Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17840
| Acnee in perioada menstruatiei
Daca ai inclinatie spre acnee, e posibil ca inainte de menstruatie sa iti apara cosuri.
Tratamentele faciale sunt bune, dar se poate intampla sa iti creeaze dependenta si tie si tenului tau!
Ai putea sa-ti faci tu acasa o data la 8-10 zile / 3-4 ori pe luna un tratament cosmetic si anume un peeling facial si apoi o masca pe baza de namol!
Te poti duce la un tratament cosmetic dar nu foarte des! Poti folosi inainte de menstruatie o solutie antiacneica pentru diminuarea cosurilor din aceasta perioada!
Petele lasate de cosuri nu sunt altceva decat cicatrici! Epiderma noastra se reface la 2 ani, desi la fiecare 28 de zile pierdem un strat subtire din pielea care se reface mereu.
|
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Retete ce reduc acneea
Suc de mar, telina si castravete
Ingrediente 8 mere 1/2 castravete 6 radacini de telina
Stoarce ingredientele si toarna sucul in pahare.
Suc de morcovi si mango
Ingrediente 8 morcovi medii, curatati si pisati 2 fructe mango, curatate si pisate
Stoarce morcovii, iar apoi adauga sucul de mango si toarna compozitia in pahare.
Suc de morcovi, mar, si ghimbir
Ingrediente 8 mere, spalate si tocate marunt (cu coaja) 4 morcovi, curatati si pisati 1 radacina de ghimbir, curatata
Stoarce merele, apoi morcovii si in final ghimbirul si toarna compozitia in pahare.
Suc de citrice
Ingrediente 4 grepfrut roz 2 lamai 2 lamai verzi
Taie fructele in jumatati si pune-le intr-un blender, dupa care toarna compozitia in pahare.
Suc de ananas si lamai verzi
Ingrediente 1 ananas mare sucul si coaja de la 2 lamai verzi
Curata ananasul, taie-l cubulete si introdu-le intr-un blender. Adauga sucul si coaja de lamai si amesteca bine compozitia.
Suc tropical
Ingrediente 1 ananas 2 mango 2 papaya 200 ml suc de mere 2 cm de radacina de ghimbir curatata
Curata si piseaza mango, apoi papaya (indeparteaza-i samburii). Curata si taie cubulete ananasul. Pune-le intr-un blender si adauga sucul de mere si ghimbirul si piseaza-le bine. Stoarce sucul si toarna-l in pahare.
Salata de avocado, mango si alune
Ingrediente 1 avocado mare 1 mango mare verdeturi (spanac) frunze proaspete de coriandru 50 g alune 12 boabe de zmeura 2 catei de usturoi, zdrobiti zeama si coaja unei lamai verzi 2 linguri ulei de masline
Aranjeaza frunzele de coriandru si spanac pe 2 farfurii. Curata si taie cubulete avocado si mango si aseaza-le peste verdeata. Pune in blender zmeura, usturoiul, zeama si coaja de lamaie si uleiul de masline. Toarna acest amestec peste salata si presara alunele deasupra lor.
Salata de verdeturi (2 portii)
Ingrediente frunze de spanac 50 g frunze de coriandru tocate marunt 50 g frunze de patrunjel tocate marunt 1 avocado, curatat si taiat cubulete 3 radacini de telina, taiate cubulete 2 cepe, taiate marunt 1 lingura ulei de masline zeama de lamaie
Aranjeaza frunzele de salata pe o farfurie. Amesteca toate celelalte ingrediente intr-un castron mare si toarna compozitia pe farfurie. Presara deasupra frunzele de coriandru tocate marunt.
Salata de rosii, avocado si telina (2 portii)
Ingrediente 5 rosii tocate 1 avocado tocat 3 radacini de telina tocate 2 catei de usturoi zdrobiti zeama si coaja unei lamai verzi 2 linguri ulei de masline
Combina toate ingredientele intr-un castron.
Supa italiana
Ingrediente 1 avocado curatat si tocat marunt 4 rosii busuioc tocat marunt 1/4 cana ulei de masline
Amesteca ingredientele. Daca amestecul este prea gros, adauga suc proaspat de rosii sau catraveti.
Gazpacho (fel de mancare originar din Spania)(2 portii)
Ingrediente ½ cani suc de rosii sau de legume 1 cana rosii curatate de coaja si seminte tocate marunt ½ cana telina tocata marunt ½ cana castravete tocat marunt ½ cana ardei gras verde tocat marunt ½ cana ardei gras rosu tocat marunt ½ ceapa verde tocata marunt 1 lingura otet de vin alb 1 lingura ulei de masline extravirgin 1 catel mare de usturoi tocat marunt 2 lingurite patrunjel proaspat maruntit 2 lingurite coriandru proaspat maruntit ½ lingurita sare 1 lingura zahar ½ lingurita piper negru macinat
Amestecati sucul, rosiile, telina, castravetele, ardeiul gras, ceapa, otetul, uleiul, usturoiul, patrunjelul, sarea si piperul negru intr-un bol mare de sticla sau de otel inoxidabil. Acoperiti si lasati la frigider peste noapte. Se consuma rece. |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| MICI TRUCURI ZILNICE PENTRU PREVENIREA ACNEEI
* Foloseste o lotiune astringenta pentru a inlatura excesul de sebum; * Cu toate ca nu este recomandata folosirea zilnica a cremelor de fata, daca ai fata uscata poti sa folosesti o crema de zi light; * Este recomandat sa folosesti produsele cu un continut ridicat de apa, in locul celor pe baza de uleiuri; * Aplica neaparat o masca cu miere de albine, macar o data pe saptamana. Mierea de albine este considerata un dezinfectant, insa are si proprietati medicinale de a vindeca petele rosii de pe fata si distruge bacteriile; * Este indicat sa te speli pe fata de cel putin doua ori pe zi cu un sapun pe baza de sulf. Prima data imediat ce te trezesti, iar apoi inainte de a merge la culcare. Atentie! Nu freca puternic fata, ci executa un masaj usor; * Daca ai parul lung, este de preferat sa il tai mai scurt, deoarece acesta contine ulei care este ca un "magnet" pentru praful din jur. In momentul in suvitele ating exact zonele fetei afectate s-ar putea sa agraveze acneea; * Ia suplimente nutritive, deoarece pielea ta are nevoie de o hranire eficienta; * Suplimentele de crom au efecte benefice asupra acneei, asigurand o vindecare rapida; * Vitamina A protejeaza pielea, previne acneea si reduce secretia de sebum; * Inainte de culcare trebuie neaparat sa te demachiezi pentru a lasa tenul sa respire. Nu folosi nici un fel de crema de noapte; * Bea cel putin 8 pahare cu apa in fiecare zi. Apa are rolul de a purifica tenul si de a-l hidrata perfect; * Nu stoarce cosurile, deoarece se pot inflama si infecta! De asemenea, nu vei face decat sa impingi reziduurile infectate in straturile inferioare ale pielii si sa se inflameze si mai rau; * Renunta definitiv la cremele si lotiunile pe baza de alcool; * Spala sau schimba zilnic fata de perna; * Zincul este un agent antibacterian. O dieta saraca in zinc poate provoca o "izbucnire" a acneei; * In cazul in care te confrunti cu problema acneei, evita sa porti haine stramte; * Evita pe cat posibil expunerea la soare si foloseste creme cu factor de protectie cat mai ridicat (nu folosi cremele pe baza de ulei); * Consuma multe fructe si legume proaspete; * Exercitiile fizice sunt foarte indicate, deoarece stimuleaza circulatia sangvina si ajuta la eliminarea toxinelor; * Respira adanc de cate ori esti stresat/a! Specialistii au descoperit ca exista o stransa legatura intre acnee si stres. Sub stres creste secretia hormonilor masculini (androgeni), iar glandele sebacee incep sa produca si sa secrete mai mult sebum care cauzeaza aparitia acneei.
