 Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/31/2008 Mesaje: 3374
| I. Nu stiu daca e bine plasat acest topic. Daca nu, rog moderatorii sa se ocupe de aceasta chestiune. II. Unele fete spuneau ca le este teama sa deschida un astfel de topic datorita prejudecatilor. III. Astept pareri si retete cat mai multe  |
|

 Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| petro
Astept retete sant foarte interesata si am o intrebare;ce aliment/alimente pot inlocui cu succes carnea? |
|
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/31/2008 Mesaje: 3374
| Sper ca nu ma intrebi pe mine. Eu mananc de cele mai multe ori junk-food (spre rusinea mea) pentru ca nu ma pricep la bucatarit. Stiu doar ca as renunta de cele mai multe ori la carnea de por pentru ca e cancerigena. Nici copilului meu nu vreau sa-i dau inainte de 3 ani deloc, iar dupa mai vedem. |
|
 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17851
| Nici eu nu prea mananc carne, mai mult lactate si legume-fructe. Foarte rar mananc pui sau porc, aproape deloc vita. Ce mai mananc in schimb, sunca si salam, dar nici astea in exces.
"Prin cantitatea mare de proteine (20-22 g%), dar si datorita continutului caloric scazut, carnea de pui este recomandata in majoritatea dietelor de nutritionisti pentru obezitate. Avantajul fata de "carnea rosie" este ca procentul de grasimi este mult scazut: 2-3%, fata de carnea de vita, porc sau oaie, in care proportia de lipide poate ajunge pana la 30%. Prin prezenta vitaminelor din grupul B, a fierului, fosforului, potasiului, zincului, cuprului si a altor elemente minerale, are proprietati nutritive valoroase, fiind recomandata intr-o alimentatie echilibrata, cu efecte benefice asupra tuturor grupelor de varsta" a explicat Conf. dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu". Sursa
Alice seamana cu tati al ei si e innebunita dupa carne, mai putin cea de peste. Andrei seamana cu mine, si in afara de carnea de peste, nu prea mananca nici el carne, uneori mananca snitzele de pui.
Totusi, dupa ce i-am tot facut analizele in ultima vreme, i-a iesit un procent cam scazut de proteine, iar doctorita mi-a recomandat sa ii dau mai multa carne, oua, branza (dar nu topita si nici telemea sarata) si lapte.
" Cele mai bune 10 surse de proteine sunt:
01. Pestele 02. Fructele de mare 03. Carnea alba de pui fara piele 04. Carnea macra de vita 05. Laptele degresat sau cu continut scazut de grasime 06. Iaurtul degresat sau cu continut scazut de grasime 07. Branza degresata sau cu continut scazut de grasime 08. Ouale 09. Carnea macra de porc 10. Leguminoasele. " Sursa |
|
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/31/2008 Mesaje: 3374
| Alimentatia lacto-vegetariana
O foarte mare parte din populatia globului are in mod natural tendinta de a consuma hrana vegetariana, iar consumul de carne reprezinta mai mult o exceptie decat o regula. Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii impreuna cu FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru agricultura si alimentatie) si UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru educatie, stiinta si cultura), afirma:
"Este fals faptul ca dietele vegetariene slabesc corpul si nu favorizeaza cresterea. O alimentatie vegetariana bine echilibrata poate dezvolta musculatura, poate produce energie si forta mai mult decat o alimentatie pe baza de produse animale. Este suficient ca hrana vegetariana sa fie echilibrata si consumata in cantitati corespunzatoare. Este fals faptul ca majoritatea populatiei din tarile in curs de dezvoltare are o alimentatie care nu contine o cantitate suficienta de proteine. In afara unor cazuri exceptionale, subnutritia este cauzata de o alimentatie insuficienta. De fapt, in aproape toata lumea alimentatia traditionala, in cazul in care exista o cantitate suficienta, furnizeaza toate proteinele necesare unui perfect echilibru al organismului..."
