Administrarea medicamentelor
Subiectul anterior · Subiectul urmator
MNiko
Scris: Sunday, January 20, 2008 5:05 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
SECRETELE UNUI TRATAMENT CORECT: Subdozajul / supradozajul medicamentelorTermenul de posologie defineste partea terapeuticii care se ocupa cu indicatiile referitoare la dozele si modul de administrare a medicamentelor.
Posologia prezinta o importanta deosebita deoarece conditioneaza, in mare masura, eficacitatea medicamentelor.
Daca nu se respecta dozele sau intervalul dintre administrari exista riscul aparitiei subdozarii sau supradozarii, ambele cu efecte nefavorabile asupra organismului.
In cazul subdozarii medicamentelor apar foarte frecvent: diminuarea sau anularea actiunii terapeutice, scaderea eficacitatii si dobandirea rezistentei la substanta medicamentoasa respectiva.

Cele mai frecvente cazuri de subdozare sunt la administrarea de antibiotice la intervale de timp mai mari decat cele prevazute. Aceasta poate duce la anularea efectului antibiotic si la instalarea rezistentei. Asadar, in cazul in care se uita o doza este necesar sa se faca administrarea de indata ce se constientizeaza lipsa ei si, in cazul in care starea de sanatate nu se imbunatateste in timpul prevazut, trebuie sa se consulte medicul cu scopul optimizarii posologiei sau inlocuirii antibioticului. O alta clasa de medicamente care ridica problema subdozajului este cea a contraceptivelor orale. In cazul in care se uita o doza, aceasta trebuie administrata cat mai repede si in perioada care urmeaza trebuie folosite si alte metode contraceptive (prezervative, contraceptive locale) pentru a preveni o sarcina nedorita.

La polul opus se afla supradozarea medicamentelor, care priveste medicamentele administrate uzual, dar care, in doze mari, sau la administrare cronica, pot produce intoxicatia organismului si ale caror efecte adverse trebuie combatute, cum ar fi: starea de rau generalizat, afectarea hepatica, renala, insuficienta unor organe (corticosuprarenala, miocard), deprimare respiratorie sau a sistemului nervos central.

Paracetamolul este unul dintre aceste medicamente, la administrare de doze mari (mai mult de 5 comprimate pe zi) si pe termen lung (mai mult de 5 zile) produce afectare hepatica, greata, varsaturi, eritem pigmentar. In cazul intoxicatiei cu paracetamol se recomanda administrare de carbune activat si de acetilcisteina, care este antidotul specific. Asadar, in cazul unui episod de raceala cu tuse nu este recomandata asocierea celor dous deoarece isi anuleaza reciproc efectul.

Aspirina este, de asemenea, un medicament cu potential nociv asupra organismului: poate produce gastroenterita, cefalee, hipercoaguabilitate sanguina, sangerari la nivel gastric cu reactivarea unor ulcere cicatrizate. De aceea administrarea trebuie facuta cu prudenta, dupa masa si pe intervale reduse de timp. In cazul intoxicatiei cu aspirina se recomanda lavajul gastric si administrarea de carbune activat.

Antihipertensivele sunt medicamente uzuale frecvent supradozate, iar efectele adverse ale acestora sunt: bradicardie, hipotensiune, deprimare a sistemului nervos central. In cazul intoxicatiei se recomanda intreruperea tratamentului si administrarea de calciu si glucagon.

Teofilina si cafeina produc in caz de supradozare varsaturi, agitatie, iritabilitate, tahicardie si tremor. In cazul intoxicatiei se recomanda lavaj gastric si administrare de carbune activat.

In afara medicamentelor enumerate sunt foarte multe clase de medicamente care conduc la efecte nefavorabile asupra organismului in cazul in care nu sunt administrate conform avizului medical. Pentru a evita aceste efecte se recomanda respectarea intocmai a posologiei si a sfaturilor specialistilor in domeniu.Farm. ALICE SARBU

sursa
g_nicoleta2000
Scris: Sunday, January 20, 2008 8:29 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Bun de stiut Mniko, multumim pentru articol.
M-a uimit faza cu paracetamolul mai ales pentru ca am in familie o matusa si o bunica dependente de paracetamol. Eu o numesc dependentza, ele o numesc obisnuintza... in realitatea medicala nu stiu cum ii spune... matusa ia in fiecare seara de ani buni cate un paracetamol ca sa poata sa se simta bine peste noapteuff .. oricum nu o ingrijoreaza ca ia cate o tableta pe seara de ani buni.
MNiko
Scris: Sunday, January 20, 2008 8:33 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
g_nicoleta2000 wrote:
Bn de stiut Mniko, multumim pentru articol.
M-a uimit faza cu paracetamolul mai ales pentru ca am in familie o matusa si o bunica dependente de paracetamol. Eu o numesc dependentza, ele o numesc obisnuintza... in realitatea medicalal nu stiu cum ii spune... matusa ia in fiecare seara de ani buni cate un paracetamol ca sa poata sa se simta bine peste noapteuff .. oricum nu o ingrijoreaza ca ia cate o tableta pe seara de ani buni.