|
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Acneea si sarcina
In perioada sarcinii s-ar putea sa te confrunti cu problema acneei, fie ca ai avut sau nu pana in acel moment. Se intalneste cel mai frecvent in primele 3 luni ale sarcinii, cand nivelul hormonal este in continua schimbare. Progesteronul (un hormon mai masculin decat estrogenul) determina o crestere a secretiilor produse de glandele pielii, fapt care poate conduce la aparitia acneei. Insa, dupa primul trimestru al sarcinii, progesteronul este produs de catre placenta si nu de ovare, iar acneea este posibil sa dispara.
Inainte de sarcina
Daca planuiesti sa ramai insarcinata trebuie sa te consulti cu doctorul tau asupra tratamentului pentru acnee pe care il poti adopta in perioada sarcinii. Acestea pot include: tratament cu tetraciclina, tratament pe cale orala cu isotetrinoin (Roaccutane, Accutane) si tratamentul topic cu retinoizi (tretinoin, isotetrinoin, adapalene). Foarte important! Trebuie sa fii foarte precauta, deoarece multe dintre aceste optiuni pot afecta sanatatea copilului.
De exemplu, capsulele de tetraciclina pot afecta sanatatea oaselor si a dintilor fatului; isotetrinoinul poata cauza malformatii severe, iar retinoizii topici sunt absorbiti in sange cauzand, de asemenea efecte adverse. Comprimatele de eritromicina sunt singurele antibiotice care pot fi administrate in siguranta in timpul sarcinii, insa exista sanse ca rezultatele sa nu fie foarte eficiente. Cu toate acestea, cel mai indicat este sa eviti pe cat posibil medicamentele in aceasta perioada.
Efectele negative ale medicamentelor luate in timpul sarcinii
Accutane si Roaccutane: potrivit unor studii de specialitate , aproximativ 25-30% dintre copiii nascuti de mamele care au folosit Accutane in primul trimestru al sarcinii au prezentat defecte majore la nastere: cranio-faciale, cardiovasculare si defecte la nivelul sistemului nervos central. De asemenea, exista un risc crescut de avort spontan.
Retin-A: potrivit unor studii de specialitate, mai putin de 10% din substantele acestei creme intra in sange si implicit, ajunge si la fat. Cu toate acestea exista numeroase avertismente in privinta folosirii ei de catre femeile insarcinate. Cel mai indicat este sa discuti cu un dermatolog implicatiile pe care le poate avea asupra organismului tau si al fatului.
Tetraciclina: potrivit unor studii de specialitate, tetraciclina poate inhiba dezvoltarea osaturii fatului si poate conduce la o decolorare a dintilor. Insa, a fost aprobata utilizarea acesteia in perioada de alaptare.
Vitamina A: potrivit unor studii de specialitate, suplimentele de vitamina A luate in doze mari pentru tratarea acneei, pot cauza defecte la nastere: incapacitatea de a invata, malformatii ale creierului, probleme cardiovasculare si deformari ale tegumentelor fetei. In cazul in care consideri ca ai carente de vitamina A este recomandat sa consumi multe fructe si legume rosii, portocalii si galbene.
In timpul sarcinii
Exista posibilitatea ca pielea ta sa fie mai uscata in perioada sarcinii, astfel ca tratamentele cu benzoil peroxid (crema si gel) s-ar putea sa fie mult prea dure. Asadar este indicat sa folosesti produsele care sunt naturale la origine:
* Uleiul din arbore de ceai este foarte benefic in cazul cosurilor si a petelor rosii de pe fata; * Purificarea tenului cu ajutorul unui gel de curatare pe baza de uleiuri esentiale de lavanda, portocale si rozmarin; * In cazul in care te confrunti cu problema punctelor negre sau ai un ten gras, o masca cu argila (caolin, bentonit) va face adevarate minuni, prin absorbtia sebum-ului si blocarea porilor; * Tratamentul cu ulei pur de Rosa Mosqueta este cel mai eficient in cazul cicatricelor si a punctelor rosii.