Carnea, desi constituie una dintre sursele importante de proteine, se dovedeste totodata saraca in minerale, vitamine si hidrati de carbon. Intre altele, consumul de carne - s-a constatat statistic - da nastere unor tulburari multiple in organismul uman, al carui colon este mult mai lung decat cel al carnivorelor. Iata principalele tulburari la care poate sa se astepte un mancator de carne:
1) bacteriile intestinale, in loc sa actioneze ca fermenti, provoaca putrefactia bolului alimentar, situatie care antreneaza infiltrarea substantelor toxice in vasele sanguine; pentru a le elimina, organismul va trebui deci sa cheltuiasca o cantitate mai mare sau mai mica de energie, sustrasa din cea care ar trebui sa alimenteze alte functii vitale, aici fiind inclusa si activitatea creierului;
2) sinteza vitaminei B12 este mult franata, ceea ce va antrena starea de anemie;
3) toxinele de origine animala au tendinta sa perturbe metabolismul hidratilor de carbon, de unde apare pericolul diabetului;
4) substantele neasimilabile produse in timpul digestiei carnii se pot fixa si creeaza astfel premizele aparitiei tumorilor, adesea canceroase.
Totalul de proteine necesare pe zi si pe individ este, dupa experti, cuprins intre 70 si 90 de grame, el putand fi asigurat cu usurinta din produsele lactate si alimentele vegetale. Se stie ca un procentaj important de proteine se afla si in lapte, branza, iaurt, grau complet, porumb, nuci, etc.
Un regim avand la baza fructe, legume, cereale si produse lactate poate fi considerat ca perfect echilibrat. In plus, este bine sa stim ca supraabundenta de proteine, datorata consumului de carne, nu este mai putin grava decat lipsa lor, antrenand bolile ficatului, o crestere a presiunii sanguine si arterioscleroza. Carnea contine si o serie de elemente direct toxice pentru organismul uman, cum ar fi:
1) deseuri provenite din vasele sanguine ale animalului taiat, diferiti microbi si urme de medicamente inoculate animalului sub forma vaccinurilor, antibioticelor etc.;
2) substante toxice sintetizate de animal in momentul taierii si raspandite in intregul sistem sanguin;
3) bacterii provenind din descompunerea tesuturilor, care incepe imediat dupa moartea animalului; carnea fiind un bun izolator termic, fierberea sau prajirea nu ajung niciodata sa le distruga pe toate.
Efecte benefice ale alimentatiei lacto-vegetariene
Alimentatia echilibrata lacto-vegetariana, din care s-a exclus complet carnea, va determina in timp o stare de sanatate excelenta, generand totodata ca reflex launtric in sfera psihica a fiintei noastre o traire euforica complexa, foarte armonioasa, determinata de rezonanta benefica cu energiile subtile cosmice ce exista in vecinatatea noastra imediata cat si foarte indepartata. In plus, alimentatia lacto-vegetariana va avea ca efect echilibrarea deplina a fiintei si integrarea acesteia in armonia universala, generand in universul nostru launtric inefabile experiente spirituale.
In conceptia intelepciunii milenare, noi suntem intr-o mare masura exact ceea ce mancam. Delicioasele imbucaturi pe care noi le inghitim cu pofta se regasesc in final mai mult sau mai putin transformate, continuand apoi sa existe catva timp in fiecare dintre celulele noastre, influentandu-ne nu numai vitalitatea si sanatatea fizica ci, de asemenea, chiar modul de a gandi si trairile spirituale.
Experientele stiintifice recente au aratat destul de clar cum pot interveni in mod direct unele alimente asupra activitatii cerebrale, afectand din punct de vedere chimic neuronii de transmisie ai creierului implicati in functiile mentale, psihice si fizice ca memoria, somnul, coordonarea motorie, durerea, depresia, capacitatea de a invata si chiar perceptia realitatii obiective. Lecitina, de exemplu (continuta in boabele de soia sau in galbenusul de ou crud) poate face sa creasca apreciabil puterea memoriei, in timp ce o masa bogata in hidrati de carbon si saraca in proteine face creierul sa fie somnolent timp de mai multe ore in sir, generand si efecte sistemice, decelabile la un numar foarte mare de persoane. Se stie in plus ca hidratii de carbon stimuleaza secretia de insulina, care, la randul sau, face sa creasca nivelul serotoninei in creier, ceea ce va avea drept efect faptul ca vom dormi mai mult. Cercetari sistematice au dovedit ca pana si simptomele anumitor tulburari psihice si mentale pot fi eliminate gradat printr-o terapie alimentara adecvata.
