Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17854
| Fructe interzise
Cand era fetita mea mica, din cauza ca nu am putut sa alaptez decat vreo 3 saptamani, a trebuit sa incep diversificarea mai devreme.
Bineinteles am ajuns si la fructe, si cum era normal, am intrebat ce anume este interzis la aceasta varsta.
Intre 6 si 12 luni, banana nu prea este recomandata pentru ca poate produce alergii si este si greu digerabila. Totusi, ii dadeam banane, nu in exces, si atunci le alegeam pe cele f. coapte.
ATENTIE ! Zmeura, capsunele, fructele de padure, kiwi, au si ele potential alergen. Ciresele, perele, prunele, pepenii si strugurii irita colonul si provoaca diaree.
Totusi, puteti sa incepeti sa le dati si din acestea, dar numai dupa 1 an. Eu cel putin asa am facut.
Alte pareri / opinii ? |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Important de stiut:
Potrivit recomandarilor Ligii Mondiale a Laptelui
Laptele muls se pastraza:
- la 15 grade Celsius - 24 de ore - la 19-22 grade Celsius - 10 ore - la 25 grade Celsius - 4-6 ore - in frigider, la 0-4 grade Celsius - 8 zile
Laptele congelat:
- pe raftul din congelatorul frigiderului, fara usa despartitoare - 2 saptamani - in compartimentul de congelare, cu usa despartitoare - 3-4 luni - camera de congelare cu o temperatura constanta de -19 grade Celsius - 6 luni
Inainte de a completa rezerva din congelator cu inca o portie de late, aceasta trebuie racita in prealabil. Laptele se decongeleaza sub jetul de apa calda de la chiuveta. Nu recurgeti la cuptorul cu microunde: in acest fel se distrug multe componente pretioase pe care le contine laptele matern. |
|

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Ca o completare la ceea ce a scris taki,laptele decongelat,daca nu este utilizat in totalitate(adica daca bebe nu-l papa tot)se va arunca! |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/24/2006 Mesaje: 1062
| AdrianaC wrote:Fructe interzise
Cand era fetita mea mica, din cauza ca nu am putut sa alaptez decat vreo 3 saptamani, a trebuit sa incep diversificarea mai devreme.
Bineinteles am ajuns si la fructe, si cum era normal, am intrebat ce anume este interzis la aceasta varsta.
Intre 6 si 12 luni, banana nu prea este recomandata pentru ca poate produce alergii si este si greu digerabila. Totusi, ii dadeam banane, nu in exces, si atunci le alegeam pe cele f. coapte.
ATENTIE ! Zmeura, capsunele, fructele de padure, kiwi, au si ele potential alergen. Ciresele, perele, prunele, pepenii si strugurii irita colonul si provoaca diaree.
Totusi, puteti sa incepeti sa le dati si din acestea, dar numai dupa 1 an. Eu cel putin asa am facut.
Alte pareri / opinii ?
Ei bine eu i-am dat banana fara miezul cu seminte, capsuni curatate de coaja cu seminte si kiwi curatate de miezul cu seminte bagate in storcatorul de fructe si apoi strecurat sa nu scape semintele (de fapt, am inteles ca ele sunt problema), pepene si struguri tot in sucul de fructe, sau struguri curatati de coaja si samburi cate 2-3-4 bobite - dar nu mai mult ca face diaree de la ei ca si de la stafide... Chiar se recomanda daca bebe este constipat sucul sau piureul de pere, prune, kiwi, struguri - dar trebuie avut grija sa nu trecem in partea cealalta (scapam de constipatie si dam peste diaree )... |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Eu i-am dat mere (iiplac foarte mult merele golden),apoi banane, doar o jumatate si nu zilnic, portocale suc sau suc si pulpa (mai mult minole si mandarine, fiind mai putin acre), suc de lamaie, para (nu o prea agreaza) si foarte putin kiwi, fara samburi. Nu a facut nicio reactie alergica, doar ca s-a constipat de la banana. A rontait o bucatica de ananas din compot si se pare ca a fost buna. |
|

