Alimentatie
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Miri
Scris: Thursday, March 9, 2006 10:25 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Oricum nu cred ca ai scri degeaba!Daca nu o sa pun eu in practica cele de mai sus,poate o alta mamica va avea nevoie de sprijin si va gasi sfaturile tale.
g_nicoleta2000
Scris: Friday, March 10, 2006 9:57 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
stele_pe_cer wrote:

Eu sper din tot sufletul meu de mamica sa nu fie nevoie decat de lapticul tau...ca-i cel mai bun pupici ...M-as bucura sa aflu peste cateva saptamani ca am scris degeaba toata polologhia de mai sus sic ....

Polologhia de mai sus este grozava nu doar pentru mamicile cu bebe de 3-4 luni ci pentru toate!
Mai fata, pediatru sa te faci!
stele_pe_cer
Scris: Friday, March 10, 2006 10:12 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
g_nicoleta2000 wrote:

Polologhia de mai sus este grozava nu doar pentru mamicile cu bebe de 3-4 luni ci pentru toate!
Mai fata, pediatru sa te faci!

Taci tu...k iar mi-o iau de la te miri cine!
Da' sa stii ca in alta viata ma fac in una maicuta, in alta rokeritza, in alta pictorita iar in alta educatoare sau invatatoare...ca in viata asta nu mai am sanse!Am uitat...in alta ma fac si balerina!Si-n toate ipostazele voi avea un copil, mai putin la manastireras !
miraa
Scris: Wednesday, March 15, 2006 12:55 PM
Nivel

Inregistrat: 2/16/2006
milan face de cateva zile bune diareeuff se simte tare bine,dar cred ca este de la papica...ca plange ca si cum nu s-ar satura,caci eu am laptic...si mi-am schibat si eu alimentatia...dar tot nu e k!sa-i mai dau vreo completare?
stele_pe_cer
Scris: Wednesday, March 15, 2006 2:32 PM
Nivel

miraa wrote:
milan face de cateva zile bune diareeuff se simte tare bine,dar cred ca este de la papica...ca plange ca si cum nu s-ar satura,caci eu am laptic...si mi-am schibat si eu alimentatia...dar tot nu e k!sa-i mai dau vreo completare?

Descrie te rog scaunele bebelului...ca daca il alaptezi la san, scaunele sunt moi, si nu neaparat diareice.

Spune-mi consistenta, culoarea, miroosul si numarul scaunelor in 24 de ore (si cate mese la san papa).

POate nu e vorba de diaree.
g_nicoleta2000
Scris: Wednesday, March 15, 2006 2:38 PM
Nivel

Si eu confundam diareea cu scaunul normal pentru un copil alimentat exclusiv la san asa ca ne-a chemat pediatrul cu pampersul la el ca eu sunt tragedie la explicatii. Si verdictul in cazul nostru a fost ca fata facea kk normal.
stele_pe_cer
Scris: Wednesday, March 15, 2006 2:50 PM
Nivel

La noi, Matei acea un cacutz moale-moale, galben pai, deloc urat mirositor (dar nici a parfum nu mirosea ras ), cu clasicele bobite de susan in el...asa arata un scaun normal la un bebe alaptat la san.

Am mai auzit de bebei care, alaptati la san, sunt totuis constipati, dar se pare ca ei erau supraalimentai (bebei calicutzi).

In cazul in care bebe are diaree,intr-adevar, trebuie consultat un medic, trebuie facuta o cotrocultura si un examne coproparazitologic, trebuie administrate remineralizante, ca bebe elimina multe vitamine si minerale, trebuie data multa apa, ceaiuri, likide, in general, petnru a nus e ajunge la spital din cauza deshidratarii (cu perfuzii).

Grija mare la diaree.

La 3 luni si 3 saptamani , la sfatul medicului, poti incepe diversificarea cu cereale (numai cu cereale).Sunt recomandate pentru diaree cele de orez, numai o singura cereala.Mai poti sa ii dai apa de orez amestecata cu putin laptic de al tau muls, sau cu un ceiutz pe care il agreeaza.

