Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22793
| Ce inseamna a fi o persoana civilizata? Va considerati o persoana civilizata? Traim intr-o tara civilizata?Care sunt semnele civilizatiei?
Horia-Roman Patapievici spunea: " A fi civilizat înseamna mai mult decât a fi modern: înseamna sa traiesti în actualitatea valorilor superioare." Asa o fi?
|
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14389
| Pai cred ca civilizatia inseamna respect pentru cei din jur si pentru mediul in care traim... inseamna toleranta si un minim de diplomatie si de bun simt. Da, cred ca sunt civilizata... |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/25/2010 Mesaje: 1585
| Si eu ma consider o persoana civilizata . |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11813
| Nu stiu exact cine a spus acest citat dar l-am citit undeva si-l retin:
"A fi civilizat inseamna mai mult decat a fi modern,inseamna sa traiesti in actualitatea valoriilor superioare."
Ma gandesc ca a fi civilizat este putin in caz de disparitie in zi de astazi.Ce inseamna ptr mine a fi civilizat ,a stabili niste reguli si a si le respecta. Daca sunt civilizata nu in permanentza ,cred ca am facut cateva gafe bune pe parcursul vietii mele cu care nu ma mandresc.De exemplu odata venind in Romania am aruncat din masina in mers pampersul lui Eden daca eram in Israel sigur nu o faceam si-mi este rusine si acum de asta . plus ca am parcat odata masina pe trotuar si oamenii trebuiam sa o inconjoare ca sa-si continuie drumul (asta am facut-o aici) si mai am cateva exemple bune .Nu .nu cred ca sunt mereu civilizata mai am inca multe de invatzat. |
|
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| Eu nu traiesc intr-o tara civilizata.Sunt prea multe natii,prea multi oameni care nu au nici cea mai mica urma de bun simt ca sa poti numi Belgia civilizata.O fi fost...candva... Exemple? Trece o negresa pe langa fiu-meu,se freaca de el in asa hal incat il loveste si il inroseste la cap iar cand o intreb pe un ton normal "doamna,de ce imi lovesti copilul?" incepe sa tipe ca nebuna,fara exagerare,asa de n-o intelegeai ce zice,am crezut ca-mi si trage 2 palme acolo,pe loc Vecinii de la etajul 1 au prostul obicei de a bloca liftul la etajul lor,asa ca eu trebuie sa cobor de la 6,cu fata de 14 kg in brate,sa-l deblochez,sa pot cobori cu caruciorul.Saptamana trecuta am batut la usa,i-am salutat frumos,i-am intrebat de ce fac asta,sa se gandeasca si la ceilalti locatari,in special la mine si la cat de greu mi-e sa cobor 6 etaje pe scari. Stiti ce-a facut vecinul? M-a asteptat 10 minute in fata casei ca sa poata striga la mine "sa nu mai bati in usa mea ca o sa ai probleme". "Bine,dar macar fii corect si nu mai opri liftul la tine" ii spun si plec.Ce credeti? Vine dupa mine pe strada,urland,pe bune ca mi s-a facut frica,numai cand l-am amenintat cu politia s-a oprit. Intr-un magazin de pantofi,probez niste cizmulite,vine o femeie araba,calca direct pe pantofii mei,nu zice nici macar scuze,cand o intreb de ce nu se uita imi raspunde "am crezut ca-s ai magazinului".Si,asta-i scuza sa calci ceva in picioare? Belgienii,ca si popor,sunt civilizati,cei mai in varsta de o politete cum rar am mai vazut,pacat ca-i strica cei care au fost primiti si tolerati aici.
In fine,eu stiu sa fiu civilizata dar pot sa nu fiu daca situatia o cere (de exemplu neagra care a tipat la mine,m-a enervat asa rau ca am facut-o grasa proasta ) |
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Sunt...nu rup florile nimanui din gradina,nu ma uit prin geam in casa nimanui,nu arunc gunoaie si atrag atentia copiilor(mei) pentru acest lucru...a fi civilizat pentru mine =a avea respect...astea le-am invatat la scoala la orele de adunat gunoaie de prin curtea scolii si de pe coclauri si acasa dupa cateva mustrari de la mama cand vedea pe unde ascundeam mizeria(pe sub covoare,sub dulap,pe dupa mobile Mada e in faza asta cu ascunsul |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Eu nu am cum sa nu fiu civilizata ca as iesi in evidenta ,nu am de ales .Nu pot face acte necivilizate ca societatea e asa construita ca nu-mi permite .Nu pot arunca kestii pe aiurea ca acel 'aiurea e asa verde si curat ca ti-e mila sa-l atingi daramite sa arunci gunoaie.Nu pot parca masina decat in locuri stabilite ca altfel de locuri nu exista, practic, constructia oraselor nu-ti permite.Si probabil cel mai important e omul de langa mine, oamenii majoritatea emigranti au fost alesi pe criterii de genul " frumos destept si cu bani"trebuie sa treceti printr-un proces de emigrare in Ca sa vedeti ce inseamna asta ...cosmarul meu de patru ani jumate ,abia acum inteleg de ce dureaza atata si de ce atat rigoare.Nu vorbesc de blocurile de jamaicani drogati , acolo n-am fost .Vorbesc de lumea obisnuita.Sunt si uscaturi care vin " la paket" dar acum nu prea mai au sanse,s-au inasprit rau conditiile de emigrare. Taica-meu cand a ajuns acasa in Ro spunea tuturor ca noi traim in alta lume , ca suntem undeva pe Marte.
