Acvariul si pestisorii
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Saturday, March 18, 2006 10:48 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Acvariile exista sub diferite forme, susceptibile de a se armoniza cu interiorul oricarei locuinte. In mod traditional, majoritatea acestora au o forma dreptunghiulara mai mult acvariusau mai putin alungita; azi se propun recipiente mai mult inalte decat lungi, cubine cau panoramice, special adaptate unor amplasamente. Modelul de baza, cel mai ieftin, este format dintr-o cuva cu o placa deasupra. Se poate adapta si o galerie de iluminare. Apoi, se gaseste un model potrivit acestei galerii continand o dacoratie exterioara, minima, constituita intr-o banda de o anumita marime, in jurul bazei si a partii superioare care sa disimuleze nivelul apei.
Acest tip de acvariu poate fi comercializat singur sau impreuna cu un suport. Uneori el este echipat cu un compartiment de filtrare. Apoi gasim si modele mai sofisticate, reprezentate de acvariile integrate intr-o mobila. In general, recipientul este o cuva de filtrare si o galerie de iluminare, mobila fiind prevazuta cu etaje sau placi din lemn pentru camuflarea pompelo si a diverselor materiale. Ansamblul este incadrat de o decoratie exterioara nelasand sa se vada decat trei fete ale acvariului.

Materialele
Acvariile comercializate sunt aproape in totalitate fabricate din sticla lipita cu ajutorul siliconului. Folosirea acestor materiale este posibila pana la volume de circa 500 de litri, rar depasite in comert. Neutralitatea materialelor si simplitatea relativa a lipirii materialelor fac ca acest sistem sa fie la indemana unui amator mai priceput care isi poate astfel construi, el insusi, recipientul.
Pentru volumele mai mari, se va utiliza rasina de poliester, doar partea frontala a acvariului fiind din sticla. Se mai fabrica si din ciment, aceste ultime doua tipuri de recipiente putand fi vazute in acvariile publice. Plexiglasul, material usor dar care se fisureaza la indoire, este utilizat destul de rar la formele curbate. Exista si mici cuve din plastic utilizate ca recipiente de reproducere sau carantina.

Dimensiunile
Forma cea mai armonioasa este obtinuta atunci cand lungimea este egala cu inaltimea inmultita cu un coeficient ce variaza de la 1,5 pana la 2,5. Inaltimea va fi usor superioara latimii, acvariuin afara cazului unui acvariu incastrat, in acel caz solutia fiind inversa. Aceste proportii pot fi respectate pana la o lungime de 1,5 m. Dincolo de aceasta dimensiune apare o imposibilitate, caci, in nici un caz, inaltimea nu trebuie sa depaseasca 0,5 m.
Nu este recomandata folosirea acvariilor prea stramte. Intr-adevar, ca urmare a unui efect optic, un recipient pare mai mic cu o treime atunci cand este umplut cu apa, ceea ce nu produce o impresie agreabila privitorului. Totusi, el poate si interesant daca este asezat pe o mobila de mici dimensiuni; deasupra unui semineu sau a unui mic perete despartitor intre doua incaperi. Greutatea este un element important. Va trebui sa prevedem un suport solid, deoarece acvariul in functiune cantareste destul de mult: la greutatea cecipientului, se adauga cea a apei si a decorului.

Amplasarea
Locul unui acvariu trebuie sa fie ales cu grija; atunci cand va fi umplut, nu-l vom mai putea deplasa. Alegerea este delicata: trebuie sa punem in acord estetica incaperii, aspectele practice si cele ecologice.
Aspect estetic
Este evident ca un recipient voluminos se plaseaza intr-o incapere mare, iar un recipient mai mic intr-o incapere pe masura. Se va alege un loc mai intunecos pentru a-l pune in valoare, la o distanta cat mai mare de televizor, pentru a evita concurenta intre acesti doi poli de interes. In mod acvariu traditional, un acvariu este asezat langa perete, paralel cu latura sa mare, dar exista si alte posibilitati de expunere. El poate ocupa si un unghi, sau poate fi dispus pe un mic perete de separare intre doua incaperi sau poate fi incastrat intr-un perete.
Aspect practic
Va trebui sa prevedem o priza de curent in apropiere. Ar fi de dorit si un robinet nu departe, daca nu, sa prevedem o conducta pentru umplere si golire. Daca acvariul este asezat langa perete trebuie sa lasam un spatiu de cativa centimetri pentru cabluri si acvariu conducte. Inaltimea la care se aseaza acvariul este un element important; el trebuie sa fie la nivelul ochilor privitorului. Daca este plasat intr-o incapere principala, baza lui trebuie sa se situeze la circa 1 m de sol, astfel, el este vizibil si pentru copii.
Aspect ecologic
Este imperativ ca lumina solara, mai ales cea provenind de la sud, sa nu atinga direct acvariul deoarece exista riscul de a provoca o dezvoltare a algelor verzi si o crestere a temperaturii vara. E mai bine ca recipientul sa fie orientat spre nord sau spre est. Procedati la mai multe incercari cu recipientul gol inainte de a lua o decizie pe termen lung.

