Toxoplasmoza
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Anaida
Scris: Monday, February 27, 2006 2:18 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Toxoplasmoza

Genul Toxoplasma cuprinde mai multe specii de paraziti, din care specia Toxoplasma gondii prezinta importanta in patologia umana.Raspandirea parazitului este dependenta de zona geografica, statutul socio-economic si obiceiurile alimentare.

Toxoplasma gondii este un protozoar din clasa sporozoarelor, unicelular, cu o lungime de 6-8 µ, cu o forma a corpului usor alungita,unul din capete fiind rotunjit, iar celalalt ascutit.

Toxoplasma gondii este un parazit intracelular, care se inmultuteste prin diviziune binara, cunoscuta si sub denumirea de schizogonie. Ciclul schizogonic se realizeaza in celulele intestinale , ciclul complet ( probabil exclusiv) fiind realizat in intestinul pisicilor.Formele chistice rezultate sunt eliminate prin fecale.

Exista trei cai de infectare si anume, una directa prin ingestia de alimente infestate, apa, care au fost contaminate de catre extrementele pisicii, una indirecta prin consumarea de carne infectata si insuficient preparata termic sau infectarea congenitala a fetusului.

Ingestia parazitilor poate conduce, in anumite conditii, la proliferarea exploziva a acestora in celulele gazda, lizandu-le. Diseminarea in circulatie, via sistemul limfatic, poate sa determine infectarea oricarui tip de celula. In muschi si creier, chisturile formate sunt sferice si au un diametru de 5-100 µm.

Exista doua forme clinice de toxoplasmoza si anume toxoplasmoza dobandita si toxoplasmoza congenitala.
Toxoplasmoza dobandita poate imbraca o forma acuta cu miocardita, encefalita, hepatita sau o forma subacuta cu hidrocefalie si tulburari oculare.
Toxoplasmoza congenitala este o infectie grava, care are ca simptomatologie hidrocefalie sau microcefalie, calcificare intracraniana si corioretinita cronica.
Infectiile cu Toxoplasma gondii cauzeaza rar toxoplasmoza si de obicei boala este asimptomatica, probleme serioase aparand in cazul in care organismul este imunosupresat si la fetusi.

Numai laboratorul poate stabili un diagnostic de certitudine. Cea mai uzuala metoda de identificare a parazitului este dozarea serologica a anticorpilor Ig M si Ig G din serul uman.

Dat fiind faptul ca toxoplasmoza congenitala este o boala grava, testarea gravidelor pentru aceasta zoonoza a devenit deja rutina. Este bine ca acest test sa se faca chiar inainte de a fi insarcinata.

Ceea ce este bine sa stiti este ca determinarea cantitativa a anticorpilor Ig M se realizeaza pentru confirmarea unei infectii acute, iar dozarea anticorpilor Ig G se efectueaza in vederea decelarii unei infectari mai vechi. Infectia acuta contactata in timpul sarcinii poate fi periculoasa sau fatala pentru fetus, de aceea este important ca acest lucru sa fie cunoscut. De notat este si faptul ca in mai mult de 98 % din cazuri absenta anticorpilor Ig M exclude probabilitatea unei infectari recente.

taki
Scris: Wednesday, March 1, 2006 1:24 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
TOXOPLASMOZA

Transmiterea:

- pe cale digestiva, prin consumul carnii de porc, oaie, bovine, pasari care contine chisturi de toxoplasme, sau a altor alimente contaminate cu oochisti eliminati de pisica

- contact cu excremente de pisici (miini murdare), sau pe cale aeriana (aer contaminat)

- transplacentar, daca infectia survine in cursul sarcinii

- prin singe sau transplant de organe.

Cum se previne infectia?

- evitarea contactului cu pisicile, evitarea contactului cu solul murdar, prepararea termica a carnii, spalarea miinilor dupa manipularea carnii, spalarea fructelor si legumelor.
Este foarte importanta depistarea bolii la gravide, mai in stadiul de infectie acuta. In cazul infectiei acute in primele trei luni ale sarcinii se indica avort terapeutic, peste trei luni, tratament si profilaxie cu sulfamide si Spiramicina (21 de zile).

carla
Scris: Saturday, July 12, 2008 12:42 AM
Nivel

Inregistrat: 2/8/2007
Toate cele care vreti sa aveti un copil,cititi aceste sfaturi si luati-le in serios.Eu n-am stiut de Toxoplasmoza inainte de a avea probleme cu Cristian si a ajunge la oftalmologie la 2 luni jumatate.Cred ca va dati seama ce soc am suferit cand a fost diagnosticat cu atrofie de nerv optic si mi s-a spus ca va vedea slab sau deloc.La Cluj acelasi lucru.Dar din fericire am ajuns la neurologie infantila si acolo s-au ocupat de el o gramada de doctori,in cateva zile a inceput sa reactioneze la lumina.La analize:anticorpi de toxoplasmoza.L-am tinut cu tratament pana aproape de 1 an,acum e f.bine,dar cine stie?
E bine ca fiecare femeie sa-si faca aceste teste pentru a nu trece prin cosmarul prin care am trecut noi.
michela
Scris: Friday, February 27, 2009 10:08 AM
Nivel: Guest

eu sunt disperata...desii am facut tratament pt toxoplasma acum 6 sap....am un ganglion limfatic cervical sting...care imi apasa pe nervul de la git si mana...am dureri insuportabile...si dupa tratament trebuia sa treaca...insa al meu nu vrea...doctorii spun sa il scoata.....a mai avut cineva?....ce sa fac....sunt disperata nu dorm noaptea..plans sorry1
Lilly of the valley
Scris: Friday, February 27, 2009 11:38 AM
Nivel