Apa de orez:se fierbe intr-un litru de apa 3 linguri de orez.Se strecoara, se da sugarului apa strecurata, in cantitati mici, des, de cateva ori pe zi cu apa, ceai, lapte matern sau praf.
miraa
Scris: Wednesday, March 15, 2006 8:52 PM
Nivel

kk face dimineata cand se trezeste si inca de 3-4 ori pana adoarme...cateodata este normal,cu bobite ca de susan,dar de mai multe ori e mai cleios...ca niste muci...el papa foarte des la san,dar cand papamai mult atuci urmeaza si kk...ceai nu vrea sa bea deloc...nu stiu ce sa fac...oricum vesel este
stele_pe_cer
Scris: Wednesday, March 15, 2006 9:52 PM
Nivel

miraa, dar cate mese pe zi are copilul?Cand numarul scaunelor este mai mare sau egal cu numarul de mese, poate fi vorba de diaree.Faptul ca are scaunul cu mucus nu este un semn bun, dar in acelasi timp, tu fiind panicata, e posibil sa te inseli, si copilul sa nu aiba nimic grav.

Te poti programa la medicul de familie intr-o dupa amiaza, nu dimineata, ca sa ai timp ca pe parcursul zile sa aduci 2-3 pampersi, ii pui pe fiecare intr-o punga de sandwich-uri si ii bagi la frigider pana pleci la medic.

Cel mai indicat este medicul sa examineze scaunele copilului.Daca aspectul lor ii da de gandit, te va trimite la un laborator si iti va da mai multe amanunte.E bine sa faci o vizita la medicul pediatru de cand observi ca ceva este in neregula ca, daca nu are nimic, pierzi putin timp si atat, dar daca are ceva, atunci totul se poate agrava.Bebe e mic si orice infectie sau boala evolueaza rapid.

Multa santate si tine-ne la curent pupici

sousourel
Scris: Wednesday, March 15, 2006 10:19 PM
Nivel

Inregistrat: 2/18/2006
Miraa, e normal pt copilul alptat la san, cel mult are o pseudodiaree, mai ales daca e exploziv. Intreaba si medicul, dar probabil nu e nimic grav. Sanatate multa!pupici
miraa
Scris: Thursday, March 16, 2006 3:43 PM
Nivel

astazi a fost mult mai bine,incepe sa arate mai normalyes ,nu imi facusem griji pt ca funduletul nu era deloc iritat si sunt sigura ca asta era un semn bun...a facut 3 scaune azi,unul dimineata cand s-a trezit,unul pe la 11,dar mai mic si altul acum juma de h....a mancat cam 5 mese pana acum...bine chiar 8,dar alea 3 au fost de maimutarealaras deci e bine,nu?oare
taki
Scris: Sunday, March 19, 2006 11:01 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Cateva retete pentru cei mici:

Sos de mere

De la 4 luni

Curatati merele de coaja si scoateti partea cu semintele. Taiati merele felii sau cubulete si punetile la fiert intr-un vas cu capac (inabusit), cu apa doar sa le acopere.Cand sunt aproape fierte adaugati un praf de scortisoara si mai lasati sa fiarba doua minute. Luati doar feliile de mere (fara apa in care au fiert) si pasatile in blender sau cu mixerul pana sunt ca un piure. Adaugati cereale daca doriti pentru copii mai mari. Bun si proaspat ca la mama acasa.

SUPA CREMA DE CONOPIDA

De la 6 luni

- conopida potrivita
- 2 linguri unt
- 2/3 linguri smantana
- 1 lingura faina
- patrunjel verde
- sare, dupa gust
Se pune conopida la fiert si se mai adauga la supa o lingurita de faina dizolvata in putina apa; cand da in clocot se pun untul si sarea - se fierbe cam 45 de min. la foc potrivit; cand este gata se ia conopida cu paleta si se trece prin sita tot in apa in care a fiert, adaugati smantana si patrunjelul; se poate servi si cu crutoane pentru bebeii mai mari!

SUPA-CREMA DE DOVLECEI

de la 6 luni

- 1, 2 dovlecei
- 1 branza topita
- 1 catel mic de usturoi zdrobit
- putina sare
- putin arpagic
- apa

Se fierb dovleceii impreuna cu usturoiul, timp de 15-20 minute, apoi se zdrobesc si se amesteca cu branza topita. Se sareaza si se decoreaza cu arpagicul.

Tarta cu pireu de spanac

de la 6 luni

- 1 cartof mare
- 50 g de spanac congelat
- 1 ou
- 40 ml de lapte
- 1 lingurita cu smantana proaspata

Se taie cartoful in bucati si se pune la fiert intr-o cratita cu apa. Cu 2 minute inainte de opri focul (pentru ca bucatile de cartof au fiert), se pune in cratita la fiert si spanacul. Dupa ce au fiert, se zdrobesc spanacul si cartofii pana se obtine un pireu, care se amesteca cu oul. Se pune melanjul obtinut intr-un vas termorezistent uns cu unt si se fierbe in bain-marie in jur de 15 minute. Se scoate tarta din vas, se aseaza pe o farfurie si se toarna deasupra laptele caldut amestecat cu smantana proaspata.

