Adoptia... pro sau contra?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
monique
Scris: Monday, March 6, 2006 10:11 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/15/2006
Mesaje: 3579
Cu toate ca, probabil, nu se pune problema aceasta la noi, majoritatea fiind deja mamici, totusi, care este parerea voastra vis-a-vis de acest subiect?
Ati putea adopta vreodata un copil?


Adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului. Adoptia isi produce efectele de la data pronuntarii irevocabile a hotararii judecatoresti. Din acel moment, filiatia dintre copil si parintii sai naturali inceteaza.

Familia care doreste sa ia in adoptie un copil, trebuie sa depuna la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul de domiciliu, o cerere scrisa in vederea evaluarii conditiilor morale si materiale si obtinerea atestatului ca familie/persoana apta sa adopte un copil.

Care este procedura adoptiei in Romania ?

Procedura adoptiei interne
a.) adoptia unei persoane majore;
b.) adoptia copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv (adoptia in familie);
c.) adoptia unui copil pentru care s-a instituit o masura de protectie speciala (plasamentul) sau pentru care s-a instituit tutela;

Cine poate fi parinte adoptiv
Persoanele sau familiile care prezinta conditii materiale si garantii morale necesare asigurarii dezvoltarii armonioase a copilului.
Nu pot adopta decit persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si care sint cu cel putin 18 ani mai in varsta decit cei pe care doresc sa ii adopte.
Adoptia intre frati este interzisa.
Adoptia unui copil de catre mai multe persoane este interzisa, cu exceptia cazului in care ea se face de catre sot si sotie, simultan sau succesiv.
Daca persoana care doreste sa adopte este casatorita, va fi necesar si consimtamintul celuilalt sot, cu exceptia cazurilor in care acesta este in imposibilitatea de a-si manifesta dorinta.

Deschiderea procedurii adoptiei interne
- Incredintarea in vederea adoptiei;
- Incuviintarea adoptiei;
- Atestarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare;

Procedura adoptiei internationale
Adoptia internationala a copilului care are domiciliul in Romania poate fi incuviintata numai in situatia in care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza in strainatate este bunicul copilului pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne.

Acte necesare

Cererea de adoptie a solicitantilor

Certificatul de nastere al solicitantilor - copie legalizata

Certificat de casatorie - copie legalizata

Certificat de deces - copie legalizata

Sentinta divort - copie xerox

Caziere judiciare - originale (valabile o luna)

Adeverinta de venituri - salariul sau alte venituri - originale

Certificate medicale tip (cu timbru fiscal), vizate de medicul de familie, cu semnatura si parafa fiecarui medic specialist: (rezultatele investigatiilor: pulmonar, VDRL, examen psihiatric) specificat pentru adoptie - originale

Caracterizari de la ultimul loc de munca (minimum doua pentru fiecare persoana/membru al cuplului conjugal) - originale

Declaratie pe propria raspundere a persoanei/fiecarui membru al cuplului conjugal, data in fata notarului public, ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti - originale

Declaratie privind motivatia de a adopta si asteptarile persoanei/familiei in legatura cu varsta, sexul si situatia psihosociomedicala a copilului pe care doresc sa-l adopte - originala

Caziere judiciare pentru persoana/persoanele cu care locuieste solicitantul - originale

Certificat medical eliberat de medicul de familie pentru fiecare din membrii familiei/persoanele care locuiesc impreuna cu solicitantii - original

Acte de identitate (certificat de nastere sau buletin de identitate) pentru fiecare membru al familiei/persoanele care locuiesc impreuna cu solicitantii - copii xerox

Titlul de proprietate sau alt titlu care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei - copie legalizata

Buletin/Carte de identitate - copii xerox

Care sunt etapele adoptiei?
Procedura adoptiei interne presupune pentru persoana sau familia care doreste sa adopte parcurgerea dupa caz a urmatoarelor etape:
- Obtinerea atestatului de persoana sau familie apta sa adopte;
- Incredintarea copilului in vederea adoptiei;
- Incuviintarea adoptiei;

Procedura adoptiei interne presupune pentru copilul care urmeaza sa fie adoptat parcurgerea dupa caz a urmatoarelor etape:
- Deschiderea procedurii adoptiei interne;
- Incredintarea in vederea adoptiei;
- Incuviintarea adoptiei;

Familia sau persoana adoptatoare sunt monitorizate dupa incheierea adoptiei pe o perioada de 2 ani. Legea exclude orice legaturi/contacte intre parintii biologici ai copilului si adoptatori.