De asemenea, nu uita de importanta majora pe care apa, legumele si fructele o au asupra sanatatii pielii tale si a dezvoltarii fatului. Daca ai probleme cu pofta de mancare din cauza greturilor matinale, incearca diferite combinatii de legume si fructe zdrobite si pasate, precum si supe pentru a asigura necesarul de vitamine si minerale. |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| MITURI DESPRE ACNEE
Mit: Bronzul contribuie la atenuarea si disparitia acneei Realitate: Chiar daca bronzul mascheaza, temporar, semnele specifice acneei, nu exista nici o dovada ca a te bronza contribuie la disparitia acneei. Dimpotriva, persoanele care au acnee si se bronzeaza, fie natural, fie la solar, risca sa se confrunte cu uscarea si descuamarea epidermei in zonele afectate, sau chiar cu arsuri. De asemenea, creste riscul imbatranirii premature a pielii si aparitia cancerului.
In cazul in care copilul tau are acnee, explica-i ca este recomandabil sa-si protejeze portiunile afectate cand iese afara, purtand palarie, sapca, bluze cu maneci lungi sau ochelari de soare. In timpul verii, este bine sa foloseasca o crema sau un gel cu factor de protectie ridicat pentru a contracara efectele daunatoare ale soarelui. Iar daca vrea sa utilizeze produsele autobronzante pentru a masca semnele specifice acneei, cere mai intai sfatul medicului.
Daca adolescentul urmeaza un tratament anti-acneic (inclusiv pilule anticonceptionale, in cazul fetelor) este cu atat mai important sa evite expunerea la soare. Medicamentele pot cauza o hipersensibilitate a epidermei in contact cu razele soarelui.
Mit: Cu cat te speli mai mult pe fata, cu atat mai putin se manifesta acneea Realitate: Asemeni situatiei anterioare, nici igiena nu poate fi facuta "responsabila" de aparitia acneei. Dimpotriva, spalatul zilnic al fetei ajuta la inlaturarea celulelor moarte si a impuritatilor de la suprafata epidermei, dar excesul de apa si sapun, precum si miscarile prea viguroase, pot avea drept consecinte uscarea pielii si aparitia iritatiilor, ceea ce ar putea duce la agravarea acneei.
Medicii dermatologi recomanda spalarea fetei numai de doua ori pe zi, cu un sapun bland si miscari lente. Chiar daca tu folosesti, si e firesc sa o faci, produse cu proprietati de exfoliere a pielii, adolescentul ar trebui sa le evite, pentru ca irita pielea si acneea dobandeste astfel un mediu mai propice de proliferare. De asemenea, se recomanda evitarea lotiunilor pe baza de alcool, pentru ca usuca pielea.
Mit: "Stoarcerea" cosurilor ajuta la disparitia acestora Realitate: Cu toate ca "stoarcerea" unui cos face ca acesta sa fie, temporar, mai putin vizibil, procedeul poate determina intarzierea disparitiei definitive a acestuia. Bacteriile sunt "impinse" in profunzimea epidermei, si astfel portiunea de piele din jurul cosului devine mai sensibila si mai predispusa iritatiilor. Adeseori raman cicatrice rosii sau maronii, care persista timp de cateva luni, iar in unele cazuri, sunt permanente.
Daca adolescentul este suparat ca i-a aparut un cos pe fata chiar inainte de o petrecere sau de o intalnire sentimentala, medicul dermatolog ii poate administra o injectie cu cortizon, care va atenua iritatia si va grabi procesul de vindecare. De asemenea, il poti ajuta chiar tu, cu un baton corector care se gaseste in trusa ta de machiaj.
Mit: Daca ai acnee, nu este permis machiajul, respectiv barbieritul Realitate: Produsele cosmetice nu sunt interzise chiar daca ai acnee. Important este insa ca produsele respective sa fie hipoalergenice si sa aiba o textura blanda, pentru a nu favoriza proliferarea acneei. Unele produse contin acid acetilsalicilic, ce are rol important in vindecarea leziunilor acneice.
Se recomanda evitarea produselor pe a caror eticheta se mentioneaza "exclusiv pe baza de plante". E adevarat ca aceasta categorie a castigat popularitate considerabila in ultimii ani, dar aceste produse pot bloca porii si stimula acneea, asa incat este bine ca adolescentii si, in general, persoanele predispuse la acnee sa nu foloseasca acest tip de produse. Baietii care au acnee pot folosi linistiti lama sau aparatul de ras electric, insa trebuie sa fie atenti sa nu atinga zonele afectate, deoarece ar putea aparea iritatii sau infectii.
Mit: Daca acneea este persistenta, ar trebui sa urmezi un tratament mai intens, pana la disparitia acesteia Realitate: Cand este vorba despre medicamente care contin ingrediente active precum acid acetilsalicilic sau peroxid de benzoil, nu se recomanda utilizarea exagerata. Acest fapt ar putea avea efect opus, prin agravarea acneei, intrucat epiderma se usuca si este predispusa iritatiilor si aparitiei altor cosuri, puncte albe sau negre.
In oricare dintre urmatoarele situatii, adreseaza-te unui medic: # tratamentele urmate nu au dat rezultat; # au aparut cicatrice; # cosurile sunt mari si dureroase la atingere; # au survenit probleme de ordin psihologic (complexe de inferioritate, ca urmare a acneei).
In cazul in care sunt prescrise medicamente, este necesar ca tratamentul sa fie urmat timp de aproximativ 6-8 saptamani pentru a se obtine rezultate. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| Kiki wrote:Acneea si sarcina
In perioada sarcinii s-ar putea sa te confrunti cu problema acneei, fie ca ai avut sau nu pana in acel moment. Se intalneste cel mai frecvent in primele 3 luni ale sarcinii, cand nivelul hormonal este in continua schimbare.
Treaba asta chiar n-o stiam.eu am avut cosuri mereu inca din adolescenta, nu mi-au trecut niciodata.Insa in primele 3 luni de sarcina fata mi-a explodat.Mi-am cumparat tot felul de produse scumpe ca doar, doar oi scapa...nici vorba.Daca stiam ca e de la hormoni nu mai dadeam banii degeaba.Acuma sunt fresh, n-am mai vazut un cos pe fata de vreo 6 luniOare o sa-mi apara iar dupa ce nasc...? |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Mie mi-au iesit pe fata puncte rosii multe in timpul nasterii. Acum nu mai am nimic, dar cred ca din cauza scremutului am facut aceasta explozie. taki attached the following image(s):
|
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17840
| Cu siguranta de la efort este ! Eu patesc asa si daca vomit, imediat imi apar o multime de punctulete mici rosii pe fata. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Eu cam asa arat cam de o luna jumate ...in urma nasterii am ramas cu o acnee foarte urata, pe care am tratat-o cu diverse kestiutze, dar dupa o anumita perioada mi se inraitatea tenul.Acum, urmez un tratament homeopat, pe care l-am inceput cand tenul meu arata mirific, de nu aveam nici un cosulet, iara cum iar m-am umplut de bubite mici, rosii, cu mizerie sub ele, de zici ca am varicela .