Sos de legume

peste 6 luni

- 2 morcovi
- patrunjel
- telina (o bucatica)
- 2 cartofi
- 1 ardei gras
- 2 rosii
- 10 gr. unt
- patrunjel
- 300 ml. apa
Legumele spalate si curatate, taiate in feliute subtiri, se fierb inabusit in apa. Cand sunt bine fierte, se scot din apa, se paseaza, apoi se suspenda in apa in care au fiert. Se adauga untul si putina sare. Se mai fierb 10-15 minute, pana cand apa scade si compozitia are consistenta unei creme. La sfarsit se adauga patrunjelul tocat fin. Se serveste ca sos la preparatele din carne.

Piure de fructe cu cereale

de la 4-5 luni si pt bebeii cu probleme digestive - diaree, enterocolita

O banana cruda (bine coapta) se mixeaza impreuna cu un mar copt (in cuptor). Separat se prepara o portie de cereale (fara gluten-pt bebeii mai mici de 6 luni si pt cei cu probleme digestive - diaree) din 80-100 ml apa. Peste fructele mixate se adauga cerealele (gata preparate) si se mai mixeaza putin.
Piureul de fructe cu cereale se serveste imediat (ideea este sa nu se lase pt. mult timp la temperatura camerei).
Se mai poate imbogati piureul cu branzica de vaci preparata in casa (din lapte partial degresat pt. bebeii cu probleme digestive - peste 5 luni).

Morcovi cu orez

peste 5 luni

- 2 morcovi taiati bucati
- 10 gr orez pentru copii
- 75 ml lapte

Se fierb morcovii si orezul, se paseaza si se amesteca cu laptele.

Ficacior cu morcov

de la 7 luni

- o bucata ficat pasare (un lob)
- 2 morcovi
- o bucata dovlecel
- verdeturi (marar, salata, leustean)
- putin lapte

Se fierbe ficatul (dupa ce s-a aruncat prima apa). Se fierb si legumele foarte bine. Se paseaza cu furculita si se adauga putin lapte.
Este de preferat sa nu se mixeze, caci poate fi un bun exemplu pentru masticatie (ca o ciorbita).

Ficatei de pui la cuptor cu cartofi si morcovi

de la 8 luni

- 2 ficatei de pui
- 2 lingurite de unt fara sare
- un cartof mediu
- un morcov
- folie de aluminiu

Ficateii de pui, dupa ce se spala bine, se pun pe folia de aluminiu si se taie o lingurita de unt in cubulete mici deasupra. Se ruleaza bine folia si se baga la cuptor la foc potrivit circa 1/2 h. Cartofii se fierb bine, impreuna cu morcovii. Dupa ce s-au fiert, se taie in cubulete potrivite pentru fiecare pitic si se adauga untul deasupra.
Se aseaza frumos intr-o farfuriuta si... pofta buna!
Kiki
Scris: Sunday, May 14, 2006 11:46 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Indicii de subalimentare si supraalimentare

Indicii de subalimentare:
1. Pielea copilului ramane "zbarcita" in prima luna de viata, iar obrajii lui nu devin pufosi (acesta poate fi un semn ca nu acumuleaza in greutate asa cum ar trebui); -
2. Copilul nu pare multumit, chiar daca masa s-a incheiat.

Semnalele de alarma raportate la supraalimentare includ stari de voma dupa masa si scaune slab consistente, lichide. Multi copii regurgiteaza dupa masa, pentru ca sistemul lor digestiv este imatur, dar nu este acelasi lucru cu a vomita tot sau cea mai mare parte a hranei.

Daca observi ca regurgiteaza prea des, cere sfatul medicului. In unele cazuri, mai rare, ar putea fi consecinta unei alergii, a unei probleme de digestie sau alte situatii care necesita ingrijire medicala. Cu toate ca bebelusul va incepe sa manance si alimente solide (in jurul varstei de 4-6 luni), laptele matern sau artificial va ramane principala componenta a mesei acestuia in primul sau an de viata. In cel de-al doilea an, va avea nevoie de o hrana mult mai variata, pentru a beneficia de caloriile si elementele nutritive necesare.
Kiki
Scris: Sunday, May 14, 2006 11:46 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Posibile probleme in alimentatia bebelusului

Alaptarea

Problemele pe care le pot intampina mamele cand alapteaza la san constau in asezarea bebelusului in pozitia optima pentru supt si plasarea mamelonului in gura micutului. Aceste situatii se rezolva de obicei repede, cu ajutorul unei surori medicale care ii va arata mamei cum trebuie sa procedeze. De asemenea, multe femei se confrunta cu probleme de genul: dureri si sensibilitate pronuntata a mameloanelor, mastita (o infectie a canalelor galactofore) sau un abces al sanilor (o colectie de puroi care formeaza un nodul rosu si foarte sensibil). Pentru fiecare dintre aceste probleme, trebuie sa consulti un medic. Ceea ce are de facut proaspata mama este sa aiba grija atat de ea, cat si de bebelus.