Efectele adoptiei
Copilul dobindeste prin adoptie numele celui care adopta. Pe baza hotaririi irevocabile de incuviintare a adoptiei, Serviciul de Stare Civila competent va intocmi, in conditiile legii un nou act de nastere al copilului in care adoptatorii vor fi trecuti ca fiind parintii firesti. Parintii adoptivi preiau drepturile si obligatiile parintilor naturali, iar copii adoptati, au toate drepturile si obligatiile copiilor naturali.

Anaida
Scris: Monday, March 6, 2006 10:25 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 1855
Intotdeauna am zis ca, daca nu as putea face copii, as adopta...acum, ca-i am pe-ai mei, nu stiu, poate as face-o daca ar fi un caz deosebit, fara o alta solutie....din cate stiu din experienta unor cunostinte de-ale mele, e un procedeu lung si anevoios, iti trebuie multa rabdare pana sa ajungi sa ai un copil pe numele tau.
Kiki
Scris: Monday, March 6, 2006 10:26 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Eu nu sunt contra. ma gandeam inainte sa ma casatoresc ca daca nu voi avea copiii mei o sa infiez, dar cum zicea si Anaida, procesul e lung, cheltuitor si greu.
taki
Scris: Monday, March 6, 2006 10:34 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Eu sunt pro. Am un exemplu foarte bun in familie, pe sotul meu, care a adoptat un baiat...avea doar 1 anisor, acum are 28 de ani, ii implineste pe 16 martie.
g_nicoleta2000
Scris: Monday, March 6, 2006 10:53 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Pro adoptiei inclusiv atunci cand poti sa faci copii.
Poate gasim cu totii putere in sufletele noastre sa ne gandim la copii nascuti fara nici o vina a fi condamnati la singuratate si tristete. Si a te gandi la ei nu inseamna a da 3 euro la teledonul de duminica sau a le face un pachet cu haine.

Am interzis adoptiile internationale pentru ca ni se pare ca suntem capabili sa crestem si copii abandonati. Eu nu cred ca vom reusi asa ceva pentru ca in sufletele noastre cu adevarat nu putem sa iubim si ingriji copii facuti de altii. Asta-l consider un handicap sufletesc.
stele_pe_cer
Scris: Sunday, March 26, 2006 11:08 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Eu cand avea Matei 3 sau 4 luni, am vrut sa iau in asistenta maternala inca un bebe.Am foste refuzata, pentru ca si eu si sotul avem cartile de munca la un alt serviciu.

Sunt pro asistent maternal si pro adoptie.Candva , poate dupa al 2 lea sau a 3 lea copil vom adopta un copil abandonat, de o alta nationalitate.In sarcina am fost profund emotionata de povestea unor refugiati, mi-am rugat sotul sa mergem sa ii vizitam pe copiii respectivi la centru, dar sotul nu a fost de acord, stiindu-ma foarte emotiva.A spus ca dupa nastere, cand sentimentele mele nu vor mai influenta intr-o asa de mare masura psihicul copilului, vom merge.Inca nu ne-am facut timp si pentru asa ceva, dar, toate la timpul lor....Dumnezeu randuieste lucrurile nu cand vrem noi, ci cand TREBUIE sa se intample.
Elia
Scris: Monday, March 27, 2006 2:42 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 12
g_nicoleta2000 wrote:
Pro adoptiei inclusiv atunci cand poti sa faci copii.
Am interzis adoptiile internationale pentru ca ni se pare ca suntem capabili sa crestem si copii abandonati. Eu nu cred ca vom reusi asa ceva pentru ca in sufletele noastre cu adevarat nu putem sa iubim si ingriji copii facuti de altii. Asta-l consider un handicap sufletesc.


De ce au fost interzise adoptiile internationale? Stiu ca era mare valva in legatura cu ele, dar eu una, neurmarind toate discutiile, nu am inteles de ce au fost interzise. Adica ce conteaza daca un copil roman e adoptat tot de romani sau de niste straini, atat vreme cat i se creeaza conditii de viata decente, o familie, etc. Mie mi s-ar area normal sa se dea prioritate familiilor de romani care vor sa adopte, dar daca sunt copii mai multi decat familiile de romani care vor sa adopte, de ce sa nu li se dea si acelor copii posibilitatea de a avea o familie, fie ea peste mari si tari?

