezvoltarea melanomului. Modificarile care apar sunt usor de retinut cu ajutorul formulei ABCDE: A - asimetrie lezionala (alunita nu mai are baza rotunda sau ovalara); B - bordura indentata (alunita nu mai are conturul regulat); C - culori multiple (alunita are un mozaic coloristic); D - dimensiuni peste 6 mm; E - evolutia alunitei in sensul modificarii aspectului general (de exemplu, crestere pe verticala).
Cand este indicata excizia alunitelor? Se recomanda excizia alunitelor atunci cand se constata semnele alarmante ale malignizarii. Indeplinirea criteriilor ABCDE constituie un indiciu extrem de important, iar medicul dermatolog va decide in urma examinarii leziunii daca se impune excizia chirurgicala. Se recomanda de asemenea excizia alunitelor situate pe zone cutanate frecvent traumatizate (cele aflate pe linia sutienului sau a curelei de pantaloni etc.). Este preferata excizia clasica folosind bisturiul, pentru ca este permisa in acest mod colectarea alunitei si observarea ei la microscop. Exista si alte modalitati de distrugere a alunitelor, dar acestea se pot solda cu distrugeri incomplete ale alunitei, iar resturile ramase in tegument se pot dezvolta ulterior.
Cand se poate maligniza o alunita?
Alunitele se pot modifica in sensul malignizarii atunci cand sufera o agresiune. Aceasta poate fi o banala zgariere, intepatura, taiere (in general, un eveniment care duce la sangerare din leziune), poate fi o agresiune chimica (gudroane, acizi, baze etc.) sau poate fi o agresiune a razelor ultraviolete (naturale, de la nivelul soarelui sau artificiale, de la nivelul unor lampi speciale). Trebuie retinut faptul ca actiunea razelor ultraviolete este cumulativa in timp si de aceea este considerata principala cauza de malignizare.
Cel mai frecvent acest proces de malignizare apare dupa varsta de 40 de ani, localizarile predilecte fiind, la barbati, pe toracele posterior, iar la femei, pe gambe.
Metode de prevenire a malignizarii alunitelor Se recomanda evitarea factorilor declansatori. In primul rand, expunerea inteligenta la soare folosind cremele fotoprotectoare (cele care au un factor de protectie solara peste 15), evitand expunerea prelungita (peste 90 de mi nute) si intre orele 10.00 si 16.00. Se evita traumatizarea fizica sau chimica a leziunilor nevice. Nu se vor smulge firele de par de la nivelul alunitelor, preferandu-se taierea lor cu foarfeca. In cazul in care exista alunite dubioase" sau in cazul prezentei unui numar mare de alunite, va fi consultat medicul dermatolog. O atentie sporita va fi acordata celor care au mai dezvoltat melanoame sau celor cu rude de sange la care a fost identificat un melanom."
Sursa |
|

| Foarte interesant! |
|

| Mai nou o alunita dintr-o zona pe care nu o vede soarele ma mananca ingrozitor si parca se inflameaza putin. Nu-mi place deloc! |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Sousourela, cred ca are nevoie de aer! Poate fi de la transpiratie, nu poate respira. Eu am una exact sub sanul drept, trebuie sa am mereu grija cand imi pun sutienul -este exact pe linia sutienului-, cand ma spal...la a mea nu-i creste deloc par, este maronie si are forma unui ciorchinas cam 1/2 din unghia de la degetul mic...am ranit-o de cateva ori din cauza neatentiei si mi-a sangerat putin, iar daca n-o aerisesc si mie mi se irita uneori...plus ca trebuie s-o curat ca la o perioada de timp strange scamute. Fostul meu ginecolog mi-a sugerat s-o cauterizez din cauza marimii si pozitiei incomode, dar uite c-au trecut niste ani in care am tot neglijat sa merg la doctor pentru ea. Sanatate! Sa-ti treaca disconfortul mai repede! |
|

| A mea e pe linia aceea care se formeaza pe parcursul sarcinii de la buric in jos Nu am avut probleme pana acum, desi alunita e acolo si neschimbata din copilarie. Multumesc pentru sfaturi si sper sa nu fie nevoie de masuri mai drastice |
|
| sousourel wrote:Mai nou o alunita dintr-o zona pe care nu o vede soarele ma mananca ingrozitor si parca se inflameaza putin.  Nu-mi place deloc!
Mada, poate fi din cauza sarcinii, alunita din cauza careia am ajuns la dermataolog a inceput sa evolueze pe parcursul sarcinii (desi la prima sarcina nu s-a modificat). Totusi, nu ma manca. Urmareste-o si daca se modifica in continuare vezi un dermatolog, macar pt linistea ta. Sanatate multa, pupam! |
|

Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| miru, multumim pentru informatii ! si eu am 2 semne mici pe barba, cu par.pana nu demult imi smulgeam parul cu penseta, dar acum nu mai fac asa, dau cu big-ul, binenteles cu grija sa nu il tai. consider ca este mult mai bine asa, mai ales acum dupa ce am citit tot de pe aici. multa sanatate iti doresc,ca noroc ai(asa se spune pe la noi ca oamenii cu multe semne sant norocosi). |
|
| Multumesc, Miriam, multa sanatate si tie! |
|

| Da, Miru, m-am gandit si eu ca poate fi din cauza sarcinii. Oricum trebuie sa merg la dermatolog si il voi intreba si despre asta, macar pentru linistea mea. Te pupic |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Poti intreba si ginecologul cand te duci la control...trebuie sa stie si el cate ceva despre cum pot fi influentate alunitele pe perioada sarcinii...sa vii cu vesti bune ! |
|
|