Medicul mi-a spus ca am foarte multe toxine in corp si trebuie scoase la suprafata, si sa nu mai folosesc nici un produs cosmetic.Singurul produs cosmetic facial folosit este sapunul si unguentul cu extract de galbenele pentru conturul okilor.Astept cu nerabdare ziua in care tenul meu isi va reveni, desi tare mi-e teama sa nu intru in sarcina asa...buboasa.
In timpul sarcinii am avut un ten foarte frumos, cosulete imi mai ieseau in perioada premenstruala. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| PRINCIPII DE TRATAMENT IN ACNEE Anca Zbranca, Mihaela Leventer Clinica Roderma-Iasi ,Clinica Dermastyle-Bucuresti
Acnea este o boala comuna, partial determinata genetic, observata mai ales in perioada pubertara, dar si la adult.Este o afectiune polimorfa in care coexista leziuni retentionale si inflamatorii adeseori pe fond de piele seboreica. Tratamentul acneei trebuie sa tina seama de tipul acneei: retentionala, inflamatorie sau mixta, de intensitatea si gravitatea sa, de eventualii factori declansatori sau de asocierea cu alte afectiuni.La debutul bolii leziunile retentionale sunt reduse, tabloul clinic poate fi nesemnificativ dar tratamentul este uneori dificil.Este indispensabil ca pacientul sa fie indrumat spre dermatolog, sa discutam cu pacientul, sa-i explicam evolutia bolii si sa eradicam ideile preconcepute.Dermatologul defineste potentialul gravitatii si stabileste in functie de acesta strategia terapeutica.Leziunile de acnee induc o crestere a reactivitati emotionale cu instabilitate, stress, si chiar dismorfofobie.Medicul dermatolog trebuie sa fie pregatit sa trateze boala dar si sa deceleze modificarile comportamentale pentru a lua asupra lui sustinerea psihologica a pacientului sau sa apeleze la ajutorul psihiatrului sau psihologului. Acnea este o boala comuna, partial determinata genetic, observata mai ales in perioada pubertara, dar si la adult.Este o afectiune polimorfa in care coexista leziuni retentionale si inflamatorii adeseori pe fond de piele seboreica. Fiziopatologie Hipersecretia sebacee si hiperkeratinizarea canalului folicular (datorata proliferarii si cresterii aderentei corneocitelor) duc la formarea comedonului care evolueaza mai apoi spre microchist sau spre comedon deschis. Microchistii sunt punctul de plecare al leziunilor inflamatorii, papulelor, pustulelor , a rupturii lor in derm cu formarea de elemente retentionalemai mari, macrochistii.Mecanismele care explica comedogeneza nu sunt pe deplin elucidate, se pare ca un rol major il au androgenii si propionibacterium acnes cu determinism in reactia inflamatorie. Hipersecretia sebacee este conditia esentiala formarii leziunilor de acnee . Glandele sebacee sunt sub controlul stimulilor androgenici si se considera ca secretia de sebum este declansata si intretinuta de testosteronul liber de origine testiculara si dehidriepiandrosteronul si delta 4 androstendionul de origine suprarenala. Deoarece dozarea testosteronului la pacienti cu acnee poate arata niveluri serice si urinare normale , se considera c a exista o receptivitate diferita la androgeni (a glandelor sebacee) de la o persoana la alta.Acneicii metabolizeaza mai mult androgenii in receptorii pilo-sebacei(de 2 pina la 20 de ori mai mult decit subiectii sanatosi). In celulele sebacee exista echipamente enzimatice capabile sa converteasca precursorii androgenici in metaboliti activi pe biosinteza materialului lipidic sebaceu:17 beta hidroxi steroid dehidrogenaza, 3 beta hidroxi steroid dehidrogenaza si 5 alfa reductaza.efectorul biologic endocelular elaborat de aceste enzime este dihidrotestosteronul care constituie un stimul hormonal selectiv al secretiei de sebum.Faptul ca acneea este reprezentata in egala masura la ambele sexe tine de aceea ca secretia sebaceea este sub controlul androgenilor suprarenali si nu sub controlul testosteronului. Hiperseboreeea este apreciata in functie de nivelul secretiei sebacee.Pe fruntea subiectilor acneici acest nivel este crescut constant si proportional cu severitatea acneei. Nu trebuie facute dozari hormonale decit in cazul formelor de acnee insotite de hirsutism sau a acneei rezistente la tratament.(1,2,3,9,10) Tratament acnee Tratamentul acneei trebuie sa tina seama de tipul acneei: retentionala, inflamatorie sau mixta, de intensitatea si gravitatea sa, de eventualii factori declansatori sau de asocierea cu alte afectiuni.La debutul bolii leziunile retentionale sunt reduse, tabloul clinic poate fi nesemnificativ dar tratamentul este uneori dificil.Este indispensabil sa discutam cu pacientul, sa-i explicam evolutia bolii si sa eradicam ideile preconcepute din tratamentul acneei. CE NU TREBUIE FACUT ÎN ACNEE • NU TREBUIE UTILIZATE SUBSTANTE DEGRESANTE • NU TREBUIE UTILIZATE PREPERATE CU SULF CUNOSCUT CA FIIND COMEDOGEN • NU TREBUIE UTILIZATE SAPUNURI ANTIBACTERIENE • NU TREBUIESC FOLOSITE PREPARATE ANTIBIOTICE LOCALE ALTELE DECIT CELE CU ERITROMICINA SAU CLINDAMICINA • NU TREBUIE PRESCRISE REGIMURI , STUDII CLARE ARATÂND INUTILITATEA LOR • NU TREBUIE FACUTA VACCINOTERAPIE , STUDII CLARE ARATÂND INUTILITATEA LOR IN ACNEE SI RISCURILE TARDIVE • NU TREBUIE UTILIZATA RADIOTERAPIA DIN CAUZA RISCURILOR TARDIVE • NU TREBUIE UTILIZATE IN EXCES FARDURI , FONDURI DE TEN