Suportul
Asa cum am vazut mai inainte, greutatea unui acvariu este foarte importanta; trebuie deci prevazut un suport robust si perfect orizontal. Se va verifica acest ultim lucru cu ajutorul unei nivele cu bula. In comert se gasesc mobile specializate, dar se pot fabrica suporturi cu mijloace propri, important fiind ca greutatea sa fie repartizata uniform. Suportul poate avea aceleasi dimensiuni ca acvariul sau chiar mai mari, insa recipientul nu trebuie sa depaseasca marimea suportului, fie in lungime, fie in latime. Pe suport se aseaza un placaj rezistent la apa de 10 pana la 15, in functie de dimensiunile si greutatea acvariului, el insusi acoperit cu o placa de polistiren de 15 mm grosime, destinata reducerii neregularitatilor acvariu suportului. Daca sunteti priceput si aveti rabdare, puteti incadra acvariul si suportul in lemn, in asa fel incat doar geamul frontal sa fie vizibil.

Capacul
Asezat chiar deasupra cuvei acvariului, el este necesar din mai multe motive:
- evita ca apa sa ajunga pe galeria de iluminare
- limiteaza caderile de praf in apa
- impiedica pestii saritori sa scape din recipient
- limiteaza evaporarea
Acest capac trebuie sa fie din sticla pentru a facilita trecerea luminii; el trebuie curatat in mod regulat. Sub raport practic, mici tacheti lipiti pe partea sa superioara ii usureaza manipularea; unele unghiuri vor fi taiate pentru a permite trecerea tevilor si a cablurilor electrice. Tot din ratiuni practice, mai ales in cazul acvariilor mari, este preferabil sa prevedem mai multe capace mici care sa se ajusteze intre ele.

TREBUIE EVITAT!
- sa plasam obiecte decorative deasupra acvariului: atunci, accesul la capac este putin practic
- asezarea unor aparate electrice sub acvariu: este periculos din cauza unor eventuale scurgeri de apa
- instalarea acvariului in apropierea unui corp de incalzit.

Kiki attached the following image(s):
acvariu1.gifacvariu2.jpgacvariu3.jpgacvariu6.jpgacvariu7.jpg

AdrianaC
Scris: Wednesday, August 9, 2006 2:33 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Am inceput iar sa ma gandesc sa iau un acvariu si pestisori.

Ultima poza arata foarte bine, Kiki, dar oare cum ii mai hranesti pe pestisori, cum e facut? O mai avea ceva spatiu pe partea cealalta a peretelui?

Trebuie sa ma interesez exact ce si cum si sa vad de unde cumpar.

Roxanel, mi-a placut tare mult acvariul tau bravo
Kiki
Scris: Wednesday, August 9, 2006 6:47 AM
Nivel

AdrianaC wrote:
Ultima poza arata foarte bine, Kiki, dar oare cum ii mai hranesti pe pestisori, cum e facut? O mai avea ceva spatiu pe partea cealalta a peretelui?

Trebuie sa aiba neaparat pe partea cealalta. Din cate vad, in spate ar veni o camera. Probabil, posesorul acvariului nu a dorit sa aiba acces la acvariu prin fata, ca ar strica design-ul peretelui. uff
Roxanel
Scris: Wednesday, August 9, 2006 6:50 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/13/2006
AdrianaC wrote:
Am inceput iar sa ma gandesc sa iau un acvariu si pestisori.

Trebuie sa ma interesez exact ce si cum si sa vad de unde cumpar.