Eu una nu as adopta un copil pentru ca mi-ar fi frica sa nu il iubesc mai putin decat pe copiii mei, sa il tratez altfel decat pe ei. Cred ca toti avem puncte sensibile si cand iubim pe cineva mai mult, nu prea avem ce sa facem, sentimentele sunt aproape imposibil de schimbat. Eu sunt terminata dupa copiii mei si ma gandesc ca daca ar mai fi in casa un copil care nu e al meu, poate de multe ori nu m-as comporta fair fata de el si ar ajunge sa sufere si sa ma urasca. Sotul meu are o sora adoptata si relatiile ei cu parintii lui nu au fost tocmai bune, dar ea a fost si un copil problema, a fost exmatriculata din nu stiu cate licee, mama ei era alcoolica si probabil ca asta a influentat-o si pe ea, cu toate ca ea nu a avut probleme cu alcoolul. Acum, la treizeci si cev de ani, s-a reconciliat cu parintii adoptivi, dar ani de zile a fost foarte pornita impotriva lor. Cred ca nu e usor sa cresti copii adoptati si copii nacuti de tine impreuna.
mihaela75
Scris: Monday, March 27, 2006 6:16 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Nu as adopta pentru ca daca vreau copii pot sa mi-i fac singura. Imi pare rau pentru sufletele alea parasite, dar nu pot sa o fac pe Maica Tereza, n-am atata putere. L-as chinui si pe bietul copil si pe mine. Cred ca adoptia e mai binevenita in familiile care nu pot avea copii, acolo vor fi intr-adevar o binecuvantare.angel
Deziree
Scris: Monday, March 27, 2006 6:54 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/24/2006
Mesaje: 830
stele_pe_cer wrote:
Dumnezeu randuieste lucrurile nu cand vrem noi, ci cand TREBUIE sa se intample.


Eu sunt pro adoptiei. Saracele sufletele ce vina au micutii de eiuff Vreu sa va spun de o fosta colega de-a mea din Romania. Nu a putut sa faca copii ani de zile, nu mai stiu cati dar mai multi de 10, si astia petrecuti pe la doctori prin tara si cu tratamente dar degeaba. Era foarte dezamagita si suferea enorm pentru ca iubea asa de mult copiii. In 2004 a zis gata infiem un copil, ea fiind in varsta de 35 ani deja. Au trecut de toate procedurile cu brio, imi amintesc ce speriata era cu comisiile alea, si in decembrie au luat-o pe micuta printesa de 1 an si ceva acasa, o minunatie de copil jucausa foc, desteapta si mandra de zici ca era chiar copilasul ei. Dupa toate astea, ce zice-ti fetelor ca trec 2 luni si afla ca era insarcinata. Nu-i venea sa creada dar si doctorul i-a spus ca asta e chiar miracol de la Dumnezeu. vorba lui "stele pe cer" Dumnezeu randuieste lucrurile nu cand vrem noi, ci cand trebuie sa sa intample. Acum are inca o fetita si e mandra foc de amandoua printesele din viata ei. Le iubeste la fel de mult si e tare fericita. Sper ca in viitor sa nu aiba probleme. Pe mine chiar m-a impresionat povestea ei.
AdrianaC
Scris: Wednesday, July 19, 2006 7:30 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17811
Si eu m-am intrebat adesea daca as putea sa infiez un copil. Raspunsul este: nu stiu. Vorba aceea, te atasezi si de un caine, daramite de un copil, deci problema nu e ca nu l-as iubi, dar ..., nu stiu, mi-e tare teama, asa cum spunea si lory, sa nu ajung sa ma port diferit cu el, desi, sunt cazuri in care te porti diferit si cu copiii tai, ajungi sa il iubesti mai mult pe unul decat pe celalalt.