SI PUDRE OBIECTIVELE TRATAMENTULUI: In fata acneei debutante este important sa definim potentialul gravitatii, caz in care se pot idividualiza doua posibilitati: In majoritatea cazurilor leziunile apar dupa inceperea pubertatii, la 12 ani la fete si 14 ani la baieti, mult mai rar la prepuberi (caz in care de obicei tratamentul trebuie sa fie mai agresiv). Tratamentul local este cel mai adecvat in cazul acneei debutante: • Retinoizii topici sunt agenti anti acneici-keratolitici de referinta.Ei cresc mitozele keratinocitelor scazindu-le coeziunea si previn formarea microcomedoanelor. • Tretinoina este disponibila in farmaciile noastre in creme cu concentratie de 0,05% (Smoothderm si Retin-A). • Isotretinoina este prezenta la noi in farmacii sub forma de gel, numai in amestec cu eritromicina (Isotrexin).Molecula de isotretinoina are efect sebostatic numai daca este luata pe cale generala.isotretinoina in aplicatii locale nu are efecte secundare sistemice,nu are efect teratogen , poate fi prescris fara obligativitatea prescrierii de anticonceptionale si, deci, nu este contraindicata la femeia gravida! • Adapalenul topic nu este inregistrat la noi .(Acesta este un retinoid de generatia a3a, are efect antiinflamator si keratolitic ).Efectul secundar iritant al acestor molecule poate fi combatut prin utilizarea de topice hidratante si emoliente. • Acidul azelaic este un keratolitic usor, bine tolerat (Skinoren). Acidul azelaic are efect comparabil cu peroxidul de benzoil sau cu antibioterapia pe cale generala , reducând flora bacteriana. • Alfa-hidroxi acizii sunt prescrisi in aceea retentionala usoara Ei diminueaza coeziunea corneocitelor.Acizii lactic si glicolic sunt prezenti in amestec (Sebium, Keracnyl). • Peroxidul de benzoil topic in geluri sau solutii, cu concentratii de 2,5 ;5 si 10 % are efect antibacterian si keratolitic dar nu este inregistrat la noi. Utilizarea locala de peroxid de benzoil injumatateste numarul de propionibaterii acnes si reduce stafilococii albi de la suprafata pielii.În plus substatta este si comedolitica. În tara noastra lipsa produsului în farmacii, o face utilizabila numai in centrele unde galenistii stiu sa prepare in oficina de acest tratament.Concentratia peroxidului de benzoil trebuie sa se încadreze între 2,5 si 5 % pentru fata si 5 pîna la 10 % pentru spate. • Antibiotice locale eritromicina si clindamicina (Eryfluid) sunt asociate uneori unor keratolitice sau unor molecule cu caracter seboreductor (Zinneryt, Isotrexin). Utilizarea topica a oricarui alt antibiotic duce la crearea de rezistenta !!. • Toate tratamentele locale keratolitice si antibiotice trebuie aplicate seara , ziua existind pericolul de fotosensibilizare!(4,7,9,10,) Acneea grava (acee retentionala intensa, acnee inflamatorie superficiala,acnee conglobata,acnee fulminans,piodermita faciala,acneea rezistenta la isotretinoina per os sau recidivanta la oprirea isotretinoinei per os) Acneea poate fi considerata grava in urmatoarele conditii: • Leziuni de intensitate mare • Leziuni extinse • Leziuni cu evolutie defavorabila sub tratament • Aparitie rapida de cicatrici Pasii de urmat in tratamentul acneei grave depind de tipul ei .Tratamentul este complex, reducerea seboreei, introducerea isotretinoinei sau antibioticelor per os, tratamente microchirurgicale,tratamente dermato-cosmetice, sustinere psihologica, etc. Reducerea seboreeei: La femei si la fete reducerea seboreei se face prin: Utilizarea de estrogeni pe cale generala, anti androgeni: acetatul de ciproteron , derivat estrogenic are efect anti gonadotrp si actiune frenatoare periferica prin inhibitie competitiva a legaturii DHT cu receptorul citosolic.Spironolactona are efect antiandrogen în special la nivel de receptor.Doza uzuala este de 100 pîna la 200 mg pe zi.Dexametazona poate si ea fi folosita cu efect anti androgen la o doza de 0,50mg pe zi, doza mentinuta timp de o luna ,apoi scazuta progresiv.Cînd trebuie sa obtinem un efect antiandrogen important recurgem la asociere Diane si Androcur.E de preferat ca terapia hormonala sa fie prescrisa în colaborare cu medicul endocrinolog. Reducerea seboreei se obtine si printr-o igiena corecta si cosmetice adaptate.Trebuie evitata degresarea brutala a pielii cu sapunuri si solutii alcoolice, trebuie evitata utilizarea lotiunilor dupa barbierit care contin alcool sau parfumuri.Pacientilor cu acnee li se va recomanda intreruperea utilizarii fondurilor de ten, gelurilor si cremelor emulsionate ulei in apa a caror faza continua apoasa poate declansa seboreee compensatorie.De asemnea se va recomanda întreruperea utilizarii pudrei compacte. Pentru igiena pieli seboreice se va folosi sapun gras sau lotiuni de curatire si crème hidratante emulsie apa în ulei pentru a reface filmul lipidic cutanat distrus de tratamentele keratoreductoare. Izotretinoina a revolutionat tratamentul acneei .Ea are efect sebosupresor scazind atît secretia sebacee cît si volumul glandelor.