Si pe mine m-a uimit faza cu paracetamolul si cu aspirina. Sunt chestii bune de tinut minte.
MNiko
Scris: Sunday, January 20, 2008 8:41 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Uite ca am mai gasit ceva, dar cu privire la copii:

TOTUL DESPRE COPILUL TAU: Particularitatile organismului copiilor si administrarea medicamentelorCopiii reprezinta o categorie distincta de pacienti, iar medicamentele destinate lor sunt concepute special pentru a corespunde stadiului de dezvoltare al acesora.
Copilul prezinta particularitati morfo-fiziologice variabile cu varsta, iar imaturitatea unor aparate si organe impun o abordare terapeutica speciala.
Prin urmare, la administrarea de produse farmaceutice pediatrice sunt necesare deopotriva cunoasterea si corelarea unor factori biologici particulari ce pot influenta intregul circuit al medicamentului in organism.

De la bun inceput trebuie sa subliniem ca un copil nu este un adult in miniatura si, prin urmare, reprezinta un mare risc administrarea de medicamente destinate adultilor doar prin fractionarea dozelor in functie de greutatea corporala, fara a tine seama si de celelalte aspecte care caracterizeaza organismul non-adult.

De la nastere si pana la perioada maturitatii corpul uman sufera o serie de modificari biologice, cele mai rapide si evidente fiind in primul an de viata. In functie de aceste transformari caracteristice, perioada copilariei a fost impartita in mai multe etape de varsta, fiecare avand particularitatile ei: nounascut, sugar, copil mic, prescolar, scolar, adolescent.

Este necesar ca mamicile sa stie ca anumite produse farmaceutice, chiar si cele care se elibereaza fara prescriptie medicala, pot produce efecte adverse serioase copilului lor.

De exemplu: aspirina, cea mai uzuala tableta folosita pentru febra, raceala sau durere, este contraindicata copiilor sub 12 ani datorita posibilitatii aparitiei unor reactii adverse precum sindromul Reye, o maladie rara, dar extrem de grava.

Paracetamolul administrat pe perioade lungi si la doze maxime poate determina afectarea hepatics, de aceea folosirea lui trebuie justificata terapeutic, dar limitata la numarul de zile indicat de medic.

Ibuprofenul, un produs foarte eficace in febra si dureri de natura inflamatorie poate produce afectiuni gastrice la utilizare abuziva.

Siropurile de tuse expectorante, bronhosecretolitice sunt indicate pe perioade bine determinate de timp si numai pentru tusea „plina“, cu bronhosecretie. Prelungirea perioadei de administrare stimuleaza excesiv secretia bronhiilor cu perpetuarea acceselor de tuse si cresterea perioadei de recuperare.

Exemplele pot continua, multe preparate medicamentoase putand dezvolta efecte nedorite pe termen lung, cu afectarea cresterii si dezvoltarii normale a copiilor.

Scopul nostru este insa acela de a atrage atentia asupra folosirii medicamentelor pediatrice si asupra respectarii stricte a indicatiilor privind administrarea acestora.


Consultarea medicului, sfatul farmacistului si citirea prospectului inaintea administrarii - sunt pasii obligatorii atunci cand micutul nostru este bolnav.

Nou-nascutul (chiar la termen si normoponderal) prezinta, prin comparatie cu adultul, nu numai diferente morfo-fiziologice evidente, ci si biochimice, diferente care pot modifica semnificativ cinetica medicamentului si, prin urmare, efectul terapeutic.

Pentru a intelege mai bine aceste aspecte, exemplificam cateva particularitati ale organismului sugarului si copilului mic:
• Aciditatea gastrica la nastere este nula (pH neutru), ea atingand valori similare adultului spre varsta de 2-3 ani. Aceasta, impreuna cu prezenta in stomac a laptelui poate impiedica absorbtia unor preparate farmaceutice administrate oral, avand consecinta aparitia esecului terapeutic.

• Enzimele hepatice care participa la biotransformarea unor substante medicamentoase sunt insuficiente in primul an de viata, ceea ce poate conduce la un ritm lent de eliminare a acestora din organismul copilului. Mai mult decat atat, la nou-nascut mecanismele de eliminare renala si tranzitul intestinal sunt reduse. Astfel, pot apare fenomene de reabsorbtie a unor medicamente sau metaboliti ai acestora si posibilitatea unor efecte toxice prin supradozare relativa.

• Sugarii au bariera hemato-encefalica (acel strat de celule ce protejeaza sistemul nervos de agresiunea multor substante) insuficient dezvoltata si, din aceasta cauza, administrarea unor medicamente este strict contraindicata sau se face cu precautie maxima, prevenind astfel aparitia unor reactii toxice imediate sau pe termen lung.

Am amintit mai sus doar cateva dintre diferentele existente intre organismul copilului mic si cel al adultului incercand sa subliniem astfel importanta respectarii indicatiilor medicului si farmacistului atunci cand administram medicamente copiilor.