E greu sa iei o astfel de decizie, dar cand o faci trebuie sa fii ferm convins si hotarat si sa iti asumi intreaga responsabilitate.
Roxanel
Scris: Wednesday, July 19, 2006 9:10 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 2691
Daca nu as putea face copii as adopta unul sau doi. Dar m-as orienta catre copii ai caror parinti s-au dus din caua unor dezastre naturale sau razboaie. Aici se pot adopta si la distanta. Sunt asociatii intregi care au liste cu copii pe care poti sa-i adopti. Lunar trimiti o suma de bani si primesti fotografii, scrisorele de la ei, desene, etc. Poti sa mergi si sa-i vizitezi daca vrei.
kali
Scris: Wednesday, July 19, 2006 9:24 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14389
Eu sunt pro! Inainte de a avea copilul meu, puteam sa jur ca voi adopta un bebelus, indiferent daca-l voi avea pe al meu sau nu.
De cand o am pe Alexia nu ma mai gandesc la asta, sunt prea preocupata sa-i fie bine ei. Oricum, dupa ce-l fac si pe al doilea bebe, voi vedea ce parerea voi avea atunci despre asta...
...Dar cine stie ce ne va rezerva viitorul, (?) asa ca nu pot baga mana in foc pentru nimic.
Mary
Scris: Tuesday, January 2, 2007 5:47 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 12
Chiar nu este nimeni inscris pe acest forum care a trecut prin experienta adoptiei unui copil? Este foarte usor sa-ti dai cu parerea "de pe margine".... As fi recunoscatoare daca mi-ar impartasi ce inseamna de fapt "procesul e lung, cheltuitor si greu" ca s-o citez pe Kiki....Eu consider, fara suparare, ca daca iti doresti un copil (in cazul de fata prin adoptie) acesti termeni nu au ce cauta.... pentru ca adoptia dupa parerea mea (puteti sa ma contraziceti) nu inseamna un act de vanzare-cumparare, deci nu putem sa spunem ca este un "proces cheltuitor!!!" Iar in privinta "lung si greu" consider ca asa trebuie sa fie, altfel acei copii nevinovati pot ajunge in familii care nu-i merita, desi cu toate procedurile trebuie sa recunoastem ca tot s-au mai strecurat anumite erori....Eu sunt in situatia de a adopta un copil, am consultat legile, mai multe pareri mai mult sau mai putin obiective, iar in cautarea mea de informatii am gasit si acest forum, trebuie sa va spun ca m-au intristat teribil mesajele anumitor persoane de la aceasta tema cu adoptia. Nu veti intelege nicioadata ce inseamna "acest proces" pentru ca sunteti "fericitele castigatoare" ai propriilor copii...nu vreau sa supar pe nimeni , dar ar trebui sa privim cu mai multa deschidere si sa punem mai mult suflet in ceea ce spunem ca sa nu ranim pe cei care nu se pot bucura de proprii copii.
kali
Scris: Tuesday, January 2, 2007 7:21 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14389
In primul rand bine ai venit, Mary, si mult succes in demersurile pe care intentionezi sa le faci pentru a adopta.

Acum sa-ti raspund... aici sunt postate parerile noastre personale, pentru care nu trebuie sa dam socoteala nimanui. Daca o persoana e pro sau contra, daca considera ca acest proces e intr-un fel sau altul, e treaba ei... nu e un atac impotriva nimanui si nici a ideii in sine, deci nu trebuie sa te intristezi sau sa te simti vizata.
E drept ca ne dam cu parerea de pe margine, dar cum atfel?!-pentru noi e un simplu subiect de discutie, ca oricare altul. Nu suntem in situatia de a adopta si e clar ca privim din alta perspectiva lucrurile atata timp cat avem copiii nostri, iar o eventuala adoptie le-ar schimba viata in aceeasi masura in care s-ar schimba si a noastra.
Si daca tot am ajuns la copiii nostri... am observat ca, cel putin in Romania, adopta persoanele care nu pot concepe. Nu stiu cati dintre cei care au adoptat copii ar mai fi facut-o daca ar fi putut sa-i aiba pe ai lor... deci motivatia mi se pare una egoista (dar nu generalizez): suna ceva de genul "adopt un copil pentru ca-mi doresc unul si nu pot face"- pe cand ar trebui sa sune "sunt atatia copii defavorizati, care traiesc in conditii mizere prin orfelinate... iar eu pot ajuta macar unul crescandu-l cum trebuie si oferindu-i o viata decenta"...
Noi am fost sincere si -mie, cel putin- nu mi-ar conveni sa vina nimeni sa ma traga "de maneca" pentru ceea ce am afirmat.
...Si inca ceva... nu am castigat copiii, ci i-am adus pe lume. Da, suntem fericite ca-i avem dar nu este o loterie...
In rest ai perfecta dreptate in ceea ce ai afirmat.
mihaela75
Scris: Tuesday, January 2, 2007 7:58 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Mary, bine ai venit pe forum. Nu mai lua si tu toate asa in serios. Vorbim si noi, discutam, una alta, o parere. Tocmai ca stii ca nu suntem in tema ar trebui sa fii mai ingaduitoare. Asta nu e forum despre adoptii, ci doar un topic. Asa ca sa ne scuzi necunoasterearas Iti dorec sa gasesti fericirea si sa ne impartasesti din bucuriile de a fi mamica.chitara
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.