Eu cred ca v-am mai spus ce-am patit cu o tiganca acasa cand am fost acum doi ani.Eram intr-un chiosc si ne-am impotmolit amandoua la usa sa iesim .Eu eram intr-o pozitie mai favorabila asa ca i-am deskis usa si i-am facut cumva loc sa treaca prima i-am zambit frumos de fapt e un zambet pe care l-am invatat aici , nu inseamna nimic nu ca chiar te iubesc ci asa o curtoazie care face lucrurile mai simple.Ea ,tiganca, derutata nu stia ce sa faca ,poate nimeni in viata ei nu i-a deskis usa ...in fine a fost o anomalie un handicap sa fiu civilizata.Sunt locuri pe lume unde daca esti civilizat esti "altfel' nu esti de-al casei.
Deci va spun ce inseamna civilizatia ,e simplu , nu trebuie mari folozofii .Civilizatia inseamna RESPECT PENTRU OM. Atat.Cand termini picknicul din respect pentru omul care vine maine pe locul tau , fa-ti curat , aduna-ti gunoaiele.Cand parkezi masina ,din respect pentru om nu o pune pe trotuar Shirelutzo ca vin si-ti dau bataita Si tot din respect pentru om spune "multumesc" si "te rog" cat de des posibil sunt cuvinte care aduc energii pozitive
|
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 12/19/2008 Mesaje: 886
| Ma consider civilizata cu toate ca m-am comportat necivilizat uneori , de exemplu: am sunat-o odata pe o profesoara conferentiar ca sa o intreb daca ma pot prezenta in alta zi la examen... nu o mai gasisem la facultate si i-am gasit numarul de telefon pe internet, asa ca am fost mustrata si de dumneai si de o alta asistenta care a ramas socata cand a auzit ca am indraznit asa ceva . Acum nu stiu exact care sunt limitele, aveam profesori care erau foarte draguti si primeau apeluri de la studenti, dar se pare ca nu e o regula. Romania nu e o tara civilizata Asta e principalul motiv pentru care imi doresc sa ma mut. Nu e vorba de gunoaie aruncate sau masini parcate aiurea, astea se rezolva usor, se pot trece cu vederea, mai greu e sa suporti injuraturile gratuite, scuipatul mosnegilor (si mucii suflati cu mana), urinatul in public, materiile fecale ale animalelor si ale oamenilor eventual, nesimtirea in general! Alte exemple de comportament necivilizat (pe care le-am intalnit recent): tipatul la copiii altora pana ii faci sa planga; parinti care isi bat si injura copiii si in public, de fata cu alti copii - asta nu e doar necivilizat din punctul meu de vedere, ci mult mai grav si nu doar in public; copii mici de 3-5 ani invatati sa discrimineze tiganii - la fel, grav. Deja am enumerat prea multe exemple
Edit: Tot zilele trecute, doua tipe bateau un covor la balcon la etajul 1, la bulevard, chiar pe unde trecea fiul meu. Le-am spus ca este un batator in spatele blocurilor special pentru asta, si bineinteles ca m-au injurat . Si cartierul in care locuiesc e la distanta de doar 1-2 km de centrul orasului. |
|
Inregistrat: 11/2/2009 Mesaje: 1847
| Ma consider destul de civilizata.Cred ca aceasta notiune inseamna si a nu deranja pe cei din jur cu actiunile tale, tine de cei 7 ani de acasa.In opinia mea,antonimul "civilizatiei" e "nesimtirea". Eu respect si regulile scrise si cele nescrise, cele de bun simt. |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22793
| Si eu ma consider o persoana civilizata, dar care are inca de invatat si...indreptat.Dintotdeauna am incercat sa respect valorile societatii in care traiesc si sa achizitionez cat mai mult la nivel spiritual.In viata oricarui om apar mici incidente sau greseli.Important e sa stim sa ne corectam, sa avem demnitate si sa-i respectam pe cei din jurul nostru. |
|

Inregistrat: 11/5/2009 Mesaje: 1537
| eu consider ca sunt civilizata, nu arunc gunoiul pe geam, ca vecinii mei, il duc la tomberon; cand intru in banca, dispensar, incerc sa nu deranjez pe ceilalti cu soneria tel meu; nu rup florile altora; insa mai am scapari, ii zic doua vecinei care isi intinde rufele nestoarse pe geamul meu, mai ales cand e abia sters; cert copiii si ai mei si ai altora care arunca gunoiul aiurea. si inca nu am curaj ca mai "iau" de cei care fumeaza si arunca mucurile pe unde apuca, cu toate ca avem cos de gunoi.
incerc sa fiu cat mai civilizata, dar uneori e prea mult, "ies in evidenta" |
|

Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| mda ... incerc. Mai "scap" cate o "calcatura" gospodinelor care stau lipite de usa microbuzului si nu poti inainta nicicum, desi mai au 3-4 statii pana coboara, spun pardon doar daca le spui direct, "la obraz", se feresc. Nu raspun provocarilor mojicilor din trafic. Mai greu cu locurile de parcare, dar daca stiu sigur ca nu gasesc loc, schimb confortul cu mijlocul de transport in comun. |
|
 Nivel: Membru
Inregistrat: 2/9/2018 Mesaje: 2
| Sunt de fel o persoana civilizata si comunicativa dar mai sunt situatii in care bunul simt si cei 7 ani de acasa nu sunt respectate si ma comport ca atare .Depinde de situtie ,depinde de oamenii care ii intalnesc si modul de comportament al acestora.De multe ori cand esti prea civilizat esti luat de prost |
|
|