|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| Pentru ca exista atat de multe si frumoase rugaciuni pe care le citim spre folosul sufletesc sau de cate ori avem un necaz, o grija sau pur si simplu vrem sa multumim Bunului Dumnezeu, propun sa adunam aici unele dintre ele. Inclusiv acatistele in cinstea marilor sarbatori sau praznicelor existente de-a lungul anului.
(Asa cum este de asteptat, multe dintre acatiste si rugaciuni vor fi adunate de pe internet unde ele exista deja in format electronic pe diverse site-uri, si cum ele au fost scrise pentru orice crestin ortodox nu cred ca este necesar sa mentionam de fiecare data sursa) |
| PARACLISUL MAICII DOMNULUI
Rugaciunile începatoare:
În numele Tatalui si al Fiului si al Sfântului Duh, Amin. Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Împarate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le împlinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste întru noi, si ne curateste pe noi de toata întinaciunea si mântuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi ! (de trei ori)
Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh. Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
Preasfânta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapâne, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau. Doamne miluieste (de trei ori)
Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh. Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti în ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie împaratia Ta, faca-Se voia Ta, precum în cer asa si pe pamânt. Pâinea noastra cea spre fiinta, da-ne-o noua astazi, si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi în ispita, ci ne izbaveste de cel rau. Ca a Ta este împaratia , puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
Psalmul 142:
1. Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta, auzi-ma, intru dreptatea Ta. 2. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. 3. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. 4. Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. 5. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. 6. Intins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. 7. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti intoarce fala Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se coboara in mormant. 8. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine imi este nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. 9. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. 10. Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. 11. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. 12. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.
Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua. Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului. (de 3 ori)
Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin. Doamne miluieste (de 12 ori).
Apoi troparele acestea: Catre Nascatoarea de Dumnezeu acum cu osârdie sa alergam noi, pacatosii si smeritii, si sa cadem cu pocainta, strigând din adâncul sufletului: Stapâna, ajuta-ne, milostivindu-te spre noi; sârguieste ca pierim de multimea pacatelor; nu-i întoarce neajutorati pe robii tai, ca pe tine singura nadejde te-am câstigat.
Nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale, noi nevrednicii. Ca de nu ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi izbavit din atâtea nevoi? Sau cine ne-ar fi pazit pâna acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine, Stapâna, ca tu izbavesti pe robii tai pururea din toate nevoile.
Veniti sa ne închinam Împaratului nostru Dumnezeu. Veniti sa ne închinam si sa cadem la Hristos, Împaratul nostru Dumnezeu. Veniti sa ne închinam si sa cadem la Însusi Hristos, Împaratul si Dumnezeu nostru.
Psalmul 50
Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si, dupa multimea îndurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vârtos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu înaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau înaintea Ta am facut, asa încât drept esti Tu întru cuvintele Tale si biruitor când vei judeca Tu. Ca iata întru faradelegi m-am zamislit si în pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale întelepciunii Tale mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vârtos decât zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce fata Ta de la pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste întru mine, Dumnezeule, si duh drept înnoieste întru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel Sfânt nu-L lua de la mine. Da-mi mie bucuria mântuirii Tale si cu Duh stapânitor ma întareste. Învata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sânge Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele. Bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de-ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu este duhul umilit; inima înfrânta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, întru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile-de-tot; atunci vor pune pe altarul tau vitei.
Canonul PREASFINTEI NASCATOARE de DUMNEZEU
Cântarea Întâi
Apa trecând-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapând, israeliteanul striga: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cântam. Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi (se repeta dupa troparele care nu au înainte Slava... sau Si acum...)
De multe ispite fiind cuprins, catre tine alerg, cautând mântuire; O, Maica a Cuvântului si Fecioara, de rele si de nevoi mântuieste-ma. Asupririle chinurilor ma tulbura si de multe întristari se umple sufletul meu; alina-le, Fecioara, cu linistea Fiului si Dumnezeului tau, ceea ce esti cu totul fara de prihana. Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh. Pe tine, care ai nascut pe Mântuitorul si Dumnezeu, te rog, Fecioara, izbaveste-ma din nevoi; ca la tine scapând acum îmi tind si sufletul si gândul. Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. Fiind bolnav cu trupul si cu sufletul, cercetarii celei dumnezeiesti si purtarii tale de grija învredniceste-ma, Maica lui Dumnezeu, ceea ce esti buna si Nascatoarea Celui bun.
Cântarea a treia
Doamne, Cel ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma întareste întru dragostea Ta; ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor întarire, Unule, Iubitorule de oameni. Folositoare si acoperamânt vietii mele te pun pe tine, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara; tu ma îndrepteaza la adapostirea ta, ceea ce esti pricina bunatatilor si credinciosilor întarire, una întru tot laudata. Te rog, Fecioara, risipeste-mi tulburarea sufletului si viforul întristarilor mele; ca tu, Mireasa dumnezeiasca, pe Hristos începatorul linistii L-ai nascut, ceea ce esti una preacurata. Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh. Ceea ce ai nascut pe Facatorul de bine, Care este pricina bunatatilor, bogatia facerii de bine izvoraste-o tuturor; ca toate le poti, ca ceea ce ai nascut pe Hristos cel puternic întru tarie, de Dumnezeu fericita. Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. De neputinte cumplite si de chinuri de boala fiind cuprins, Fecioara, ajuta-mi; ca pe tine te stiu comoara de tamaduiri neîmputinata si necheltuita, ceea ce esti cu totul fara de prihana. Mântuieste din nevoi pe robii tai, Nascatoare de Dumnezeu, ca noi toti la tine scapam, dupa Dumnezeu, ca la un zid nestricat; fii folositoare. Cauta cu milostivire, cu totul laudata Nascatoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu.
Apoi sedelna:
Ceea ce esti rugatoare calda si zid nebiruit, izvor de mila si lumii scapare, cu deadinsul strigam catre tine, Nascatoare de Dumnezeu: Stapâna, vino degrab si ne mântuieste din nevoi, ceea ce esti una grabnica folositoare.
Cântarea a patra
Am auzit, Doamne, taina rânduielii Tale, am înteles lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta. Tulburarea patimilor mele si viforul greselilor mele alina-le, ceea ce ai nascut pe Domnul îndreptatorul, dumnezeiasca Mireasa. Chemând eu adâncul milostivirii tale, da-mi-l, ceea ce ai nascut pe Cel milostiv si pe Mântuitorul tuturor celor ce te lauda pe tine. Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh. Îndulcindu-ne, Preacurata, de darurile tale, tie cântare de multumire cântam, stiindu-te pe tine Maica lui Dumnezeu. Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. Nadejde si întarire si zid de scapare nemiscat câstigându-te pe tine, ceea ce esti întru tot laudata, de tot necazul ne mântuim.
Cântarea a cincea
Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel înalt; pacea Ta da-ne-o noua, Iubitorule de oameni. Umple, Preacurata, inima mea de veselie, daruindu-mi bucuria ta cea nestricacioasa, ceea ce ai nascut pricina veseliei. Mântuieste-ne din primejdii, Nascatoare de Dumnezeu curata, ceea ce ai nascut mântuirea cea vesnica si pacea care covârseste toata mintea. Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh. Risipeste negura greselilor mele, dumnezeiasca Mireasa, cu stralucirea luminii tale, ceea ce ai nascut lumina cea dumnezeiasca si vesnica. Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. Tamaduieste, Curata, neputinta sufletului meu, învrednicindu-ma cercetarii tale; si sanatate, cu rugaciunile tale, daruieste-mi.
Cântarea a sasea
Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui voi spune necazurile mele; ca de rele s-a umplut sufletul meu si viata mea s-a apropiat de iad, si ca Iona ma rog: Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma! Cum a mântuit de moarte si de stricaciune firea mea, care era tinuta de moarte si de stricaciune, însusi pe Sine dându-Se spre moarte, Fecioara, roaga-te Fiului si Dumnezeului tau, sa ma izbaveasca si de rautatile vrajmasilor. Folositoare si pazitoare prea tare vietii mele te stiu pe tine, Fecioara, care risipesti tulburarea cea dintru ispita si izgonesti asupririle diavolilor; ci ma rog totdeauna: de stricaciunea chinurilor mele izbaveste-ma. Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh. Ca un zid de scapare te-am câstigat pe tine, si sufletelor mântuire desavârsita si usurare întru necazuri, Fecioara, si de lumina ta pururea ne bucuram, o, Stapâna, si acum pe noi de chinuri si de nevoi mântuieste-ne. Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. Acum zac în patul durerilor si nu este tamaduire trupului meu; ci ma rog tie, celei bune, care ai nascut pe Dumnezeu, Mântuitorul lumii si tamaduitorul bolilor, din chinul durerilor ridica-ma. Izbaveste din nevoi pe robii tai, Nascatoare de Dumnezeu, ca noi toti la tine scapam, dupa Dumnezeu, ca la un zid nestricat; fii folositoare. Cauta cu milostivire, cu totul laudata Nascatoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu.
Condac Ceea ce esti neînfruntata folositoare crestinilor si neschimbata mijlocitoare catre Facatorul, nu trece cu vederea glasurile de rugaciune ale pacatosilor, ci sârguieste ca o buna, spre ajutorul nostru, care cu credinta ne rugam tie: grabeste spre rugaciune si nevoieste spre îmblânzire, aparând pururea pe cei ce te cinstesc pe tine, Nascatoare de Dumnezeu. Pomeni-voi numele Tau în tot neamul si neamul.
Stih: Asculta, fiica si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau.
Citeste, apoi, cu toata smerenia, dragostea si frica, aceasta pericopa din Evanghelia de la Luca( 1,39-49,56)
În acele zile, sculându-se Maria, s-a dus în graba la munte, într-o cetate a semintiei lui Iuda. Si a intrat în casa lui Zaharia si a salutat pe Elisabeta. Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a saltat în pântecele ei si Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt, si cu glas mare a strigat si a zis: Binecuvântata esti tu între femei si binecuvântat este rodul pântecelui tau. Si de unde mie aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu? Ca iata, cum veni la urechile mele glasul salutarii tale, pruncul a saltat de bucurie în pântecele meu. Si fericita este aceea care a crezut ca se vor împlini cele spuse ei de la Domnul. Si a zis Maria: Mareste sufletul meu pe Domnul si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, ca a cautat spre smerenia roabei Sale. Ca, iata, de acum ma vor ferici toate neamurile. Ca mi-a facut mie marire Cel Puternic si sfânt este numele Lui. Si a ramas Maria împreuna cu ea ca la trei luni; si s-a înapoiat la casa sa.
Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh; Parinte, Cuvântule si Duhule, Treime Sfânta, curateste multumea greselilor noastre. Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.
Stih: Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea îndurarilor tale sterge faradelegile mele.
Nu ma încredinta ajutorului omenesc, Preasfânta Stapâna, ci primeste rugaciunea robului tau, ca necazul ma cuprinde si nu pot rabda sagetarile diavolilor. Acoperamânt nu mi-am agonisit nicaieri, sa scap eu netrebnicul. Pururea fiind biruit, mângâiere nu am afara de tine, Stapâna lumii; nadejdea si folositoarea credinciosilor, nu-mi trece cu vederea rugaciunea, ci fa ceea ce este de folos. Nimeni din cei ce alearga la tine nu iese rusinat, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara. Ci darul cel bun cerându-l, îl primeste întru cererea cea de folos. Prefacerea celor scârbiti, izbavirea celor neputinciosi fiind, Nascatoare de Dumnezeu fecioara, mântuieste tara aceasta si poporul, ceea ce esti pacea celor din razboaie, linistea celor înviforati, singura folositoare a credinciosilor.
Cântarea a saptea
Tinerii cei ce au mers din ludeea în Babilon oarecând, cu credinta Treimii vapaia cuptorului au calcat-o, cântând: Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvântat! Când ai vrut sa plinesti mântuirea noastra, Mântuitorule, Te-ai salasluit în pântecele Fecioarei, pe care o ai aratat-o lumii folositoare. Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvântat! Pe voitorul milei, pe care L-ai nascut, Maica Preacurata, roaga-L sa mântuiasca de pacate si de întinaciune sufleteasca pe cei ce striga cu credinta: Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvântat! Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh; Comoara de mântuire si izvor de curatie, turn de tarie si usa de pocainta, pe ceea ce Te-a nascut pe Tine, ai aratat-o celor ce striga: Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvântat! Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. De neputintele trupesti si de pacatele sufletesti pe cei ce vin cu dragoste catre acoperamântul tau cel dumnezeiesc, învredniceste-i sa fie tamaduiti, Nascatoare de Dumnezeu, care ai nascut noua pe Mântuitorul Hristos.
Cântarea a opta
Nu trece cu vederea pe cei ce au trebuinta de ajutor de la tine, Fecioara, care cânta si te preaînalta întru toti vecii. Tamaduieste neputinta sufletului meu si durerile chinurilor mele, Fecioara, ca sa te slavesc, Preacurata, în veci. Binecuvântam pe Tatal, pe Fiul si pe Sfântul Duh, Domnul. Bogatie de tamaduiri versi, Fecioara, celor ce te lauda cu credinta si preaînalta Nasterea ta, cea negraita. Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. Tu izgonesti asuprirea ispitelor si navalirea patimilor, Fecioara; pentru aceea te laudam întru toti vecii. Sa laudam, bine sa cuvântam si sa ne închinam Domnului, cântându-L si preaînaltându-L pe Dânsul întru toti vecii. Pe Împaratul Ceresc, pe Care îl lauda Ostile Îngeresti, laudati-L si-L preaînaltati întru toti vecii.
Cântarea a noua
Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, te marturisim pe tine Fecioara curata, noi cei izbaviti prin tine, slavindu-te cu cetele fara de trup. Sa nu te întorci Fecioara de la izvorul lacrimilor mele, care ai nascut pe Hristos, Cel ce a sters toata lacrima de pe fata tuturor. Umple de bucurie inima mea, Fecioara, ceea ce ai primit plinirea bucuriei si ai pierdut grija pacatului. Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh. Cu stralucirea luminii tale, lumineaza, Fecioara, negura nestiintei si o izgoneste de la cei ce cu credinta te marturisesc pe tine Nascatoare de Dumnezeu. Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. Pe mine, care zac de boala, în locul cel de rautate, tamaduieste-ma, Fecioara, si ma întoarce dintru nesanatate în sanatate.
Catavasia: O, prealuminate nor, Maica lui Dumnezeu, pe cei ce se lupta cu noi, surpa-i cu dreapta ta cea stapânitoare si atotputernica, si celor ce sunt în scârbe le ajuta, pe cei asupriti îi mântuieste si îi dezleaga de pacate pe cei ce se roaga tie, ca toate le poti câte le voiesti.
