Agnosticismul
Subiectul anterior · Subiectul urmator
petro
Scris: Wednesday, August 26, 2009 9:10 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/31/2008
Mesaje: 3374
Si iata ca dupa cateva luni de cautari si incercari de a ma incadra undeva, din punct de vedere spiritual si religios, am descoperit ca cea mai buna "credinta" in care ma identific este agnosticismul. Ce este agnosticismul? Conform enciclopediei Wikipedia:

"Agnosticismul e conceptia filozofica potrivit careia adevarul anumitor afirmatii, mai ales afirmatii teologice privind existenta unui Dumnezeu sau a unor zei, este fie necunoscut fie imposibil de aflat. Termenul agnostic a fost creat de Thomas Henry Huxley în 1869 si este folosit si pentru descrierea celor neconvinsi de existenta zeitatilor sau altor aspecte religioase. Cuvântul agnostic provine din greaca, compus din particula a (fara) si gnosis (cunoastere). Agnosticismul nu trebuie confundat cu pozitia opusa, gnosticismul.

Agnosticii pot afirma fie ca nu este posibil sa existe cunoastere spirituala, fie ca ei, personal, nu dispun de o asemenea cunoastere. În ambele cazuri este expus scepticism fata de doctrinele religioase.

Deistii si ateistii afirma fie ca exista, fie ca nu exista Dumnezeu. Agnosticii declara însa ca nimeni nu poate sti daca Dumnezeu exista sau nu.

Atitudinea acelora care prefera sa nu se pronunte asupra problemelor care nu intra în câmpul datelor experientei.

Termenul a luat nastere în ambientul pozitivismului.

Desi nu neaga existenta lui Dumnezeu, agnosticismul spune ca Dumnezeu nu poate fi cunoscut, iar existenta lui nu poate fi probata (demonstrata).

Sustinut în forma lui cea mai rigida de Th. Huxley (+1869) este si pozitia împartasita de toti aceia care nici mai înainte n-au recunoscut posibilitatea de a ajunge la Dumnezeu.

De exemplu, pentru I. Kant, Dumnezeu, sustras cunoasterii teoretice, ramâne un postulat al ratiunii practice;

F. Schleiermacher considera religia fondata pe sentiment;

Iar G. Jung îl vede pe Dumnezeu ca pe un produs al abisului inconstient al eului.

În primul Conciliu din Vatican, Biserica Catolica a învatat ca «plecând de la lucrurile create, Dumnezeu poate fi cunoscut cu certitudine prin lumina naturala a mintii».

Aceasta pozitie pleaca de la convingerea ca inteligenta umana este legitim deschisa transcendentei si, prin urmare, este în masura sa-l întâlneasca pe Dumnezeu în cercetarea Adevarului."
TeosOf
Scris: Wednesday, August 26, 2009 10:05 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Citeste si la wiki in engleza, sa vezi cat de varza e traducerea in ro.
Mie-mi plac existentialistii, tot un fel de agnostici, chiar daca nu sunt 100% de acord cu opiniile lor.
Miri
Scris: Thursday, August 27, 2009 7:33 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Petro, acum imi explic avatarul tau....:018:
petro
Scris: Thursday, August 27, 2009 10:23 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/31/2008
Mesaje: 3374
Miri thumright

Sa continuam:

Agnosticul se indoieste de existenta/inexistenta lui dumnezeu si nu are o parere definitiva asupra acestei notiuni. Unii agnostici sunt destul de staruitori in cautarea adevarului. Fapt laudabil din punct de vedere crestinesc si pierdere de timp pentru atei. Insa atat din punct de vedere teist sau ateist, agnosticismul reprezinta o pozitie ingrata. Si cu toate aceste este o pozitie extrem de rara din moment ce majoritatea oamenilor prefera sa aiba o parere despre orice.

Crestinismul sustine teoria creationista, iar ateismul sustine teoria evolutionista. Dar cine mai crede ca omul se trage din Adam si Eva cand s-a descoperit si veriga lipsa din lantul lui Darwin? Sau daca teoria Big Bang ar fi adevarata, "a presupune ca prima celula a aparut din întâmplare este ca si cum am crede ca o tornada care trece printr-o curte plina cu piese de avion poate construi un Boeing 747" asadar, putem trage concluzia ca evolutionismul este pura teorie si nicidecum stiinta. Ambele afirmatii false pornesc de la niste adevaruri. Decat sa ma lansez intr-o aspfel de polemica si sa sustin la randul meu o minciuna mai bine ma declar agnostic si stau departe de frontul de lupta.

Si pentru ca a amintit Teo de existentialism:

Existentialismul a aparut undeva in secolul al XIX-la (daca bine retin) din filosofia lui Kierkegaard si Nietzsche. Filosofia existentiala are conceptii multe si diversificate din aceasta cauza nu exista o definitie totala a acestui termen. Totusi aceasta filosofie are cateva teme esentiale p care le voi expune la un moment dat. Pe parcursul timpului s-au dezvoltat mai multe ramuri ale acesti curent si au aparut diferente de opinii intre cei care nu erau de acord cu dezvoltarea unei teorii principale fara relatia dumnezeu-om si cei care acceptau ca "Dumnezeu a murit" - Nietzsche. Asadar, daca existentialistii ati pot alege sa nu creada, teistii pot alege sa creada (ca el exista, ca este bun etc.) Existentialistii agnostici sunt retinuti in afirmarea existentei/ inexistentei a cuiva/ceva mai presus decat realitatea prezenta, si chiar daca exista sau nu mintea umana nu e capabila sa perceapa. Alti ganditori cunoscuti ai acestui curent: Jean-Paul Sartre si Simone de Beauvoir, Albert Camus, M. Heidegger, Husserl si dintre scriitori ma gandesc la Kafka.

Agnosticismul a mai fost tratat si ca derivat din Umanism.
t-mihaela
Scris: Thursday, August 27, 2009 11:38 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
Petro, ma bucur ca te-ai gasit, eu inca ma mai caut fool D-zeu si orice idee de divinitate au sarit din ecuatie de ceva timp ...sunt in cautarea adevarului ras
vanina
Scris: Saturday, March 27, 2010 9:42 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 12/19/2008
Mesaje: 886
mommy
Scris: Saturday, March 27, 2010 4:19 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Foarte interesant! Cred ca si eu sunt agnostica, cel putin in ultima vreme, caut raspunsuri, dar nu le gasesc. uff
vanina
Scris: Monday, March 29, 2010 9:21 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 12/19/2008
Mesaje: 886
Deocamdata ma consider un agnostic slab (dupa clasificarea din lb engleza de pe wiki). Voi in ce categorie va regasiti?
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.