Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| 1 an
La numai un an, micutul nu prea pare sa mai manânce mare lucru, apetitul si rata de crestere fiind diminuate. Acesta este însa doar un motiv în plus sa încerci sa îl ademenesti cu gustari apetisante si sanatoase. La vârsta aceasta, copiii sunt pregatiti sa încerce sa manânce singuri.
* Ouale reprezinta o sursa de alimentatie sanatoasa. Suplimentul de fier continut în oua este un avantaj suplimentar. Totusi, unii copii pot fi alergici la albusul de ou, deci fii atenta si depisteaza cea mai usoara reactie. Omletele sunt o alternativa delicioasa pe tot parcursul zilei, si în cazul lor micutul nici nu se poate îneca. Nu îti face griji pentru colesterol – bebelusii au nevoie de cantitati mai mari de colesterol decât tine. Trei sau patru oua pe saptamâna însa sunt de ajuns. * Fructele proaspete sunt mult mai sanatoase decât sucul de fructe. În timp ce sucurile de fructe contin predominant zaharuri, fructele întregi reprezinta surse nepretuite de vitamine si alte nutrimente. Ofera-i micutului felii subtiri de piersici proaspete, zemoase – sau banane delicioase, bine coapte – si o sa vezi ca nu le poate rezista! * Merele rase sunt o alta modalitate de a pacali copilul sa manânce fructe. Pregateste-te însa: va face multa mizerie! * Cubuletele de brânza sunt o nepretuita sursa de calciu, în cazul în care nu îi place laptele – si chiar daca îi place. Brânza de vaci presata e si ea pe lista alimentelor preferate. * Morcovii si fasolea verde, maruntite si gatite, sunt si ele gustoase. Evita însa fasolea întreaga. * Cartofii, taiati si gatiti, sunt la fel de buni. Fereste-l însa de dependenta de cartofi prajiti – prea multi, prea grasi, prea sarati.
18 luni
La vârsta aceasta, copilul are nevoie de 2 sau 3 gustari hranitoare pe zi, în plus fata de mesele principale. Încearca si urmatoarele:
* Banane coapte, feliate. * Pâine prajita, preferabil la toate mesele – o delicatesa pentru micuti. Încearca eventual sa o ungi cu un strat subtire de brânza de vaci, pentru a creste valoarea nutritiva. * Brânzeturi, cum ar fi feliile din orice fel de brânza procesata. Daca ai gasit un fel de brânza care îi place copilului tau, da-i cât de mult vrea. * Cerealele pentru lapte – ofera-i un bol cu cereale dupa-amiaza. * Prajiturele din orez fara sare – suficient de mari si distractive ca sa le apuce în mânute. Desi crocante, i se vor topi în gura. * Briose simple – o minunata resursa pentru gustari sanatoase. Taie-le în bucatele mici, sau doar în jumatati pe care sa le rontaie. Umple-le cu brânza, brânza topita sau piure de fructe.
Pampers.ro |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Sa inteleg ca dupa 18 luni le putem da cereale pentru lapte, aceleasi ca si pentru copii mai mari sau se refera la cerealele specifice bebelusilor (cele care la foloseam si pana acum respectand indicatiile de pe ambalaje dupa 4 luni, dupa 6 luni, etc)? |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Am facut azi un experiment...i-am dat niste fulgi de porumb cu iaurt. Pe ambalaj scria si de E306 - oxidant, stiti ceva despre el? |
|
| sousourel wrote:Am facut azi un experiment...i-am dat niste fulgi de porumb cu iaurt. Pe ambalaj scria si de E306 - oxidant, stiti ceva despre el?
Face parte din lista E-urilor bune. E306 - tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| de vreo 2 luni papa si Larisa fulgi de porumb.ii pun in bol si ii papa goi,nu-i plac cu iaurt sau lapte. nu stiu ce sa zic de ou,eu stiam ca ajung 2-3 pe saptamana,plus cel care se mai foloseste in mancare(de exemplu in paste). dar,multumim de articol,ne da niste idei bune. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| mie dr mi-a spus de ca de la un an sa ii introduc cerealele normale(ca pt copii mari) numai ca lu bebe nu ii prea plac...nu se prea da el in vand dupa dulce... |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Laura&Alfonso wrote:mie dr mi-a spus de ca de la un an sa ii introduc cerealele normale(ca pt copii mari) numai ca lu bebe nu ii prea plac...nu se prea da el in vand dupa dulce...