Apoi:
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decât Heruvimii si mai marita fara de asemanare decât Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim.
Pe ceea ce este mai înalta decât cerurile si mai curata decât stralucirile soarelui, care ne-a izbavit pe noi din blestem, pe stapâna lumii, cu cântari sa o cinstim. Pentru pacatele mele cele multe mi se bolnaveste trupul, slabeste si sufletul meu; la tine scap, ceea ce esti plina de daruri; nadejdea celor fara de nadejde, tu îmi ajuta. Stapâna si Maica izbavitorului, primeste rugaciunea nevrednicilor robilor tai, ca sa fii folositoare catre Cel ce S-a nascut din tine, o, stapâna lumii, fii mijlocitoare. Cântam acum cu osârdie cântare de bucurie, tie celei întru tot laudata, Nascatoare de Dumnezeu. Cu Înaintemergatorul si cu toti Sfintii roaga-L, Nascatoare de Dumnezeu, ca sa ne mântuiasca pe noi. Toate ostile îngeresti, Înaintemergatorule al Domnului, cei doisprezece apostoli si toti Sfintii, împreuna cu Nascatoarea de Dumnezeu, faceti rugaciuni ca sa ne mântuim. Muta sa fie gura pagânilor, care nu se închina cinstitei icoanei tale, celei zugravite de sfântul apostol si evanghelist Luca, ceea ce se cheama Povatuitoarea. Milostiva fii mie, smeritului, Maica lui Dumnezeu, ca afara de tine alta scapare nu stiu, eu cel ce sunt plin de tot felul de pacate. Miluieste-ma, nadejdea crestinilor.
Apoi: Sfinte Dumnezeule..., Preasfânta Treime..., Tatal nostru..., Si troparele: Miluieste-ne pe noi,Doamne miluieste-ne pe noi, ca nepricepându-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapân, noi, pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi. Slava... Doamne, miluieste-ne pe noi, ca întru Tine am nadajduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau, toti lucrul mâinilor Tale si numele Tau chemam. Si acum... Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvântata Nascatoare de Dumnezeu, ca sa nu pierim cei ce nadajduim întru tine, ci sa ne mântuim prin tine din nevoi, ca tu esti mântuirea neamului crestinesc. Doamne miluieste(de 12 ori) Apoi stihirile acestea:
Pentru toti te rogi, ceea ce esti buna, care scapa cu credinta sub acoperamântul tau cel puternic; ca noi, pacatosii, nu avem catre Dumnezeu, în nevoi si în necazuri, alta izbavire, fiind pururea încarcati cu multe pacate, Maica Dumnezeului celui Preaînalt. Pentru aceea cadem înaintea ta, sa ne izbavesti pe noi, robii tai, din toate nevoile.
Stih: Pomeni-voi numele tau intru tot neamul si neamul.
Bucuria tuturor celor scârbitilor, celor asupriti folositoare si flamânzilor de hrana datatoare, strainilor mângâiere, celor învaluiti adapostire, cercetare celor bolnavi, acoperamântul celor neputinciosi, toiagul batrânetilor, tu esti, Preacurata, Maica Dumnezeului celui Preaînalt; tie ne rugam, grabeste de mântuieste pe robii tai. Stih: Asculta, fiica, si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau. Bucura-te, Fecioara Preacurata; bucura-te, cinstitul sceptru al Împaratului Hristos; bucura-te, ceea ce ai crescut strugurele cel de taina; bucura-te, usa cerului si rugul cel nears; bucura-te, lumina a toata lumea; bucura-te, bucuria tuturor; bucura-te, mântuirea credinciosilor; bucura-te, aparatoarea si scaparea tuturor crestinilor, Stapâna!
Slava... Si acum...
Bucura-te, lauda a toata lumea; bucura-te, casa Domnului; bucura-te, munte umbrit; bucura-te, scapare; bucura-te, ceea ce esti sfesnic de aur; bucura-te, Preacurata, ceea ce esti slava crestinilor; bucura-te, Marie, Maica lui Hristos Dumnezeu; bucura-te, rai; bucura-te, masa cea dumnezeiasca; bucura-te, biserica; bucura-te, nastrapa de aur; bucura-te, bucuria tuturor!
RUGACIUNE CATRE PREASFÂNTA NASCATOARE DE DUMNEZEU
Stapâna mea preabinecuvântata, folositoarea neamului omenesc, scaparea si mântuirea celor ce alearga la tine! Stiu, cu adevarat stiu ca mult am gresit si te-am mâniat, preamilostiva Doamna, ca si pe preabunul Dumnezeu, carele din tine S-a nascut cu trup. Am în minte multele chipuri ale celor care mai înainte de mine au mâniat bunatatea Lui: pe vamesi, pe desfrânate si pe ceilalti pacatosi carora li s-a dat iertare de pacate, pentru pocainta si marturisirea lor. Deci aceste miluite chipuri punându-le înaintea ochilor sufletului meu celui pacatos si privind spre atâta îndurare primita de dânsii de la Dumnezeu, am îndraznit si eu pacatosul, a alerga cu pocainta la milostivirea ta cea buna, o , preacurata Stapâna; sa-mi dai mâna de ajutor si sa ceri la Fiul Tau iertarea pacatelor mele celor grele. Cred si marturisesc ca ca acela pe care L-ai nascut este cu adevarat Hristos Fiul lui Dumnezeu celui viu, judecatorul viilor si al mortilor, care va sa rasplateasca fiecaruia dupa faptele lui. Cred iar si marturisesc ca tu esti cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, izvorul milei, mângâierea celor ce plâng, ajutatoarea celor pierduti, puternica si neîncetata mijlocitoate catre Dumnezeu, care iubesti neamul crestinesc, si stai buna pentru îndreptarea mea. Ca într-adevar nu este alt ajutor si acoperamânt oamenilor afara de tine, o Stapâna preaîndurata, si nimeni nadajduind în tine si prin tine mijlocind la Dumnezeu , nimeni nu este parasit. Pentru aceasta rog bunatatea ta cea nemasurata, deschide-mi usile îndurarii tale, celui ce am ratacit si am cazut în noroiul adâncului. Nu te scârbi de mine si nu trece cu vederea rugaciunea mea, a pacatosului si nu ma lasa pe mine nevrednicul pe care întru pierzare vrajmasul cel rau cu rautate m-a rapit, ci îmblânzeste pentru mine pe milostivul Dumnezeu, cel ce S-a nascut din tine, sa ierte pacatele mele si sa ma mântuiasca din pieirea mea; ca si eu cu toti cei ce au dobândit iertare, sa cânt si sa preamaresc îndurarea cea nemasurata a lui Dumnezeu celui nascut din tine si neînfruntata folosinta ta cea spre mine, în viata aceasta si-n veacul cel de veci. Amin.
A DOUA RUGACIUNE CATRE PREASFÂNTA NASCATOARE DE DUMNEZEU
Împarateasa mea preabuna si nadejdea mea, Nascatoare de Dumnezeu ajutatoarea saracilor si primitoarea strainilor, bucuria celor întristati si acoperamântul celor necajiti, vezi nevoia mea si necazul meu; ajuta-ma ca pe un neputincios, hraneste-ma ca pe un strain. Necazul meu îl stii, dezleaga-l precum vrei, ca n-am ajutor afara de tine, Maica lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi în vecii vecilor. Amin
|
| CANON DE POCAINTA CATRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS PENTRU PRUNCII AVORTATI
Mergând la locul de rugaciune, în fata icoanei, aprinde candela si o lumânare de ceara; daca se poate, aprinde într-o catuie si putina tamâie curata si, cu mintea treaza, fa-ti semnul crucii de trei ori, zicând de fiecare data:
In numele Tatalui si al Fiului si al Sfântului Duh.
Amin.
Dupa aceea sa stai putin, în tacere, pâna ce se vor linisti toate simturile tale, si atunci sa faci trei închinaciuni, îndoindu-te de mijloc în fata pâna atingi cu mâna pamântul, si sa zici:
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor sfintilor, miluieste-ne pe noi. Amin.
Apoi spune aceste rugaciuni începatoare:
Slava Tie Dumnezeul nostru, slava Tie!
Imparate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevarului, care pretutindenea esti si toate le împlinesti, vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste întru noi si ne curateste pe noi de toata întinaciunea si mântuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi (de trei ori).
Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. (De fiecare data, la rostirea numelui Preasfintei Treimi - al Tatalui, al Fiului si al Sfântului Duh - însemneaza-te cu semnul crucii).
Preasfânta Treime, miluieste-ne pe noi; Doamne, curateste pacatele noastre; Stapâne, iarta faradelegile noastre; Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste (de trei ori)
Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru Care esti în ceruri, sfinteasca-se numele Tau, vie împaratia Ta, faca-se voia Ta, precum în cer asa si pe pamânt. Pâinea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi în ispita, ci ne izbaveste de cel viclean. Ca a Ta este împaratia si puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin
Rosteste apoi cu multa atentie Crezul sau marturisirea pe scurt a credintei noastre:
Cred întru unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamântului, vazutelor tuturor si nevazutelor.
Si întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut, mai înainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut. Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mântuire S-a pogorât din ceruri si S-a întrupat de la Duhul Sfânt si din Maria Fecioara si S-a facut om. Si S-a rastignit pentru noi în zilele lui Pontiu Pilat, si a patimit si S-a îngropat. Si a înviat a treia zi, dupa Scripturi. Si S-a suit la ceruri, si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece vii si mortii, a Carui împaratie nu va avea sfârsit.
Si întru Duhul Sfânt, Domnul de viata facatorul, Care din Tatal purcede, Cela ce împreuna cu Tatal si cu Fiul este închinat si slavit, Care a grait prin prooroci.
Intru una Sfânta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica.
Marturisesc un botez spre iertarea pacatelor. Astept învierea mortilor si viata veacului ce va sa fie. Amin.
Apoi:
Veniti sa ne închinam împaratului nostru Dumnezeu (cu o închinaciune pâna la pamânt). Veniti sa ne închinam si sa cadem la Hristos, împaratul nostru Dumnezeu (cu o închinaciune pâna la pamânt). Veniti sa ne închinam si sa cadem la însusi Hristos, împaratul si Dumnezeul nostru (cu o închinaciune pâna la pamânt).
Si îndata Psalmul 50, de pocainta, al lui David,având în minte faradelegea si pacatele tale:
Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea îndurarilor Tale sterge faradelegea mea. Mai vârtos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu înaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau înaintea Ta am facut, asa încât drept esti Tu întru cuvintele Tale si biruitor când vei judeca Tu. Ca iata, întru faradelegi m-am zamislit si în pacate m-a nascut maica mea. Ca iata, adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale întelepciunii Tale mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma vei curati, spalama-vei si mai vârtos decât zapada ma vei albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. întoarce fata Ta de la pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste întru mine, Dumnezeule, si duh drept înnoieste întru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada pe mine de la fata Ta si Duhul Tau cel Sfânt nu-L lua de la mine. Da-mi mie bucuria mântuirii Tale si cu duh stapânitor ma întareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele. Bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de-ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu este duhul umilit; inima înfrânta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, întru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.
Apoi aceste trei tropare de umilinta, cu luare aminte si cu inima înfrânta, gândind la tine si la cei pe care îi porti în gând la rugaciunea ta:
Miluieste-ne pe noi Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepându-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapân, noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Doamne, miluieste-ne pe noi, ca întru Tine am nadajduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un milostiv si ne izbavaste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau, toti lucrul mâinilor Tale si numele Tau chemam.
Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
Usa milostivirii deschide-ne-o noua, binecuvântata Nascatoare de Dumnezeu, ca sa nu pierim noi cei ce nadajduim întru tine, ci sa ne mântuim prin tine din nevoi, ca tu esti mântuirea neamului crestinesc.
Doamne miluieste (de 12 ori).
Mai spune, daca ai timp si rabdare, si aceste scurte rugaciuni - pe fiecare de mai multe ori - care te vor ajuta sa-ti aduni mintea mai bine la rugaciune si te vor apropia de Dumnezeu:
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul (cel putin de sapte ori, de fiecare data cu închinaciune).
Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ma (cel putin de trei ori, de fiecare data cu închinaciune).
Sfinte (aici cheama numele sfântului al carui nume porti), roaga-te pentru mine pacatosul (cel putin o data, cu închinaciune).
Sfinte (aici cheama numele sfântului al carui hram poarta biserica la care mergi), roaga-te pentru mine pacatosul (cel putin o data, cu închinaciune).
Sfintilor (aici cheama numele sfintilor care îti sunt mai apropiati sau la care ai mai multa evlavie), rugati-va pentru mine pacatosul (cel putin o data, cu închinaciune).
CANONUL DE POCAINTA
Acum asaza-te daca poti în genunchi; iar de nu poti, stai cu capul plecat si cu multa luare aminte si, cu adânca parere de rau pentru pacatul pe care l-ai savârsit, spune acest canon de pocainta, nadajduind în iubirea de oameni si în iertarea Preamilostivului Dumnezeu, Care nu vrea moartea pacatosului, ci sa se întoarca si sa fie viu.
Cântarea I
Pripeala:
Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma! (Aceasta scurta chemare rosteste-o înaintea fiecareia dintre primele doua rugaciuni ale fiecarei cântari, cerând din toata inima mila lui Dumnezeu)
Rastignitu-Te-ai pe Cruce de bunavoie, Hristoase, sa mântuiesti pe cei cazuti de bunavoie în întunericul pacatelor. Marturisesc ca eu însumi Te-am rastignit si pruncul pe care mi l-ai trimis cu nemarginita dragoste, cu nemarginita nepasare si ura, mortii l-am dat. Vrednic sunt de osânda. Ard de viu în focul constiintei si nu am unde sa fug de la fata mâniei Tale. Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma.
Uscatu-m-am precum smochinul neroditor, însumi rodul cel viu l-am sfarâmat. Auzi-ma, Doamne, nu ma lepada pe mine dupa dreptate, ci ma acopera si ma îndreapta pe mine, cel cu totul neputincios si strâmb si fara glas întru apararea mea.
Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh
Omule împietrit si întunecat de noroiul pacatelor, nu zabovi în somnul adânc al constiintei, ci vazând sabia atârnata deasupra capului tau, trezeste-te ca sa plângi faptele tale cu amar.
A Nascatoarei de Dumnezeu:
Maica lui Dumnezeu Preacurata, întinde-mi mâna mie celui sarac de toata bunatatea si ma oblojeste pe mine cel greu vatamat de puroiul ranilor nenumarate ce-mi brazdeaza sufletul, inima si cugetul.
