Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| Cine face prajitura asta frecvent ca eu am incercat reteta de pe net si nu mi-a iesit daca aveti ceva secrete de dezvaluit, si o reteta probata, sunt cu ochii in patru |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| Iar am taiat crema si s-a facut branza.Daca gasesc secretul sa nu se mai taie va zic |
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 12/26/2006 Mesaje: 43
| Si eu o fac tot dupa o reteta gasita pe internet, mi se taie si mie mereu crema , dat totusi este foarte gustoasa. Daca spune cine secretul cremei "netaiate", fac cinste cu o portie! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/2/2007 Mesaje: 2320
| laura75 wrote:Si eu o fac tot dupa o reteta gasita pe internet, mi se taie si mie mereu crema , dat totusi este foarte gustoasa. Daca spune cine secretul cremei "netaiate", fac cinste cu o portie!
ai putea sa scrii te rog reteta prajiturii? |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Eu am o reteta de prajitura "ALBA CA ZAPADA"de la o colega, o postez sa vedeti daca seamana cu reteta voastra
ALBA CA ZAPADA
Foi: -1 ou intreg, -un varf de cutit de amoniac sau praf de copt, -300g. faina, -70 g. margarina, -100 ml.lapte. Se amesteca bine si se fac 4 foi ,care se coc pe dosul unei tavi mai mici.
Crema: - 700 ml. lapte, -3 linguri faina, -250 g. zahar Se fierb pe foc pana se ingroasa.Se amesteca- cand s-a racit- cu un pachet de unt frecat spuma.Se adauga esenta dupa gust. Cu aceasta crema se umplu trei foi iar a patra foaie se pune sfaramata, peste crema de deasupra.
Spor la treaba! |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 3/25/2006 Mesaje: 995
| am sa caut si eu reteta daca nu va descurcati eu pun mai multa faina si laptele cu faina iese ca o mamaliguta f moale
iau citeva linguri de faina cu lapte ingrosat, pun o bucata de unt , compozitia trebuie sa fie calduta si invirt ca la maioneza, mai pun o lingura de lapte , dupa care unt
cred ca nu trebuie sa fie fierbinte compozitia cu lapte
si nu pun toata lamiia din reteta ca mi se pare ca iese prea acra crema cam atit |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/2/2007 Mesaje: 2320
| adica, sa inteleg k sunt mai multe variante? oricum, abia astept sa termit cura si o sa incerc si eu sa fac prajiturica.... |
|
Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 9/28/2006 Mesaje: 132
| Eu fac des prajitura cu crema fiarta. Cred ca alea 3 linguri de faina sa fie bine varfuite. Si se amesteca continuu pina se face o compozitie vartoasa. Sa stea pe lingura. cand se raceste, sa fie racita bine, eu as adauga untul lasat la temperatura camerei, fara sa-l mai frec spuma. Sa fie moale ca sa se poata mixa bine. As mixa timp de 4 minute la viteza maxima. Esenta de rom se adauga dupa unt dumai daca aveti esenta fiola. daca puneti din sticluta, dupa ce ati amestecat in crema untul, s-ar putea sa o taie.Eu pun esenta inainte de unt. Si la creme de astea folosesc mereu fiola. Asa cum arata reteta pt crema, nu ar trebui sa se taie. Asta daca se pun si oua. De obicei, cremele facute in Bain-Marie au ou in compozitie. Eu folosesc cam 4 galbenuse la 375 ml lapte si 2 linguri bine varfuite de faina.Numai faina, lapte si zahar e cam aiurea. |
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 12/26/2006 Mesaje: 43
| Asta este reteta pe care eu am facut-o de mai multe ori. Foile ies foarte bune, si crema este gustoasa, dar se taie.
Alba ca Zapada Ingrediente Cantitatile sunt pentru tava de 33 cm × 50 cm. Foi 3 oua 100 g zahar pudra 6 linguri ulei 3 linguri lapte 1 lingurita rasa praf de copt 1 varf de cutit sare 500 g faina Crema 500 ml lapte 2 linguri cu varf faina 250 g margarina 275 g zahar pudra 1 lamaie Mod de preparare Foile 1. Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini. 2. Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti pergament, cu atat mai bine: decupati o coala de marimea unui „dos” de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava. 3. Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie. Crema 4. Se amesteca intr-o craticioara de 1 litru faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit. 5. Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi). Etapa finala 6. Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g–1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.
7. Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.
Sugestii La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat. Daca vreti o prajitura mai inalta, sau daca nu aveti un tocator atat de mare cat foaia, impartiti crema in cinci. Puneti o foaie, doua cincimi de crema, a doua foaie, inca doua cincimi de crema, si a treia foaie. Taiati cu grija prajitura in doua, puneti restul de crema pe una dintre jumatati, si puneti cealalta jumatate deasupra. Lasati 12 ore la presat.
|
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 11/4/2009 Mesaje: 979
| am facut si eu azi "alba ca zapada". e la rece. sa vedem cum o sa fie maine. reteta - exact cea de mai sus, doar ca eu am gasit-o in alta parte. nu stiu daca mi-a iesit crema cum trebuie. ma asteptam sa fie fina asa ca la budinca aia de vanilie...poate totusi nu ar trebui lasat laptele cu faina pana se face de consistenta laptelui batut ci sa fie lasat ca atunci cand se face crema doar. nu stiu, o sa incerc si asa data viitoare.
|
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 10/17/2009 Mesaje: 8601
| Scuze ca ma amestec,dar crema facuta cu faina trebuie fiarta foarte bine,asa se si intareste si nici nu risti sa ai dureri de burtica.Ca sa nu se taie crema,se pune untul(margarina)frecat spuma cu zaharul in crema,putin cate putin si nu crema in unt!Se amesteca cu crema rece!normal nu ar trebui sa se taie.Fac si eu de ceva timp prajituri si chiar am o asemenea crema la o prajitura,doar ca eu o fac cu blat in loc de foi si nu se taie,e ok.Spor la prajituri harnicutele! |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| mama mea la crema asta foloseste amidon in loc de faina.de fapt pe punga de amidon alimentar scie cum se prepara.iasa crema ca o budinca.aici nu gasesc,si fac cu faina dar si mie imi place mai mult cu amidon.eu am multe prajituri cu crema asta.
si sa nu fiu total off topic.nu am facut prajitura asta niciodata |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| eu prefer intotdeauna sa inlocuiesc faina cu amidonul in crema pentru prajituri.O face mai fina. |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 11/4/2009 Mesaje: 979
| hai ca va spun cum mi-a iesit prajitura. crema s-a taiat evident dar in rest a fost buna si avea acelasi gust ca in copilarie.
desi puteam sa fac cu crema de la budinca am tinut mortis sa folosesc reteta normala. apoi am vb cu mama la telefon - experta in prajituri. mi-a zis sa pun ou la crema. ceea ce nu e scris in reteta, ca cica oul ajuta sa se lege crema. asa ca data viitoare am sa fac la fel. si tot asa a zis ca sa nu pun crema deodata peste unt ci cate o lingura si sa tot amestec si ca ea nu pune crema de faina cu lapte cand e rece de tot ci cand e inca putin calda. si va spun eu...maica-mii nu i se taie cremele niciodata. |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| Lilou de ou stiam si eu,si de partea cu cate o lingura asa face si mama,desi eu de multe ori nu am rabdare si pun tot odata.iar de crema calda,stiu ca nu e bine sa fie calda ca se topeste untul(incercat pe propria piele) |
|
|