Alba ca Zapada 2
Subiectul anterior · Subiectul urmator
mihaela75
Scris: Friday, February 16, 2007 2:12 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Cine face prajitura asta frecvent ca eu am incercat reteta de pe net si nu mi-a iesitplans daca aveti ceva secrete de dezvaluit, si o reteta probata, sunt cu ochii in patrucyclops cyclops cyclops cyclops
mihaela75
Scris: Sunday, February 18, 2007 2:33 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Iar am taiat crema si s-a facut branza.Daca gasesc secretul sa nu se mai taie va zicbanghead banghead
laura75
Scris: Sunday, February 18, 2007 12:55 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 12/26/2006
Mesaje: 43
Si eu o fac tot dupa o reteta gasita pe internet, mi se taie si mie mereu crema banghead , dat totusi este foarte gustoasa. Daca spune cine secretul cremei "netaiate", fac cinste cu o portie!
ira_tgr
Scris: Sunday, February 18, 2007 1:20 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/2/2007
Mesaje: 2320
laura75 wrote:
Si eu o fac tot dupa o reteta gasita pe internet, mi se taie si mie mereu crema banghead , dat totusi este foarte gustoasa. Daca spune cine secretul cremei "netaiate", fac cinste cu o portie!


ai putea sa scrii te rog reteta prajiturii? ras
Miri
Scris: Sunday, February 18, 2007 9:03 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Eu am o reteta de prajitura "ALBA CA ZAPADA"de la o colega, o postez sa vedeti daca seamana cu reteta voastrauff

ALBA CA ZAPADA

Foi:
-1 ou intreg,
-un varf de cutit de amoniac sau praf de copt,
-300g. faina,
-70 g. margarina,
-100 ml.lapte.
Se amesteca bine si se fac 4 foi ,care se coc pe dosul unei tavi mai mici.

Crema:
- 700 ml. lapte,
-3 linguri faina,
-250 g. zahar
Se fierb pe foc pana se ingroasa.Se amesteca- cand s-a racit- cu un pachet de unt frecat spuma.Se adauga esenta dupa gust.

Cu aceasta crema se umplu trei foi iar a patra foaie se pune sfaramata, peste crema de deasupra.


Spor la treaba!
lori16ro
Scris: Monday, February 19, 2007 5:00 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/25/2006
Mesaje: 995
am sa caut si eu reteta daca nu va descurcati
eu pun mai multa faina si laptele cu faina iese ca o mamaliguta f moale

iau citeva linguri de faina cu lapte ingrosat, pun o bucata de unt , compozitia trebuie sa fie calduta si invirt ca la maioneza, mai pun o lingura de lapte , dupa care unt

cred ca nu trebuie sa fie fierbinte compozitia cu lapte

si nu pun toata lamiia din reteta ca mi se pare ca iese prea acra crema
cam atit
ira_tgr
Scris: Monday, February 19, 2007 10:01 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/2/2007
Mesaje: 2320
adica, sa inteleg k sunt mai multe variante?
oricum, abia astept sa termit cura si o sa incerc si eu sa fac prajiturica....essen
maria75
Scris: Monday, February 19, 2007 10:56 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 9/28/2006
Mesaje: 132
Eu fac des prajitura cu crema fiarta. Cred ca alea 3 linguri de faina sa fie bine varfuite. Si se amesteca continuu pina se face o compozitie vartoasa. Sa stea pe lingura. cand se raceste, sa fie racita bine, eu as adauga untul lasat la temperatura camerei, fara sa-l mai frec spuma. Sa fie moale ca sa se poata mixa bine. As mixa timp de 4 minute la viteza maxima. Esenta de rom se adauga dupa unt dumai daca aveti esenta fiola. daca puneti din sticluta, dupa ce ati amestecat in crema untul, s-ar putea sa o taie.Eu pun esenta inainte de unt. Si la creme de astea folosesc mereu fiola. Asa cum arata reteta pt crema, nu ar trebui sa se taie. Asta daca se pun si oua. De obicei, cremele facute in Bain-Marie au ou in compozitie. Eu folosesc cam 4 galbenuse la 375 ml lapte si 2 linguri bine varfuite de faina.Numai faina, lapte si zahar e cam aiurea.
laura75
Scris: Monday, February 19, 2007 7:19 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 12/26/2006
Mesaje: 43
Asta este reteta pe care eu am facut-o de mai multe ori. Foile ies foarte bune, si crema este gustoasa, dar se taie.