Cântarea a III-a
Loveste piatra inimii mele cu toiagul milostivirii Tale, Doamne, ca sa izvorasca apa pocaintei în pustiul învapaiat al rautatii si necredintei mele si sa încolteasca în sufletul meu tot gândul bineplacut tie.
Strain si împovarat umblu pe pamânt si însemnat de stigmatul pacatelor mele celor grele. Auzi, suflete al meu, sângele pruncului tau cum striga catre Domnul si te trezeste si te pocaieste de faptele tale cele rele.
Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh.
Vai mie, înnegritului suflet! Viata îmi pare ca o noapte nesfârsita, trezitu-m-a dogoarea iadului si strigatul mut al pruncului de dincolo de mormânt mi se înfige în inima. Ridica-te, suflete al meu, din amagirea cea împietrita si agata-te de poala milostivirii dumnezeiesti, rugând pe Domnul sa te poarte, peste abisurile deschise sa te înghita, catre limanul pocaintei.
Iarta-ma, Stapâna, pe mine cel nesocotit si razvratit împotriva voii celei sfinte a Fiului Tau. Nu ma lasa pe mine cel cazut, ia-ma sub Acoperamântul Tau si ma mântuieste din pierzarea sigura.
Cântarea a IV-a
Masura nelegiuirii nu poate fi tâlcuita de limbi omenesti. Precum Pontiu Pilat mintea si-a spalat mâinile, adica gândurile, de sub povara uciderii, iar ca si poporul evreu, sufletele parintilor tai au zis: "Rastigneste-L. Sângele Lui asupra noastra". Suflete al meu, învârtosat si înghetat în iarna patimilor, pocaieste-te de faptele tale cele rele.
O, iubire alungata! Nu te voi mai vedea niciodata! O, cutremur si spaima de pedeapsa ce atârna asupra capului meu! O, talant pe veci îngropat! Vai! Vai! Inima mea ca un carbune stins s-a înnegrit. Nu întârzia, suflete al meu, ci acum, înainte de a pieri ca fumul, cauta mai vârtos mântuirea si te pocaieste pentru împaratia lui Dumnezeu.
Scoala-te, omule ticalos si lenes, care ai îngropat chipul lui Dumnezeu sadit în tine sub murdaria pacatelor. Acum e clipa pocaintei. Smereste-te ca tâlharul de-a dreapta si, cerând mai vârtos îndurare, roaga-L pe Domnul sa te pomeneasca întru împaratia Sa.
Preacurata Maica si Fecioara, în inima ta sabie am înfipt, siroaie de lacrimi ai varsat pentru pruncii cei fara de aparare. Ci cu dumnezeiasca mila insuflata de Fiul tau, îndura-te de mine cel neîndurator si ma mântuieste din toata boala sufleteasca si patima trupeasca.
Cântarea a V-a
O raza din dumnezeiasca stralucire a coborât, prin mila Celui Preaînalt, sa împrimavareze dupa o menire tainica si sfânta viata cea trecatoare. Vai mie! Mi-am astupat ochii cu noroiul grijilor si al patimilor, iar mâinile faradelegii în întuneric au lucrat. Pocaieste-te, suflete al meu, caci ceasul înfricosatoarei Judecati se apropie.
O, icoana strapunsa! O, mâini patate de sânge nevinovat! O, nepasare înghetata a sufletului! Vai! Vai! Un întuneric dens, o lava a durerii cuprinde sufletul ucigasilor de prunci. Inima mi se clatina, constiinta e un colos care fara de veste ma apasa cu mustrari si mintea se zbate în ghearele vrajmasilor nevazuti. Da-mi, Doamne, inima înfrânta si smerita si ma scoate pe mine cel deznadajduit din Egiptul patimilor, cu mâna Ta cea atotputernica.
Pocaieste-te, suflete al meu, si macar în ultimul ceas leapada voia cea rea, dupa cum darul lui Dumnezeu l-ai lepadat si templul Lui cel sfânt l-ai necinstit. Bate si striga, lacrimeaza si suspina catre Domnul sa te dezlege din lanturile întunericului.
Si acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin.
Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu, scapa-ma pe mine cel ranit si sângerând de cursa întinsa mie de vrajmasii nevazuti si în care nebuneste m-am aruncat cu voia mea cea stricata. Du rugaciunile mele nevrednice si sarace Fiului tau si mijloceste mie, celui bogat în pacate, îndurare, ca la Dumnezeu toate sunt cu putinta.
Cântarea a VI-a
In desfrânarea trupului si a sufletului mi-am cheltuit libertatea, încredintata mie spre mântuire, si am sugrumat iubirea cu grijile lumii. Dar acum, mult îndurate si milostive Stapâne, pogoara în inima ce striga catre Tine Cuvântul Tau izbavitor a toata stricaciunea si ma întelepteste sa fac voia Ta.
Cu ce pret mi-am vândut sufletul celui viclean, eu nemultumitorul? Caci am urmat, ca si Iuda, vrajmasului ucigator de oameni, iar acum sângele iubirii se scurge fara oprire din inima mea cea ranita de moarte; ci Tu, Doamne, cauta spre mine din adâcul cel nepatruns al iubirii Tale si zideste întru mine inima curata, ca sa nu ramân întru chinul osândei, ci sa fac pururea voia Ta.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Scoala-te, omule cazut, si nu zabovi în abisul deznadejdii, ci alearga catre Dumnezeu, marturisind pacatele tale, caci El singur este credincios si puternic ca sa-ti ajute. Cerceteaza-te pe tine însuti sa nu cauti slava de la oameni si cere degraba de la Domnul mântuire de patimi si ajutor ca sa faci voia Lui.
Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu, pazeste-ne pe noi de caderea în ispita cea pierzatoare de suflet si fii noua mângâietoare, nadejde si ocrotitoare tare. Mijloceste, Stapâna, ca o Maica milostiva, catre Fiul Tau, ca sa ne izbaveasca de rautatile vrajmasului, sa-Si întoarca fata Lui spre noi si sa ne lumineze cu îndreptarile Sale.
Condac
Fereastra sufletului e sparta de viforul patimilor care ma rascoleste, iar lepra alba a pacatului se lateste în mine. Trezeste-te, suflete al meu, din întunecatul cosmar si iesi din ascunzisurile rusinii strigând catre Lumina cea neînserata: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!
Icos
Pe marginea cuptorului iadului umblu si nu am putere si nici îndrazneala sa caut scapare fara numai spre Pâinea vietii, catre care striga, suflete al meu, împreuna cu mama demonizatei: Nu sunt vrednic sa ma numesc fiu al Celui Preaînalt, ci primeste-mi, Doamne, lacrimile si pocainta, arunca-mi mie din farâmiturile ce cad de la masa copiiilor Tai si ma mântuieste pe mine, pacatosul.
Cântarea a VII-a
Ce-mi foloseste sa câstig lumea întreaga, daca-mi voi pierde sufletul? Sau ce as putea sa dau în schimb pentru sufletul meu? De duh mort si surd sunt stapânit: mut pentru marturisire curata si surd la ascultarea poruncilor. Ci ajuta, Doamne, necredintei mele, cearta duhul cel necurat si ma miluieste pe mine, pacatosul.
Te-am lepadat, Doamne; sa nu ma lepezi pe mine, nevrednicul. Te-am vândut vrajmasilor Tai pe argintii grijilor si desfatarilor mele, sa ma rascumperi din robia întunericului. Te-am dat mortii, ci înviaza Tu sufletul meu cel omorât cu pacatele. Nemilostiv fiind eu, miluieste-ma, Hristoase Dumnezeule, pe mine pacatosul.
Ca un porumbel cu aripile deschise, trimis fiind de Tine, Doamne, cu vestea cea buna, pe pruncul din pântece l-am sagetat eu ticalosul din zbor, în mijlocul templului cel nefacut de mâna al trupului. Ci varsa, suflete al meu, rautatea care te otraveste si neîncetat striga: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!
Ridicat-am sabia asupra mielului lui Dumnezeu. Ci sârguieste, stapâna si Maica Fecioara, si degraba strapunge-ma cu sageata cea dulce a dragostei lui Hristos, înainte de a ma strapunge duhurile rautatii cu sageata lor veninoasa si de moarte aducatoare.
Cântarea a VIII-a
Dând mortii de ocara însusi chipul nevinovatiei, cum voi scapa neplivit de coasa mortii si osândei care se apropie? Vai mie! Nu numai ca am trait în trândavie si neîngrijire a sufletului, ci cu sârguinta m-am supus sfatului cel viclean, iar samânta aruncata de semanator o am distrus-o. Ci arunca-mi, Doamne, mie celui cufundat în valurile pierzarii lemnul Crucii Tale care pluteste pururi deasupra a toata stricaciunea.
Cauta ca un îndurator spre mine, Iubitorule de oameni, si nu Te scârbi de mirosul urât al pacatelor mele. Cu dumnezeiasca Ta purtare de grija îndrepteaza-ma în viata aceasta si fii mie milostiv când vei veni întru slava sa judeci viii si mortii.
Binecuvântam pe Tatal si pe Fiul si pe Sfântul Duh, Domnul.
Invârtosatu-s-a inima mea, iar ochii si urechile mele le-am închis, ca nu cumva sa vad sau sa aud si cu inima sa înteleg fapta de care s-au cutremurat toti sfintii si ostirile îngeresti. Ci rasai, Doamne, în sufletul meu, mladita sfânta a dragostei Tale, si vindeca sufletul meu pustiit si însetat de pocainta.
Straluceste-mi mie raza pocaintei si acopera-ma cu aripile smereniei Tale, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, pe mine cel ce am rupt pecetile iubirii cu voia mea cea patimasa, si ma izbaveste, Stapâna, de Judecata ce va sa fie.
Cântarea a IX-a
Dumnezeu a suflat suflare de viata si-n pântece de mama suflet viu s-a facut. Iar eu am suflat suflare de moarte si am stins lumânarea abia aprinsa a vietii celei nevinovate; martori înlacrimati ai nebuniei mele sunteti si sprijinitori în neputinta cea cumplita, îngeri, arhangheli si toate puterile ceresti; voua înalt ruga mea, mijlociti la Judecatorul nemitarnic sa ma miluiasca pe mine, pacatosul.
Nu am îmbracaminte sa intru în camara de nunta si frica îmi e sa fiu zvârlit afara în întunericul cel vesnic. Ci primiti plângerea mea, sfintilor, patriarhilor, împaratilor si proorocilor, apostolilor si arhiereilor si toti alesii lui Hristos si rugati-va pentru mine sa scap din gheena nedragostei.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Uleiul din candela l-am varsat, iar Mirele se apropie si nu am cu ce sa-L întâmpin. Ci eu catre voi strig, sfintilor, mucenicilor, pustnicilor, preacuviosilor si toti sfintii, care va rugati lui Dumnezeu pentru toata lumea, grabiti catre mine si cereti Domnului mila sa izbaveasca sufletul meu în ceasul mortii.
Imparateasa cerurilor, nadejdea si mângâierea tuturor marginilor pamântului, picura mie o picatura din roua dumnezeiasca a dragostei Tale, mântuieste-ma din prapastia patimilor în care am cazut ca si pe oaia cea pierduta si mijloceste la Fiul tau ca sa fie milostiv când voi sta fara cuvânt de aparare înaintea Scaunului Judecatii.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Maica lui Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii si mai marita, fara de asemanare decât serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvântul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Rugaciune
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, din buze necurate îndraznesc a Te chema pe Tine, Viata cea adevarata, si cazând înaintea Ta, ma rog Tie cu lacrimi de umilinta: Doamne, gresit-am la cer si înaintea Ta, varsând sânge nevinovat. Jertfit-am idolilor lumii pe pruncul trimis de Tine cu dumnezeiasca iconomie; ci Tu, ca un îndurat, nu ma lepada pâna în sfârsit si ma scoate din puterea întunericului. Cel ce însuti m-ai chemat din pustiul patimilor, bântuit de toata voia împotrivitoare, miluieste-ma pe mine, cel care si acum, în cel din urma ceas, sunt lipsit de pocainta si slabanogit cu totul în a-Ti urma Tie. Sadeste în mine începatura învierii Tale, daruindu-mi libertatea cea desavârsita de a cunoaste si împlini voia Ta. Facutu-m-am ucigas de prunc si pasare rapitoare a darului mântuitor; ci Tu, ca Dumnezeu desavârsit si om desavârsit, milostiv fii mie, pacatosului, si curateste faradelegile mele cele multe ca nisipul marii. Nimiceste cu Duhul gurii Tale toata lucrarea vrajmasului care s-a pornit asupra mea si veninul neiubirii. Fa din trupul meu templu al Duhului Sfânt, iar din sufletul meu fecioara înteleapta a împaratiei Tale. Ajuta-ma sa îmbratisez calea Crucii, ca sa pot împlini, cu puterea Jertfei Tale, menirea mântuitoare a vietii mele si a pruncului nenascut. Fa mie spre pocainta si lepadare de sine strigatul lui mut. Primeste duhul umilit ce se închina Tie ca pe o jertfa spre mângâierea lui si însenineaza icoana suferintei celui nevinovat. Daruieste-mi, Milostive, har de a înalta pe lemnul Crucii Tale amintirea pruncului lepadat, ca sa-mi fie prin Tine izvor vindecator a toata patima si muscatura celui viclean. Da-mi sa pot naste samânta duhovniceasca zamislita prin dragoste si teama de Dumnezeu într-un pântece sufletesc.
Cel ce cu adânca si nemasurata milostivire ai asteptat pocainta si lacrimile mele, ajuta-ma ca ziua si noaptea sa am înainte icoana iubirii Tale. Cel ce esti Lumina mai presus de lumina, risipeste valul întunericului cu cuvintele vietii vesnice. Intareste-ma sa rabd toate necazurile si ispitele ce vin asupra mea si sa ma întorc spre fapta cea buna, ca fiul risipitor. Ajuta-ma sa-mi sfârsesc în umilinta si pace viata pamânteasca, împartasindu-ma la vremea cuvenita cu Preascump Trupul si Sângele Tau.
Asa, Doamne Imparate, faca-se si în mine voia Ta, ca sa se preamareasca în viata mea Numele Tau, împreuna cu al Tatalui si al Sfântului Duh, singurul Dumnezeu adevarat, în Treime închinat si preaslavit, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
|
| RUGACIUNEA SFANTULUI EFREM SIRUL, CARE SE ROSTESTE IN POSTUL CEL MARE:
Doamne si Stapânul vietii mele, duhul trândaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapânire si al grairii în desert, nu mi-l da mie.