Roxanel, mi-a placut tare mult acvariul tau bravo

Multumesc. Adriana nu recomand pesti de coral.nu Necesita foarte multi bani pentru intretinere plus o groaza de munca. E adevarat ca sunt frumosi, de genul lui Nemo, dar niste pesti din gama Tetra sunt mai usor de intretinut. Ca sa nu se chinuie, orice peste ar fi, iti trebuie un acvariu de 80-100 litri. Si ca sa nu ai probleme cu inmultirea ia numai masculi. Nu se bat si asa nu te doare capul. Femelele sunt mai artagoase.sic Un site foarte bun este http://www.acvariu.ro/
Roxanel
Scris: Wednesday, August 9, 2006 6:56 AM
Nivel

Inregistrat: 3/13/2006
Kiki wrote:

Trebuie sa aiba neaparat pe partea cealalta. Din cate vad, in spate ar veni o camera. Probabil, posesorul acvariului nu a dorit sa aiba acces la acvariu prin fata, ca ar strica design-ul peretelui. uff

Intotdeauna acvariile se pun la perete. Daca e un acvariu cu pesti de coral il poti incorpora si intr-o deschizatura in zid ca sa se vada din ambele parti. Hrana e in general sub forma de flakes care se marunteste, sau viermisori congelati sau larve de musca, sau pureci de balta uscati. Astia din urma nu sunt prea buni caci dau hepatita la pesti.

Mai trebuie un filtru de buna calitate care sa curete apa si o pompa de oxigen. Mai pui solutii de genul anti-stress, contra ciupercilor, contra cozilor rupte, etc. Plante neaparat dar care sa fie compatibile cu specia aleasa. Un pietroi, doua dupa care sa se ascunda pestii. Ti-ar mai trebui un curatitor de alge si unul de kklici. Acestia sunt pesti speciali. Se numesc sanitari si sunt uratei rau.ras
lori16ro
Scris: Wednesday, August 9, 2006 4:38 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/25/2006
Adriana, acum am citit ceva de pe aici daca numai Alice vrea acvariu .......mai amina momentul ca tot tu vei sfirsi prin a avea grija de pesti

ale mele mi-au adus pestisori de balta si in 3 zile s-au plictisit sa-i hraneasaca asa ca tot eu am ramas la datorie

fa si tu o proba cu un pestisor intr-un borcanel si vezi cit o intereseaza...........o sa uite si nu mai cere
lori16ro
Scris: Wednesday, August 9, 2006 4:40 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/25/2006
de fapt am venit aici ca am primit reclama de la un site http://www.aquadecor.ro/index.htm
daca va intereseaza, mie mi-a placut dar in cele 2 camere ale mele nu prea e loc

dar cred ca daca as primi cadou asa ceva mi-ar placea

daca nu e voie de reclama Adriana te rog sterge
georgy_adinutza
Scris: Monday, September 18, 2006 10:33 PM
Nivel

Inregistrat: 3/2/2006
Acesta este acvariul meu

si aici Adina isi cheama pestisorii
Kiki
Scris: Tuesday, September 19, 2006 9:04 AM
Nivel

Foarte frumos, Georgy. Cine are grija de pestisori, tu sau Adinutza? ras
georgy_adinutza
Scris: Tuesday, September 19, 2006 12:48 PM
Nivel

Kiki wrote:
Foarte frumos, Georgy. Cine are grija de pestisori, tu sau Adinutza? ras

Adina are grija sa le aprinda lumina si sa ii cheme sus la mancare , iar eu si tati avem grija sa le dam sa pape bounce bounce
mommy
Scris: Thursday, December 21, 2006 11:35 PM
Nivel

Inregistrat: 11/18/2006
Avem si noi acvariu, deh, tati e pescar. Nu e foarte aratos si are doar trei "locatari". Sunt o specie de pesti foarte interesanta... o recunoaste cineva?

Cris Rusu
Scris: Friday, December 22, 2006 8:19 AM
Nivel

Inregistrat: 10/14/2006
scratch
Uite ca eu nu stiu... Poate o sti al meu, dar pana vine el acasa...
Oricum sunt superbi! thumright

Cum iata si cele doua acvarii ale noastre (cam neingrijite, ca al meu nu prea mai are timp de ele...)
Asta e acvariul pentru pesti maturi:

Si asta e cel pentru puiet si guppy
georgy_adinutza
Scris: Friday, December 22, 2006 9:50 AM
Nivel

Miru , pestisorii aia sunt cumva "Carasi aurii "??

mommy
Scris: Friday, December 22, 2006 10:15 AM
Nivel

Inregistrat: 11/18/2006
Fetelor, acvariile voastre arata super, il voi pune pe sotul meu sa arunce o privire.
georgy adinutza, nu sunt carasi aurii... sunt altceva... si mai interesant...
Cris Rusu, astept si parerea Delfinului!
kali
Scris: Friday, December 22, 2006 10:41 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Eu as zice ca-s pirania?!cyclops Nu stiu cum se scrie...uff Dar nu ma pricep la pesti...
Ce zici?
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.