Cu mai multe mii de ani in urma, inteleptii yoghini au realizat imensa importanta a hranei lacto-vegetariene asupra sanatatii, remarcand totodata efectele sale multiple atat asupra vitalitatii si regenerarii corpului cat si asupra mentalului. La o cercetare atenta apare destul de evident ca omul nu este un carnivor prin natura sa, anatomia sistemului sau digestiv demonstrand ca el a evoluat excelent de-a lungul milioanelor de ani hranindu-se numai cu fructe, oleaginoase, cereale si legume.
Ca si in cazul maimutei antropoide, intestinele omului totalizeaza cam de 12 ori lungimea corpului. Este deci evident ca ele sunt adaptate cu anticipatie pentru digestia inceata a legumelor si fructelor care se descompun lent.
Intr-un articol publicat de curand in revista americana "Medical Counter Point", Williams S. Collius scria: "Omul este inzestrat in mod evident cu o dantura care se aseamana mai mult cu cea a ierbivorelor decat cu cea a carnivorelor: acestea au incisivii ascutiti pentru a taia iarba, molarii cu suprafata plata pentru a zdrobi legumele si fructele, iar caninii scurti si rotunjiti inapti sa sfasie si sa striveasca carnea."
Collius mentioneaza de asemenea studii care pun in mod serios la indoiala validitatea teoriei care pretinde ca fiintele umane ar avea o fiziologie de carnivore. Carnivorele au o capacitate aproape nelimitata de a asimila grasimile saturate de colesterol. Cainii, de exemplu, pot consuma 250 g de unt impreuna cu ratia lor de carne obisnuita, fara sa apara totusi nici cea mai mica schimbare in arterele lor. Aceasta cantitate de colesterol este de circa 100 de ori mai mare decat cea gasita in regimul nostru alimentar obisnuit. La iepuri se inregistreaza o schimbare uimitoare a peretilor arteriali la o marire cu numai 2 g pe zi a cantitatii de colesterol.
La o analiza atenta, apare evident ca instinctul nostru natural nu este inclinat catre hrana pe baza de carne. Sa ne gandim acum ce este in mod normal cel mai atragator pentru fiecare: o plimbare intr-o livada ori intr-o gradina de legume sau o confruntare cu mirosul de sange proaspat si cu urletele de teroare si agonie ale animalelor dintr-un abator?
Raportul intre energia fizica si hrana vegetariana
Valoarea regimului vegetarian a fost spontan recunoscuta in timpul blocadei instituite asupra Danemarcei in perioada primului razboi mondial. In timpul respectivei blocade, danezii au fost oarecum constransi sa traiasca hranindu-se numai cu cereale, legume, fructe, miere si produse lactate. In timpul primului an de rationalizare, uluitor a fost faptul ca efectele extraordinare ale acestui regim s-au remarcat pe ansamblul intregii populatii: o sanatate globala mult mai buna si o scadere neta a ratei mortalitatii cu 17 %.
Intre anii 1940-1945 Norvegia, la randul sau, a fost supusa unei experiente similare cand a fost stringent necesar sa se faca restrictii foarte mari in ceea ce priveste consumul de carne. O scadere aproape imediata a ratei generale a mortalitatii datorita bolilor vasculare a fost urmata apoi de o semnificativa revenire rapida la rata mortalitatii de dinainte de razboi, atunci cand s-a reluat regimul alimentar obisnuit, in care predomina carnea.
extras din lucrarea "Bucataria verde" de dr. Andra Bazavan
|
|

 Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Adriana ,petro informatii foarte utile.Cred ca-mi schimb stilul de alimentatie,prea bag in mine mezeluri,carne si am probleme cu digestia Voi introduce alimentatia vegetariana in casa Felicitari pentru topic |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 3/4/2008 Mesaje: 7332
| Petro, felicitari si multumim.