Alba ca Zapada
Ingrediente
Cantitatile sunt pentru tava de 33 cm × 50 cm.
Foi
3 oua
100 g zahar pudra
6 linguri ulei
3 linguri lapte
1 lingurita rasa praf de copt
1 varf de cutit sare
500 g faina
Crema
500 ml lapte
2 linguri cu varf faina
250 g margarina
275 g zahar pudra
1 lamaie
Mod de preparare
Foile
1. Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.
2. Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti pergament, cu atat mai bine: decupati o coala de marimea unui „dos” de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.
3. Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.
Crema
4. Se amesteca intr-o craticioara de 1 litru faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.
5. Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).
Etapa finala
6. Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g–1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.

7. Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.

Sugestii
La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.
Daca vreti o prajitura mai inalta, sau daca nu aveti un tocator atat de mare cat foaia, impartiti crema in cinci. Puneti o foaie, doua cincimi de crema, a doua foaie, inca doua cincimi de crema, si a treia foaie. Taiati cu grija prajitura in doua, puneti restul de crema pe una dintre jumatati, si puneti cealalta jumatate deasupra. Lasati 12 ore la presat.
PrincessLilou
Scris: Saturday, February 27, 2010 8:25 AM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 11/4/2009
Mesaje: 979
am facut si eu azi "alba ca zapada". e la rece. sa vedem cum o sa fie maine. reteta - exact cea de mai sus, doar ca eu am gasit-o in alta parte. nu stiu daca mi-a iesit crema cum trebuie. ma asteptam sa fie fina asa ca la budinca aia de vanilie...poate totusi nu ar trebui lasat laptele cu faina pana se face de consistenta laptelui batut ci sa fie lasat ca atunci cand se face crema doar. nu stiu, o sa incerc si asa data viitoare.
mirela74chris
Scris: Saturday, February 27, 2010 1:43 PM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 10/17/2009
Mesaje: 8601
Scuze ca ma amestec,dar crema facuta cu faina trebuie fiarta foarte bine,asa se si intareste si nici nu risti sa ai dureri de burtica.Ca sa nu se taie crema,se pune untul(margarina)frecat spuma cu zaharul in crema,putin cate putin si nu crema in unt!Se amesteca cu crema rece!normal nu ar trebui sa se taie.Fac si eu de ceva timp prajituri si chiar am o asemenea crema la o prajitura,doar ca eu o fac cu blat in loc de foi si nu se taie,e ok.Spor la prajituri harnicutele!
Fluturas
Scris: Saturday, February 27, 2010 2:42 PM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
Mesaje: 9778
mama mea la crema asta foloseste amidon in loc de faina.de fapt pe punga de amidon alimentar scie cum se prepara.iasa crema ca o budinca.aici nu gasesc,si fac cu faina dar si mie imi place mai mult cu amidon.eu am multe prajituri cu crema asta.

si sa nu fiu total off topic.nu am facut prajitura asta niciodata
bereea
Scris: Sunday, February 28, 2010 12:28 PM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Mesaje: 22799
eu prefer intotdeauna sa inlocuiesc faina cu amidonul in crema pentru prajituri.O face mai fina.
PrincessLilou
Scris: Sunday, February 28, 2010 11:54 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 11/4/2009
Mesaje: 979
hai ca va spun cum mi-a iesit prajitura. crema s-a taiat evident hohot dar in rest a fost buna si avea acelasi gust ca in copilarie.

desi puteam sa fac cu crema de la budinca am tinut mortis sa folosesc reteta normala. apoi am vb cu mama la telefon - experta in prajituri. mi-a zis sa pun ou la crema. ceea ce nu e scris in reteta, ca cica oul ajuta sa se lege crema. asa ca data viitoare am sa fac la fel. si tot asa a zis ca sa nu pun crema deodata peste unt ci cate o lingura si sa tot amestec si ca ea nu pune crema de faina cu lapte cand e rece de tot ci cand e inca putin calda. si va spun eu...maica-mii nu i se taie cremele niciodata. thumright
Fluturas
Scris: Monday, March 1, 2010 9:15 AM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
Mesaje: 9778
Lilou de ou stiam si eu,si de partea cu cate o lingura asa face si mama,desi eu de multe ori nu am rabdare si pun tot odata.iar de crema calda,stiu ca nu e bine sa fie calda ca se topeste untul(incercat pe propria piele)
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.