Iar duhul curatiei, al gândului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie, slugii Tale.
Asa, Doamne, Împarate, daruieste-mi ca sa îmi vad greselile mele si sa nu osândesc pe fratele meu, ca binecuvântat esti în vecii vecilor. Amin
|
|
PRIMUL ACATIST AL SFANTULUI NECTARIE TAUMATURGUL
Rugaciunile incepatoare:
In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin. Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie! Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie! Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi! Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru Numele Tau.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se Numele Tau, vie Imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da-ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.
Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.
Apoi se zic Condacele si Icoasele:
Condacul 1
Pe steaua cea noua stralucitoare a Ortodoxiei, pe al Bisericii nou zid de aparare, cu bucurie în inimi sa îl laudam. Izvoraste tamaduiri si har bogat. Pentru aceea îi strigam: bucura-te, Parinte Nectarie!
Icosul 1 Om purtator al bucuriilor celor ceresti, te-ai aratat in lume Nectarie, arhiereule al lui Hristos, in viata neprihanita petrecand, drept, cuvios si de Dumnezeu inspirat, in toate daruit; pentru aceasta si de la noi auzi unele ca acestea:
Bucura-te, cel prin care se înalta cei credinciosi ; Bucura-te, cel prin care sunt risipiti cei dusmanosi ; Bucura-te, vas aurit al întelepciunii ; Bucura-te, cel prin care se învinge rautatea lumii ; Bucura-te, locas al sfinteniei si al lucrarii ceresti ; Bucura-te, carte dumnezeiasca a noii cetati îngeresti ; Bucura-te, cel care pe deplin sfant te-ai aratat ; Bucura-te, cel care de cele materiale te-ai lepadat ; Bucura-te, a credintei rasplata stralucitoare ; Bucura-te, mijlocitor al Harului cucernic si tare ; Bucura-te, cel prin care Biserica se slaveste ; Bucura-te, cel pe care insula Eghina se veseleste ; Bucura-te, Parinte Nectarie !
Condacul al 2-lea
Întelepciune având înca din tinerete, de raza cea dumnezeiasca ti-ai luminat sufletul si stralucirii poruncilor celor sfinte ai urmat, Cuvioase. De aceea, în virtuti înaintând, de mic copil ai cântat lui Hristos: Aliluia!
Icosul al 2-lea
Mergând în orasul Sfântului Constantin, ai avut frica de Dumnezeu ca indrumator si cercetarea celor sfinte ca aparator.De aceea, hranindu-te din intelepciunea cea dumnezeiasca, pe cei pe care cu cuvantul tau i-ai umplut de bucurie sfanta, ii auzi strigand unele ca acestea:
Bucura-te, vita a vesniciei ; Bucura-te, nectar al ambroziei ; Bucura-te, ca de Mântuitorul ne-ai fost trimis vindecator luminat ; Bucura-te, ca Parintilor celor din vechime ai urmat ; Bucura-te, piatra cea noua a zidirii cugetatoare ; Bucura-te, cununa nou împletita a Bisericii drept maritoare ; Bucura-te, cel ce te-ai aratat ca un trandafir proaspat înflorit ; Bucura-te, cel ce de Dumnezeu ai fost daruit ; Bucura-te, steaua cea noua a credintei poporului ; Bucura-te, cel ce stralucesti în slava Creatorului ; Bucura-te, bunule chivernisitor al poruncilor ceresti ; Bucura-te, chip al slavitelor virtuti îngeresti ; Bucura-te, Parinte Nectarie !
Condacul al 3-lea
Slavita întelepciune ai cautat-o si ti-ai dorit-o din tineretile tale si pe Hristos l-ai rugat cu lacrimi fierbinti ca sa te împodobeasca cu înalta ei frumusete. Pentru aceea Nectarie, cu credinta si plecaciune strigi catre Domnul: Aliluia!
Icosul al 3-lea
S-a bucurat sufletul tau, ca oarecand al marilor Parinti, Vasile si Grigorie, mergand la Atena sa dobândesti învatatura cea folositoare. Pentru aceea, cu bucurie îti strigam unele ca acestea:
Bucura-te, fiu al luminii celei ceresti ; Bucura-te, vlastar al evlaviei celei îngeresti ; Bucura-te, cel ce ai fugit de amagirile cele lumesti ; Bucura-te, ca cele spre îndumnezeire n-ai încetat sa doresti ; Bucura-te, minte purtatoare de Dumnezeu, plina de întelesuri divine ; Bucura-te, carbune al dumnezeiescului Duh, focul aprins al cugetarii crestine; Bucura-te, cel ce viata fara de pata ai trait ; Bucura-te, cel ce înselaciunea lui Veliar ai zdrobit ; Bucura-te, cel ce ai deschis usa sufletului, iubirii lui Hristos ; Bucura-te, cel în care a înflorit savârsirea binelui luminos ; Bucura-te, sprijinul cel tare al celor credinciosi ; Bucura-te, sageata de mult plâns a celor dusmanosi ; Bucura-te, Parinte Nectarie !
Condacul al 4-lea
Avînd în tine râvna cea dumnezeiasca a Cuviosilor Parinti, fara încetare ti-ai dorit viata cea îngereasca. De aceea, in Hios, cu bucurie ai intrat în cerescul cin monahal si pe vrasmasul l-ai lasat pagubit, cântând Domnului neîncetat: Aliluia!
Icosul al 4-lea
Auzit-a Arhiereul Cel dintru înaltime rugaciunea ta, strigat-ai catre Dansul din toata inima ta. De aceea, degraba a linistit apele marii si furtuna a potolit. Vazând acestea, cei ce au fost salvati prin rugaciunile tale, cu multumire si credinta iti canta unele ca acestea:
Bucura-te, cel ce de la Dumnezeu ne-ai fost trimis vindecator ; Bucura-te, izvor nesecat al minunilor ; Bucura-te, astru cel nou al Bisericii, prealuminat ; Bucura-te, ca în rândul tuturor Sfintilor ai intrat ; Bucura-te, vas nepretuit al darurilor ceresti ; Bucura-te, gradina înflorita a fericitelor virtuti îngeresti ; Bucura-te, cel ce furtuna marii o linistesti ; Bucura-te, ca strigatul hulitorilor îl potolesti ; Bucura-te, noule ales al lui Hristos ; Bucura-te, al virtutilor gradinar cuvios ; Bucura-te, iubitorule de viata duhovniceasca ; Bucura-te, cel ce ai fost rasplatit cu bucuria cereasca ; Bucura-te, Parinte Nectarie !
Condacul al 5-lea
Sfant Ierarh te-ai aratat, in aceste vremuri de pe urma, vrednic de cinstire, ca oarecand Sfintii cei de demult. Caci in acelasi chip ca si ei viata ti-ai petrecut si slavite minuni ai savârsit, izbavindu-i din toate necazurile pe cei care striga: Aliluia!
Icosul al 5-lea
Arhiereu întelept ales de Dumnezeu te-ai aratat cu adevarat in tara Egiptului, pastor luminat al Pentapolisului, alergând, ca oarecand Pavel, spre viata lui Hristos. De aceea si cei credinciosi, cunoscând virtutile tale, cu glas de bucurie striga unele ca acestea:
Bucura-te, a cetatii marire ; Bucura-te, a evlaviei fire ; Bucura-te, cel asemenea Cuviosilor pustiei ; Bucura-te, podoaba cea noua a preotiei ; Bucura-te, vas al blândetii si tezaurului iubirii ; Bucura-te, datatorul pacii si izvorâtorul milei ; Bucura-te, ca Bisericii te-ai aratat stralucitor ; Bucura-te, ca celor cuviosi te arati îndrumator ; Bucura-te, chip al trairii celei neprihanite ; Bucura-te, candela a indumnezeirii primite ; Bucura-te, ca Arhiereu desavârsit celor înalte slujesti ; Bucura-te, cuvântator neîntrecut al celor dumnezeiesti ; Bucura-te, Parinte Nectarie !
Condacul al 6-lea
Vazut-au crestinii din toata Biserica Egiptului, ca esti un adevarat pastor al Evangheliei. Pentru aceea, multimea credinciosilor ce ascultau cuvântul învataturii tale, gândeau ca au dobândit un nou Sfânt Parinte, ce cu putere învata. Si împreuna cu tine nu încetau sa strige Domnului: Aliluia!
Icosul al 6-lea
Stralucit-ai si in pamantul elen, asemenea unui nou Apostol, luminând inimile credinciosilor cu focul sfintelor învataturi si cu razele vietii tale Cuvioase. Pentru aceasta, luminati fiind si noi de stralucirea ta, îti strigam unele ca acestea:
Bucura-te, luminator al Bisericii Domnului ; Bucura-te, trâmbita cea tare a adevarului ; Bucura-te, cel ce ai avut râvna Apostolilor ; Bucura-te, izvorul harului si al vindecarilor ; Bucura-te, retor îndumnezeit al cuvintelor vietii ; Bucura-te, ca pline de har sunt omiliile tale, întelept al cetatii ; Bucura-te, cel ce cureti sufletele, de robia patimilor ; Bucura-te, ca potolesti pornirile inimilor ; Bucura-te, mare învatator al credinciosilor ; Bucura-te, ascet tare, lui Hristos urmator ; Bucura-te, ca multe ispite ai îndurat ; Bucura-te, ca sufletele spre Hristos le-ai îndreptat ; Bucura-te, Parinte Nectarie !
Condacul al 7-lea
Mare între Ierarhi si întelept între învatatori, dar si smerit ascet al lui Hristos n-ai încetat a fi, Cuvioase. De aceea, parinte duhovnicesc al celor ce se pregateau pentru slujirea preoteasca, ai fost chemat. Cu ei împreuna, te slavim si strigam: Aliluia!
Icosul al 7-lea
Nectar al dreptatii si fruct de viata sfânta, caii dumnezeiesti ai urmat si norului duhovnicesc; iar pe noi cei aflati la vreme de strâmtoare, neîncetat ne-ai izbavit. Pentru aceasta, sufletele noastre se bucura, când îti cânta tie unele ca acestea:
Bucura-te, carare a bucuriei ; Bucura-te, adiere a vesniciei ; Bucura-te, cel ce izvorasti apele harului ; Bucura-te, cel ce ai pecetluit gura balaurului ; Bucura-te, primavara sfinteniei, ce alungi iarna din gând ; Bucura-te, stralucire ce luminezi întunericul cel adânc ; Bucura-te, cel ce încurci gândurile celor pacatosi ; Bucura-te, cel ce bucuri inima celor credinciosi ; Bucura-te, sprijin al dreptmaritorilor ; Bucura-te, nimicitorul ereziilor ; Bucura-te, caderea defaimatorilor ; Bucura-te, vindecatorul bolnavilor ; Bucura-te, Parinte Nectarie !
Condacul al 8-lea
Straine minuni Parinte, izvorasc din mila ta cea mare, si ii ridica pe cei aflati în dureri. De aceea, si la Sfânta Manastire, fara incetare soseste multime de lume, cerând vindecarea si izbavirea de boli si cântându-ti neincetat: Aliluia!
Icosul al 8-lea
Liman izbavitor, in insula Eghina, este Manastirea ta, Sfinte. Aici, sufletele monahiilor le-ai condus duhovniceste spre mântuire si le-ai îndreptat cu intelepciune spre Hristos. Pentru acestea, neîncetat se vor ruga catre tine zicând:
Bucura-te, a mintii sfânta lucrare ; Bucura-te, ocean de rabdare ; Bucura-te, chip viu al smereniei ; Bucura-te, tezaur sfânt al curatiei ; Bucura-te, candela a puritatii si chivot al nepatimirii ; Bucura-te, locas al virtutilor si sanctuar al cumpatarii ; Bucura-te, ca spre Dumnezeu conduci Manastirea ta ; Bucura-te, ca toata puterea si râvna ti-ai pus pentru ea ; Bucura-te, al Eghinei stralucit veghetor ; Bucura-te, ca degrab’ credinciosilor le dai ajutor ; Bucura-te, ca pe multi din pericole i-ai salvat ; Bucura-te, ca pe amagitorul, în prapastia cea adânca l-ai aruncat ; Bucura-te, Parinte Nectarie !
Condacul al 9-lea
Pline de har sfânt si de miros de buna mireasma duhovniceasca sunt Sfintele tale Moaste. Mirul ce izvoraste din ele bine înmiresmeaza nu doar Sfânta ta Manastire, ci si întreaga insula a Eghinei, sfintindu-i pe aceia care nu înceteaza a striga catre tine: Aliluia!
Icosul al 9-lea
Izvoratoare de har sunt Sfintele tale Moaste si de bogate daruri ceresti. Multime de bolnavi sunt vindecati si cei slabanogi îndreptati. De aceea si noi, împreuna cu dânsii, strigam unele ca acestea:
Bucura-te, scaldatoarea vindecarilor ; Bucura-te, dezlegarea suferintelor ; Bucura-te, cel ce degraba alergi în ajutor ; Bucura-te, ca în vis sau în chip tainic te arati tuturor ; Bucura-te, fântâna ce parinteasca iubire izvorasti ; Bucura-te, liman al bucuriei sufletesti ; Bucura-te, ca de îngrozitorul cancer pe multi i-ai vindecat ; Bucura-te, ca demonilor rana de mult plâns le-ai dat ; Bucura-te, cel ce vanitatea întelepciunii lumesti ai îngenunchiat ; Bucura-te, ca în chip minunat pe credinciosi i-ai ajutat ; Bucura-te, podoaba de mult pret a Ierarhilor ; Bucura-te, cel ce luminezi mintea nestiutorilor ; Bucura-te, Parinte Nectarie !
Condacul al 10-lea
Ajutor si acoperitor te numesc toti credinciosii, care s-au indulcit de hrana binefacerilor tale . Caci dintre cei ce te-au chemat cu credinta, nici unul nu a ramas nemângâiat prin harul tau. De aceea, toti cu bucurie cânta: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Vestea minunilor tale s-a raspândit pretutindeni, purtatorule de Dumnezeu,. Iar tu, si celor de departe, degraba le-ai venit in ajutor salvandu-i de pericole si de necazuri. De aceea, catre tine alearga zicând:
Bucura-te, ca Mare ai fost numit între Parinti ; Bucura-te, ca loc de cinste ai între Sfinti ; Bucura-te, ca la fel cu cei de demult esti laudat ; Bucura-te, ca între Sfintii Parinti ai fost încununat ; Bucura-te, triumf al credintei, zid de aparare crestinilor ; Bucura-te, izvor al Harului, rusinarea necredinciosilor ; Bucura-te, cel ce ne descoperi slava adevarului ; Bucura-te, cel ce pecetluiesti gura pacatosului ; Bucura-te, bucuria si puterea credinciosilor ; Bucura-te, sprijinul si întarirea sufletelor ; Bucura-te, cel prin care Hristos se slaveste ; Bucura-te, cel prin care diavolul se stârpeste ; Bucura-te, Parinte Nectarie !