De aceea, trebuie sa fie odihnita, sa bea multe lichide si sa aiba o dieta echilibrata. Este cu atat mai bine daca ceilalti membri ai familiei o pot ajuta cu treburile casnice, astfel incat mama sa se poata relaxa si ocupa cat mai bine de noile sale indatoriri.

Alimentatia artificiala

Si in cazul in care micutul este hranit cu biberonul, pot aparea probleme si situatii aparte. Verifica de fiecare data cu atentie data expirarii produsului si ai grija ca recipientul in care se afla laptele sa fie sigilat. Urmeaza intocmai instructiunile de utilizare atunci cand amesteci laptele praf sau substanta concentrata. Unii bebelusi sunt alergici la proteinele pe care le contine laptele de vaca. Simptomele unei astfel de alergii includ: stari de voma, diaree, dureri abdominale, aparitia unor eczeme si chiar prezenta sangelui in scaunul bebelusului. In alte cazuri, copilul nu tolereaza lactoza - ceea ce inseamna ca nu o poate digera complet. Simptomele intolerantei la lactoza sunt: eructatii excesive, sensibilitate si dureri abdominale si diaree.

Toate aceste situatii trebuie anuntate medicului, care va decide schimbarea laptelui. Suplimente nutritive Un copil sanatos, care este alaptat de o mama sanatoasa poate sa nu aiba nevoie de vitamine sau suplimente nutritive - desi cel mai bine este ca medicul sa fie cel care decide acest lucru. Laptele matern contine combinatia ideala de vitamina C, E, vitaminele din grupa B si fier, care ii sunt suficiente copilului pana cand, in jurul varstei de sase luni, va incepe sa manance cereale imbogatite cu fier. Vitamina D nu se gaseste in concentratie prea mare in laptele matern, dar ea este sintetizata in organism o data cu expunerea la soare. Nevoia de vitamina D a copilului variaza in functie de tipul sau de piele si de masura in care este expus la soare. Medicul va decide daca este nevoie de un supliment din aceasta vitamina si tot el te va sfatui cum sa-l protejezi pe bebelus de actiunea nociva a razelor de soare.

Daca iti hranesti copilul artificial, nu ai motive de ingrijorare: aceste produse contin proportia optima de vitamine necesare micutului, si probabil nu va fi nevoie sa-i administrezi suplimente nutritive. Pentru primul an de viata, sunt recomandabile produsele care contin fier - dar nu mai mult de 12 miligrame la litrul de lapte. Academia Americana de Pediatrie considera ca bebelusii, indiferent daca sunt alaptati sau hraniti artificial, nu au nevoie de suplimente de fluor in primele sase luni de viata. In intervalul cuprins intre varsta de sase luni si trei ani, micutii au nevoie de acest element numai daca apa nu contine suficient fluor.

Bebelusii care primesc lapte gata preparat (deci, care nu se combina cu apa) au nevoie de supliment de fluor. Insa tot medicul te poate edifica in aceasta privinta. Apa, sucul si alte alimente nu sunt de obicei necesare in primele sase luni de viata ale copilului. Laptele matern sau cel fabricat furnizeaza tot ceea ce are nevoie copilul din punct de vedere al nutritiei, pana cand va incepe sa consume si alimente solide.

Nu este recomandat sucul de fructe pentru bebelusii cu varsta de pana in sase luni. De altfel, chiar si dupa ce micutul mai creste, nu trebuie sa primeasca mai mult de 100 de grame pe zi. In cazul in care bea prea mult suc de fructe, va avea o senzatie de satietate si va refuza sa manance. De asemenea, exista riscul cariilor, dupa aparitia primilor dintisori. In tot cazul, ai grija ca sucul de fructe sa fie pasteurizat si incearca sa-l diluezi putin cu apa.
cristinaflorina
Scris: Friday, October 31, 2008 10:46 AM
Nivel

Inregistrat: 1/12/2008
Fetelor s-ar putea sa fiu off topic cu intrebarea mea dar spunet-mi si mie unde pot gasi razatoare de sticla ca am innebunit cautind. In Cora nu are daca la asta va ginditi.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.