Acum nu prea am timp sa scriu. Am sa postez unele retete pe care le mai stiu. Noi, in general, mancam spre naturist, cam 80%. Cred ca am mai scris la topicul cu micul dejun. Mai mancam si peste, din cand in cand, in special cand mancam mancare japoneza, dar numai anghila si lup de mare. Tonul sau altii cu carnea mai grasa nu ne plac. Cred ca regimul lacto-vegetarian nu se potriveste la orice zodie. Adica, cineva care are ascendentul in Leu nu o sa se sature mancand numai vegetale si lactate, mai ales barbatii. Eu si sotzulache suntem Gemeni cu ascendent in Gemeni, iar Isabelle e Peste cu ascendent in Scorpion. Si inca ceva. Nu treceti brusc la alimentatia lacto-vegetariana, pt ca nu se poate. Si daca treceti si intr-o zi aveti pofta de ceva, nu va refuzati pofta. Incetul cu incetul, cu rabdare se poate orice. Va pup. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Eu am fost mai mult de 5 ani vegetariana inraita ,dar dupa ce m-am maritat am inceput sa gatesc si carne fiindca Yohanan este un carnivor nascut. Am si stiu foarte multe retete ptr. vegetarieni care si ei sint de mai multe feluri.Sint aceea care nu mananca nici lapte,brinzeturi si oua iar sint aceea care maninca doar mancare naturala organica. Cineva intreba cu ce este cel mai bine inlocuita carnea ,eu am inlocuit-o cu ciupercile si nici nu i-am dus lipsa insa foarte mare atentie ptr.cine este vegetarian trebuie sa-si faca analizele sa vada cum sta cu vitamina B12 care de obicei este foarte scazuta in organismul unui vegetarian. eu am facut injenctii cu B12 fiindca tot timpul aveam lipsa in organism |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 3/4/2008 Mesaje: 7332
| Shirel, ai dreptate cu B12, dar exista multe suplimente nutritive.
Am sa scriu o reteta acum, dar vreau sa spun de la inceput ca nu este "inventata" de mine o stiu si eu de prin diverse carti si sa nu ma intrebati de denumirea retetelor, ca le cam uit numele. Ingrediente: (portie pt. 3 persoane) ulei, de preferat de masline, presat la rece; 3 rosii mari; 2 ardei grasi, mari; 1 legatura ceapa verde; 12 oua de prepelita sau 6 oua de gaina; condimente, mirodenii - oregano, maghiran, busuioc etc, dupa preferinta, si daca puteti fara sare, sau doar un varf de cutit.
Uleiul, rosiile, ardeii si ceapa, taiate cuburi se pun intr-o cratita cu diametrul de aprox 20cm. Se pun pe foc se adauga si mirodeniile si se calesc vreo 10-15 minute. Apoi se face un mic loc in cratita, pt fiecare ou, care se sparge direct in cratita, cred ca ati inteles. Se acopera, usor ouale, cu legumele si se lasa sa se faca ochiuri, aprox. 7-8 minute. Si gata mancarea. Pofta buna! |
|

 Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| TeosOf wrote:Shirel, ai dreptate cu B12, dar exista multe suplimente nutritive.
Am sa scriu o reteta acum, dar vreau sa spun de la inceput ca nu este "inventata" de mine o stiu si eu de prin diverse carti si sa nu ma intrebati de denumirea retetelor, ca le cam uit numele. Ingrediente: (portie pt. 3 persoane) ulei, de preferat de masline, presat la rece; 3 rosii mari; 2 ardei grasi, mari; 1 legatura ceapa verde; 12 oua de prepelita sau 6 oua de gaina; condimente, mirodenii - oregano, maghiran, busuioc etc, dupa preferinta, si daca puteti fara sare, sau doar un varf de cutit.