Condacul al 11-lea
Imne de multumire nenumarate, iti inaltam tie Parinte, noi cei izbaviti sub acoperamântul tau. Caci în toate necazurile noastre, degraba ai venit sa ne alungi tristetea. De aceea, cu ajutorul tau, Îl slavim pe Hristos strigând: Aliluia!
Icosul al 11-lea
Ai ars zelul demonilor, cu flacarile minunilor tale si cu osardie ai venit în ajutorul credinciosilor, in suferinte grele le-ai stins durerea si i-ai vindecat de multime de boli. Pentru aceea, cu evlavie rostesc unele ca acestea:
Bucura-te, vindecatorul bolnavilor ; Bucura-te, spaima demonilor ; Bucura-te, ca pe cei chinuiti de friguri i-ai vindecat ; Bucura-te, ca pe slabanogi i-ai îndreptat ; Bucura-te, cel ce ai înmultit apa fântânii secate ; Bucura-te, ca ai binecuvântat Eghina, cu rugaciuni neîncetate ; Bucura-te, ca prin tine, mila lui Dumnezeu se arata ; Bucura-te, cel ce seceta ai oprit si-ai dat ploaie bogata ; Bucura-te, izvorul harului nesecat ; Bucura-te, stea care pe toti i-ai luminat ; Bucura-te, cel care al Manastirii iscusit duhovnic te-ai aratat ; Bucura-te, ca de la monahii imne auzi neîncetat ; Bucura-te, Parinte Nectarie !
Condacul al 12-lea
Harul Mângâietorului, cu bogatie se revarsa prin Sfintele tale Moaste. Si asemenea unui izvor nesecat, adapa sufletele chinuite si vindeca bolile trupesti ale celor ce striga neîncetat catre Domnul: Aliluia!
Icosul al 12-lea
Cantand impreuna cu Cetele cele ingeresti, imnul Treimii Celei intreit Sfinte, priveste dintru inaltime si spre noi pacatosii si cu milostivirea ta cea mare, nu înceta sa ne ajuti, pe cei ce cu credinta strigam catre tine unele ca acestea:
Bucura-te, fiu al Silivriei ; Bucura-te, slava Bisericii ; Bucura-te, mândria Eghinei ; Bucura-te, pazitorul Eladei ; Bucura-te, chip si model de cucernic Ierarh ; Bucura-te, pavaza si scapare pentru orice monah ; Bucura-te, Luceafarul cel nou al Bisericii ; Bucura-te, darul prin care se întaresc cucernicii ; Bucura-te, cel prin care patimile se curatesc ; Bucura-te, ca prin tine pe Dumnezeu Îl slavesc ; Bucura-te, aparator neobosit al credinciosilor ; Bucura-te, grabnic mijlocitor catre Creator ; Bucura-te, Parinte Nectarie !
Condacul al 13-lea
O, Preabunule Parinte, luminatorul Ortodocsilor, Ierarhule al lui Hristos, Nectarie! Stând în fata Tronului lui Dumnezeu, roaga-te, neîncetat, pentru iertarea pacatelor noastre si pentru întoarcerea noastra spre înfierea harului. Caci neîncetat catre Mântuitorul strigam: Aliluia! ( Acest condac se rosteste de trei ori ).
Pe steaua cea luminoasa a ortodoxiei si pe al Bisericii nou zid de aparare, cu bucurie in inimi sa il laudam. Slavit fiind de lucrarea Duhului, Izvoraste tamaduiri si har bogat. Pentru aceea ii strigam, bucura-te, parinte Nectarie.
Apoi se zice iarasi Icosul 1 ( Om purtator al bucuriilor celor ceresti,...) si Condacul 1 ( Pe steaua cea noua stralucitoare...). Apoi se zice aceasta rugaciune:
Rugaciune catre Sfântul Ierarh Nectarie
O, preasfinte si intru tot laudate, mare facatorule de minuni Nectarie, primeste aceasta putina rugaciune de la noi, nevrednicii robii tai, caci catre tine, ca la un adevarat izvor de tamaduiri si grabnic folositor si ajutator preaminunat scapând si catre sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinti ne rugam tie: Vezi, sfinte, durerile noastre, vezi saracia si ticalosia noastra. Vezi bubele sufletelor si ale trupurilor noastre. Ne rugam tie, Sfinte Nectarie, grabeste de ne ajuta cu neîncetatele si sfintele tale rugaciuni si ne sprijineste pe noi, robii tai. Ia aminte la suspinele noastre si nu ne trece cu vederea pe noi, ticalosii si scârbitii, ca stim, Sfinte al lui Dumnezeu, ca de ai si patimit grele prigoniri pentru dragostea lui Hristos, dar prin ele ai aflat dar de la Dumnezeu si astazi vietuiesti luminat in împaratia cea gatita sfintilor, fiindca ne-am încredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la ajutorul tau si cu credinta ti s-a rugat, nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit ? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in dureri fiind si alergând spre ajutorul tau, nu i-ai usurat suferinta? Minunile si ajutorul tau ne-au facut si pe noi, ticalosii si scârbitii, sa te chemam sa ne vii in ajutor. Am auzit ca trupul tau a ramas neputrezit, pentru a întari in noi credinta in înviere. Am auzit si ca, din dragoste pentru poporul credincios, mai apoi L-ai rugat pe Dumnezeu ca binecuvântarea sfintelor tale moaste sa se raspândeasca in toata lumea. Stim, o, alesule ierarh, de multimea tamaduirilor pe care le-ai facut, nou doctor fara-de-arginti aratându-te. Nu cunoastem nici suferinta si nici durere pe care sa nu le poti alina. Nu cunoastem nici o boala careia tu sa nu ii poti aduce tamaduire, daca tamaduirea este spre mântuirea celor ce se roaga tie. Dar mai mult decât atât, nu numai ca ai tamaduit boli despre care doctorii ziceau ca nu pot fi tamaduite, ci si pe multi bolnavi i-ai ajutat sa se întareasca in credinta si in rabdare, si sa ia plata de la Dumnezeu pentru osteneala lor. Si acestia, fara sa primeasca tamaduirea trupeasca, au primit tamaduirea sufleteasca si i-au multumit Domnului ca prin ghimpele bolii au fost adusi de la iubirea acestei lumi la iubirea celor sfinte, de la calea cea larga a patimilor la calea cea îngusta a mântuirii. Aceste minuni ale tale, sfinte, ne-au facut si pe noi a crede ca la orice facere de bine esti gata ajutator si grabnic folositor si sprijin minunat. De aceea suntem încredintati ca pe tot cel ce alearga la tine, cerând cu credinta ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta si noi credem ca si acum acelasi esti, sfinte, precum atunci când i-ai ajutat pe cei care au alergat la tine. Credinta noastra este slaba, dar fiind scârbiti si in paguba, alergam la tine cu credinta si cu lacrimi. Îngenunchind, ne rugam tie, Sfinte Ierarh Nectarie, ca sa te rogi pentru noi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugaciunile tale cele jertfelnice, ci te-a ascultat si te-a întarit si te-a primit in cerestile locasuri. Catre Acela roaga-te, ca sa fim si noi ajutati si miluiti pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbaviti, ca sa laudam si sa binecuvântam si sa slavim intru-tot-laudatul si prea-puternicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfântului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
|
Inregistrat: 7/3/2010 Mesaje: 1948
| Foarte frumos, Misha. Psalmul 50 il stiu de cand aveam cativa anisori si de atunci il repet mereu, printre alte rugaciuni. Nu-mi pot imagina o zi fara el. |
Inregistrat: 10/25/2010 Mesaje: 1585
| bravo Misha, ai avut o idee foarte buna cu acest topic! |
| Rugaciune pentru iubirea si dragostea familiala
Doamne Iisuse Hristoase Fiul si Cuvântul lui Dumnezeu; Pentru rugaciunile Prea Curatei Maicei Tale, ale tuturor Sfintilor Tai, si ale Sfântului... (a carui rugaciuni se fac) si ale Sfintilor a caror pomenire astazi savârsim... asculta cererea robilor Tai... si dupa cum pe Apostolii tai cu legatura dragostei si a iubirei celei nefatarnice ia-i legat de Tine si ei unul catre altul; asemenea pe mucenici, cuviosi, marturisitori, drepti, mucenite, cuvioase si toti Sfintii Tai; cu legatura iubirei si a dragostei de Tine fiind tinuti si dupa cum pe Maica Ta o ai legat de dragostea noastra; asa leaga si pe robii Tai... si... de dragostea Ta si a lor unul catre altul; ca Tu ai zis 'Iubiti-va unul cu altul, precum si eu pe voi'. Fa-i împlinatori poruncilor Tale, fara fatarnicie unul catre altul; cu para dragostei aprinde inimile lor si cu focul iubirei aprinde smerenia si arde rautatea cea împâclata a unuia asupra altuia; ca, cu acea dragoste fiind înferbântati; cu inima, cu gândul, cu sufletul si cu toata taria lor sa Te iubeasca pe Tine si ei unul pe altul, pazind poruncile Tale, ca Tu ai zis 'Fara mine nu veti putea nimic.
ieroschim.Silvestru Florescu
|
| Rugaciune puternica pentru momentele grele ale vietii.
O, Dumnezeule Mare, mântuieste-ma de toate relele; o, Dumnezeule Mare, care ai harazit mângâiere tuturor Sfintilor, harazeste-mi-o si mie, care ajuti si sprijini toate lucrarile, ajuta-ma si sprijina-ma în toate nevoile, scapa-ma de toate primejdiile, de toti dusmanii vazuti si nevazuti. În numele Tatalui care a creeat lumea, în numele Fiului care a rascumparat-o, în numele Sfântului Duh care a împlinit legea în toata a ei desavârsire. Binecuvântarea lui Dumnezeu Tatal care cu cuvântul a zidit lumea, sa fie pururea cu mine ......! Binecuvântarea Domnului Isus Hristos, fiul Marelui Dumnezeu, sa fie pururea cu mine.....! Binecuvântarea Sfântului Duh cu cele mai scumpe daruri ale Sale, sa fie pururea cu mine ... ! Doamne, norii grei ai nenorocirilor si ai supararilor se abat asupra capului meu si întristarile sfâsietoare ma coplesesc, dar ma mângai ca Tu ma iubesti si aceasta încredintare ma încurajeaza. Plin(a) de nadejde în dragostea si bunatatea Ta, nu voi lasa sa ma biruiasca împotrivirile soartei, ci ma voi lupta cu curaj, caci numai cu ajutorul Tau voi reusi. La tine, dar Preabunule Doamne, alerg si ma rog: vino grabnic si ma mântuie cu puterea Ta, cu mila Ta, precum ai mântuit si pe Petru cel ce venea pe apa; întinde-mi mâna ca si lui si mai presus Doamne da-mi sanatate si..........(se spune o singura dorinta). Doamne, ai mila si nu zabovi si primeste cu bunatatea Ta rugaciunea mea ce o fac catre Tine, apara-ma cu Harul Tau si ajuta-ma sa fiu statornic în angajamentul ce-l iau fata de Tine: de a da o bucata de pâine la saraci si de a ma ruga pentru cei aflati în primejdii sau suferinta si pentru mântuirea tuturor oamenilor. Trimite Doamne binecuvantarea Ta peste dusmanii mei cunoscuti....(se spune numele) si necunoscuti si iîdreapta-i cu gânduri bune spre mine si spre toti ai casei mele. Tu Doamne, doresti ca omul sa traiasca în unire si dragoste pe pamânt. Fa-i si pe cei ce ma asupresc, ma urasc, ma chinuiesc, ma napastuiesc, ma descurajeaza, ma desconsidera, sa cunoasca milostivirea Ta si lumineaza-le Tu , Doamne, inima lor si fa-o primitoare de dragoste, ca sa traim în deplina unire, cu inima curata si ne iarta noua greselile, precum iertam celor ce ne gresesc noua. AMIN! |
| Ma bucur ca va place topicul, fetelor! Acum, sa ne invredniceasca Dumnezeu sa ne si rugam la cate rugaciuni exista! |
Inregistrat: 11/18/2007 Mesaje: 3818
| ACATIST DE MULTUMIRE
" SLAVA LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE"
Dupa obisnuitul inceput se zic Condacele si Icoasele.
CONDACUL I
Imparate al veacurilor, Cel ce nu suferi stricaciune, Tu tii in dreapta Ta toate cararile vietii omenesti cu puterea proniei Tale celei mantuitoare. Iti multumim pentru binefacerile Tale cele aratate si cele ascunse, pentru viata pamanteasca si pentru cerestile bucurii ale Imparatiei Tale. Arata-ne si de acum mila Ta, celor ce cantam: Slava Tie, Dumnezeule in veci!
ICOS I
Venit-am pe lume prunc slab si neajutorat, dar Ingerul pazitor a intins aripi luminoase, ocrotind leaganul copilariei mele. Dragostea Ta straluceste de atunci peste toate cararile mele, in chip minunat calauzindu-ma catre lumina vesniciei. Cu slava sau aratat, din prima zi si pana acum, darurile Proniei Tale cele imbelsugate. Iti multumesc si strig cu toti cei care Te cunosc pe Tine:
Slava Tie, Celui ce mai chemat la viata;
Slava Tie, Celui ce mi-ai aratat frumusetea lumii;
Slava Tie, Celui ce ai deschis inaintea mea cerul si pamantul ca pe o carte a vesnicei intelepciuni;
Slava Tie, pentru vesnicia ce se arata in luma cea vremelnica;
Slava Tie, pentru milele Tale cele aratate si cele ascunse;
Slava Tie, pentru fiecare suspinare in incercarile mele;
Slava Tie, pentru fiecare pas al vietii, pentru fiecare clipa de bucurie;
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!
CONDACUL II
Doamne, ce bine e sa fii oaspetele zidirii Tale: vantul bine inmiresmat, muntii care tind spre cer, apele ca niste oglinzi nemarginite in care se rasfrang aurul razelor si curgerea lina a norilor. Intreaga fire sopteste tainic, toata e plina de mangaiere, pasarile si dobitoacele poarta pecetea iubirii Tale. Binecuvantat este pamantul cu frumusetea cea degrab trecatoare care desteapta dorul de vesnicul locas unde intru nestricacioasa frumusete se aude cantarea: Aliluia!