Inregistrat: 3/23/2007
nu stiu cum sa explic;
mai devreme sau mai tarziu cam toata lumea a fost infectata de acest protozoar. Ar trebuie sa repeti analizele, in primul rand, cum a scris si Anaida "Numai laboratorul poate stabili un diagnostic de certitudine. Cea mai uzuala metoda de identificare a parazitului este dozarea serologica a anticorpilor Ig M si Ig G din serul uman."
Nu mai stiu exact care din cei doi anticorpi, dar prezenta in nr. mai mare a doar unuia dintre ei indica o infectare actuala, ceea ce ar fi periculos pt. sarcina. Prezenta celuilalt indica o infectare mai veche si ca organismul a facut cunostinta deja cu toxoplasma si va lupta singur.
Poate cineva in domeniu iti va explica mai bine. Eu tin minte doar din ce mi s-a explicat mie acum vreo 5 ani (cand eram insarcinata) de catre medicul ginecolog, pt. ca ma bagase in toate bolile o tantitafool de la laborator.
michela
Scris: Friday, February 27, 2009 2:28 PM

tocmai am iesit din spital...am facut tratament....si inca mai am ganglionul...am facut multe analize...si am repetat si dupa tratament..analiza e ok.....insa ganglionul a ramas...intrebarea este ce sa fac??!!!!...vor sa il scoata..e clar 3 doctori mi-au spus...insa credeam ca stie cineva sau daca are sau a avut ca mine ganglioni..totusi poate pe parcurs se duc de la sine...sa nu intervina operatia...maseluta ma leg de sperante nu de cutit...vreau pareri...sorry1 plans plans plans plans plans
Lilly of the valley
Scris: Friday, February 27, 2009 2:33 PM
Nivel

Inregistrat: 3/23/2007
abia acum am inteles. pe tine te framanta ganglionii.

Ganglioni limfatici mariti

Termeni inruditi: Adenopatie, Limfadenopatie, Ganglioni limfatici mariti

Ganglionii limfatici sunt mase de tesut limfoid inconjurate de o capsula de tesut conjunctiv. Ganglionii sunt localizati pe traseul limfei si depoziteaza celule albe speciale care distrug celulele canceroase sau bacteriile din organism. Ganglionii limfatici joaca un rol esential in raspunsul imunitar al organismului, deoarece la nivelul lor sunt initiate numeroase reactii imunitare.
Ganglionii limfatici sunt localizati pe gat, in jurul claviculei, in regiunea axilara si in regiunea inghinala. In timpul unui examen clinic, medicul poate palpa aceste zone pentru a cauta ganglioni limfatici mariti sau inflamati.
Cresterea marimii ganglionilor este in general rezultatul unei inflamatii locale sau generalizate, dar uneori poate fi cauzata de un cancer.

Cauzele maririi ganglionilor limfatici:
Infectii virale (principala cauza)
Abuzul de alcool si alcoolismul
Bulimie
Cancer
Afectiuni ale tesutului conjunctiv
Boala Gaucher
Boala lui Hodgkin
Virusul HIV
Hipertiroidism
Limfom malign nehodgkinian
Sarcoidoza
Sindromul Sjogren
Faringita streptococica
Cancer tiroidian
Tiroidita

Infectii cu bacterii, fungi, paraziti
Particule de silicon in organism (Implanturi mamare, etc.)

Adica si daca ai o viroza respiratorie ganglionii sunt mariti. Eu zic ca nu e cazul.
bulibuli
Scris: Friday, February 27, 2009 4:33 PM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 3/17/2008
In cazul tau, michela, este necesara interventia, nu prea sunt sanse sa se retraga de la sine, ba chiar se poate mari, si el deja apasa pe nerv, ceea ce nu e o gluma, mai ales ca iti creaza un disconfort destul de mare. Nu trebuie sa te temi asa tare, ca nu e cine stie ce interventie excizia unui ganglion. Multa bafta iti doresc! thumright
Miri
Scris: Saturday, February 28, 2009 7:17 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Si eu sunt de parere ca excizia acestui ganglion este solutia, in cazul tau.Vei vedea ca o sa scapi de problemele care te deranjeaza, in acest moment.
Succes!
michela
Scris: Saturday, February 28, 2009 10:46 PM