| Am nevoie de un sfat,chiar si intr-o zi frumoasa ca asta de 8 Martie. Ma intereseaza sa-mi spuna si mie mamicile mai experimentate ,care dau completare lapte praf, cum fac asta efectiv?Ca si mod de administrare,cita cantitate de laptic pregatesc,cind o pregatesc?
Iar a doua problema e cama terorizeaza dr.mea sa introduc sucul de fructe(portocale+morcov)!Voi cele care ati trecut prin asta,ce ziceti? Pupici si sarutari de miini! |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Laptele praf nu trebuie introdus decat atunci cand vrei sa intarci, pentru ca in majoritatea czurilor, copilul u va mai suge la sa suficiet si iti va scadea lactatia paa cad va disparea complet. Daca din diferite motive trebuie sa itroduci laptele praf, aceasta itroducere trebuie sa foe foarte treptata, pentru a prevei eventuale alergii si a ii da copilului timp sa se obisuiasca cu oul produs. Trebuie sa te mulgi si sa combini laptele praf cu laptele tau. La inceput ii pui o sigura masura de lapte praf si 30 ml de apa si restul laptele tau. Faci asta vreo doua ziel, apoi maresti la doua masuri de lapte praf cu 60 ml apa si reatul laptele tau, timp de doua zile. Si asa mai departe paa cad ajugi sa ii dai numai formula, dar itr-u ritm foarte lent, la doua zile maresti doza de formula.
Cu sucul de fructe nu stiu de ce doctorii de la noi, mai ales cei mai i varsta, au acesta obsesie. Eu am citit ca nu sucul de fructe este primul aliment ce trebuie itrodus, ci cerealele petru bebelusi, ca e cel mai putin probabil sa produca vreo alergie. In fine, indiferent cu ce incepi diversificarea, eu cred ca la 3 luni e prea devreme, petru copilul alaptat ar trebui inceputa dupa 6 luni, iar pentru cei pe formula, pe la 4 luni. Asa ca io zic sa o asculti pe pediatra si sa ii zici bine bine dar sa nu faci ca ea. Eu asa as face, si mie mi s-a zis de la o luna si ceva sa ii dau lui john portocala, dar eu citind am decis sa nu ascult acest sfat. |
|

Inregistrat: 2/27/2006 Mesaje: 1307
| De acord cu Delia in problema sucului de fructe! Pentru ca daca doctorii asa sfatuiesc, noi nu avem alta solutie decat sa spunem ca ei si sa facem ca noi1 Eu cred ca trebuie sa vezi si ce iti "spune" copilul tau. Daca ia bine in greutate, daca se simte bine, nu are diaree/constipatie, de ce sa introduci ceva nou? Copiilor le da siguranta uniformitatea! |
|

| Multumesc mult de sfaturi,fetelor!Unde mai pui ca de la 2 luni si jumatate ma zapaceste cu sucul de fructe?Am fost saptamina trecuta la vaccin si m-a cam luat la rost ca nu am ascultat-o.Dar bine ziceti voi,spun ca ea si fac cum stiu eu! |
|

Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Miri, pe mine medicul da famili ma innebunea de pe la 6 saptamani cu sucurile, apoi la 4 luni deja imi spunea de barnzica, danone, banana. Nu am asculatat-o ci mi-am aplecat urechea la pediatru care spunea fara nimic la copilul alaptata la san pana dupa 4-5 luni. Eu pe la 4 luni si un pic i-am dat cereale si abia apoi am tot mers cu diversificarea. Oricum nu mai aveti mult nici voi dar poate mai rezisti inca 2 saptamani. Introducerea de laptic parf va face din bebe un mic puturos care nu va mai suge de la tine asa de bine ca descopera ce usor curge de la bibe. Eu i-am bagat supliment de lapte praf abia la 8 luni pentru ca lactatia mea a scazut si bebe nu ma convingea pe mine ca papa 5-600 ml lapte pe zi. Laptele praf il testasem deja ca il faceam cu cereale si nu a facut nici diaree si nici constipatie.
Pe la 3 saptamani cand am avut o scadere a lactatiei i-am dat lapte praf Milupa (recom medicului de fam) si pe langa constipatie mai vroia domnisoara mea sa se intarce definitiv. |
|

| Stai linistita,mie mi-a spus ca,mai mult decit sa-i introduc sucul de fructe,sa incep sa-i dau si supa de legume!!!! Oare unii medici chiar vor sa te faca sa renunti la alaptat? |
|

Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Mie mi-a recomandat asistenta de care apartinem de la 2 luni jumate suc de portocale ....iar eu nici acum nu ii dau (din cauza alergiei).La implinirea celor 4 luni, fix cu o zi inainte am inceput sa ii dau cereale pentru varsta lui.Matei era si slabutz, nu lua in greutate, deci sucurile ii puteau furniza vitamine, dar nu erau suficient de consistente pentru a lua in grutate corespunzator.
Eu stiu ca cerealele se recomanda ca prim fel in diversificare daca copilul este slabut, iar daca copilul are o greutate buna kiar peste medie, atunci se incepe cu sucuri de fructe, evitandu-se cerealele, sau dandu-i-le moderat.
Dupa cereale noi i-am dat sucul de morcov, apoi de mar, apoi de caisa si piersica.Dupa su, a urmat pulpa de fruct, care treptat ainlocuit o msa intreaga de lapte.
Mult mai tarziu am introdus legumele, nu pe rand, ci cateva odata (numai radacinoase), apoi cartof.A urmat carnea de pui si vita, iaurtul, oul, ficatul si pestele.
Niciodata nu i-am dat mai mult de un aliment nou pe saptamana.
Introducerea supei de zarzavat este aprope la fel ca si in privinta sucurilor:daca sugarul e slab, nu i se va da supa de legume (zeama), ci i se va servi piureul delegume, care este mai consitent, si poate fi imbogatit la inceput cu una-doua masuri d elapte, apoi, treptat, se va renunta la laptele din legume in favoarea untului (pentru cei slabuti).
Daca sugarul are greutate buna sau peste medie, i se poate da supa de legume, in primul caz dupa masa, in al doilea caz inainte de masa (pentru a manca mai putin).In cazul sugarilor supraponderali, toata alimentaia se va tine sub supravegherea medicului, si i se va scoate tot sub supravegherea medicului si la sfatul lui anumite alimente care ingrasa (cereale, unt, lapte in exces, fainoase).
|
|