Farm. Monica Diaconescu

sursa
g_nicoleta2000
Scris: Sunday, January 20, 2008 8:48 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Acum mai fac experimente de Alex, recunosc ca nu-i dau Nurofen numai daca spune medicul dar cand era nou-nascut sau sugar nu am indraznit sa fac nici o greseala. Partea proasta este ca chiar daca eu ca parinte ascult 100% sfatul medicului sa-l vezi pe "Domnul doctor" cand iti prescrie ceva gresitnervi
MNiko
Scris: Sunday, January 20, 2008 8:52 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Mie mi s-a intamplat de mai multe ori sa imi scrie reteta gresit. Noroc ca sunt atenta cand vorbeste sau sunt atenta si la specialist ce spune, imi fac copii dupa scrisorile medicale sa le pot connsulta oricand, si nu in ultimul rand citesc prospectul.
Lilly of the valley
Scris: Monday, January 21, 2008 9:32 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
S-a intamplat recent ca Leea sa primeasca Amoxiklav forte de in loc de 375 mg Amoxiklav 375 mg. Confuzia e sigura pentru necunoscatori, mai ales daca nu se citeste cu atentie prospectul si modul de administrare. In loc de 2.5 ml a primit 5 ml de Amoxiklav forte. Cu tot biotics-ul i-am distrus flora, de s-a lasat cu enterocolita.disputa
MNiko
Scris: Monday, January 21, 2008 10:00 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
mariuta wrote:
S-a intamplat recent ca Leea sa primeasca Amoxiklav forte de in loc de 375 mg Amoxiklav 375 mg. Confuzia e sigura pentru necunoscatori, mai ales daca nu se citeste cu atentie prospectul si modul de administrare. In loc de 2.5 ml a primit 5 ml de Amoxiklav forte. Cu tot biotics-ul i-am distrus flora, de s-a lasat cu enterocolita.disputa

Imi pare rau de patanie. Sper ca acum Leea e mai bine.
kali
Scris: Thursday, May 6, 2010 7:34 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
miriam wrote:
pun si eu intrebarea mea aici, desi nu are legatura cu ce discutati voisorry
acum 5 min davis a "papat" vreo doua pastile de decasept, credeti ca i sar putea intampla ceva rau de la ele?
nu este schimbat deloc, dar nu stiu ce sa fac....pls!!!!!!


ingerash wrote:
miriam mai bine mergi cu el la medic,doua pastile e mult pentru el,un adult ia 3 pe zi.Numai binecomputerlove


miriam wrote:
ingeras pupici
ooooffffbanghead nu m-as mai fi dus pe acolo.


praslea_cel_voinic wrote:
Miriam, m-am uitat pe net ce contine. nu cred ca aiba ceva, contine vitamine, dar daca ai pe cine sa suni, un medic, suna si intreaba. Parerea mea: nu cred sa fie nociv...Pupici si ai grija mai mare pupici computerlove


miriam wrote:

praslea mercycomputerlove
si eu m-am uitat, dupa cate stiu nici mie nu mi s-a parut ceva rau.doar ca se administreaza copiilor peste 6 ani.
ma gandesc sa sun si doctora....acum ii dau niste lapte.


Miriam, sa ne spui ce ai facut si cum se simte piciul.
miriam
Scris: Thursday, May 6, 2010 7:51 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 5/17/2009
Mesaje: 4992
kali, scuze, si totodata multumesc!
i-am dat lapte si nu m-am dus niciunde.nu mi se pare deloc schimbat, si i-am dat lapte.
daca as merge cu el poate i-ar face spalaturi, si nu stiu sigur daca a mancat doua, ca am mai gasit si firimituri pe jos. cred ca l-a gustat si nu i-a placut.
si asta in fata noastra, noi povesteam.......nervi
ingerash, praslea, kalicomputerlove computerlove computerlove santeti pretioasepupici
praslea_cel_voinic
Scris: Thursday, May 6, 2010 8:12 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 6/19/2009
Mesaje: 2349
Miriam computerlove computerlove computerlove fii mai atenta. Noi am pus toate medicamentele, inclusiv vitaminele, pe frigider, sa nu poata el ajunge....Am grija tot timpul sa nu fie nimik la nivelul lui. Pupici pupici
Mela
Scris: Friday, May 7, 2010 10:50 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 11/19/2006
Mesaje: 13514
Miriam,cum e Davis? angel
Lilly of the valley
Scris: Friday, May 7, 2010 10:56 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
cu siguranta nu o sa pateasca nimic grav. nici macar o hipervitaminoza (prea multe vitamine) pt. ca doza a fost accidentala si nu repetata, iar organismul nu a asimilat mare lucru.
precis pipi s-a colorat in albastru si i-a facut bine si aparatului urinar, iar daca nu ar fi mancat/baut imediat ceva, decaseptul ar fi curatat cateva din bacteriile din gurita/gat.
mai multa atentie cum pastrezi medicamentele pe viitor
flowers
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.