va multumesc pt sfaturipupici tocmai am facut ieri o criza de nervi de la munca...cind am vazut ca ne-a dat mai putini bani la salariu..angry fool si am observat ca m-ia fost mai rau...sa intarit ganglionul....si ma doare mai rau gitul...asta cred si eu...ca tre sa il scot...ca nu e bine...imi e frica raufool insa...tre sa merg mai departe...of...tare greu...va pup si wekend placutcry fool pupici
Miri
Scris: Sunday, March 1, 2009 1:31 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Draga mea, o sa vezi ce usor vei trece peste excizia ganglionului si ce bine te vei simti, dupa aceea....
Mult succes si asteptam vesti.thumright
bulibuli
Scris: Tuesday, October 6, 2009 5:30 AM

marioboss wrote:
Buna,sint noua pe acest site,si as dori sa stiu daca ma poate ajuta cineva.Sint disperata,am un pui mic 1an si2luni si am probleme cu el.Timp de o luna si jumatate m-am confruntat cu probleme de sanatate mai exact mi-a facut febra39,5 aproape in fiecare seara,i-am dat tratament cu antibiotice date de dct.,ca-n final sa ajung la spital cu el unde ma internat pe loc cu el deoarece starea lui nu era buna.In urma investigatiilor facute sa iasa splina si ficatul marite,iar analiza singelui sa fie foarte proasta(viteza singelui foarte mare,leucocitele peste 25000...)si pe deasupra sa iasa si toxoplasmoza proasta val.18 si-n plus i-au aparut si mici ganglioni dupa ureche si la ceafa ceea ce am inteles k iar nu-i bine.Am iesit din spital cu stare de sanatate satisfacatoare si cu tratament cu ROVAMYCINE cps.la domiciliu.As vrea sa stiu daca puiul meu se va vindeca cu acest tratament si ce probleme pot aparea pe viitor(am citi pe net daca copilul este infectat pot aparea diverse prb in ce priveste vazul.LA ce sa ma astept!!!!!

Sfatul meu e sa urmezi cu sfintenie tratamentul cu antibiotic si sa mergi la un nou control cand ai terminat trat. Pot doar sa-ti urez rabdare multa, ca lupta nu se va termina aici. E un parazit tare parsiv... Dar in timpul sarcinii nu ti s-a facut aceasta analiza??
bulibuli
Scris: Wednesday, October 7, 2009 5:52 AM

marioboss wrote:
Ba da mi s-au facut analize pe timpul sarcinii si totul a fost ok,deci aceasta boala a aparut dupa nastere dupa 1an.Eu as dori sa stiu in cit timp trece la copii aceasta boala si daca ganglionii se vor retrage sau nu, si daca da in cit timp se vor retrage?Am citit foarte multe despre aceasta afectiune si sincer m-am cam ingrozit de urmarile ce pot aparea!si-n plus as dori sa stiu daca tratamentul pe care-l dau acum este eficient si dupa terminarea tratamentului la cit timp trb sa fac analize din nou,dct a zis sa revin la control dupa 3spt.iar eu tratamentul il termin spt aceasta?!cry

daca a iestit ok, adica negativ, cineva trebuia sa-ti fi spus ca trebuie sa fii foarte atenta sa nu faci boala in timpul sarcinii... daca a iesit ok adica ai imunitate pt boala atunci bebe nu are toxoplasmoza congenitala..
Tind sa cred ca e forma dobandita - ceea ce nu e la fel de grav ca boala congenitala - pt ca nu a avut copilul nimic pana la 1 an dar nu pot fi sigura, asa ca cel mai bine repeta analizele si poate nu ar fi rau sa consulti un alt medic, care sa-ti explice mai multe, nu neaparat ca nu ar fi bun tratamentul asta, dar pt a afla o alta parere. Eu din informatiile date de tine nu pot sa-mi formez o parere prea clara, si decat sa-ti spun sa stai linistita ca e bine asa prefer sa continui investigatiile ca nu e bine sa tratezi cu superficialitate problema asta... mai bine sa fii sigura 100 % decat sa regreti mai tarziu. Nu stiu de unde esti, dar ar fi bine sa te interesezi de un pediatru f bun intr-un centru universitar sa faci un drum, ca nu strica..
marioboss
Scris: Friday, October 9, 2009 7:58 PM

cry cry ceee iti multumesc mult bulibuli ptr incurajari!Da,pina la virsta de un an nu am stiut cei acela un tratament ptr copii, cu toate ca toata iarna nu l-am purtat prea cocolosit,iar dupa un an au aparut problemele,dar cel mai tare ma ingrijoreaza aceasta boala.Daca stie cineva vreun centru medical bun in GALATI sau in alta parte sa-mi spuna si mie,ptr a merge si a trata prb asa cum trb!am mai avut 2 esecuri din alte cauze(mai exact din vina dct.) si nu as suporta sa mai am unul!oricum m-am hotarit spt.viitoare sa repet analizele dar as dori sa le fac la alt centru,dar la fel nu stiu care e bun,ptr k in timpul sarcinii am facut analize la 3centre medicale si niciunul nu au corespuns la valori si rezultate,asa k va cer ajutorul!!sorry1 Iar,daca cineva a mai fost in situatia mea rog sa-mi spuna ce a facut!
Maria & Mario
Scris: Wednesday, March 10, 2010 12:36 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mela , poate gasesti ceva raspunsuri aici ! pupici
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.