Sunt si fulgi (de ovaz parca) care nu sunt dulci deloc. SI nici astia de porumb nu sunt prea dulci. |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Eu ii dau cereale Sarei amestecate in iaurt cu fructe, ca nu se omoara dupa ele in lapte.Iar de vreo 2 luni folosesc cereale normale, pentru copii! Cerealele pentru bebe i le dadeam seara la culcare, in bibe, dar de cateva zile nu le mai papa, asa ca am trecut la gris cu lapte! |
|
| Fetelor ce stiti despre icre. Cat de indicate sau contraindicate sunt. (mai ales cele cumparate gata din comert). Eu nu ii dau, dar sotul profita de fiecare ocazie si ii da si Cristinei( a invatat-o sa stea la el in brate cand sta el la masa si tb sa guste si ea ce mananca tati). I-am tot zis ca nu are voie iar el imi spune "Da' ce poate sa-i faca?" |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| Mniko,nu stiu ce efect poate avea ca noi nu mancam dar parca de sotul meu ai fi vorbit,nu de al tau.si darius e in bratele lui cand el mananca si ii da de toate si exact acelasi lucru spune ¨"DA ce poate sa-i faca?" |
|
| Niko, eu cred ca e cam mica pentru icre. M-am uitat intr-o carte de retete si am gasit si pe net: icrele apar in meniurile copiilor intre 3 si 6 ani...Intreaba si tu doctorul pediatru... |
|
| Afurisita aia de doctorita nu o gasesti niciodata. Tot timpul parca are concediu. Am fost joi pt reteta si pt examenul de bilant si ia-o de unde nu-i (norc ca e asistenta de treaba si ne-a rezolvat ea). Oricum e o sucita si una zice azi, iar maine alta. Cu diversificare intai mi-a spus sa intoducem totul pana la 6 luni (incepand cu 2,5 luni), apoi pe la 4 luni cand i-am dat ou prima data mi-a zis ca trebuia sa astept pana la 6 luni. Merci de informatie Kiki. O sa i-o pases sotului ca litere de lege (ca e interzis pana la 3 ani) si poate se potoleste. |
|
| Dupa varsta de un an, se cimenteaza obiceiurile alimentare pentru toata viata, lucru foarte important pentru sanatatea de mai tarziu. Parintii trebuie sa impuna copiilor reguli sanatoase pentru obiceiurile alimentare.
Reguli pentru alimentatie sanatoasa:
asigurarea unui program regulat al meselor; intreruperea biberonului pentru ingerarea de alimente lichide; evitarea bauturilor dulci la culcare (favorizeaza devoltarea cariilor dentare); evitarea consumului de lichide intre mese (scad apetitul); evitarea consumului exagerat de dulciuri concentrate (scad apetitul), acestea se vor folosi o data sau de doua ori pe zi, la sfarsitul meselor principale; evitarea pe cat este posibil a fortarii copilului la masa; evitarea stimularii de acceptare de alimente prin oferirea de distractii in timpul mesei Se va permite copilului sa-si faca o selectie a alimentelor, dar cu mare grija pentru a se asigura o alimentatie echilibrata. Daca copilul refuza un aliment important din punct de vedere nutritiv, se va incerca administrarea lui intr-o forma modificata, oferindu-i alternative.
|
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 1/29/2007 Mesaje: 782
| pana la un an ,anemna a mancat fructe, acum nici nu pune gura pe ele, ce ma fac cu ea? |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Incerca sa-i dai suc de fructe, natural, sau sa-i tai bucatele de mar, para, piersica pe care sa le manance singurica. Succes si nu te impacienta, mai toate am trecut prin faza asta. |
|
|