ICOS II
M-ai adus in viata aceasta ca intr-un rai preasfant. Am vazut cerul ca un potir albastru si adanc, in azurul caruia canta pasarile, am ascultat fosnetul linistitor al padurii si susurul dulce - glasuitor al apelor, m-am infruptat din roadele bine inmiresmate si dulci, ca si din mierea cea parfumata. Ce bine e la Tine pe pamant si cata bucurie sa fii oaspetele Tau! Slava Tie, pentru praznicul vietii; Slava Tie, pentru buna mireasma a lacramioarelor si a trandafirilor; Slava Tie, pentru felurimea cea desfatata a roadelor si a semintelor; Slava Tie, pentru stralucirea de giuvaer din roua diminetii; Slava Tie, pentru surasul desteptarii scaldate in lumina; Slava Tie, pentru frumusetea zidirii mainilor Tale; Slava Tie, pentru viata veacului acesta, prevestitoare a celei ceresti; Slava Tie, Dumnezeule, in veci! CONDACUL III
Prin puterea Sfantului Duh imprestie mireasma orice floare - tainica adiere de parfum, gingasa alcatuire de culori, frumusetea Celui mare intru cele smerite. Lauda si cinste Facatorului de viata Dumnezeu, Cel Care a incununat tarina cu aurul spicelor si cu azurul abastrelelor, iar sufletul cu bucuria vederii celor tainice. Veseliti-va si-I cantati Lui: Aliluia !
ICOS III
Cat de minunat esti in sarbatoarea primaverii, cand se trezeste la viata toata faptura si noi strigam ca bucurie catre Tine: Tu esti Izvorul vietii, Tu esti Biruitorul mortii ! Mangaiate de lumina lunii si de cantecele privighetorilor stau vaile si codrii in vesminte de nunta. Intreaga lume e mireasa Ta si ca pe Mirele ei vesnic te asteapta. daca iarba campului astfel o imbraci, pre noi , oare cum ne vei preschimba in veacul Invierii ce va sa fie? Cum vor lumina trupurile noastre, iar sufletele cum vor straluci? Slava Tie, Celui ce ai scos dintru intunecimile pamantului felurite culori si gusturi si miresme; Slava Tie, pentru zidirea cea primitoare si bogata in mangaiere; Slava Tie, ca ne-ai inconjurat cu mii si mii de fapturi; Slava Tie, pentru adancul intelepciunii Tale, care si-a pus pecetea peste intreaga lume; Slava Tie, cu evlavie sarutam urmele pasilor Tai nevazuti; Slava Tie, Celui ce ai aprins inaintea noastra lumina cea stralucitoare a vietii vesnice; Slava Tie, pentru nadejdea vietii nestricacioase, nepierritoare , desavarsite; Slava Tie, Dumnezeule, in veci! CONDACUL IV
Cu cata dulceata ii indestulezi pe cei ce se gandesc la Tine, ce Facator de viata este Cuvantul Tau cel Sfant! Mai placuta decat untdelemnul si mai dulce decat fagurii este impreuna - grairea cu Tine. Rugaciunea adusa Tie prinde viata si se inaripeaza: cu ce cutremur se umple sufletul si cat de marete si pline de talc par atunci viata si faptura toata! Unde nu esti Tu - acolo este pustiu. Unde esti Tu - acolo e bogatia sufletului, acolo se revarsa, ca un suvoi de apa vie, cantarea: Aliluia!
ICOS IV
Cand se lasa inserarea pe pamant si se asterne linistea aducand vremea odihnei si a somnului obstesc, palatele stralucitoare inchipuite de norii poleiti cu aurul amurgului imi par a fi camara Ta. Foc si porfira, aur si azur graiesc proorocind despre frumusetea cea negraiata a cerestilor Tale salasuri si cu glas de praznuire striga: Slava Tie, Celui ce ai revarsat asupra lumii adanca pace; Slava Tie, pentru raza de ramas - bun a soarelui care apune; Slava Tie, pentru darul somnului odihnitor; Slava Tie, pentru bunatatea Ta vadita in intuneric prin lumina pe care i tesi in inimile noastre; Slava Tie, pentru rugaciunile smerite ale sufletului pazit de inger; Slava Tie, pentru desteptarea fagaduita in bucuria vesnicei zile neinserate; Slava Tie, Dumnezeule, in veci! CONDACUL V
Nu sunt cumplite viforele pentru acela in al carui suflet straluceste faclia focului Tau. Imprejur - vreme rea si intuneric, groaza si urlet de vijelie; iar in sufletul lui pace si lumina: acolo e Hristos ! Si inima canta: Aliluia!
ICOS V
Vad cerul Tau stralucitor de stele. O, cat esti de bogat si cate lumini ai ! Prin razele indepartatilor luminatori ma priveste vesnicia; sunt asa mic si neinsemnat, dar cu mine este Domnul si pretutindeni sunt pazit de dreapta Lui cea iubitoare. Slava Tie, pentru necontenita Ta purtare de grija; Slava Tie, pentru oamenii pe care pronia Ta mi i-a adus in cale; Slava Tie, pentru dragostea rudelor, pentru daruirea prietenilor; Slava Tie, pentru blandetea dobitoacelor care-mi slujesc; Slava Tie, pentru clipele luminoase ale vietii mele ; Slava Tie, pentru bucuriile limpezi ale inimii; Slava Tie, pentru fericirea de-a trai, de-a ma nevoi si de-a contempla; Slava Tie, Dumnezeule, in veci! CONDACUL VI
Cat esti de maret si de apropiat intru cumplita suflare a furtunii, cum se vadeste atotputernicia mainilor Tale in serpuirea fulgerelor orbitoare: minunata este maretia Ta. Glasul Domnului peste campii si in fosnetul codrilor, glasul Domnului in purcederea tunetelor si ploii, glasul Domnului peste ape multe. Laudat fii in vuietul muntilor care scuipa foc. Tu scuturi pamantul ca pe un vesmant; Tu inaltii pana la cer valurile marii. Lauda Tie, Celui ce ai smerit trufia omeneasca, facand se se inalte strigat de pocainta: Aliluia!
ICOS VI
Ca fulgerul cand lumineaza camarile ospatului si dupa el par jalnice toate facliile, asa ai stralucit si tu in sufletul meu, fara de veste, la vremea celor mai mari bucurii ale mele; iar dupa lumina ta de fulger, ce palide, intunecate si firave pareau aceste bucurii... Sufletul meu nazuieste spre Tine! Slava Tie, culme a celor mai inalte visuri omenesti; Slava Tie, pentru setea noastra nepotolita dupa impartasirea cu Dumenezeu; Slava Tie, Celui ce ai aprins in noi un dor mai mare de cele ceresti decat de cele pamantesti; Slava Tie, Celui ce faci din noi fii ai luminii invesmantandu-ne cu cele mai gingase raze ale Tale; Slava Tie, Celui ce ai zdrobit puterea duhurilor intunericului si ai sortit tot raul nimicirii; Slava Tie, pentru descoperirile Tale; Slava Tie, pentru fericirea de a Te simti si a vietui cu Tine; Slava Tie, Dumnezeule, in veci! CONDACUL VII
In sanul minunatei simfonii care ne infasoara cu bogatele ei armonii se face auzita chemarea Ta. Tu ne descoperi pridvorul Imparatiei ce va sa fie in dulceata cantarilor, in minunatele acorduri ale suntetelor, in simtirea inalta din glasuirea lor, in stralucirea lucrarii artistului. Orice adevarata frumusete ne poarta sufletul spre Tine, ca o puternica chemare, facandu-ne sa inaltam cu glas de sarbatoare cantarea: Aliluia!
ICOS VII
Cu pogorarea Sfantului Duh, Tu luminezi si faci sa rodeasca arta pictorilor, inspiratia poetilor, gandirea savantilor. Cu puterea cunoasterii de sus patrund ei legile Tale, luminandu-le adancul intelepciunii Tale de Ziditor. Lucrarile lor si fara de voie Te marturisesc: O, cat te mare esti in operele lor, cat esti de mare in omul pe care tu l-ai facut! Slava Tie, Celui ce Ti-ai aratat puterea in legile ce carmuiesc zidirea; Slava tie, ca toata faptura e plina de legile pe care i le-ai randuit; Slava Tie, pentru tot ce ni s-a descoperit prin harul Tau; Slava Tie, pentru ceea ce cu intelepciune ne-ai ascuns; Slava Tie, pentru geniul mintii omenesti; Slava Tie, pentru puterea de-a lucra cele de folos; Slava Tie, pentru limbile de foc ale inspiratiei; Slava Tie, Dumnezeule, in veci! CONDACUL VIII
Cat de apropiat esti de noi in ziua bolii! Tu Insuti cercetezi pe cei bolnavi, Tu Insuti Te apleci spre patul celui suferind. Si inima lui sta de vorba cu Tine. Tu luminezi sufletul cu pace in vremea grelelor patimiri si scarbe, Tu trimiti ajutor neasteptat. u mangai, Tu cercetezi cu dragoste si mantui, Tie Iti intaltam cantare: Aliluia!
ICOS VIII
Cand, prunc fiind, Te-am chemat cu intelegere pentru prima oara, mi-ai implinit rugaciunea si mi-ai adumbrit sufletul cu pacea harului Tau. Atunci am inteles ca Tu esti bun si fericiti sunt cei ce alearga la Tine. Am inceput a Te chema din ce in ce mai des, iar acum strig: Slava Tie, Celui ce plinesti cererea mea pentru cele bune; Slava Tie, Celui ce veghezi necontenit asupra mea; Slava Tie, Celui ce tamaduiesti neputintele si scarbele cu trecerea vindecatoare a timpului; Slava Tie, Celui ce singur stii de ce ingadui sa fim prigoniti pe nedrept; Slava Tie, Celui prin Care nici o pierdere nu e de neinlocuit si tuturor le daruiesti viata de veci; Slava Tie, Celui ce faci nepieritor tot lucrul cel inalt si bun; Slava Tie, Celui ce ne-ai fagaduit reintalnirea cea dorita cu cei de aproape ai nostri adormiti intru nadejdea Invierii; Slava Tie, Dumnezeule, in veci! CONDACUL IX
De ce zambeste tainic toata faptura in zilele de praznic? De ce atunci se ravarsa in inima o minunata usurare, fara asemanare cu cele si insusi vazduhul devine altar si biserica purtatoare de lumina? E adierea harului Tau, e stralucirea Taborului, cerul si pamantul canta atunci lauda: Aliluia!
ICOS IX
Cand m-ai insuflat spre a sluji aproapelui, luminandu-mi sufletul cu umilinta, atunci una din razele Tale nenumarate a cazut asupra inimii mele, si ea s-a facut purtatoare de lumina, fier in vapaie: am privit chipul Tau tainic si neapropiat. Slava Tie, Celui ce ai preschimbat viata noastra cu faptele bunatatii; Slava Tie, Celui ce ai pecetluit cu negraita dulceata fiecare din poruncile Tale; Slava Tie, Celui ce Te salajluiesti in chip nevazut acolo unde adie buna mireasma a milostivirii; Slava Tie, Celui ce ne-ai trimis nereusite si scarbe , ca sa ne intoarcem ochii spre suferinta celorlalti; Slava Tie, Celui ce ai pus mare rasplata in insasi fapta buna; Slava Tie, Celui ce primesti avantul spre cele inalte; Slava Tie, Celui ce invalui cu iubirea mai presus de toate; Slava Tie, Dumnezeule, in veci! CONDACUL X
Un lucru prefacut in pulbere nu se alcatuieste iarasi din acesta, dar Tu invii pe cei a caror constiinta s-a stins si intorci la frumusetea cea dintai sufletele ce o pierdusera fara nadejdea de-a o mai dobandii. Cu Tine nimic nu e cu neputinta de indreptat. Tu esti cu totul dragoste. Tu esti Cel ce pe toate le zidesti si Cel ce iarasi dai viata. Pe Tine te laudam cantand: Aliluia !
ICOS X
Dumnezeul meu, Cel ce cunosti caderea ingerului trufas al zorilor, mantuieste-ma cu harul Tau, nu ma lasa sa ma indepartez si sa ma indoiesc de Tine. Ascute auzul meu, ca sa aud in toate clipele vietii mele glasul Tau tainic si sa-ti strig, iubitorule de oameni: Slava Tie, pentru minunatele potriviri de intamplari pe care le-a randuit pronia Ta; Slava Tie, pentru presimtirile daruite de har; Slava Tie, pentru povetele glasului tainic; Slava Tie, pentru descoperirile din vis si din trezie ale cuviosilor Tai; Slava Tie, Celui ce zadarnicesti planurile nefolositoare; Slava Tie, Celui ce ne trezesti prin suferinte din betia patimilor; Slava Tie, Celui ce smeresti spre mantuire trufia inimii; Slava Tie, Dumnezeule, in veci! CONDACUL XI
Prin lantul de gheata al veacurilor simt suflul fierbinte al dumnezeirii Tale si dragostea Ta de oameni. Tu esti aproape, sorocul vremurilor se apropie. Vad Crucea Ta: ai indurat-o pentru mine. In pulbere se asterne duhul meu inaintea Sfaintei Cruci: aici e biruinta iubirii si a mantuirii, aici nu inceteaza in veci lauda: Aliluia!
ICOS XI
Fericit cel care va cina in Imparatia ta, insa Tu m-ai impartasit inca de pe pamant cu aceasta fericire, de fiecare data cand mi-ai intins cu dreapta Ta dumnezeiasca Trupul si Sangele Tau, iar eu, mult pacatosul, am primit Sfintele Taine si am simtit iubirea Ta cea negraita si mai presus de fire. Slava Tie, pentru puterea harului Tau cel necuprins si de viata facator; Slava Tie, Celui ce ai inaltat Biserica Ta ca adapost lumii ostenite; Slava Tie, Celui ce ne-ai nascut a doua oara prin apele cele de viata facatoare ale Botezului; Slava Tie, caci Tu intorci celor ce se pocaiesc neprihanirea crinilor; Slava Tie, adanc nesecat al iertarii; Slava Tie, pentru paharul vietii si pentru painea bucuriei vesnice; Slava Tie, Celui ce ne-ai ridicat spre cer; Slava Tie, Dumnezeule, in veci! CONDACUL XII
De multe ori am privit cum se rasfrangea Slava Ta pe chipurile celor raposati. Cum straluceau de nepamanteasca frumusete si bucurie, cat de nematerialnice pareau trasaturile lor: cu adevarat era praznicul fericirii si al odihnei in sfarsit atinse; tacerea lor striga spre Tine. In ceasul sfarsitului lumineaza si sufletul meu, cel care striga: Aliluia!