Uleiul, rosiile, ardeii si ceapa, taiate cuburi se pun intr-o cratita cu diametrul de aprox 20cm. Se pun pe foc se adauga si mirodeniile si se calesc vreo 10-15 minute. Apoi se face un mic loc in cratita, pt fiecare ou, care se sparge direct in cratita, cred ca ati inteles. Se acopera, usor ouale, cu legumele si se lasa sa se faca ochiuri, aprox. 7-8 minute. Si gata mancarea. Pofta buna!
Delicios seamana cu mancarica de ardei copti cu rosii |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Aproximativ 4 luni pe an, respectiv cel putin 1 zi (dar de obicei mai multe) pe saptamana, nu mancam deloc carne. Si nu pot sa spun ca ne e rau. Mi se pare interesant ca dupa perioada postului, adica la sarbatori, indiferent cat de lent reintroduc carnea, tot provoaca (cel putin in cazul nostru) tulburari digestive. Chiar neplacute. Altfel, consumam carne de pasare si de vitel. Rar de peste sau porc. Miel, oaie, capra Mezeluri, extrem de rar. |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 3/4/2008 Mesaje: 7332
| Retete cu cartofi:
Cartofi cu ciuperci: 1,2kg cartofi, 200g ciuperci, o legatura patrunjel verde, ulei, 4-5 catei de usturoi, sare, piper;
Cartofii se spala, se curata, se taie in felii mici si se prajesc la foc mic intr-o cratita mare cu capac, in putin ulei. Separat, se prepara intr-o tigaie un amestec omogen din ciupercile taiate foarte marunt, usturoiul tocat si patrunjelul. Cand cartofii sunt gata, se adauga sare si piper dupa gust. Totul se amesteca bine si se serveste fierbinte. (daca folositi ciuperci la conserva, cumparati la borcan, evitati tot ce este in cutie metalica)
Cartofi gratinati: 1kg cartofi, 80g unt, 250g smantana, 50g faina, poate fi si integrala, 5 galbenusuri, 150g cascaval ras, sare;
Cartofii se fierb in coaja, se curata, se taie felii si se aseaza intr-o tava unsa cu unt. Se desface faina in smantana, se adauga galbenusurile, cascavalul ras si sarea, se amesteca bine si se toarna peste cartofi. Pe deasupra se pune untul ramas, taiat in cuburi si se da la cuptor pt grati-nare.
Cartofi cu conopida: 1kg cartofi, 800g conopida, 180g cascaval ras, 120g smantana, 60g unt 60g pesmet, sare si piper.
Cartofii se fierb, se curata si apoi se dau prin masina de tocat. Conopida se separa in buchetele, se curata si se fierbe in apa clocotita - maxim 10 minute. Se amesteca bine cu piureul de cartofi, se adauga smantana, trei patrimi din cascavalul ras, se potriveste de sare si piper. Se unge cu unt un vas Jena, se aseaza compozitia, se presara cu pesmet si cascavalul ramas, se pun cateva bucatele de unt si se gratineaza in cuptorul cald, circa 5 minute.
|
|

 Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Gustoase retete voi incerca sa le gatesc ingerasilor si sotiorului. Multumesc ,TeosOF |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 3/4/2008 Mesaje: 7332
| Ingeras, cu placere. Cand am timp am sa mai scriu. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Sarmale naturiste delicioase cu nuci:
-20 fruze de varza murata, -miezul de la 20 de nuci -1 fir de praz -2 legaturi patrunjel -100 gr.unt -1morcov -2 linguri pasta de rosii,boia dulce,putin usturoi. -1 lingurita ulei,sare,piper,cimbru,sau alte condimente dupa gust. Cum procedati:tocati miezul de nuca marunt si amestecati cu prazul taiat marunt,verdeata tocata,morcovul ras,pasta de rosii,untul batut spuma,usturoiul si condimentele.Alegeti frunzele de varza si formati sarmale pe care le umpleti cu compozitia de nuci.Se pot servi asa sau incalzite la 40 de grade.Sint foarte gustoase.
Sint foarte multe retete naturale pe care le stiu si le-am facut,spuneti doar de ce aveti nevoie.
|
|
|