| miri_haluca wrote:Am nevoie de un sfat,chiar si intr-o zi frumoasa ca asta de 8 Martie. Ma intereseaza sa-mi spuna si mie mamicile mai experimentate ,care dau completare lapte praf, cum fac asta efectiv?Ca si mod de administrare,cita cantitate de laptic pregatesc,cind o pregatesc?
Daca inca mai alaptezi (deci nu ai trecut pe formula 100%), ideal ar fi sa ramai pe san, sa ii dai numai san.Poti mari productia de lapte prin ceaiuri, galactogil sau pur si simplu mulgandu-te cat mai mult cu pompa dupa suptul bebelului.Ai grija sa vbei suficiente likide.
Bebe al tau are 3 luni, excat pragul pe care multe mamici nu il trec :in jurul varstei de 3 luni bebelusii au o crestere spectaculoasa, si au nevoie de o cantitate mai mare de laptic.Pana acum erau obisnuiti sa suga in ritm "lenes",adica "daca nu pica-curge), pentru ca lapticul iesea mult mai usor.Ei acum termina lapticul obisnuit, si cand sa mai stoarca ceva laptic, nu mai iese...si atunci trebuie sa traga mai tare...ei bine, din cauza ca lapticul nu mai iese asa usor ca pana acum, bebeii se enerveaza si plang (in medie cateva zile, pana cand secretia lactata in cantitate mai mare se instaleaza din nou).Si uite-asa mai trece un hop...pe la 6 luni mai e un hop asemanator, apoi, in functie de copil, mai poate fi (noi nu am ajuns pana acolo) si pe la 9-10 luni).
Cum ii dai formula in completare: Daca totusi vrei sa treci pe formula IN COMPLETARE, ii dai san cat vrea, iar langa tine sa ai pregatit un biberon cu cantitatea de laptic scrisa pe cutie, corespunzator cu varsta sugarului (la 3 luni cred in jur de 150 ml, vezi tu...)II faci tota cantitatea, nu numai o masura sau doua, tocmai pentru a vedea care este apetitul sugarului (daca ti-l bea pe tot, inseamna ca detzii un puturosel care la sanul tau nu prea suge).Daca bea putin laptic formula e posibil sa fi papat suficient de la san, sau se poate ca noul gust sa nu ii placa, de aceea e bine sa ii faci formula cantitate maxima aferenta varstei timp de cateva zile.
Apoi, vei observa ca la o masa mananca mai mult, la o alta mai putin, deci e bine ca in bibe sa fie mai mult decat mai putin.
In cazul in care nu iti accepta formula, poti incerca la sfatul medicului cu o alta.
Din proprie experienta, te-as sfatui sa ii dai NAN de la Nestle (ca nu este mai bun la gust decat laptele matern si bebe nu va fi tentat sa prefere formula in detrimentul laptelui matern).In afara de NAN, mai este Similacul la fel, mai rau ca si cel matern.NU humana, NU bebelac (are zahar), NU milupa.Toate astea enumerate au gust bun si va renunta repede la laptele matern.
In ceea ce priveste modalitatea de introducere a formulei, nu prea poti opta pentru 90 ml lapte matern si 30 ml formula decat daca te vei mulge.Daca nu reusesti sa te mulgi, ii dai direct forumula, preparata exact ca pe cutie.
Cand ii pregatesti formula?Paiiiii...daca ii mai dai si san, atunci va trebui sa urmaresti cam care este programul de "cerere" al bebelului.Ideal este sa ii dai formula "in completare", adica imediat dupa un supt, ca altfel copilul va ajunge sa prefere mesele de formula, decat sanul.Daca nu este nimeni care sa te ajute, in ideea ca cat timp ii dai tu sa suga, X iti pregateste formula, pregatesti tu 2-3 biberoane in avans (in frigi), si, inainte de a pune copilul la san, pui si biberonul la incalzit (noi am avut incalzitor de bine, si din pucntul asta de vedere a fost super, ca cat aveam copilul la san, puteam sa controlez si biberonul).Apoi, la scurt timp, eu i-am facut program cu masa, pentru a putea fi "in grafic" cu lapticul.Am trecut prin niste momente de parca ziceai ca sunt in iad, nu alta, copilul urla de foame, iar eu nu aveam dezghetat laptele meu de la congelator...si parca eram fripta...as fi suflat in el, numa' s se dezghete mai repede...dar ce sa-i faci, eram la inceput, nu stiam de ce sa ma apuc mai 'nainte, nu stiam mai nimic despre cum si cand sa fii organizata, ca copilul nu te anunta"mami , peste 20 de minte vezi k urlu de foame )
IMPORTANT:atat timp cat nu-i dai sugarului numai formula, ci ii mai dai si lapte matern, opteaza pentru tetine care imita mamelonul mamei, adica AVENT sau B-FREE.Acestea au orificii mici, laptele nu curge garla, ceea ce ii permite sugarului sa nu faca o prea mare diferenta intre tetina si sanul mamei.Au o forma similara mamelonului, nu ca celelalte.Ai grija sa le iei pe varste.Ambele firme au tetine nr.0 (nou-nascuti), 3 ...si mai departe nu mai stiu, ca nu am mai luat ca la noi nu a mai fost cazul.
Eu puteam mult si bine sa continui sa ma mulg si sa ii dau si san si formula si fara a intarca copilul, dar stresul de a nu mai avea lapte era prea mare.Cantitate de lapte scos la pompa era destul de mare (250 ml dimineata, si cate 100 ml la fiecare masa in cursul zilei, iar cand a trebuit sa scot cam 130 in loc de 100 simteam ca inebunesc nu alta, ca nu iesea cat trebuia...to ieseam pe "-" cu vreo 100 ml, ca nu mai era....), dar nu de ajuns (prin supt, bebe scoate mai mult decat scoate pompita)
Succes si poate totusi nu va fi nevoie de formula ! |
|

| stele_pe_cer,multumesc mult pentru sfaturi.Sper sa nu fie nevoie sa le aplic atit de repede.Saptamina viitoare implineste bebe 4 luni si vom merge la control.O sa vedem atunci ce ne mai spune,dupa masuratori si cintarire. |
|

| miri_haluca wrote:stele_pe_cer,multumesc mult pentru sfaturi.Sper sa nu fie nevoie sa le aplic atit de repede.Saptamina viitoare implineste bebe 4 luni si vom merge la control.O sa vedem atunci ce ne mai spune,dupa masuratori si cintarire.
Eu sper din tot sufletul meu de mamica sa nu fie nevoie decat de lapticul tau...ca-i cel mai bun ...M-as bucura sa aflu peste cateva saptamani ca am scris degeaba toata polologhia de mai sus .... |
|
|