ICOS XII
Ce inseamna laudele mele inaintea Ta ! Eu nu am auzit cantarea heruvimilor - aceasta este partea sufletelor inalte - dar stiu cum te slaveste firea. Am privit iarna cum, sub tacerea lunii, intreg pamantul Iti aduce tihnita rugaciune, invesmantat in haina alba, stralucind de nestematele zapezii. Am vazut cum se bucura de Tine soarele care rasare si-am auzit corurile pasarilor slavoslovind. Am auzit cum fosnesc codrii, canta vanturile si apele susura cu taina despre Tine, am a uxit cum Te propovaduiesc cetele luminatorilor prin miscarea pe care le-ai randuit-o, cu intelepciune pe nesfarsitele intinderi. Ce e lauda mea ! Firea este ascultatoare, iar eu nu sunt. Atata cat traiesc si vad dragostea Ta, ravnesc sa-Ti multumesc, sa ma rog Tie si sa strig: Slava Tie, Celui ce ne-ai aratat lumina, Slava Tie, Celui ce ne-ai iubit cu dragoste adanca, nemasurata si dumnezeiasca, Slava Tie, Celui ce ne umbresti cu lumina, cu cetele sfintilor si ingerilor Tai, Slava Tie, Preasfantule Parinte, Care ne-ai chemat sa dobandim Imparatia Ta, Slava Tie, Duhule Sfinte, Soare De-Viata-Facator al veacului ce va sa vina; Slava Tie, Fiule al lui Dumnezeu, incepatura a mantuirii noastre; Slava Tie, pentru toate, Treime Dumnezeiasca si Preabuna; Slava Tie, Dumnezeule, in veci! CONDACUL XIII
O, Preabuna si De-Viata-Facatoare Treime, primeste multumire pentru toate milele Tale si ne arata vrednici de binefacerile Tale ca, inmultind talantii care ne-au fost incredintati, sa intram in vesnica bucurie a Domnului nostru cantand cantare de biruinta: Aliluia !
Acest Condac se zice de trei ori.
Apoi se zice Icosul intai: Venit-am pe lume... si Condacul intai: Imparate al veacurilor...
Si se face otpustul.
|
| RUGACIUNE LA REVARSATUL ZORILOR (a parintelui Sofronie Saharov)
Daca vreunul dintre noi suferea de vreo rana psihologica prilejuita de un esec in viata, el poate atinge o libertate împarateasca a duhului schimbându-si radical intreaga viata, daca se adreseaza în fiecare zi lui Dumnezeu cu o rugaciune personala ca aceasta, de exemplu:
Tu Doamne Cel Vesnic si Facatorule a toate, care în bunatatea Ta cea nepatrunsa m-ai chemat în aceasta viata, care ai revarsat peste mine harul Botezului si pecetea Duhului Sfânt, care ai sadit în mine dorinta de a Te cauta pe Tine, singurul adevaratul Dumnezeu, asculta rugaciunea mea.
N-am viata, nici lumina, nici bucurie, nici întelepciune, nici tarie decât în Tine, Dumnezeule. Din pricina faradelegilor mele nu îndraznesc sa-mi ridic ochii mei spre Tine. Dar Tu ai spus ucenicilor Tai: "Tot ce veti cere în rugaciune cu credinta, veti primi" si "Orice veti cere în numele Meu, voi face voua". De aceea, îndraznesc sa Te chem pe Tine. Curata-ma de orice prihana a trupului si a duhului.
Învata-ma sa ma rog cum se cuvine. Binecuvinteaza aceasta zi pe care mi-ai dat-o mie, slugii Tale nevrednice. Prin purtarea binecuvântarii Tale fa-ma în stare sa graiesc si sa lucrez în toata vremea spre slava Ta cu duh curat, cu smerenie, rabdare, dragoste, blândete, pace, curaj si întelepciune: dându-mi de-a pururea seama de prezenta Ta.
În necuprinsa Ta bunatate, Doamne Dumnezeule, arata-mi calea voii Tale, si da-mi sa umblu în fata Ta fara pacat. Tu Doamne, Caruia îi sunt deschise toate drumurile, Tu stii cele de care am nevoie. Cunosti orbirea si nestiinta mea, cunosti neputinta si stricaciunea sufletului meu, dar nici durerea si întristarea mea nu-Ti sunt ascunse Tie.
De aceea, Te rog, asculta rugaciunea mea si prin Duhul Tau Cel Sfânt învata-ma calea în care sa merg; iar atunci când vointa mea ticaloasa ma va conduce pe alte carari nu ma cruta, Doamne, ci sileste-ma sa ma întorc la Tine. Prin puterea iubirii Tale, fa-ma sa ma tin cu tarie de ceea ce este bine. Pazeste-ma de tot cuvântul sau fapta care strica sufletul; de orice fel de pornire ce nu gaseste buna placere înaintea Ta si-l raneste pe semenul meu.
Învata-ma ce trebuie sa spun si cum trebuie sa vorbesc. Daca e voia Ta sa nu raspund, insufla-mi sa tac în duh de pace în care sa nu întristez, nici sa-i ranesc pe semenii mei. Aseaza-ma în calea poruncilor Tale si pâna la ultima mea rasuflare sa nu ma lasi sa ratacesc departe de lumina îndreptarilor Tale, ca poruncile Tale sa fie singura lege a fiintei mele pe acest pamânt în veci. Doamne, rogu-Te, ai mila de mine. Cruta-ma în întristarea si nenorocirea mea si nu ascunde calea mântuirii de la mine. În nebunia mea, Dumnezeule, cer de la Tine lucruri multe si mari. Dar îmi aduc aminte de rautatea mea, de ticolasia si josnicia mea. Miluieste-ma.
Nu ma departa de la Fata Ta din pricina nevredniciei mele. Ci mai degraba sporeste în mine constiinta acestei nevrednicii si da-mi mie celui mai rau dintre oameni, sa Te iubesc pe Tine asa cum ai poruncit: din toata inima mea si din tot sufletul meu si din tot cugetul meu si cu toata taria mea: din toata fiinta mea.
Da Doamne, prin Duhul Tau Cel Sfânt, învata-ma dreapta judecata si constiinta. Da-mi sa cunosc adevarul Tau înainte de a intra în mormânt. Tine-ma, în viata în aceasta lume ca sa-Ti pot aduce cainta dupa vrednicie. Nu ma lua la jumatatea zilelor mele, nici pe când mintea mea e înca oarba. Când Îti va bineplacea sa pui capat vietii mele, da-mi de veste dinainte ca sa pot pregati sufletul meu sa vina înaintea Ta. Fii cu mine, Doamne, în acel ceas înfricosator si da-mi bucuria mântuirii Tale.
Curateste-ma de toate gândurile tainice, de toata rautatea ascunsa întru mine; si da-mi raspuns bun la scaunul Tau de judecata.
Doamne, în mare mila Ta si necuprinsa Ta dragoste pe oameni, asculta rugaciunea mea.
Amin
|
Inregistrat: 11/18/2007 Mesaje: 3818
| Acatistul Sfantului Duh Dupa rugaciunile incepatoare: Condacele si Icoasele Condacul 1 Veniti toti credinciosii sa preaslavim pogorarea Sfantului Duh. Cel Care din sanurile Tatalui a purces asupra Apostolilor, acoperind ca si cu niste ape pamantul de cunostinta lui Dumnezeu si invrednicind de harul cel de-viata-facator al infierii si de slava cea de Sus pe cei ce alearga la El intru curatie, sfintind si indumnezeind pe cei ce striga: Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Icosul 1 Ingerii cu fete luminoase in ceruri neincetat slavoslovesc pe Duhul cel Sfant, dupa cuviinta datorata Izvorului vietii si Luminii celei nematerialnice. Dimpreuna cu ei Te preaslavim si noi, Duhule necuprins cu mintea, pentru milele tale cele aratate si cele ascunse, si cu smerenie ne rugam sa fim adapostiti sub adumbrirea Ta cea fericita: Vino, Lumina adevarata, duhovniceasca bucurie; Vino, Nor purtator de roua si negraita frumusete; Vino si primeste ca pe un miros de buna mireasma duhovniceasca lauda noastra; Vino si ne impartaseste de bucuria impartasirii Tale; Vino si veseleste-ne cu imbelsugarea darurilor Tale; Vino, Vesnicule Soare Neapropiat, si intru noi Iti fa lacas; Vino si ne imbogateste cu darul vietii celei adevarate; Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Condacul al 2-lea In chipul limbilor de foc, intru lumina si suflare de vant de bucurie-facatoare, pogorandu-Se Duhul cel Sfant peste Apostoli si de vapaia lui fiind cuprinsi, chemat-au pescarii intreaga lume la Biserica lui Hristos; necazuri si nevoi rabdand cu bucurie pe pamant si pe ape, de mortile cele cumplite nu se spaimantau, in tot pamantul iesind vestirea cantarii lor, celei de Dumnezeu insuflate: Aliluia! Icosul al 2-lea Potir de ploaie datator, izvorator de foc, care ai pogorat asupra Apostolilor, Tie cantare Iti aducem, pe Tine Te binecuvantam si Tie Iti multumim, Dumnezeule, Duhule Sfinte: Vino, Cela ce sfintesti Biserica si o pazesti pe dansa; Vino si daruieste un suflet si o inima celor ce cred intru Tine; Vino si aprinde evlavia noastra cea rece si neroditoare; Vino si risipeste negura necredintei si a rautatii, care se indeseste pe pamant; Vino si ne calauzeste pe toti pe drumul vietii celei drepte; Vino si ne povatuieste la tot adevarul; Vino, Intelepciune Neajunsa, si cu judecatile cele de Tine stiute, mantuieste-ne; Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Condacul al 3-lea O, Preaadanca Taina! Dumnezeule, Duhule Necuprins cu mintea, Care impreuna cu Tatal si cu Fiul toate le-ai zidit! Tu ai impodobit cetele ingerilor de Sus intru lacasul luminii celei neapropiate. Tu ai chemat la fiinta, cu stralucirea slavei, cetele de foc ale luminatorilor ceresti .Unind Tu trup si suflet intr-o minunata alcatuire, ai zidit neamul omenesc; pentru aceasta, toata suflarea Te lauda si canta: Aliluia! Icosul al 3-lea Alfa si Omega, Inceputule si Sfarsitule, Tu, Vesnicule Duh, cu necuprinsa putere a purtarii deasupra apelor si cu infricosata Ta imbratisare ai adus pe toti si pe toate la viata. Din suflarea Ta cea de-viata-facatoare a rasarit, din genunea cea fara chip, frumusetea lumii celei intai zidite, pentru care Iti strigam: Vino la noi, Preainteleptule Ziditor al lumii; Vino, Cela ce esti mare in micuta floare, ca si in luminatorii cerului; Vino, Felurime Negraita si Frumusete Vesnica; Vino si lumineaza intunecatul meu suflet; Vino, Cela ce Te daruiesti noua prin Sfintele Taine; Vino, caldura bineinmiresmata; Vino si ne arata pe noi zidire noua in Hristos; Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Condacul al 4-lea O, Duhule Preabun si Neajuns, din care izvoraste sfintenia! Tu ai invesmantat-o pe Preacurata Fecioara Maria cu stralucirea orbitoare si neapropiata a sfinteniei Tale, facand-o Maica a lui Dumnezeu-Cuvantul, Imparateasa a Ingerilor, spre mantuirea oamenilor. Cu puterea cea mai presus de lume Tu i-ai umbrit pe Prooroci si Apostoli, Tu i-ai purtat pana in al treilea Cer, Tu le-ai ranit inimile cu frumusetea cea de Sus, punand in graiul lor indemn inflacarat, cu care aduceau pe oameni la Dumnezeu. Tu ii preschimbi pe cei pacatosi, iar ei, plini fiind de arzatoare bucurie, Iti canta: Aliluia! Icosul al 4-lea Prin Duhul Sfant tot sufletul viaza, si cu puterea Lui se va scula spre invierea cea de obste toata zidirea, in ceasul de pe urma al veacului acesta si in cel dintai al veacului ce va sa fie. Ridica-ne atunci din groapa, Preabunule Mangaietor, nu spre osanda, ci spre a ne impartasi de fericire, intru dumnezeiasca lumina, cu toti sfintii, cu rudele si apropiatii nostri. Vino dar, si de a sufletului moarte ne izbaveste; Vino si, inainte de sfarsitul nostru, ne indestuleaza cu Trupul si Sangele Mantuitorului nostru; Vino si da-ne sa adormim in pace, cu cuget neintinat; Vino si luminoasa fa scularea noastra din somnul mortii; Vino si ne invredniceste ca sa privim cu bucurie la zorii vesniciei; Vino si fa-ne fii ai nestricaciunii; Vino si lumineaza atunci, ca un soare, trupurile noastre cele fara de moarte; Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Condacul al 5-lea Auzind, Fiule al lui Dumnezeu, glasul Tau: "Daca cineva inseteaza sa vina la Mine si sa bea", Te rugam astampara-ne setea de viata duhovniceasca si da-ne apa vietii. Trimite asupra noastra raza harului Duhului Sfant, Celui ce impreuna cu Tine are izvor in Tatal, ca sa nu mai insetam in veac, toti cei ce cantam cu umilinta: Aliluia! Icosul al 5-lea Nestricaciosule si Neziditule, Vesnicule, Preainduratule Duh, Aparatorule al celor drepti, Curatitorule al pacatosilor, slobozeste-ne de orice intinaciune, ca stralucirea luminii harului Tau sa nu se stinga intru noi, cei care Iti cantam: Vino, Preabunule, si da-ne umilinta si izvoare de lacrimi; Vino si ne invata sa ne inchinam Tie in duh si adevar; Vino, Preainaltule Adevar, si lamureste indoielile saracacioasei mele intelegeri; Vino, Viata neimbatranitoare, si ne primeste din stramtorarea veacului acesta pamantesc; Vino, Lumina Vesnica, si se vor risipi toate nalucirile si spaimele; Vino, Putere vesnic noua, improspatandu-i pe copiii Tai cei osteniti; Vino, Nemarginita Bucurie, si uitate vor fi vremelnicele intristari; Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Condacul al 6-lea Salta, fiica a luminii, Sionule, Sfanta Maica! Impodobeste-te, marita mireasa, cu cerurile deopotriva, stralucitoare Biserica soborniceasca a lui Hristos! Asupra ta odihneste Duhul cel Prea Sfant, care tamaduieste neputintele, plineste lipsurile, daruieste viata celor morti si ii aduce la viata vesnica pe toti cei ce cu cuviinta si cu dreptate striga: Aliluia! Icosul al 6-lea "In lume necazuri veti avea", a zis Mantuitorul. Unde vom afla alinare si cine ne va mangaia? Tu, Duhule