În acelasi timp este scazuta retentia sebacee prin modificarea corneocitelor din canalul folicular, scade numarul de bacterii la nivelul foliculului si reduce inflamatia prin modificarea chimiotactismului polinuclearelor si monocitelor. Dozele uzuale sunt de 0,5mg pe kg pe zi, dar ele se pot modula în functie de gravitatea si localizarea acneei.Principalele indicatii ale isotretinoinei per os sunt acneele severe, acneea rezistenta la tratament, acneea a carei evolutie este cicatriciala sau este responsabila de dismorfofobii. Durata medie a tratamentului este de 4, sau 5 luni dar poate fi mai lunga in cazul acneei toracice. Efectele secundare ale izotretinoinei sunt comune tuturor retinoizilor, teratogenitate, efecte cutaneo mucoase în special legate de xeroza, efecte sistemice mai ales cefalee si modificari ale transaminazelor si colesterolului.Pentru reducera timpului de tratament si ameliorarea aspectului estetic al pacientului este necesara tratarea microchirurgicala a chistilor si comedoanelor.Aceasta se va face dupa începerea tratamentului cu izotretinoina.Evictia lor se face obligator de catre dermatolog si nu de catre cosmeticiana.Orificiul sacului folicular se deschide cu un virf de bisturiu, comedoanele sunt scoase prin simpla presiune cu un tircomedon sau o chiureta gaurita.(2,3,6,9) . Corticoterapia strict intralezionala poate avea si ea efecte benefice în cazul leziunilor kistice inflamatorii.Se utilizeaza triamcinolon acetonid în concentratie de 0,25 mg pe ml. Antibioterapia pe cale generala este reprezentata de cicline, in special doxiciclina si minociclina ( tetraciclina si eeritromicina nu mai fac parte din protocoalele de tratament oral in acnee).Aceste antibiotice actioneaza prin scaderea populatiei de propionibacterium acnes, deci prin scaderea inflamatiei .Sunt bine tolerate.dozele sunt de 50-100mg pe zi pentru minociclina si 100 mg.pe zi pentru doxiciclina.Alte antibiotice mentionate de literatura nu-si regasesc utilizarea pe scara larga în acnee deoarce rezistentele la cicline sunt rarisime .Din nefericire multi medici, chiar si dermatologi confunda elementele din acnee cu foliculitele gram negativ.Doar în acest caz este necesara cultura bacteriana si antibiograma .(3,9,10) Tratamentul cicatricilor In cazul in care se ajunge la cicatrici, desi, daca acneea este diagnosticata la timp si tratata corect medical si microchirurgical acest lucru se intimpla rar, este absolut necesara tratarea lor fie prin ridicare , fie prin pulverizare laser, fie prin peelinguri pentru a minimaliza efectele psihologice negative ale acestora. Acupunctura in acnee Literatura citeaza acupunctura in tratamentul acneei, in special in cea papulo-pustuloasa, cu rezultate bune (Xia Yuging si colab-1982 si cGezen si A Gunes 1981). Esecul terapeutic in acnee este dat in majoritatea cazurilor de o proasta colaborare pacient-dermatolog, pornita in special de la faptul ca dermatologul uita importanta aspectului psihologic al bolii, uita sa dea explicatii detaliate asupra obiectivului tratamentului, a naturii acestuia si mai ales uita sa cheme pacientul la controale.(5) Sustinerea psihologica Leziunile de acnee induc o crestere a reactivitati emotionale cu instabilitate, stress, imagine negativa a eului si chiar dismorfofobie.Medicul dermatolog trebuie sa fie pregatit sa deceleze aceste modificari comportamentale pentru a lua asupra lui sustinerea psihologica a pacientului sau sa apeleze la ajutorul psihiatrului sau psihologului.(2,8,) Cazuri particulare în tratamentul acneei Acneea fulminans Desi rara aceasta forma de ancnee poate fi întilnita in practica dermatologica in general la sexul masculin cu o frecventa crescuta intre 13 si 18 ani. Debutul este brutal la nivel presternal,spate si umeri, cu leziuni ulcero-hemoragice, necrotice, febra, pol;ialtralgii si alterarea starii generale,Biologic se constata proteinurie, complexe imune circulante, polinucleoza.Uneori evolutia spre acnee fulminans poate fi declansata de tratamentul cu isotretinoina, caz in care tratamentul trebuie intrerupt.Este necesara inceperea corticoterapiei in doza de 0,5-1mg pe kg corp pe zi.Unii autori indica asocierea antiinflamatoriilor nesteroidiene sau paracetamolului.Reintroducerea isotretinoinei se face treptat, cu doze de 5-10 mg/kg corp pe zi.Daca nu este posibila reintroducerea isotretinoinei se poate apela la disulona sau spironolactona.Foarte importante in tratament sunt masurile locale de vidare a chistilor si leziunilor necrotice, si, mai ales sustinerea psihologica.(2,3,6,) Foliculitele cu Gram negativ Sunt singurele cazuri care necesita prelevari pentru cultura si antibiograma conform careia sa se prescrie antibioticul. Piodermitele faciale Apar in special la femeie , cu debut inflamator brutal, mai ales in zona nasului si obrajilor.Poate necesita corticoterapie generala (0,5-1mg /kg), urmata de antiinflamatorii nesteroidiene, dupa care se prefera isotretinoina , cu efect antiinflamator superior ciclinelor. Acneea conglobata Acnea conglobata reprezinta 0,5-1% din cazurile de acnee si apare in special la barbati cu seboree importanta. Deoarece în acest tip de acnee predomina chistii si tunelurile din care iese puroi, si cicatricile sunt importante, trebuie ca prima intentie terapeutica sa fie izotretinoina (0,5-1mg/kg). Asociata uneori corticoterapiei (0,5mg/kg) si tratamentului dermatochirurgical.Tratamentul în aceasta forma de acnee trebuie facut în echipa cu medicul plastician.Pacientul poate avea nevoie de sustinere psihologica !