Mangaietor, Insuti dezleaga intristarea noastra! Mijloceste pentru noi cu suspinuri negraite si usureaza inimile celor ce Te roaga: Vino, Dulce Racoare a celor osteniti si impovarati; Vino, Impreuna-Graitorule cu cei intemnitati; Vino, Adapostul celor prigoniti; Vino si miluieste pe cei slabanogiti de saracie si de foamete; Vino si tamaduieste patimile trupurilor si ale sufletelor noastre; Vino si cerceteaza pe toti cei care inseteaza de lumina Ta; Vino si alina intristarea noastra cu nadejdea vesnicei bucurii; Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Condacul al 7-lea "Celui care huleste impotriva Duhului Sfant nu i se va ierta nici in veacul acesta, nici in cel viitor", a spus Domnul. Ascultand acest cuvant strain ne cutremuram, ca nu cumva sa fim judecati cu cei neascultatori si cu cei ce lupta impotriva lui Dumnezeu. Nu lasa, Duhule Sfinte, inima noastra sa se plece spre cuvinte de viclesug. Intoarce din schisme, eresuri si necredinta pe toti cei rataciti, iar pe intai-nascutii Bisericii Tale invredniceste-i sa cante in vecii vecilor: Aliluia! Icosul al 7-lea Cand S-a indepartat Duhul Sfant de la Saul, atunci spaima si nelinistea l-au cuprins, iar intunericul deznadajduirii l-a coborat in cele mai de dedesubt; asa mi s-a intamplat si mie in ziua intristarii si impietririi cugetului meu, ca m-am indepartat de la lumina Ta; ci da-mi a Te chema necontenit, Ocrotirea sufletului meu, pana ce lumina Ta ma va lumina pe mine, cel imputinat la suflet: Vino si nu ma lepada pentru cartirea si nerabdarea mea; Vino si potoleste cumplita vijelie a tulburarii si a aprinderii; Vino si odihneste pe cei necajiti de stramtorarile vietii; Vino si imblanzeste inima in ziua impietririi si a maniei; Vino si surpa urzelile, tulburarile si spaimele duhurilor intunericului; Vino si da-ne, cu suflarea Ta, inima zdrobita; Vino, ca prin rabdare sa mantuim sufletele noastre; Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Condacul al 8-lea Mantuieste-ma, Cerescule Parinte! Saraci suntem, neputinciosi si orbi, si goi duhovniceste! Daruieste-ne aurul Tau cel curatit in foc, cu vesmant alb acopera rusinea noastra, vindeca ochii nostri cu alifia Ta. Pogoara si in vasele necurate ale sufletelor noastre harul Preasfantului Tau Duh, cel de-viata-facator, invrednicindu-ne bucuriei celei de-a doua nasteri pe toti cei ce cantam: Aliluia! Icosul al 8-lea Ca Turnul Babel se prabuseste fericirea pamanteasca. Jalnice sunt toate stradaniile omenesti. Bine imi este mie ca m-ai smerit, ca in pacate si caderi mi-ai acoperit toata slabiciunea si nimicnicia. Fara de Tine nimic nu putem face, dar nadajduim ca ne vom mantui prin harul Tau, graind: Vino dar, Preainteleptule Ziditor al vietii; Vino si lamureste-ne caile Tale cele neintelese; Vino, precum un fulger, si lumineaza sfarsitul vietii pamantesti; Vino si binecuvanteaza tot inceputul bun pe care il punem; Vino si fii noua ajutator la fapte bune; Vino si lumineaza mintea noastra in ceasul descumpanirii; Vino si daruieste tuturor duh de pocainta, ca sa se risipeasca prin acesta scarbele ce stau sa vina asupra lumii spre pedepsire; Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Condacul al 9-lea Atat a iubit Dumnezeu lumea ca si pe Fiul Sau cel Unul Nascut, Care S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si Si-a intins pe Cruce mainile Sale de Ziditor al lumii, L-a trimis de a rascumparat din pacat si moarte intreaga lume cu sangele Sau! Pentru aceasta, toata zidirea, asteptand libertatea maririi fiilor lui Dumnezeu, canta Tatalui care a iubit, Fiului care a rascumparat si Duhului care sfinteste: Aliluia! Icosul al 9-lea Duhul Cel Facator de Viata, Care S-a pogorat asupra lui Hristos la Iordan, in chip de porumbel S-a odihnit si asupra mea, cand ma aflam in scaldatoarea Sfantului Botez; s-a intunecat insa lucrarea bunatatii Sale din pricina negurii greselilor mele. Pentru aceea, precum asteapta zorii drumetul ratacit noaptea in padure, asa si eu insetez de razele tale, Bunule, ca sa nu pier cu totul: Vino dar, la cel pecetluit cu Numele Tau cel Infricosat; Vino dar, si usureaza cugetul chinuit si parjolit fara crutare; Vino si innoieste intru mine chipul lui Dumnezeu ce s-a acoperit de neguri; Vino si risipeste nalucirile nascute din pacat; Vino si ma invata sa impartasesc durerile straine; Vino si pleaca-ma sa iubesc intreaga Ta zidire; Vino si da-mi iarasi bucuria mantuirii Tale; Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Condacul al 10-lea Duhul Sfant il naste a doua oara pe om spre viata vesnica, Duhul Sfant ii insufleteste pe mucenici, sfinteste preotii, incununeaza pe cei drepti, face din paine si vin Insusi Dumnezeiescul Trup si Sange al Mantuitorului. O, adancul bogatiei si intelepciunii lui Dumnezeu! Da-ne cununa darurilor Tale - dragostea vesnica si atotiertatoare, care se intristeaza pentru vrajmasi si vrea ca toti sa fie mantuiti: ca, lamuriti fiind prin ea, ca niste fii ai luminii sa strigam: Aliluia! Icosul al 10-lea Cine ne va desparti de dragostea lui Dumnezeu? Scarba, sau stramtorarea, sau prigoana, sau foamea, sau golatatea, sau nevoia, sau sabia? Daca ne vom lipsi chiar de toate cele de pe pamant, avem mostenire nepieritoare in ceruri: ci da-ne, Doamne, sa Te iubim nu cu cuvantul sau cu limba, ci cu fapta nemincinoasa si cu nevointa intregii vieti: Vino dar, Atotputernicule Duh, si ne sporeste credinta cea atotbiruitoare; Vino si ne da indrazneala in rugaciune; Vino si incalzeste-ne inimile, ca sa nu se raceasca dragostea noastra din pricina prea multor faradelegi; Vino si da-ne sa nu cadem in vreme de prigoana si de batjocorire a credintei; Vino si ne pazeste de ispite peste puteri si de sminteli; Vino si inviaza inimile noastre prin inrourarea Ta; Vino si tamaduieste-ne, sfinteste-ne si ne ridica, Bunule, cu harul Tau; Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Condacul al 11-lea Acestea zice Domnul: "Varsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, si fiii si fiicele voastre vor prooroci, batranii vostri visuri vor visa, iar tinerii vostri vor vedea vedenii". Duhule Preadorit, da-ne doar o firimitura de la masa fiilor celor alesi ai mangaierii Tale, celor care cu umilinta Iti strigam: Aliluia! Icosul al 11-lea Acolo unde ai rasarit, fie si doar pentru o clipa, in locul cel de taina al sufletului, stralucind ca un fulger, neuitata e frumusetea descoperirii Tale, prin care se preschimba, cu preschimbare dumnezeiasca si infricosata cuviinta, faptura cea de tina. Invredniceste-ne, Bunule Mangaietor, inca din viata pamanteasca sa Te vedem cu inima curata, noi, cei care strigam: Vino, Fulger datator de lumina vesniciei; Vino si lumineaza-ne cu stralucirea cea neincetata; Vino, Vistierul smereniei si Veselia celor blanzi; Vino, Apa Vie, racoreste-ne arsita patimilor; Vino, ca departe de Tine nu aflam liniste si tihna; Vino, ca impreuna cu Tine pretutindenea este Imparatia Cerurilor; Vino si intipareste-ne in suflet pecetea darului Tau; Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Condacul al 12-lea Rau nesecat al harului, Cela ce ierti pacatele, Duhule Sfinte! Primeste rugaciunea noastra pentru intreaga lume, pentru cei credinciosi si pentru cei necredinciosi si pentru fiii neascultarii: si pe toti aduna-i in Imparatia Sfintei Treimi, ca sa se rusineze de Tine si cel din urma vrajmas-moartea, iar lumea, renascuta prin focul curatitor, sa cante cantarea cea noua a nemuririi: Aliluia! Icosul al 12-lea Vad cu duhul cetatea lui Dumnezeu - Ierusalimul Ceresc - ca pe o mireasa impodobita, cu chip de soare, in sarbatoare. Aud saltarea dreptilor la Cina Domnului, aud glasurile Ingerilor si pe Prealuminatul nostru Domn intre alesii Sai, iar durerea, intristarea si suspinarea fug. Imparate Ceresc, Duhule Sfinte, invredniceste-ne prin cununa darurilor Tale sa ne impartasim in Domnul de bucuria vesnica, noi, toti cei care strigam: Vino, Bunule, si trezeste in noi setea de viata de dincolo de mormant; Vino si aprinde in inimile noastre dorirea vietii veacului celui adevarat; Vino si ne descopera bucuria Imparatiei ce va sa fie; Vino si da-ne haina stralucitoare ca zapada a curatiei; Vino si umple-ne cu stralucirea dumnezeirii; Vino si ia-ne la nunta Mielului; Vino si ne invredniceste sa imparatim in slava Ta cea vesnica; Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi! Condacul al 13-lea O, noian purtator de lumina al iubirii celei mantuitoare, Duhule Facator de Viata! Incalzeste cu suflarea venirii Tale neamul omenesc cel inghetat intru faradelegi, grabeste pieirea raului cu nepatrunsele Tale judecati si ne descopera cum sa praznuim in vesnicie adevarul cel dumnezeiesc, astfel ca sa fie Dumnezeu totul intru toate, si cele ceresti si cele pamantesti si cei izbaviti de iad, dimpreuna sa cante: Aliluia!
Condacul acesta se repeta de trei ori, dupa care se zic iarasi Icosul I ("Ingerii cu fete luminoase in ceruri neincetat slavoslovesc...") si Condacul 1 ("Veniti toti credinciosii sa preaslavim..."), apoi rugaciunea:
Duhule Sfinte! Cela Ce umpli intreaga lume si daruiesti viata tuturor, indepartandu-te de oamenii cei intinati. Cu umilinta ma rog Tie: nu Te mania de necuratia sufletului meu, ci vino si Te salasluieste intru mine si ma curateste de toata intinaciunea pacatului ca, prin ajutorul Tau, sa petrec cealalta vreme a vietii mele intru pocainta si in lucrarea faptelor celor bune, si asa sa Te preamaresc impreuna cu Tatal si cu Fiul, in vecii vecilor. Amin!
|
Inregistrat: 3/9/2010 Mesaje: 3457
| Rugaciune catre Sfantul Emilian de la Durostorum
Prealaudate mucenice al lui Hristos, Sfinte Emilian, care ai sfaramat altarele idolilor si te-ai adus jertfa bineplacuta lui Dumnezeu, auzi-ne pe noi, cei ce cadem inaintea icoanei tale si cu umilinta te rugam: fii mijlocitor noua catre Stapanul si Mantuitorul lumii, ca unul care ai dobandit indraznire catre Dumnezeu. Cel ce ai risipit idolii templului, alunga idolii necredintei care s-au inaltat in sufletele noastre si, prin rugaciunile tale catre Preasfanta Nascatoarea de Dumnezeu, zdrobeste pacatul sub picioarele noastre, ca sa punem hotar vietii noastre intinate. Stea luminoasa pe cerul Bisericii, alunga intunericul neincrederii dintre noi si umple mintea noastra de cunostinta cea adevarata din intelepciunea cea data tie. Candela care arzi vesnic de dragostea lui Hristos, aprinde-ne si pe noi cu evlavie si iubire. Da-ne rabdarea ta, Sfinte, virtute cu care ai biruit privind la Cel a Carui suferinta a depasit orice suferinta si a Carui slava stralucitoare a depasit orice slava. Da-ne curajul si vointa ta; credinta si iubirea ta catre Dumnezeu. invata-ne umilinta cu care ai parasit toate bucuriile si bogatiile pamantesti, iara pacea cu care ai stat in fata guvernatorului, fa sa straluceasca si in noi podoaba frumusetii inimii tale curate. Tu, care umpli de lumina pe cei credinciosi, pune in noi, cu rugaciunile tale, temelia statorniciei si a sfinteniei, Mostenitorule al nemuririi, roaga-te sa fim si noi impreuna cu tine mostenitori. Tu, care te desfatezi cu cetele tuturor sfintilor si faci fii ai luminii pe cei ce se roaga tie si te praznuiesc, roaga-te sa ajungem la Soarele dreptatii si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, Care straluceste peste toti cei pecetluiti cu Sangele Sau. Caruia I se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, in vecii vecilor. Amin.
|
|
| Rugaciunea de dimineata a ultimilor Stareti de la Optina:
Doamne da-mi sa întâmpin cu liniste sufleteasca tot ce-mi va aduce ziua de azi.
Doamne, da-mi întru totul sa ma supun voii Tale Sfinte.
În tot ceasul acestei zile povatuieste-ma si ajuta-ma în toate. Toate câte le voi auzi si mi se vor întâmpla în aceasta zi, învata-ma sa le primesc cu sufletul linistit si cu credinta tare, ca pentru toate este Sfânta voia Ta.
În toate cuvintele si faptele mele calauzeste-mi gândurile si simtamintele. În toate întâmplarile neprevazute, fa sa nu uit ca totul este trimis de catre Tine.
Doamne, învata-ma sa ma port cu dreptate si întelepciune cu toti fratii mei, sa nu tulbur si sa nu supar pe nimeni.
Doamne, da-mi putere sa duc povara zilei si toate câte mi se vor întâmpla în aceasta zi cu pace în suflet.
Doamne, calauzeste-mi voia mea si învata-ma sa ma rog, sa cred, sa nadajduiesc, sa rabd, sa iert si sa iubesc. Amin.
sursa: www.razbointrucuvant.ro |
|
|