(2,3,6) Acneea escoriata Mai frecventa la femeia cu tendinta nevrotica sau alta dezordine psihiatrica, acest tip de acneee este bine tratat in colaborare cu psihiatrul.(Pot fi prescrise anxiolitice cu conditia ca pacientul sa accepte colaborarea cu psihiatrul sau psihologul). Cicatricile atrofice sau hipertrofice de acnee pot beneficia de peelinguri care amelioreaza aspectul estetic al pielii.Alegerea substantelor si efectuarea peelingurilor se face numai de catre dermatologii si plasticienii cu experienta. (2,3,8) Acneea rezistenta sau recidivanta la isotretinoina Este datorata in general: 1)terenului ereditar hiperseboreic, cu parinti acneici ,(demonstrata de existenta unei mutatii m2 -adenina in loc de guanina-a genei citocromului P450 la subiectii acneici,care duce la transformarea in situ a vitaminei A intr-un metabolit inactiv care induce o anomalie a diferentierei sebochistilor cu hiperkeratinizarea canalului folicular).In acest caz se apeleaza mai ales la tratamentul dermato-cosmetic si microchirurgical de vidare a chistilor. 2)context de anomalie hormonala cu hiperandrogenie.(2,3,6, DE RETINUT: Acneea este o boala cu o mare diversitate clinica, a carei gravitate este uneori greu de diagnosticat chiar si de unii dermatologi. Acneea are o implicare psihologica importanta . Pacientul trebuie adresat dermatologului imediat , la cele mai mici semne de boala. IN NICI UN CAZ NU SE VOR ADRESA ACESTI PACIENTI LABORATOARELOR CARE "FABRICA AUTOVACCINURI".AUTOVACCINURILE NU TRATEAZA CI POT AGRAVA ACNEEA SI MODIFICA SISTEMUL IMUNITAR!!!!! IN NICI UN CAZ NU SE VOR ADRESA PACIENTII "COSMETICIENELOR " Aneea trebuie tratata de catre medicul dermatolog in echipa uneori cu endocrinologul, ginecologul, plasticianul si psihiatrul. Dermatologul trebuie sa aiba usurinta si experienta manipularii retinoizilor si sa-i utilizeze in general in prima intentie fie ca este vorba de utilizarea lor locala sau per os. Sursa:www.romedic.ro |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| haidetzi sa va spun eu despre acnee...am avut pana acum un an un ten perfect...dintr-o data m-am trezit cu niste monstruozitati de galme pe fatza , de care la un moment dat nu am scapat decat chriugrical, in urma carora am ramas cu niste cicatrici urate, iar dupa o mica ameliorare m-am umplut pe toata fatza ...ma transform intr-un monstru pe zi ce trece.IMAGINATZI-VA CEVA DE MARIME UNEI MASLINE GIGANT , PLIN CU PUROI ..SE NUMESTE ACNEE NODULO CHSITICA, SI SE PARE CA LA NOI NU EXISTA DERMATOLOGI CARE SA VINEDECE ASA CEVA ... SA PUN INTR-O ZI NISTE POZE DAR CINE NU REZISTA LA FILME HORROR ROG SA NU SE UITE. CINE CUNOASTE UN DERMATOLOG BUN ...SA MA AJUTE SA NU MA SINUCID |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Tina wrote:IMAGINATZI-VA CEVA DE MARIME UNEI MASLINE GIGANT , PLIN CU PUROI ..SE NUMESTE ACNEE NODULO CHSITICA, SI SE PARE CA LA NOI NU EXISTA DERMATOLOGI CARE SA VINEDECE ASA CEVA ... SA PUN INTR-O ZI NISTE POZE DAR CINE NU REZISTA LA FILME HORROR ROG SA NU SE UITE. CINE CUNOASTE UN DERMATOLOG BUN ...SA MA AJUTE SA NU MA SINUCID
Tina, cand hotarasti sa te sinucizi, ia-ma si pe mine cu tine !
Serios, tu te plangi de mosntri cat masline, au ma plang de monstruleti mic-mici si rosii, de zici k-s ciupita de insecte, zici ca am varicela, arat exact precum Taki, numaic a ala mine deja sunt aprox.2 luni de cand arat asa....sau poate mai putin, nu mai conteaza....
Pentru acneea nodulo-kistica foarte bune sunt produsele pe baza de retinoizi (Retin-A, Isotrexin), iar pentru acneea purulenta (am un lapsus acum, nu imi amintesc cum ii zice, este cea kistica si inca una, ei bine eu le-am avut pe amandoua si le stapanesc in continuare ) sunt indicate produsele pe baza de benzoyl peroxide (Brevoxyl la noi).
Retin-ul este recomandat a fi folosit doar in perioada rece a anului pt.ca este distrus de lumina prea puternica si de temperaturile ridicate (este fotosensibilizant). Descuameaza tegumentul si este interzisa aplicarea unei creme hidratatnte la mai putin de o ora de la aplicarea retinolului.In skimb este obligatorie aplicarea cremei hidratante care sa nu contina benzoyl peroxide (nici sapunul sa nu contina).Crema trebuie sa nu fie comedogena (exista o lista intreaga cu substantele comedogene si, din pacate, in Ro cam toate produsele cosmetice sunt comedogene, exceptie facand cateva game dermato-cosmetice:Ducray, Bioderma, Avene si inca una, iar am un lapsus )
Cat despre dermatolog bun, sunt multi care se autointituleaza "buni", dar eu nu am dat peste unul spectaculos care sa ma rezolve.
O optiune bunutza ar fi unul din medicamentele Roaccutane sau Sotret, ambele pe baza de retin, care se ingereaza, dar sunt extrem de periculoase.Am fost la un pas de a merge pe ele, dar inca nu s-a dovedit in cat timp se elimina din corp retinul, si daca ramai insarcinata pe parcursul tratamentului, oricum ti se face avort, ca poate genera grave malformatii la fat, dar dilema mea este cum ca unii medici sustin ca dupa un tratament intern cu retin nu trebuie sa proceezi 6 luni, altii zic 2 ani, iar altii spun 7.Firma producatoare, francezii, spun 2.Acum , pe care s a-i crezi?
Am zis ca dupa a 2 lea copil, daca voi fi tot la fel de buboasa, voi recurge la Roacutane, asta daca nu ni-l mai dorim si pe al 3 lea.
Roaccutanul sau Sotretul se administreaza dupa o skema precisa, in functie de greutatea pacinetei, este o intreaga polologhie pe care noua medicii nu ne-o povestesc, cel putin in Ro papa acum ceva timpnici nu era prospectul francez tradus ca sa stie tot romanul ca implicatii si ce contraindicatii are acest medicament.Pot spune ca prospectul are o pagina intreaga de contraindicatii.Din pacate, cand am inceput eu tratamentul cu Roaccutane, acum cativa ani buni, reactiile adverse le-am simtit dupa cateva zile de la ingerare, pentru ce retinolul este foarte puternic.Pe atunci nu stiam ce bag in mine... |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Lista ingredientelor comedogene de care ar fi bine sa ne ferim cand ne alegem sapunul de fata, crema, tonicul, demakiantul, fotoprotectorul si fondul de ten:
Acetone Acetylated Lanolin Acetylated Lanolin Alcohol Botanicals Algae Extract algin Natural Oils Cajeput Oil carrageenan cetearyl alcohol+ceteareth 20 butyl stearate cocoa butter coconut butter coconut oil colloidal sulphur corn oil cotton awws oil cotton seed oil crisco pigmenti decyl oleate dioctyl succinate Disodium Monooleamido PEG 2-Sulfosuccinate Ethoxylated Lanolin Ethylhexyl Palmitate Flowers of Sulfur Glyceryl Stearate SE Glyceryl-3-Diisostearate Hexadecyl Alcohol Isocetyl Stearate Isodecyl Oleate Isopropyl Alcohol Isopropyl Isosterate Isopropyl Myristate Isopropyl Palmitate Isostearyl Isostearate Isostearyl Neopentanoate Laureth Laureth 4 Lauric Acid Mink Oil Myristic Acid Myristyl Lactate Myristyl Myristate Octyl Palmitate Octyl Stearate Oleth-3 Oleyl Alcohol PEG 16 Lanolin PEG 200 Dilaurate PEG 8 Stearate PG Monostearate Myristyl Propionate Polyglyceryl-3-Diisostearate Potassium Chloride Propylene Glycol Monostearate Red Algae Shark Liver Oil Sodium Chloride (Salt) Sodium Laureth Sulfate Sodium Lauryl Sulfate Solulan Sorbitan Oleate Sorbitan Sesquinoleate Soybean Oil Steareth 10 Stearic Acid Tea Stearyl Heptanoate Sulfated Castor Oil Sulfated Jojoba Oil Syearyl Heptanoate Tridectyl Neopentanoate Wheat Germ Glyceride Wheat Germ Oil Xylene
http://www.betterhealthyskin.com/kba_lets_talk _cosmetics.aspx?Affiliate=8
http://www.zerozits.com/ Articles/article6.htm#inglist
http://www.paulaschoic e.com/learn/dictionary.asp?TYPE=MAIN
|
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Produse derivate din petrol - sunt larg folosite in industria cosmetica: uleiurile minerale, „petrolatum” (numit ulei pentru copii sau gel mineral), ingredientele al caror nume contine prefixele „Propyl”, „methyl” sau „ethe” si care servesc la „hidratarea” pielii. De fapt, ele raman la suprafata epidermei, impiedicand-o sa respire si blocandu-i capacitatea de a elimina toxinele. Produsul petrolatum usuca si imbatraneste pielea. Propylen-glycolul este folosit in fondurile de ten si produsele hidratante. Se gaseste, de asemeni, in antigelul masinilor si provoaca cancer la sobolani. Benzyl-alcoolul (utilizat in parfumerie) irita pielea si mucoasele. Derivatele amoniacului - numite complicat - „diethanolaminooleamide”, „triethanolamine”, „monoethanolamina” - se gasesc in spumantii de baie, geluri pentru dus, lotiuni hidratante si lapte demachiant. Au un efect de detergent si provoaca alergii.
Lauryl sulfat de sodiu - acest agent spumant se gaseste in detergentii pentru degresarea motoarelor, dar si in gelurile pentru baie, sampoane, demachiante si paste de dinti. El poate sa irite pielea, sa provoace caderea parului, sa vatame ochii. PPD - „paraphenylene - diamine”, utilizate in vopselele negre, pentru par, pot provoca reactii alergice si sunt banuite a fi si cancerigene
Parabene- „methylparabene” si „propylparabene” sunt conservanti utilizati pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor. Prezente in aproape toate produsele pentru piele, in paste de dinti si deodorante, sunt o cauza posibila a cancerului de san si testicule, a tulburarilor de prostata si a anomaliilor spermei. Kathon CG - este un conservant care poate vatama activitatea celulara, provocand, de asemenea, cancere. Se gaseste in sampoane si alte produse pentru par.
Lanolina - acest emolient natural care netezeste si hidrateaza pielea provine din lana oilor. Ea este contaminata de pesticidele ingerate prin alimentatia animalelor (DDT). Cremele si rujurile care o contin pot provoca forme grave de acnee. Filtrele anti UV - cele care contin „octylmethoxycinnamate” si „octyldimethyl” pot sa provoace reactii alergice, eczeme, iritatii, edeme, imbatranirea epidermei.
(Numele chimicalelor au fost pastrate asa cum apar pe prospectele produselor cosmetice, pentru a le putea recunoaste.)
|
|
Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 3/4/2006 Mesaje: 448
| Bai, fetelor, si eu am acnee de cind ma stiu ( adica de cind mi-a aparut si prima menstra). Hormonii, bata-i vina, ca nu pot sa stea la ei acasa. Am fost la medicul dermatolog si mi-a prescris un tratament care a inceput deja sa dea rezultate, chiar foarte bune pot spune. Ma dau cu trei creme dimineata si alte trei creme seara. Dar nu asta conteaza. Cind mi-a prescris tratamentul, m-a intrebat si de prima menstra, si daca am chisturi, de cind am nascut, ce mincaruri imi plac, daca beau lichide, in ce mediu lucrez, cit de des ies afara la aer, cite ore dorm noaptea, la ce ora ma culc, si alte bazaconii de-astea, ca am crezut ca o sa ma intrebe si de cite ori fac sex pe saptamina( sorry ). Deocamdata are efect ceea ce mi-a prescris. Acum mai am un singur of: sa- mi spuna ce pot face cu hiperpigmentarea, ca nu mai suport. |
|
|